Delicatese Literare
Recenzii

Prinţesa gheţurilor de Camilla Läckberg, Editura Trei – recenzie

Prinţesa ghețurilor (The Ice Princess – 2004)

Camilla Läckberg

Editura Trei

Colecție: Fiction Connection

An aparitie: 2018

Nr. pagini: 451

Limba originală: suedeză

Titlul original: Isprinsessan

Traducător: Simona Tentea, Asa Apelkvist

 

Prințesa ghețurilor este primul volum din Seria Fjallbacka/ Fjällbacka Series:

 1. Prințesa ghețurilor – Isprinsessan/ The Ice Princess – 2004

 2. Predicatorul – The Preacher – 2004 – recenzie

 3. Cioplitorul în piatră – Stenhuggaren – 2005 – recenzie

 4. Piază rea – Olycksfågeln – 2006 – recenzie

 5. Copilul german – The Hidden Child – 2007 – recenzie

 6. Sirena – Sjöjungfrun/ The Drowning – 2008

 7. Paznicul farului – Fyrvaktaren – 2009

 8. Făuritoarea de îngeri – Änglamakerskan – 2011

 9. Îmblânzitorul de lei – Lejontämjaren – 2014 – prezentare

 10. Vrăjitoarea – Häxan – 2017

Camilla Läckberg este cea mai de succes autoare suedeză, supranumită si „Agatha Christie a Suediei”. Cărțile ei s-au vândut în 20 de milioane de exemplare. A publicat zece romane crime, patru romane polițiste, două cărți de bucate și șase cărți pentru copii.

“Un scriitor scandinav de top.” – The Times

Seria de romane plasate în Fjällbacka, orașul natal al Camillei Läckberg, e publicată în peste 60 de țări.
După cărțile ei s-au realizat șase filme de televiziune.

Prinţesa gheţurilor, romanul de debut al autoarei, face parte dintr-o serie de romane care, în ultimii ani, au rivalizat constant în vânzări cu Trilogia MILLENNIUM a lui Stieg Larsson. Cartea va fi ecranizată atât în Suedia, cât şi în Franţa. Cartea este publicată în 30 de ţări. În Spania, Prinţesa gheţurilor a apărut în 2008 şi a fost vândută în 28 de ediţii. În Suedia s-au vândut peste 1 milion de exemplare.

Mister şi secrete de familie într-un roman de suspans irezistibil de captivant

Fjällbacka, un orăşel pitoresc, aflat undeva într-o insulă din arhipelagul suedez…
Frumoasa Alexandra este găsită după mai multe zile moartă, în cadă. Trupul ei îngheţat şi-a păstrat tot farmecul: chiar şi aşa, Alexandra pare a fi o «prinţesă a gheţurilor».
Personajul principal este însă Erica Falck, o scriitoare de biografii, care acum – după moartea părinţilor ei – s-a retras temporar pe tărâmul natal, ca să scrie o nouă carte. Ea este cea care o descoperă pe Alexandra, fostă prietenă din copilărie. Erica este rugată de familia Alexandrei să scrie un articol în memoria acesteia. Şi cum cele două prietene nu se mai întâlniseră de 25 de ani, Erica are nevoie să-i cunoască pe cei care i-au fost apropiaţi Alexandrei, pentru a mai afla câteva lucruri despre ea şi a-i putea face un portret. Începe astfel să descopere secrete spectaculoase… Porneşte o investigaţie şi descoperă că aceasta era însărcinată. Povestea ia o nouă întorsătură când, în urma autopsiei, se dovedeşte că Alexandra a fost, de fapt, asasinată. Și, pe măsură ce încearcă să afle cât mai multe lucruri despre fosta ei prietenă, Erica descoperă o serie de secrete teribil de întunecate…

”O carte care îţi dă fiori pe şira spinării, lucidă, glacială, ca şi mediul pe care îl descrie.” – The Literary Review

“O capodoperă a romanului polițist scandinav.” – Val McDermid

’’Personaje fermecătoare şi un suspans teribil la această nouă Agatha Christie a Suediei.’’ – My Life

’’Intriga este absolut superbă. O carte pe care nu o poţi lăsa din mână.’’ – Sala Allehanda, Suedia

Prințesa ghețurilor este prima carte din seria Fjällbacka, o serie de thrillere polițiste cu acțiunea plasată în arhipeleagul suedez, în pitorescul Fjällbacka, orașul natal al Camillei Läckberg, descris ca un loc în care „nu erai niciodată singur, ceea ce putea fi atât bine, cât și rău. Oamenilor le păsa de vecinii și semenii lor și nu îi scăpau din ochi. Uneori se mergea prea departe…”.

Prima carte a autoarei pe care am citit-o a fost Colivia de aur, care mi-a plăcut în mod deosebit și m-a convins să trec pe lista mea de lecturi toate cărțile autoarei, iar Prințesa Ghețurilor cu siguranță se ridică la înălțimea așteptărilor mele.

Apreciez în mod deosebit plasarea acțiunii unei cărți într-un loc deosebit, fie îndepărtat și mai puțin cunoscut, fie cu potențial turistic, fie cu o încărcătură istorică deosebită, iar când autorul are măiestria de a purta cititorul în decorul și atmosfera locului respectiv, deja dau steluțe în plus! Este și cazul acestui roman, unde autoarea ne poartă într-un oraș din arhipelagul suedez, Fjalbacka.

”Erica se așeză pe verandă și se uită spre arhipeleag. Priveliștea nu înceta niciodată s-o lase fără respirație. Fiecare anotimp oferea un peisaj nou și spectaculos, iar azi se arăta un soare strălucitor ce arunca valuri aurii de lumină peste gheața groasă ce plutea pe apă.”

Este un orășel pitoresc, pe malul oceanului, o comunitate în care pescuitul era una din sursele principale de venit, deși aflăm că din ce în ce mai mulți tineri au plecat spre orașele mari – Stockholm, Göteborg, în timp ce multe case și proprietăți erau cumpărare de străini, care le foloseau doar pe perioada verii, drept case de vacanță. Micul orășel nu este însă în nici un caz idilic, căci printre oamenii de aici, ca de peste tot, pot fi băgăcioși, bârfitori, invidioși și foarte secretoși.

Erica Falck este printre cei care au plecat din Fijbacka, devenind o cunoscută scriitoare de biografii.
După moartea neașteptată a părinților a revenit în orașul natal pentru a se ocupa de sortarea lucrurilor acestora și pentru a se îngriji de casă. Sora ei mai mică, Anna, nu s-a implicat, având doi copii mici și un soț foarte solicitant de care trebuia să aibă grijă. Lucas, soțul Annei, era de fapt un nemernic abuziv și manipulator, dar Anna se mințea singură în privința lui, fiind captivă în colivia de aur construită de acesta. Noțiunea am mai întâlnit-o la romanul cu același titlu al autoarei, Colivia de aur.

O întâmplare dramatică zguduie din temelii liniștea orașului când o tânără este găsită în cadă, cu venele tăiate, sugerând o sinucidere. Era moartă de câteva zile, iar apa înghețase, conservând-o perfect si făcând-o să semene cu o prințesă a ghețurilor. Cea care o găsește este tocmai Erica, iar tânăra moartă, Alexandra, nu este o necunoscută, ci cea mai bună prietenă din copilărie a Ericăi.

Alexandra plecase împreună cu părinții din Fjallbacka cu mulți ani în urmă, rupând orice legătură cu Ericka, care suferise la acea vreme pentru ceea ce a considerat a fi o trădare din partea prietenei ei. În ultimul timp, Alexandra venea în fiecare week-end în casa din Fjallbacka, de fiecare dată singură. Avea o galerie de artă la Göteborg și era căsătorită, dar soțul ei, Henrik, îi accepta nevoia de intimitate. Alexandra Wijkner e descrisă ca fiind o persoană distantă, care ținea la spațiul personal. Nu avea mulți prieteni, de fapt, în afară de asociata ei de la galeria de artă, nu avea alți prieteni. Nici relația cu părinții nu era foarte apropiată, iar cu Julia, sora ei mai mică cu doisprezece ani nu păstra legătura.

Când Erica este rugată de părinții Alexandrei să scrie un articol în memoria ei, aceasta încearcă să afle câte ceva despre cine devenise Alexandra, despre cum era ea ca adult, despre cum era viața ei și ce o determinase să se sinucidă, căci asta era varianta oficială, în ciuda faptului că mama Alexandrei era ferm convinsă că fata ei nu se sinucisese!

Vorbind cu părinții Alexandrei, cu sora acesteia, cu soțul și cu asociata ei, Erica descoperă o serie de neconcordanțe, secrete și mistere care o pun pe gânduri. Iar când au sosit rezultatele autopsiei, care au confirmat bănuiala mamei Alexandrei, și anume că fiica ei nu se sinucisese, ci fusese omorâtă, totul capătă o altă amploare, și bineînțeles este demarată o anchetă de către poliția locală, iar Erica se trezește implicată, vrând-nevrând în aceasta. În plus, a ieșit la iveală faptul că Alexandra era însărcinată, dar cine era oare tatăl copilului, având în vedere că ea și soțul ei nu mai avuseseră relații intime de luni de zile?

Spre surpriza Ericăi, polițistul care este desemnat să se ocupe de caz, Patrick Hedstrom, e un fost coleg căruia îi plăcuse de ea în acea vreme, fusese chiar îndrăgostit până peste cap de ea, deși Ericka nu realizase acest lucru. Acum era divorțat, iar reîntâlnirea cu Erica nu îl lasă indiferent, chiar deloc, dar, de data aceasta, sentimentul e și reciproc, după cum vom vedea. Mi-a plăcut partea aceasta a cărții, felul în care se formează și evoluează relația celor doi, tușa de romantism din poveste.

Un alt plan foarte interesant este cel în care o urmărim pe Anna, sora Ericăi, captivă în căsătoria ei cu Lucas, răbdându-i abuzurile emoționale, verbale, iar mai nou, fizice, în ideea falsă de a oferi celor doi copii pe care îi aveau împreună o familie, stabilitate și confort, mai ales că micuții, și mai ales fetița, își iubeau tatăl. Care va fi momentul în care Anna va realiza pericolul în care se află în preajma violentului ei soț și cum va ieși din această relație toxică, veți vedea. Eu una, aș fi vrut să fie mai detaliat acest plan al cărții, mi-ar fi plăcut să aflu mai multe despre acest fir al poveștii.

Apar personaje noi – Dan, fostul iubit ai Ericăi de când era la liceu și apoi la facultate, rămas în Fjalbacka, căsătorit și tată a doi copii; Anders Nilsson, de asemenea coleg cu ei, un pictor de geniu, dar în viața personală un ratat alcoolic, de care avea grijă mama lui, Vera, fostă menajeră în casa celor mai bogați și influenți oameni din comunitate, familia Lorentz, din care mai trăia doar Nelly Lorentz și fiul ei adoptiv, Jan, căsătorit cu o fostă chelneriță. Fiul natural al familiei Lorentz, Nils, dispăruse pur și simplu fără urmă cu ani în urmă, fiind o știre de senzație la acea vreme. Prin ce fire invizibile se împletesc viețile tuturor acestor personaje între ele și, implicit, cu moartea Alexandrei, cum se va derula ancheta și ce secrete adânc îngropate va scoate la iveală, vă invit să aflați citind cartea. După cum veți descoperi, totul avea legătură cu niște fapte întunecate petrecute cu douăzeci și cinci de ani în urmă…

Vă mai spun doar că nu am bănuit nici o clipă cine era ucigașul – autoarea a ”trișat” un pic, din acest punct de vedere, iar noi nu am avut chiar toate indiciile pentru a ne putea construi cazul în minte.

Un roman foarte bine scris, o poveste complexă, bine construită, personaje credibile, o fină analiză psihologică a acestora în contextul acțiunilor fiecăruia, un caz misterios, cu întorsături de situație și cu ramificații care merg cu mulți ani în urmă, legând între ele persoane care încercaseră din răsputeri să se distanțeze de ceea ce s-a întâmplat în trecut, însă până la urmă nici un secret nu poate fi ascuns definitiv și nici o faptă nu rămâne în cele din urmă nepedepsită, într-un fel sau altul.

Prințesa ghețurilor – o carte pe care o recomand tuturor iubitorilor de cărți polițiste, și nu numai! Un început de serie de notă maximă, care mă face să vreau să citesc și următoarele volume din această serie de mare succes a Camillei Läckberg, Seria Fjallbacka!

’’Moartea se afla, de asemenea, acolo, ca de obicei. Stătea la pândă pe margine, frecându-şi satisfăcută mâinile. Aşteptând ca el să facă o mişcare , să facă ceva, orice. Singurul lucru pe care-l putea face era să se prefacă a nu vedea Moartea. Să o ignore până aceasta ar fi dispărut. Poate că atunci imaginea şi-ar fi putut recăpăta licărirea trandafirie.’’

Cartea Prinţesa gheţurilor de Camilla Läckberg poate fi comandată de pe edituratrei.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

16 Comments

 • Fratiloiu Dorina Petronela

  O recenzie minunata Oli, recunosc ca in general nu ma atrag cartile nordice dar aceasta autoare se intelege ca scrie minunat.

 • Dana

  Wow! O recenzie de excepție! Trebuie să citesc și eu cât mai repede această carte. Am „Vrajitoarea”, dar nu i-a venit rândul. Trebuie să mă apuc de ea.

 • Oli

  Mulțumesc mult pentru apreciere, Dana! Să o citești cu plăcere! Și eu voi citi următoarele cărți din serie, îmi place cum scrie această autoare.

 • Traian

  Și mie mi-a plăcut mult cartea. Este prima pe care o citesc a acestei autoare suedeze. Vă apreciez și site-ul. Am o remarcă totuși referitoare la recenzia dvs. Fjallbacka, satul în care se petrece mare parte a acțiunii nu face parte dintr-un arhipelag al Suediei, care are ce-i drept și neumărate insule pe lângă coastele ei, ci este pe continent. Cred că ați fost dusă în eroare de descrierea din textul pe care l-ați dat. Erica privea de pe veranda ei arhipelagul, adică insulele din apropiere, dar Fallbacka este totuși pe continent. Fiind o fire riguroasă, am căutat mai multe informații despre Fallbacka și am aflat că este pe coasta vestică a Suediei, deci „vede” Marea Nordului, nu Marea Baltică, ca cea mai mare parte a Suediei. Dintre orașele mari ale Suediei, mai aproape este Goteborg (la 150 km), dar și Oslo (la 165 km), capitala Norvegiei vecine. Fără să fie la graniță, este deci o localitate apropiată de zona de graniță cu Norvegia. Este un sat cu mare potențial turistic. Chiar celebra Ingrid Bergman a locuit acolo o perioadă, în timpul unei vizite în țara ei natală, după ce ajunsese mare divă în Statele Unite.

Spune-ți părerea!