Delicatese Literare
DIVERSE

Premiul Nobel pentru Literatura 2016: Bob Dylan, o alegere surprinzatoare

Academia Suedeză a anunţat câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2016. Acesta este solistul, compozitorul şi poetul american Bob Dylan, în vîrstă de 75 de ani. Surpriza a fost atât de mare încât jurnaliştii prezenţi în sala de conferinţe a Academiei de la Stockholm nu şi-au putut reţine un murmur care arăta o mare surpriză, cu atît mai mult cu cât acesta nu se afla printre favoriţi. 
În vârstă de 75 de ani, născut în Minnesota, SUA, Bob Dylan este cunoscut marelui public mai ales datorită cântecelor lui, însă el este în egală măsură textier, poet, autorul unor versuri de mare sensibilitate. 
Premiul îi revine artistului Bob Dylan pentru „crearea unor noi modalități de exprimare poetică prin intermediul tradiției cântecului american”.
„Răspunsul, prieteni, e vânare de vânt” – este unul dintre cele mai cunoscute versuri puse în cântec de Bob Dylan.
How many roads must a man walk down
Before you call him a man?
How many seas must a white dove sail
Before she sleeps in the sand?
Yes, and how many times must the cannon balls fly
Before they’re forever banned?
The answer, my friend, is blowin’ in the wind
The answer is blowin’ in the wind
Yes, and how many years can a mountain exist
Before it’s washed to the sea?
Yes, and how many years can some people exist
Before they’re allowed to be free?
Yes, and how many times can a man turn his head
And pretend that he just doesn’t see?
The answer, my friend, is blowin’ in the wind
The answer is blowin’ in the wind
Bob Dylan a venit de două ori în România, în 2010 și 2014, iar printre cei care i-au tradus poeziile în limba română se numără și Mircea Cărtărescu, el însuși unul dintre favoriții la marele premiu.
Considerat mai curând muzician, Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) s-a născut în Duluth, Minnesota, SUA, la 24 mai 1941. A crescut în Hibbing, Minnesota, de la vârsta de 6 ani. A învățat să cânte la chitară și muzicuță, punând bazele unei trupe rock&roll numită Golden Chords, în perioada în care se afla în liceu, pe care l-a absolvit în 1959, după care a început să studieze arta la University of Minnesota din Minneapolis, relatează Agerpres.
A început să cânte piese prin cafenele de când se afla încă în colegiu, sub numele Bob Dylan, luându-și numele de la poetul Dylan Thomas.
Opera sa scrisă include, alături de proza poetică Tarantula (1971), The Definitive Bob Dylan Songbook (2001), volumul de memorii Chronicles: Volume One (2004), Lyrics: 1962-2001 (2004), Forever Young (2008), The Lyrics: Since 1962, Edited by Christopher Ricks. La Editura Humanitas Fiction, în colecţia „Poezia”, a apărut în 2012 o selecţie de 100 de poeme din Lyrics purtând titlul Suflare în vânt, în traducerea lui Mircea Cărtărescu, care a întocmit antologia şi a semnat prefaţa volumului.

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *