Delicatese Literare
Recenzii

Preludiul zorilor de Tracie Peterson, Seria Cântec din Alaska, Editura Kerigma – recenzie

Preludiul zorilor

(Dawn’s Prelude – 2009)

Tracie Peterson

Editura Kerigma

An apariție: 2017

Nr. pagini: 236

Traducerea: Antonela Buligă

Seria Cântec din Alaska/ Song of Alaska :

  1. Preludiul zorilor – Dawn’s Prelude – 2009
  2. Refrenul dimineții – Morning’s Refrain – 2010 – recenzie
  3. Serenada amurgului –Twilight’s Serenade – 2010 – recenzie

Autoare a mai multor bestelleruri, Tracie Peterson a scris până acum peste șaptezeci de romane. Contextul istoric bine documentat, cât și aventura și poveștile de dragoste sunt elemente definitorii ale scriiturii ei. Tracie locuiește împreună cu familia ei în Montana.

Fiind dată de foarte tânără spre căsătorie unui văduv mai în vârstă și deosebit de crud, Lydia nu poate să nu simtă o oarecare ușurare atunci când acesta piere într-un accident. Însă ceea ce urmează îi surprinde pe toți; printr-o întorsătură neașteptată, Lydia ajunge unica moștenitoare a întregii averi a răposatului ei soț. Dar în loc să-i ofere siguranță, această avere dă naștere unui conflict între ea și copiii ei vitregi adulți care fac tot posibilul să obțină moștenirea.
Tot ce își dorește Lydia este să pună capăt acestei povești, astfel că decide să plece în Alaska pentru a locui împreună cu mătușa ei, dar nu înainte de a-i ceda puterea decizională în privința aranjamentelor financiare destoinicului ei avocat. Frumusețea și viața liniștită din orașul Sitka sunt pe placul inimii Lydiei, ca de altfel și Kjell Lindquist, chipeșul proprietar al fabricii de cherestea. Dar o nouă descoperire în viața ei o va obliga să își regândească planurile de viitor.
Umbra trecutului o apasă mai mult ca oricând… dar ce va mai fi nevoită să sacrifice?

Preludiul zorilor, primul volum din seria cu titlu atât de frumos, Cântec din Alaska, m-a atras de cum am citit sinopsisul cărții. Am descoperit în paginile ei o poveste captivantă și caldă, scrisă cu multă sensibilitate, despre puterea de a merge mai departe, despre încredere, a doua șansă și un nou început, o poveste despre speranță, demnitate și onoare, despre principii și alegeri și despre asumarea urmărilor acestora, având un mesaj profund pozitiv și optimist, cu impresionante și emoționante lecții de viață și îndemnuri la bunătate, speranță, îngăduință, credință și iubire.

Un aspect al cărții nu a fost tocmai pe placul meu, și anume folosirea ghilimelelor în loc de linii de dialog, eu prefer varianta ”clasică”.

Kansas City, Missouri, aprilie 1870

Lydia, protagonista cărții, este o frumoasă și sensibilă tânără în vârstă de 28 de ani, pe care o cunoaștem într-un moment de cumpănă al vieții ei: a rămas văduvă, soțul murindu-i într-un accident de trăsură care i-a răpit totodată și tatăl. Însă ceea ar putea fi privită ca o tragedie, pentru Lydia a fost de fapt o eliberare, fiind captivă timp de 12 ani într-o căsătorie aranjată de tatăl său din rațiuni materiale, o căsătorie abuzivă, lipsită de iubire și respect, cu un bărbat mai în vârstă, crud și fără caracter. La doar 16 ani, Lydia se trezise în postura nu doar de soție fără voie, ci și de mamă vitregă pentru cei patru copii ai bărbatului: doi băieți gemeni adolescenți, Marston și Mitchell, la fel de ticăloși ca tatăl lor, și două fete, Jeannette, un copil cu un fond rău și micuța Evie, singura care a acceptat-o și îndrăgit-o pe Lydia. Mama lor se sinucisese, aruncându-se de la etaj, cel puțin asta era varianta oficială…

La citirea testamentului, Lydia nu se aștepta să primească mare lucru, iar Marston, Mitchell și Jeannette se pregăteau deja să o arunce în stradă, însă cu toții au avut parte de o surpriză de proporții: întreaga avere a soțului, ca și cea a tatălui ei – cei doi fiind parteneri de afaceri – i-a revenit Lydiei! Cu toată disponibilitatea ei de a ceda casa cu tot ce se afla în ea, ca și o parte din afaceri, tot nu i-a mulțumit pe cei cinci lacomi: Marston, Mitchell și Jeannette, dar și soții lui Jeannette și Evie (la rândul ei prinsă de foarte tânără într-o căsătorie aranjată, cu un soț care o ignora total, pe toate planurile, inclusiv în dormitor!)

Temându-se de uneltirile lor – și pe bună dreptate – Lydia părăsește în mare grabă și în secret Kansas City, îndreptându-se spre Sitka, Alaska, unde locuia mătușa ei, Zeralda, sora tatălui.

Sitka, Alaska, mai 1870

După o călătorie anevoioasă, Lydia ajunge la Sitka, un teritoriu sălbatic, abia colonizat. Micul orășel, cu casele lui lungi din bușteni, în mare parte dărăpănate după plecarea rușilor cu afaceri cu tot, atunci când a trecut sub administrarea americană, arăta destul de jalnic, deși peisajul în care era plasat era spectaculos.

Forțându-și mintea să se concentreze pe fericirea pe care nădăjduia să o găsească în Sitka, Lydia își ridică ochii spre munți. Vârfurile înzăpezite erau maiestuoase, scăldate în lumina soarelui care părea să se scurgă pe versant, iluminând pădurile dese de molid și brad. Se potrivea întru totul frumuseții descrise de Zerelda.

Nu știa încotro s-o apuce și cum să dea de Zerelda, și nici nu se simțea bine, dar sosirea ei în micul port din Sitka a fost remarcată de Kjell Lindquist, un tânăr suedez stabilit acolo, care deținea un gater. Era un tânăr atrăgător și onorabil, a cărui poveste de viață o vom afla de asemenea pe parcurs.

”Te simți bine?”

Lydia deschise iarăși ochii și văzu alături de ea un bărbat înalt, cu părul blond, dar când încercă să-i răspundă cuvintele nu veneau. Fu învăluită de întuneric în timp ce niște brațe calde o cuprinseră de umeri.

Kjell Lindquist o privea consternat pe femeia din brațele lui.(…)

”Se pare că ai prins o captură bună”, strigă Briney Roberts din barca sa.

”Tocmai mi-a picat în brațe de nicăieri.”

”Briney râse. ”Păi nu ziceai tu zilele trecute că, dacă bunul Dumnezeu are o soție pentru tine, va trebui să ți-o pună în brațe? ”

Kjell fu cât pe ce să dea drumul femeii. Chiar așa spusese. Alungând acest gând, hotărî că nu e decât o coincidență, și nu providență.

Ba bine că nu!!! Așa cum vom vedea, întâlnirea lor era chiar providențială și va schimba viețile amândurora.

O vom cunoaște pe Zeralda, o femeie de nădejde, încă tânără la cei patruzeci și ceva de ani, care își va primi cu brațele deschise nepoata.

Unul din atuurile cărții este tocmai locul unde e plasată acțiunea, îmi plac poveștile desfășurate în decoruri inedite, în locuri aparte, mai puțin cunoscute. Am aflat lucruri noi despre Sitka și despre colonizarea acestui teritoriu, despre satul indian și despre felul în care erau tratați indienii tlingit, ce erau închiși în satul lor noaptea, neavând voie să iasă de acolo. La șase dimineața porțile erau deschise, băștinașii având voie să iasă și să se amestece cu ”lumea bună” din Sitka.

Revenind la firul acțiunii, vom urmări viața de zi cu zi a Lydiei în noua sa casă, ca și relația la început fragilă care se înfiripă între ea și Kjell. După tot ce îndurase în căsătorie, îi era foarte greu să lase garda jos și să aibă încredere într-un bărbat. Iar situația ei era și mai complicată decât credea: deși pusese doar pe seama răului de călătorie faptul că nu se simțea bine, realitatea era alta, ea fiind gravidă! Însă Lydia era încântată că va avea un copil, pierzând de-a lungul timpului, spre dezolarea ei, mai multe sarcini din cauza bătăilor încasate.

Însă nemernicii ei de copii vitregi nu au renunțat la uneltirile lor, iar când i-au dat de urmă și au aflat că va avea un copil, au pus la cale un plan diabolic!

Între timp, Lydia a acceptat cererea în căsătorie a lui Kjell, iar copilul s-a născut sub numele Lindquist, Dalton Lindquist. Și totul ar fi fost perfect în noua ei lume, dacă Marston în persoană nu ar fi sosit în Sitka iar trecutul a ajuns-o din urmă…

Dacă și cum ticăloșii au reușit să-și ducă planul până la capăt, în ce consta acesta și ce urmări va avea, veți vedea citind cartea. Nu vă spun mai multe, sper că v-am făcut curioși în privința acestei frumoase cărți pe care v-o recomand cu drag!

Oriunde îi ducea viitorul, orice încercări îi așteptau, acest moment va fi preludiul unor zori noi ai vieții și iubirii pe care le vor întâmpina și trăi împreună.

Cărțile autoarei Tracie Peterson pot fi achiziționate de pe librariadelfin.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți literatură creștină

10 Comments

Spune-ți părerea!