Delicatese Literare
Recenzii

Predicatorul de Camilla Läckberg, Seria Fjallbacka, Editura Trei – recenzie

Predicatorul

(The Preacher – 2004)

Camilla Läckberg

Editura Trei

Colecție: Fiction Connection

An aparitie ediția a II-a : 2020

Nr. pagini: 480

Limba originală: suedeză

Titlul original: Predikanten

Traducător: Simona Tentea

Camilla Läckberg este cea mai de succes autoare suedeză, supranumită si „Agatha Christie a Suediei”. Cărțile ei s-au vândut în 20 de milioane de exemplare. A publicat zece romane crime, patru romane polițiste, două cărți de bucate și șase cărți pentru copii.

“Un scriitor scandinav de top.” – The Times

O povestitoare fascinantă care ne ține mereu cu sufletul la gură. – Independent

Fiori de plăcere, dar și de spaimă. – Sun

Lackberg e expertă în a mixa scenele de tihnă domestică și pe cele de groază… un element-cheie pentru cei dependenți de senzații tari. – Guardian

Seria de romane plasate în Fjällbacka, orașul natal al Camillei Läckberg, e publicată în peste 60 de țări.
După cărțile ei s-au realizat șase filme de televiziune.

După Prinţesa gheţurilor, urmează Predicatorul, a doua parte a seriei de mare succes scrisă de Camilla Läckberg, Seria Fjallbacka/ Fjällbacka Series:

Seria Fjallbacka/ Fjällbacka Series:

 1. Prințesa ghețurilor – Isprinsessan/ The Ice Princess – 2004 – recenzie

 2. Predicatorul – The Preacher – 2004

 3. Cioplitorul în piatră – Stenhuggaren – 2005 – recenzie

 4. Piază rea – Olycksfågeln – 2006 – recenzie

 5. Copilul german – The Hidden Child – 2007 – recenzie

 6. Sirena – Sjöjungfrun/ The Drowning – 2008 – recenzie

 7. Paznicul farului – Fyrvaktaren – 2009 – recenzie

 8. Făuritoarea de îngeri – Änglamakerskan – 2011 – recenzie

 9. Îmblânzitorul de lei – Lejontämjaren – 2014 – prezentare

 10. Vrăjitoarea – Häxan – 2017

 11. Gökungen – 2022

Suntem în Fjällbacka, o mică şi splendidă aşezare de pe coasta de vest a Suediei, locuită în mare parte a anului de oameni liniştiţi, dar ceva mai animată în sezonul de vară.

Un băieţel aventuros porneşte la joacă la prima oră a dimineţii. Pleacă să exploreze Prăpastia Craiului. Dar distracţia se încheie brusc atunci când descoperă cadavrul unei tinere femei dezbrăcate, care-l ţintuieşte cu privirea rece.

Poliţia ajunge rapid la faţa locului şi constată că femeia fusese asasinată. Lucrurile se complică şi mai mult atunci când sub trupul victimei sunt găsite scheletele altor două femei care fuseseră date dispărute la începutul anilor ’70.

Predicatorul este un excelent roman poliţist care ţese cu talent puntea dintre un trecut încărcat de necunoscute şi un prezent ce oferă neaşteptat de multe răspunsuri. O intrigă plină de surprize îi readuce în scenă pe mult îndrăgiţii protagonişti ai romanului Prinţesa gheţurilor, scriitoarea Erica Berger şi poliţistul Patrik Hedström, care între timp au devenit cuplu. Deşi copleşită de canicula verii, pe care o suportă greu, fiind însărcinată în luna a opta, Erica nu ezită să se implice în iţele complicate ale acestui caz, aducând în sprijinul anchetei conduse de Patrick o importantă documentaţie.

Prima carte a Camillei Lackberg pe care am citit-o a fost Colivia de aur, care mi-a plăcut în mod deosebit și m-a convins să trec pe lista mea de lecturi toate cărțile sale, iar Prințesa Ghețurilor, primul volum din Seria Fjallbacka, cu siguranță mi-a împlinit așteptările, așa încât am fost nerăbdătoare să mă reîntâlnesc cu frumosul și îndrăgitul cuplu format în primul volum, Patrik și Erica, și descopăr cu ce mister ne va surprinde autoarea în volumul următor, Predicatorul. Am avut ceva de așteptat până să-l pot citi, fiindcă era stoc epuizat peste tot, însă anul acesta a apărut o a doua ediție a cărții, din fericire!

Volumele seriei prezintă fiecare câte un caz de sine stătător, având propria finalitate, însă în fundal urmărim poveștile de viață ale unor personaje, povești cu continuitate de la volum la volum. În primul rând ne reîntâlnim cu polițistul Patrik Hedström și soția sa, scriitoarea Erica Falck – care în cartea de față e însărcinată în luna a opta și suportă foarte greu neplăcerile gravidității, dar și vizita ad-hoc a unor musafiri nedoriți, dornici să profite de un sejur gratuit – dar și cu Anna, sora Ericăi, care, deși a reușit să divorțeze de abuzivul ei soț, nu reușește să scape complet de acesta, din nefericire.

După cum am spus și când am citit Prințesa ghețurilor, apreciez în mod deosebit plasarea acțiunii unei cărți într-un loc deosebit, fie îndepărtat și mai puțin cunoscut, fie cu potențial turistic, iar când autorul are măiestria de a purta cititorul în decorul și atmosfera locului respectiv, deja dau steluțe în plus. Acțiunea romanelor seriei, după cum ne arată și numele acesteia, se petrece în Fjalbacka, un orășel pitoresc aflat pe malul oceanului, o mică şi cochetă aşezare de pe coasta de vest a Suediei, liniștită în cea mai mare parte a anului, dar foarte animată în sezonul de vară, când se umplea de turiști și de cei care aveau aici case de vacanță.

Acțiunea cărții de față se petrece în plin sezon turistic, într-o vară neobișnuit de caniculară și are ca punct de pornire descoperirea cadavrului complet dezbrăcat al unei tinere turiste într-un canion, Prăpastia Craiului, de către un băiețel care se juca acolo într-o dimineață.

”Însă lucrul ciudat era că femeia nu mișca. Și nici nu avea vreo haină pe ea, iar preț de o clipă, băiatul se simți stânjenit fiindcă stătea acolo, privind o doamnă goală. (…) Ciudat lucru, să zacă acolo goală. Mai ales că era așa de frig. Apoi ceva imposibil îi trecu prin minte. Dacă doamna era moartă?”

Însă se pare că tânăra nu fusese ucisă acolo, ci adusă cândva în cursul nopții. Și, pentru ca totul să fie și mai complicat, sub sub trupul victimei sunt găsite scheletele altor două femei care fuseseră date dispărute la începutul anilor ’70! Astfel, cazul din prezent se împletește cu cele două din trecut, care nu fuseseră rezolvate în acest timp. Raportul medicului legist scoate la iveală similitudini surprinzătoare între felul în care fuseseră ucise cele trei fete, la distanță de peste douăzeci de ani, ca și când ar fi vorba de un criminal în serie. Însă ipoteza pare aproape imposibil de luat în calcul din cauza perioadei foarte mari de timp dintre crime, așa că ancheta nu merge inițial pe acest fir. Dar un ”amănunt” șocant aruncă o nouă lumină asupra celor trei cazuri: asupra victimelor s-au găsit probe având același ADN!

Toate suspiciunile cad asupra membrilor familiei Hult, o familie având două ramuri, una bogată și respectată – familia lui Gabriel Hult -, iar una săracă și având probleme cu legea – familia lui Johannes Hult, care se sinucisese cu ani în urmă, fiind bănuit că avea legătură cu dispariția uneia din fete.

Bătrânul Ephraim Hult, tatăl lui Gabriel și al lui Johannes, fusese numit Predicatorul, bucurându-se de mult respect din partea comunității locale. Influența și importanța acestuia în comunitate au explodat de-a dreptul atunci când a descoperit că fiii săi, copii pe atunci, au manifestat un har divin, o putere de a vindeca oamenii. A fost ceva ciudat cu acest har, apărut ca din senin și dispărut brusc la un moment dat! Istoria și relațiile de familie dintre membrii familiei Hult sunt foarte complicate, marcate de secrete din trecut, de suspiciune, gelozie, invidie și dușmănie.

Urmărim derularea anchetei, felul cum se implică în caz, pe lângă destoinicul și foarte implicatul Patrik, și ceilalți membrii ai secției de poliție – unii mai mult, unii mai puțin, iar unii mai mult încurcă lucrurile. Indiciile care ies la iveală sunt foarte bine prinse în țesătura poveștii și am reușit să deslușesc o bună parte din mister, însă finalul ne oferă o răsturnare de situație neașteptată.

Aflăm ce s-a întâmplat cu fiecare din fetele dispărute – sunt răvășitoare tragediile ce ne sunt dezvăluite -, iar firele care leagă întâmplările din trecut de cele din prezent sunt de-a dreptul surprinzătoare. Mi-a plăcut foarte mult cum e construită povestea în ansamblul ei, atât ca acțiune, cât și ca creionare a personajelor și a interacțiunii dintre acestea, cu accent pe motivațiile din spatele faptelor lor și pe felul în care poveștile din trecut se împletesc cu cele din prezent. O poveste complexă, frumos dezvoltată pe mai multe fire și planuri temporale, îmbinate cu măiestrie.

Mi-a plăcut, m-a emoționat și m-a ținut ”în priză” de la primul până la ultimul rând și aștept cu mult interes să citesc volumul următor!

Cartea Predicatorul de Camilla Läckberg poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *