Delicatese Literare
Recenzii

Prejudecăți. O iubire interzisă de Simona Lungu, Editura Bookzone – recenzie

Prejudecăți. O iubire interzisă

Simona Lungu

Editura Bookzone

An apariție: 2020

Nr. pagini: 285

Odată cu lansarea cărții de debut, Întoarce-te la mine, Simona Lungu a devenit într-un timp foarte scurt una dintre cele mai apreciate scriitoare din România. Cu un condei aparte, autoarea dovedește un talent cu adevărat special, fiind iubită datorită modului în care reușește să transmită fiecare emoție la intensitate maximă.
De profesie educatoare, Simona și-a dedicat întreaga viață scriind și ajutând copiii să aibă educația pe care fiecare om o merită. Cărțile de dragoste sunt asul pe care Simona Lungu îl are în mâneca și cu ajutorul căruia ne ademenește să descoperim că iubirea e mai mult decât un simplu sentiment. Iubirea înseamnă viață. Așa cum vei vedea în a doua carte scrisă de Simona Lungu, Prejudecăți. O iubire interzisă.
Ce faci când sufletul alege o iubire interzisă? Această carte îți va arăta partea nevăzută a iubirii și îți garantăm că o vei pune pe lista ta cu top cărți de dragoste.
Prejudecăți. O iubire interzisă este ecoul unei iubiri răscolitoare ce răsună puternic în sufletele a doi oameni și dă viață unui univers al emoțiilor în care dragostea învinge orice obstacol.
Într-o lume atât de complicată, uităm cât de simplu e să iubești omul de lângă tine. Iar Alina, o tânără învățătoare, simte asta pe propria-i piele de îndată ce-l cunoaște pe el, un avocat cu o etnie diferită care naște controverse în mintea oamenilor.
La o simplă întorsătură de condei, prejudecățile celor din jur încep să le pună, pas cu pas, piedici, pe timpul întregii cărți. Însă tocmai aceste piedici devin o dulce otravă care îi leagă cu un nod atât de strâns, încât prejudecățile devin neputincioase în fața iubirii lor. Vei citi o carte de dragoste plină de citate despre viață și lecții pe care să le pui în aplicare în viața de zi cu zi.
Sufletul tău alege pe cine și când să iubească, iar asta o știe orișicine. Deci, de ce judecăm?
Alina are de făcut o alegere, însă la răscrucea dintre judecata altora și propriul suflet, niciun obstacol nu mai contează, iar iubirea e sortită să învingă. Mai ales că cele mai bune cărți de citit merită un final spectaculos.
Prejudecăți. O iubire interzisă este o carte de dragoste ce prinde viață sub ochii tăi și te ademenește prin puterea autoarei, aflată printre cei mai buni scriitori români, de a creiona o iubire pe cât de interzisă, pe atât de înfloritoare, într-un peisaj pur românesc.
„Prejudecățile sunt rațiunea proștilor” spunea Voltaire. Exprimarea, tristă și feroce, în același timp, poate da naștere la polemici dure. Dar, oricât de crudă sau necruțătoare ar fi, trebuie să recunoaștem că ascunde un adevăr, nemilos, dar existent.
Narată la persoana întâi din perspectiva Alinei – o tânără învățătoare, inocentă, cu suflet frumos – cartea „Prejudecăți. O iubire interzisă” te unge la suflet, te înduioșează, dar te și înfurie. Ea reflectă, din păcate, atât de bine realitatea noastră de zi cu zi! Deși trăim în secolul XXI, societatea noastră este, în continuare, orânduită după aparențe ce pot fi atât de înșelătoare, prejudecăți, ipocrizie și snobism, stereotipuri ce merg mână în mână, unde, de multe ori, cantitatea primează în fața calității, iar minciuna și invidia fac front comun tocmai atunci când ai mai mare nevoie de înțelegere și liniște.
Prejudecățile sunt parte din viața noastră. Ne influențează traiul de zi cu zi, în unele situații ne folosim de ele, deși susținem cu tărie că nu le avem. De multe ori – din păcate! – ele sunt bariere în relaționare, acceptare, înțelegere și, nu în ultimul rând, în iubire.
Simona Lungu așterne pe hârtie o poveste de dragoste frumoasă folosindu-se, însă, de aceste idei preconcepute care ne guvernează viața.
Alina și Roland se întâlnesc într-un moment important al vieții lor, atunci când aveau nevoie de acea sclipire, mică dar esențială, pentru a le însenina viitorul, pentru a le îndulci zilele.
Deși prima lor întâlnire este una ilară, dar și dramatică, atracția dintre ei se simte. Ba se caută, ba se resping. De fapt, în asta constă o perioadă de timp relația celor doi: o alergătură continuă, un du-te vino haios 😃.
Alina este o tânără de 19 ani, învățătoare, la început de drum în viață, o singuratică, introvertită, dar cu foc în suflet și-n privire.
Roland este un tânăr avocat de 27 ani, de etnie rromă, care nu reușește să își găsească locul: pe de o parte viața de la oraș alături de prietenii dragi, români, și serviciul, aspecte care îi aduc multe satisfacții, pe de altă parte viața de la țară, alături de familia sa rromă orânduită după alte obiceiuri.
„Prejudecăți” este o poveste de iubire, dar și de viață. Asistăm la o luptă înverșunată a oamenilor împotriva oamenilor, dincolo de frumoasele sentimente. Iubirea este mereu prezentă, dar orgoliile, aparențele, ipocrizia, prejudecățile umbresc tot ce este frumos.
Alina și Roland duc o luptă continuă cu cei din jur, dar și cu ei înșiși. Este greu să reziști în fața respingerii constante, în fața durerii, mai ales a celei provocate de cei dragi. Doar împreună vor fi mai puternici și, capitulând complet unul în fața celuilalt, vor putea răzbate prin vâltoarea vieții. Cei doi îndrăgostiți vor învăța împreună cum să supraviețuiască într-o lume frumoasă, dar nemiloasă, vor învăța să se cunoască și să se accepte cu calități, dar și defecte, pentru a putea răzbate, pentru a ieși învingători în marea bătălie a iubirii.
„- Tu ai avea cel mai mult de pierdut, ai fi subiectul principal din această problemă. Ești femeie și, mai presus, româncă. Vor arăta cu degetul că trăiești cu un țigan, chiar dacă Roly e destul de cunoscut și de apreciat pe aici. Probabil nici el n-ar scăpa prea ușor de ai lui și vei rămâne o aventură, o iubită a tinereții!”
Iubirea lor creează o lume frumoasă într-o altă lume, mai crâncenă. Iubirea lor este ca un refugiu. Prin iubire, cei doi tineri se vor redescoperi pe sine, se vor maturiza. Printre zeci de cuvinte urâte auzite în jurul lor, Alina și Roland vor rosti, unul către celălalt, doar un singur cuvânt, cel mai frumos: iubire! Din suflet! Pentru suflet!
O poveste de iubire emoționantă! O poveste de viață necesară din care putem învăța ceva!
„Privesc peisajul și casele răsfirate de-o parte și de alta a drumului, cu zâmbetul pe buze, simțind că nu mai sunt o străină de aceste locuri, ci făcând parte din ele.
Nu mai sunt ochii inocenți care încercau să cuprindă totul, ci unii mai maturi care au văzut în cele doisprezece luni mai mult decât trăise până atunci.”
„Cum trece timpul! Peste câteva zile, voi începe serviciul la o școală din oraș, în apropiere de locuința noastră. Parcă mai ieri eram la petrecerea de ziua lui, plină de temeri și de frici, de a nu spune sau face vreun gest nepotrivit acelei adunări.”

Cartea ,,Prejudecăți. O iubire interzisă” de Simona Lungu poate fi comandată de pe bookzone.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone

Recenzii și prezentări cărți autori români

12 Comments

Spune-ți părerea!