Delicatese Literare
Recenzii

Prințesa de hârtie de Erin Watt, Editura Trei, Seria Familia Royal – recenzie

Prinţesa de hârtie

Erin Watt

Editura Trei

Colecţia Young Fiction

Nr. de pagini: 392

Titlul original: Paper Princess

Traducere din engleză de Alex Văsieș

Erin Watt este pseudonimul sub care semnează două autoare de succes (Elle Kennedy și Jen Frederick), unite de pasiunea pentru cărțile bune și plăcerea de a scrie. De asemenea, ele pun mare preț pe imaginație și originalitate. Ce iubesc cel mai mult – în afara de familie și animaluțele lor de companie, desigur – este să vină cu tot felul de idei amuzante și uneori trăsnite. De ce se tem cel mai tare? Să nu se despartă. Le puteți urmări pe www.authorerinwatt.com.

1. Prințesa de hârtie – Editura Trei – Paper Princess – 2016

2. Prinţul de hârtie – Editura Trei – Broken Prince – 2017- recenzie

3. Palatul de hârtie – Twisted Palace – 2016 – recenzie

4. Moștenitorul decăzut – Fallen Heir – 2017 – recenzie

5. Regatul sfărâmat – Cracked Kingdom – 2018 – recenzie

New York Times Bestseller
USA Today Bestseller

Genul: Young-adult

Un roman de care nu te poți dezlipi! O poveste de iubire pentru adolescenții care caută ceva în spiritul seriei Gossip Girl.” – Kirkus Reviews

Replici savuroase, personaje provocatoare și un final surprinzător!” – Rockstars of Romance

Dacă vrei o carte care să te acapareze cu totul și să te vampirizeze (în cel mai bun sens, desigur), atunci trebuie să citești Prințesa de hârtie!” – New Chicks on the Blog

Cu siguranță, continuarea poveștii despre Ella și Reed va fi la fel de incitantă! Ajung să te obsedeze viețile lor complicate și frumusețea lor fragilă.” – USA Today

Bani. Excese. Secrete. Intră în lumea familiei Royal.
Ella Harper e o supraviețuitoare – o optimistă pragmatică.
Viața ei n-a fost ușoară. S-a tot mutat din oraș în oraș împreună cu mama sa, chinuindu-se să facă rost de bani și sperând ca într-o zi să scape de sărăcie.
Dar mama ei a murit, iar Ella a rămas singură pe lume.
Acum îl cunoaște pe Callum Royal, un om de afaceri multimilionar, și viața ei se schimbă. Are parte de lux și de bogăție. Totuși, ceva ciudat se întâmplă în casa familiei Royal.
Cei cinci băieți ai lui Callum, toți irezistibili, ascund un secret.
Niciunul n-o vrea pe Ella în casa lor, mai ales Reed. Dar Ella se simte atrasă de el și va trebui să lupte din toate puterile să nu-i cadă în plasă…
Dacă vrea să rămână la familia Royal, trebuie să învețe regulile jocului.
Un roman incitant despre o Cenușăreasă a zilelor noastre și despre complicata lume a adolescenților americani bogați.

Prințesa de hârtie este pentru mine una din cele mai mari surprize literare din ultimul timp. O carte care mi-a depășit așteptările și mi-a turat emoțiile, dar și nervii la maxim.
Povestea aduce pe undeva cu basmul Cenușăresei, într-adevar! Avem fata săracă, oropsita de soartă, avem „palatul” în care ajunge să trăiască, avem frații mai mari, care o resping și nedreptățesc, avem speranța împlinirii unui vis și avem personajul ce ar fi putut deveni prințul ei.
Cartea este foarte bine scrisă, povestea, foarte învolburată, curge firesc, dialogurile sunt pline de vervă, iar replicile sunt de multe ori atât de tăioase, încât te aștepți să curgă sânge…
Personajele sunt extraordinar de bine conturate, perfecte în imperfecțiunea lor, credibile și foarte „vii”, interacțiunea dintre ele e atât de bine descrisă încât simți că urmărești scenele respective de la un pas distanță.
Situațiile de viață pe care le întâlnim în carte sunt profunde, dureroase, bulversante, iar o concluzie cel puțin e clară: suferința nu e destinată doar celor săraci, iar bogăția nu e un pașaport spre fericire.
Cât despre „decorul” acțiunii avem pe de o parte lumea în care a trăit Ella, personajul principal al cărții, în cei 17 ani de viață, o viață marcată de lipsuri și frustrări, iar pe de altă parte lumea strălucitoare a celor foarte bogați, dar e o lume de carton, odată „sclipiciul” dat la o parte ies la iveală drame, invidii, răutăți și multe slăbiciuni omenești. Prea multe, am putea spune, având în vedere cât de darnică fusese viața din multe puncte de vedere cu aceștia, dar care considerau favorurile sorții un drept al lor din naștere.

În prim planul acțiunii o avem pe Ella Harper, o adolescenta de 17 ani, elevă la un liceu dintr-un micuț orășel din Tennessee, care își câștiga cu greu existența din joburi part-time (lucrând inclusiv ca stripteuza într-un club, unde prezentase acte de identitate false pentru a ascunde că e minoră). Era singură pe lume, mama ei murise după o boală grea, fără să fi avut posibilitatea să-și cumpere medicamente și să facă vreun tratament. O iubise pe Ella, pe care o avusese în urma unei aventuri cu „un marinar pe nume Steve”. Era tot ce știa despre tatăl ei, de la care îi rămăsese doar valorosul ceas pe care îl purta la mână. Mama sa dusese o viață destul de ușuratica, având mulți iubiți de-a lungul ei, fără să lege vreo relație serioasă sau să se stabilească pentru mai mult timp undeva. Se mutau de colo-colo, după cum îi dictau bărbații din viața ei, care nu rămâneau prea mult timp în peisaj…
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva Ellei, pe care o întâlnim la școală, în timp ce era chemată în biroul directorului întrucât o căuta cineva. Nu avea de unde să știe în acel moment, dar viața ei era pe cale să se schimbe radical. Îl cunoaște pe Callum Royal, un bărbat impunător, care respira bogăție prin toți porii, iar acesta îi spune că e, nici mai mult, nici mai puțin, decât tutorele ei!
Ella e foarte sceptică și nu îl crede, știind clar că nu avea pe nimeni pe lume. Altfel mama ei, care nu o mințise niciodată, i-ar fi spus…
Nu o mințise, ce-i drept, dar înainte de a muri trimisese o scrisoare lui Steve. Iar această vizită era urmarea acelei scrisori.
Callum era cel mai bun prieten al lui Steve O’Halloran, tatăl Ellei, care nu stiuse nimic de ea până atunci. Și nici nu a avut ocazia să o cunoască din cauza unui tragic accident în care si-a pierdut viața la puțin timp după primirea scrisorii. Iar acum, Callum era hotărât să facă pentru Ella ceea ce era sigur că ar fi făcut și Steve pentru fiii lui, dacă el ar fi pățit ceva. Dar nu s-a așteptat la împotrivirea categorică a Ellei de a-l asculta. Însă Callum era hotărât. Îi luase deja nouă săptămâni și o armată de detectivi să o găsească.
În aceeași seară, Ella era la club, unde un client solicitase un număr privat de streaptese din partea ei. Bănuiți probabil cine era clientul. ..

”Suntem afară, dar Callum Royal tot nu mă lasă jos. Îi pot vedea pantofii eleganți călcând apăsat asfaltul crăpat din parcare. (…)

Dumnezeule mare. Omul ăsta mă răpește.”

În cele ce urmează, Callum îi deschide ușa spre un viitor la care nici în vis nu sperase, dar termenii înțelegerii sunt atât de ofertanți încât îi dau de bănuit.

”Aici sunt zece mii de dolari. Pentru fiecare lună în care vei locui cu mine, îți voi da câte un nou teanc – bani gheață – de aceeași valoare. Dacă stai cu mine până la absolvire, vei primi un bonus de două sute de mii. Aceia îți vor folosi să-ți plătești facultatea, chiria, hainele și mâncarea. Dacă îți iei licența, vei primi un alt bonus substanțial.

– Care-i șmecheria? (…)

– Șmecheria e să nu te opui. Să nu încerci să fugi. Să accepți tutela mea. Să trăiești în casa mea. Să îi tratezi pe fiii mei ca pe frații tăi. Dacă faci asta, poți avea viața pe care ai visat-o.

Face o pauză.

– Viața pe care Steve și-ar fi dorit-o pentru tine.”

Adevărul e că nu era nimic necurat ascuns în spatele acestei propuneri. Era prea frumos să poată fi adevărat, dar chiar așa era…până când îi cunoaște pe cei cinci fii ai lui Callum.

”Callum m-a luat cu forța din Kirkwood și m-a adus în orașul ăsta necunoscut și în casa lui luxoasă, ca să le fac față fiilor lui nesimțiți.”

Nesimțiții în cauză erau Gideon, Reed, Easton și gemenii Sawyer și Sebastian, cinci tineri spectaculos de atrăgători, cu vârste între 16 și 20 de ani, dar foarte hotărâți nu doar să nu o placă, ci și să îi facă viața amară, lucru pe care îl vor reuși cu brio, atât acasă, cât mai ales la școală, la Academia Privată Astor Park, o școală exclusivistă unde Callum o înscrisese pe Ella și unde se va simți ca ultimul om, respinsă și umilită de toată lumea, la „indicațiile” lui Reed.

Face cunoștință și cu Brooke, tânăra și oportunista iubită a lui Collum. Nu aș vrea să vă spun prea multe despre aceasta, vă las să vă faceți propria părere despre ea.
Un alt personaj care o va nedreptăți (sau va încerca să o facă) este Dinah, văduva lui Steve, o femeie toxic de rea.
Pe lângă membrii familiei și casei Royal, Ella va interacționa cu noii colegi de școală. Țin să o remarc pe Valerie, care va fi de prima dată o prietenă adevărată. A fost cea care a ajutat-o să treacă peste toate mizeriile de care a avut parte.

”Talentul meu, dacă am vreunul, e capacitatea mea de a crede că ziua de mâine poate fi mai bună. Nu prea știu de unde am moștenit optimismul  ăsta.”

Callum încerca din răsputeri să o integreze în familie și în noua viață, însă de când Marie, soția sa și mama băieților murise în urmă cu doi ani toată viața lor fusese dată peste cap. Încă nu depășisera momentul, iar băieții aveau resentimente împotriva lui Callum, învinuindu-l întrucâtva pentru moartea Mariei. Evident că, în aceste condiții, autoritatea lui lăsa de dorit. De vină pentru această situație era și faptul că nu fusese tocmai un tată model, prezent în viața familiei. Averea nu se făcuse singură, muncise din greu pentru ea, sacrificând din timpul familiei, dar meritase prețul?

Deliciul cărții îl face interacțiunea Ellei cu frații Royal, și schimbarea treptată a atitudinii lor de la antipatie și respingere la acceptare și simpatie. Au judecat-o greșit de la început, iar când au realizat asta, atitudinea lor s-a  schimbat radical. Mi-a plăcut faza în care au ”armistițat”!

Iar în ceea ce privește relația cu Reed, ei bine, aici e marea surpriză, din toate punctele de vedere. Nu vă povestesc nimic, vă las să vedeți singuri despre ce e vorba. E partea cea mai incitanta a cărții.

”E atât de atrăgător, încât mi se usucă gura și mă trec fiori prin locuri pe care mi-ar plăcea să cred că un mârlan ca el nu le-ar putea excita niciodată. Însă o altă lecție pe care am învățat-o de la mama e că trupului tău îi pot plăcea lucruri pe care mintea ta le urăște.(…) Sunt fiica maică-mii sau ce? Fiindcă să îți placă de tipi care te tratează aiurea este – fost, la naiba – talentul special al lui Maggie Harper.”

Pe parcurs, îi urmărim pe cei șase tineri acasă, la școală, la petreceri nebune, în diferite ipostaze.
Episoade de-a dreptul dramatice au loc, iar protagoniștii noștri le fac față, mai bine sau mai puțin bine. Sau chiar dezastruos…
Tot ceea ce se întâmplă în carte este redat cu lux de amănunte, pe parcursul celor aproape patru sute de pagini fiind descrisă o perioadă de doar câteva săptămâni din viața Ellei și a membrilor familiei Royal. Iar la finalul lor, niciunul dintre ei nu va mai fi același. ..
Vă las să descoperiți singuri cum se derulează acțiunea și ce se întâmplă în finalul cărții. Nu vă spun ce, dar pe mine m-a dat peste cap și nu o să -mi revin decât când va apărea volumul următor și voi putea citi continuarea. Acest volum este un incendiar început de serie, de genul celor care dau dependență. Am terminat de citit cartea de câteva zile și gândul îmi zboară tot la ea și la personajele ei. Oare ce au mai făcut între timp? Sper să aflăm cât mai curând cu putință!

Cartea Prințesa de hârtie de Erin Watt poate fi comandată de pe site-ul Editurii Trei, ca și de pe librăriile online libris.rolibrarie.netcarturesti.ro, cartepedia.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

 

63 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *