Delicatese Literare
Recenzii

Prieten imaginar de Stephen Chbosky, Editura Trei – recenzie

Prieten imaginar

(Imaginary Friend – 2019)

Stephen Chbosky

Editura Trei

Anul apariţiei: 2020

Nr. de pagini: 800

Traducere de: Bogdan Perdivară

Bestseller New York Times
De la autorul bestsellerului Jurnalul unui adolescent timid
Stephen Chbosky a scris şi a regizat ecranizarea romanului său de debut, Jurnalul unui adolescent timid (Trei, 2013), un adevărat fenomen literar. Născut în Pittsburgh, Pennsylvania, Chbosky şi-a luat licenţa în scenaristică la University of Southern California. A lucrat în televiziune şi în industria cinematografică, fiind scenaristul musicalului Rent (2005) şi unul dintre creatorii serialului Jericho, pentru CBS. Filmul său de debut, The Four Corners of Nowhere, a avut premiera la Festivalul de Film Sundance.
„Un roman captivant şi tulburător, infuzat cu acea empatie profundă care face ca scrisul lui Chbosky să fie atât de special.” – John Green
„O capodoperă!” – Emma Watson
Hotărâtă să-i ofere o viață mai bună fiului său, Christopher, Kate Reese fuge în toiul nopţii din casa pe care o împarte cu iubitul ei abuziv. Cei doi se refugiază în comunitatea foarte unită din Mill Grove, un orăşel izolat din Pennsylvania.
La început, pare locul perfect pentru a lua viaţa de la capăt. Dar, nu după mult timp, Christopher dispare. Vreme de şase zile chinuitoare, nu e de găsit pe nicăieri. În cele din urmă, Christopher iese din pădurea de la marginea oraşului. E teafăr, dar schimbat. Acum îi răsună în minte o voce care îi cere să construiască o căsuţă într-un copac anume — altminteri, mama lui şi toţi cei din orăşel nu vor mai fi niciodată la fel…
„Romanul horror al lui Chbosky este atât de original, încât n-are termen de comparaţie. Cei nouă ani cât a durat scrierea lui se văd în suspansul impecabil construit, în ritmul alert şi în intriga ingenioasă. Prieten imaginar îi va răsplăti din plin pe cei care vor îndrăzni să-l citească.” – Time
„La 20 de ani după bestsellerul internaţional Jurnalul unui adolescent timid, Stephen Chbosky revine cu un roman ambiţios care îmbină horrorul, basmele şi rescrierea unor teme biblice. Dar adevărata reușită este că a transformat o carte plină de grozăvii — reale şi imaginare — într-o poveste care inspiră optimism.” – New York Times Book Review
„O poveste horror care îl va face mândru pe Stephen King.” – Kirkus Reviews

Va invit să pășiți în lumea excelent creionată de Stephen Chbosky în romanul „Prieten imaginar„, menționând încă de la început că, în ciuda numărului mare de pagini, autorul reușește cu măiestrie să țină captiv cititorul în paginile cărții de la prima până la ultima pagină. Stilul de scriere lejer, acțiunea, misterul și suspansul, construcția personajelor și atmosfera întunecată sunt elementele care conferă strălucire și calitate acestei cărți, menționând de asemenea și prezentarea grafică impecabilă. „Prieten imaginar” este o lectură captivantă, complexă, cu un fir narativ țesut din elemente horror, biblice, basme și tușe fantasy, care mi-a plăcut și pe care o recomand cu multă plăcere.
În urmă cu cincizeci de ani…
David Olson este un băiețel pe care familia îl consideră bolnav psihic, cu halucinații auditive și vizuale, părinții lui temându-se pentru viața acestuia. Deși își iubește familia și în special pe fratele mai mare, știe că nimeni nu l-ar crede dacă ar povesti ceea ce vede și aude și ceea ce face el în pădurea Mission Street. Într-o seară este răpit chiar de sub ochii fratelui său și de atunci nu s-a mai știut nimic de David.
În prezent…
Christopher Reese are aproape opt ani și este dislexic. În ultimii patru ani, el și mama lui au fugit mereu, vrând parcă să pună o distanță cât mai mare între ei și locul unde tatăl lui, care suferea de o afecțiune psihică, s-a sinucis. Mill Grove din Pensylvania este un orășel liniștit, o ascunzătoare perfectă unde nu pot fi găsiți de către ultimul prieten bătăuș și alcoolic al mamei.
Kate Reese a îndurat multe în viața ei, a avut o copilărie și o tinerețe greu încercate, marcate de traume fizice și psihice, singurul lucru bun și perfect din viața ei fiind Christopher. Frumoasă, inteligentă și muncitoare, își adoră copilul și este în stare să-și dea viața pentru el, fiind o mamă de nota zece.
Așa că noul orășel, Mill Grove, pare locul ideal în care să înceapă o nouă viață. Se angajează la azilul de vârstnici din oraș, încercând, cu puținii bani câștigați, să ofere copilului ei micile bucurii care-i înseninează viața. La noua școală, datorită dislexiei, Christopher este jignit și agresat verbal de mulți colegi răi și răsfățați, reușind să câștige simpatia câtorva colegi, formând cu aceștia un grup bine sudat.
Visător, lui Christopher îi place să privească cerul, așa că imaginația lui debordantă, dar și firea sensibilă îl determina să-și facă drept prieten „o față zâmbitoare de nor” care devine călăuza lui, cea care îi îndrumă pașii în pădurea Mission Street.
Pădurea este locul unde nimic nu este așa cum ar trebui să fie, copacii au crengi ca niște mâini artritice, se aud șoapte șuierătoare, plânsete de copil, se simt ochi invizibili care-l urmăresc, dar toate acestea contează prea puțin pentru că noul lui prieten, „domnul amabil cu păr alb ca un nor” îi conduce pașii în luminișul din mijlocul pădurii acolo unde se găsește un copac bătrân splendid.
„Christopher ridică ochii. Nu mai zărea fața de nor. Atât de deși erau copacii. Auzea încă ploaia, deși nicio picătură nu cădea pe pământ. Solul rămânea uscat. Crăpat că o piele bătrână. (…) CHRISTOPHER. Christopher se întoarse. Perii de pe gât i se ridicară.
– Cine e? întrebă. Tăcere. O răsuflare domoală, ușoară. Poate că vântul. Dar nu, era altceva acolo. Christopher putea să simtă. Ca atunci când se holbează cineva la tine. (…) Auzi zgomot de pași. Se răsuci pe călcâie și văzu un con de pin căzând dintr-un copac. Buf, buf, buf. Se rostogoli pe pământ și se opri pe potecă…”
Bineînțeles că se rătăcește în pădure, timp în care vorbește cu „domnul amabil” a cărui voce îi răsună în cap, dispărând astfel timp de șase zile îngrozitoare, timp în care mama lui, înnebunită de spaimă îl caută împreună cu șeriful, răscolind orașul. Nimic, niciun semn, nicio urmă de răpire. Este găsit într-o noapte, când o tânăra localnică îl vede ieșind din pădurea Mission Street, deshidratat, înfometat și înspăimântat, dar teafăr, fără traume fizice. Nu-și mai amintește nimic din cele șase zile petrecute în pădure, dar transformările din capul lui ar speria orice om. S-a împrietenit cu „domnul amabil” care este Soldat și care l-a protejat și îl va proteja în continuare de vocea șuierătoare a unei femei ce-i susură în urechi și de ochii care-l urmăresc, ajutându-l să găsescă drumul de ieșire din pădure.
Ce poate gândi un adult când un copil dispare și la întoarcere spune că „un domn amabil” i-a arătat drumul? Fie că a fost răpit și molestat de un bărbat, fie că s-a speriat atât de tare încât mintea lui a născocit un PRIETEN IMAGINAR. Urmărit continuu de o voce șuierătoare și rea de femeie care-l înspăimântă, întruchiparea răului, Christopher se simte îmboldit, împins de la spate, ademenit, chemat de o forță invizibilă către pădure, unde vocea noului lui prieten îi șoptește mereu în cap să construiască o căsuță chiar în bătrânul copac din luminiș, în caz contrar o mare tragedie se va abate asupra locuitorilor orașului, dar și asupra mamei lui.
„- Salut, zise Christopher către punga albă de plastic. Mă auzi?
Punga de plastic părea nespus de ușurată.
– Da, te aud, zise Christopher.
– Nu-mi vine să cred. În sfârșit mă aude cineva.
Christopher se îmbujoră. Înghiți în sec.
– Chiar eșți adevărată? întrebă Christopher punga albă de plastic.
– Da.
– Nu o născocire a imaginației mele?
-Nu.
– Deci nu am înebunit? întrebă Christopger.
– Nu. Am tot încercat să vorbesc cu toată lumea, dar tu ești singurul care a ascultat.
(…) Apoi băiețelul îngenunche la poalele copacului și își aținti privirea asupra pungii albe de plastic, care dansa precum părul suflat de vânt. Zăbovi acolo ore bune. Nepăsător la frig. Vorbind verzi și uscate. Cu noul lui prieten. Omul cel amabil.”
Începe o adevărată aventură în care Christopher îi implică pe cei trei amici ai lui, căsuța dovedindu-se a fi un portal între lumea reală și lumea imaginară. Aproape că nu mai știe unde începe și unde se termină imaginarul, când găsește îngropat în pădure scheletul unui copil, descoperit cu ajutorul vocii din cap, care îi aparține lui David Olsen, dispărut în urmă cu cincizeci de ani.
Lumea imaginară, în care evadează Christopher și în care caută indicii pentru salvarea locuitorilor orașului, este o lume în care se înfruntă forțele binelui și ale răului, ale luminii și întunericului, ale vieții și morții. O lume din care fac parte „domnul amabil”, femeia cu voce șuierătoare, cerbi ucigași, oameni-căsuțe poștale, damnați, schelete, o lume ca un vis în care Christopher este… Dumnezeu, are putere, poate face orice, poate salva pe orice, toate acestea având însă un preț măsurat în durere și sânge în lumea reală. El vrea să-și ajute orașul și mama, să-și ajute prietenul, pe „domnul amabil”, să scape din lumea imaginară…
Modul de prezentare al binelui și răului și echilibrul care trebuie să existe pentru ca lumea să funcționeze așa cum trebuie sunt foarte bine evidențiate de către Stehen Chbosky prin elemente biblice inserate în poveste.
Și totuși, ce se întâmplă când nimic nu este ceea ce pare a fi în nici una din cele două lumi? Când Diavolul perfid șoptește, susură cuvinte pe care vrea să le audă, îl convinge să facă fapte și transformă dorințele secrete ale oamenilor în certitudini, când pândește, se furișează, așteaptă și este cu ochii pe toți?
„Puterea lui Dumnezeu este iubirea. (…) Christopher se lăsă în genunchi în fața omului cel amabil. Iubea pe oricine. Îi iubea pe toți cei de pe pământ (…) Nu e nevoie de violență că să ucizi răul. E nevoie de bunătate”.

Cărțile autorului Stephen Chbosky pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, librex.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți horror

Recenzii și prezentări cărți cu mister

12 Comments

Spune-ți părerea!