Prăjitură cu vișine și bezea – Rețetă
Prăjitură cu vişine şi bezea
Ingrediente
Pentru blat
4 ouă
200 g zahăr
400 g făină
1 praf de copt
Coajă rasă de lămâie
½ kg vişine fără sâmburi. Sunt forte bune cele proaspete, dar pot fi folosite și cele congelate, cum este cazul în prăjitura de față.
Pentru bezea
4 albuşuri
8 linguri zahăr
1 lingură rom (nu esență). Dacă nu vă place gustul de rom, puteți pune o lingură de suc de lămâie, sau chiar de apă rece.
Preparare
Se mixează albuşurile cu zahărul, se adaugă pe rând gălbenuşurile, coaja rasă de lămâie şi făina cernută cu praful de copt. Compoziţia obţinută se toarnă într-o formă rotundă de tort unsă şi tapetată cu făină, sau cu hârtie de copt, se repartizează deasupra vișinele scurse de zeamă, apoi se introduce în cuptorul bine încins şi se coace circa 20-30 de minute, în funcție de puterea cuptorului, la foc potrivit.
Între timp, se prepară bezeaua, mixând albuşurile cu zahărul (și cu un praf de sare, foarte puțin, dar dă gust bun), iar când se țin de tel se adaugă lingura de rom.
Se scoate prăjitura din cuptor, se întinde deasupra bezeaua şi se pune prăjitura din nou la cuptor, la foc mic, circa 10-15 minute. Pentru a nu se rumeni bezeaua, se lasă uşa cuptorului întredeschisă sau se acoperă cu folie specială pentru copt.
Se scoate și se lasă la răcorit, apoi se taie cu un cuţit cu lamă subțire și bine ascuţit, trecut prin apă rece, pentru a nu se sfărâma bezeaua. Deasupra se poate rade cicolată.
Poftă bună!
15 Comments
Mara
Suna divin desertul asta! Yummy!
Mara
Fetele, folia aia de copt e hartie de copt sau folie de aluminiu??? Cea care se pune deasupra adica.
Oli
Este hărtie de copt Mara, nu folie de aluminiu. Eu nu am pus, ca la mine nu se inchide foarte bine usa cuptorului, ceea ce ma enervează, dar la bezea e un avantaj!
Mara
Iar eu nu o pot lasa intredeschisa pt ca daca nu inchid clapa aragazului se stinge flacara. Asa ca singura solutie e hartia deasupra. Incerc sa vad ce iese. Daca nu mai dau niciun semn zilele astea … va astept in vizita la spitalul de arsi!
Călător prin viață
Mie îmi place cu magiun. Nu prea agreez fructele în prăjituri sau torturi
Oli
Am o reteta buna de prajitura cu magiun, o s-o caut si sa o fac in curand, sa o postez!
Călător prin viață
foarte bine
Geo
Voi mă bagati pe mine in boala cu atatea dulciuri!
Oli
Odata pe saptamana, in week-end, merge!
Daniela Cusa
Aoleu! Imi ploua in gura!
Dana Petraru
Eeeeeeeee,ma gandeam ce prajitura sa fac maine…..acum stiu ,asta o voi fae…..mersi de idee,fetelor…..
Luiza
Ma las pagubasa cu prajiturile,ultima incercare s-a lasat cu o bucatarie plina de fum si un esesc toatal in tava ma ofer voluntara pentru degustat,primesc colete cu placere
Dana Petraru
Foarte bine Luy,o sa fii cobaiul meu….
Luiza
Dana,accept functia de cobai cu foarte multa placere!Tu gateste,eu voi fi onorata sa degust toate retetele tale ma ofer voluntar pt toate gospodinele
Dana Petraru
Ce buna esti tu la suflet….cum te sacrifici pt noi……