Delicatese Literare
Recenzii

Prietena de Teresa Driscoll, Editura Herg Benet – recenzie

Prietena

(The Friend – 2018)

Teresa Driscoll

Editura: Herg Benet

Colecția: Passport

Traducere din limba engleză: Ioana Duda

Nr.pagini: 304

An apariție: 2019

Jurnalist peste 25 de ani – dintre care cinci ca prezentator de știri la BBC – Teresa Driscoll urmărește poveștile de viață, cu toate tenebrele lor. A urmărit crimele atât de mult timp și a fost profund impresionat de toate consecințele lor: felul în care au afectat familiile, prietenii și martorii implicați. Aceste consecințe le-a descris în cărțile el.
Teresa trăiește în frumosul oraș Devon, împreună cu soțul și cei doi fii ai ei. Scrie cărți pentru femei și thrillere, care au fost traduse în șase țări.
Un thriller psihologic care îți dă fiori, de la autoarea bestsellerului “Sunt cu ochii pe tine”.
În tren alături de soțul său, la zeci de kilometri depărtare de casă și de fiul ei în vârstă de patru ani, Ben, Sophie primește un apel care o înspăimântă. Doi băieți sunt în spital, ca urmare a unui tragic accident. Unul dintre ei este Ben.
A crezut că poate avea încredere în noua ei prietenă, Emma, care ar fi trebuit să aibă grijă de copil. La urma urmei, Emma îi era ca o soră – cineva în fața căruia Sophie își putea deschide oricând sufletul, în ciuda bârfelor care circulau pe seama ei prin sat. Dar acum Sophie are sentimentul că a făcut o greșeală de neiertat și familia îi este în pericol.
Pentru că, în final, cât de bine o cunoaște pe Emma? Ar fi trebuit să-i încredințeze tot ce avea mai de preț?
Timpul e pe cale să se scurgă. Lipsită de puterea de a-și ajuta fiul, la ore distanță de casă, Sophie e la un pas de a afla adevărul. Iar viața ei nu va mai fi niciodată ca înainte.
Prietena” de Teresa Driscoll este un thriller foarte captivant, care suscită interesul încă de la prima pagină, cu un fir epic care se țese rapid, ce te ține în suspans de la început  până la sfârșit!
Ce ai face dacă PRIETENA ta cea mai bună se dovedește a fi ceva ce nu ai crede vreodată? Dacă PRIETENA ta, în care ai încredere, cu care împărtășeșți lucruri de suflet, cu care îți petreci timpul, se dovedește a fi „răul” în persoană? Ce ai face dacă ai lăsa în mâinile ei viața copilului tău, tot ceea ce iubești tu mai mult și acest fapt s-ar transforma într-un coșmar? Ce instincte ar prelua controlul acțiunilor tale pentru a pune capăt coșmarului și ce ai fi capabilă să faci?
Sophie și Mark Edwards au împreună un copil simpatic și isteț, în vârstă de patru ani, Ben. Locuiesc în Tedburry Cross, un sat liniștit unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, nimeni nu poate ține secrete ascunse și bârfa este mai importantă decât ziarul.
Mark nu și-a dorit deloc să se mute într-un sat, nu a vrut niciodată cu adevărat să locuiască la țară pentru că afacerea lui este în Londra și îi oferă un venit suficient încât să asigure stabilitatea financiară a familiei cel puțin o perioada în care soția lui, Sophie, stă acasă pentru a-l crește pe Ben și pentru a încerca să mai rămână însărcinată încă o dată. Prin urmare, Mark se chinuie și face naveta în fiecare zi la Londra.
Sophie este o femeie inteligență, drăguță și cu simțul umorului, dar extrem de îngrijorată pentru că încă nu rămâne însărcinată. După o cruntă perioada de depresie post-natală după nasterea lui Ben – o problemă extrem de importantă care le-a zgâlțâit căsnicia -, Sophie își dorește, cu disperarea „înecatului”, încă un copil. Acum încearcă să se relaxeze, să se detașeze de toate aceste gânduri pentru că, deși testele medicale ale ei și ale lui Mark sunt bune, uneori nu exista nicio explicație pertinentă pentru infertilitate. Plănuiește să se reîntoarcă la jobul ei după ce va reuși să nască al doilea copil, fiindu-i dor de meseria ei, designer în publicitate. Pentru a-și ocupa timpul plănuise, în urmă cu ceva timp, o mică afacere, o galerie culinară în sat, abandonând proiectul când amica cu care și-a făcut planurile s-a mutat din Tedburry.
Într-o zi însă, o întâlnește pe Emma și pe băiețelul acesteia, Theo, nou veniți în micuța localitate și între ele se țes rapid  legăturile unei prietenii strânse. Sophie se simte bine vorbind cu Emma, povestindu-i temerile și dorințele ei, iar copiii se înțeleg perfect. Emma însă nu este atât de generoasă cu informațiile, dându-i Sophiei doar informații vagi despre familia ei și despre viața de dinainte de a veni în Tedburry, iar Sophie nu insistă crezând că Emna nu se simte confortabil vorbind despre trecutul ei dureros în care a suferit pentru o mamă cu o boală incurabilă, pentru un partener care nu îl vede pe Theo, vrând să înceapă o nouă viață într-un loc nou.
Emma este o femeie talentată în ceea ce privește comunicarea cu oamenii, are o energie extraordinară, este spontană și foarte atrăgătoare dar… ceva în legătură cu ea, un sentiment nedefinit, asemănător cu anxietatea o încearcă pe Sophie atunci când aceasta îi pune întrebări despre trecutul și familia  ei!
Soțul Sophiei, Mark, nu privește ”cu ochi buni” această prietenie și nu o place pe Emma deloc, încercând pe cât posibil să o evite, deși are numeroase discuții cu soția lui pe această temă.
Gill și Antony Hartley sunt un cuplu, prieteni mai mult ai Sophiei decât ai lui Mark și sunt fericiți împreună, deși Gill muncește „pe brânci” în timp ce Antony joacă rolul de „Don Juan”. O zi fatidică însă schimbă pentru totdeauna viața Sophiei când aceasta îl găsește pe Antony mort și pe Gill rănită, în comă și cu un cuțit în mână, în casa acestora!  Un adevărat șoc pentru Sophie, care suferă o cădere nervoasă mai ales când află că ultima persoană cu care a vorbit Antony este PRIETENA ei, Emma!
Bârfele și vorbele urâte ale locuitorilor din Tedburry despre Emma stârnesc furia, dar și mila Sophiei pentru prietena ei, mai ales când în scenă intră și poliția prin detectiva Melanie Sanders, o femeie ofensivă care-și bagă nasul peste tot și care începe să pună multe întrebări, investigând trecutul Emmei!
Sophie nu poate înțelege de ce nimeni nu vede cât de specială este prietenă ei, de ce toată lumea aruncă toate relele în spatele acesteia, de ce Mark nu o place deloc și mai ales de ce Emma este evazivă în legătură cu trecutul ei!
Toate răspunsurile la aceste întrebări sunt dezvăluite  în momentul  în care Sophie  își lasă copilul cu Emma pentru o călătorie la Londra, unde urma să se întâlnească cu soțul ei Mark, când, aflată la zeci de kilometri depărtare primește o  veste  teribilă: copilul ei, copilul Emmei și Emma se zbat între viață și moarte, în spital!
Ce poate fi mai groaznic decât să se întâmple ceva foarte rău copilului tău, tu să nu poți  fi lângă el și PRIETENA ta,  în grijă căreia ți-ai lăsat puiul, să se dovedească a fi un monstru?

Cartea Prietena de Teresa Driscoll poate fi comandată de pe hergbenet.ro, libris.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Herg Benet

 

 

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *