Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Prințesa nemuritoare de Andri Snær Magnason, Editura Paralela 45 – recenzie

Prințesa nemuritoare

(Timakistan – 2013)

Andri Snær Magnason

Editura Paralela 45

Literatură pentru copii & Adolescenți
Colecția: Cercul de lectură și scriere creativă
Traducerea: Adriana Ciorbaru
Anul apariției: 2019
Număr de pagini: 264
Andri Snaer Magnason, născut pe 14 iulie 1973 în Reykjavík, este unul dintre cei mai celebri tineri scriitori islandezi – poet, eseist, dramaturg și romancier. Opera sa a fost publicată sau jucată pe scenă în peste 30 de țări și a primit numeroase premii literare. În 2002 Love Star a fost numit „Romanul Anului” de către librarii islandezi și a fost nominalizat la Marele Premiu Literar Islandez. Povestea planetei albastre s-a tradus în peste 22 de țări și a fost prima carte pentru copii care a primit cea mai înaltă distincție literară din Islanda – Premiul pentru Literatură Islandeză, în 1999. A fost recompensată și cu premiul UKLA în 2014.“Prințesa nemuritoare”, a doua carte pentru copii, din 2013, a câștigat Premiul Asociației Librarilor Islandezi, fiind nominalizată în 2014 și la Premiul pentru Literatură al West Nordic Council.
Andri Snær Magnason locuiește în Reykjavik. Este căsătorit și are doi copii.
Cum ar fi dacă am putea sări peste ziua de luni, peste zilele ploioase sau lunile friguroase de iarnă, peste crizele economice, și am păstra orele prețioase ale vieții numai pentru momentele minunate?
Planeta a căzut pradă unei crize. Singura soluție e să te închizi în Time Boxes – capsule ale timpului – și să hibernezi, în așteptarea unor vremuri mai bune. Dar când câteva capsule se deschid prea devreme, lucrurile iau o întorsătură ciudată. Salvarea poate veni de la o bătrână misterioasă, Svala, care cunoaște povestea prințesei Obsidiana și a lucrurilor extraordinare pe care tatăl ei, regele Dimon, le-a făcut pentru a cuceri timpul și a-și păstra fiica veșnic tânără. Poate această poveste veche de un secol să fie cheia salvării umanității?
O poveste pentru copii și adolescenți și nu numai.
O lectură fantastică, alertă, care-ți stârnește curiozitatea și te face să-ți pui o mulțime de întrebări.
Încă din cele mai vechi timpuri, lumea și-a dorit să poată opri timpul în loc. O lectură din zona SF, o distopie care atrage mințile curioase ale tinerilor.
Prințesa nemuritoare” a lui Andri Snær Magnason este o lectură captivantă, cu mult suspans, care-ți taie respirația.
“Țara se zbătea în ghearele unei crize economice, iar părinții lui Sigrun numai despre asta vorbeau. Stăteau ascunși după ziarele și computerele lor, iar la știri vedeai numai economiști și politicieni care se ciorovăiau. Sigrun se săturase de criză până peste cap.”
O situație de actualitate, care acaparează mediile online și offline în ziua de astăzi ca și în carte.
“Nu auzea nimic din locul în care se afla, doar vedea trei cutii negre dansând pe ecran și un slogan:
Preluați controlul asupra timpului!
Nu aveți decât o viață!
Cumpărați Time Box!”
Sigrun și părinții se închid fiecare în Time Box, programându-le să se deschidă când vor fi vremuri mai bune. Doar că, Time Box-ul lui Sigrun se deschide mai repede… Și constată că întregul cartier a devenit o pădure, casa ei arată deplorabil, invadată fiind de plante și animale…
Marcus este băiatul care o descoperă și o ia cu el. Astfel ajunge la Svala.
O poveste despre călătoriile în timp, de data aceasta în viitor. Capsulele timpului sunt cele care ajută la trecerea spre viitor.
“Svala luă un maldăr de hârtii și le trânti pe masă, făcându-i pe copii să tresară.
– Vreți să auziți povestea?
Copiii încuviințară.
Svala începu.”
Trei surori, fiecare cu o singură abilitate: una auzea până și cele mai mici sunete, una vedea până în depărtări, iar a treia vorbea, dar putea scoate sunete foarte înalte… Cele trei surori sunt prevestitoare ale vremurilor rele.
Îl cunoaștem și pe regele Dimon al 3-lea din Pangeea, care s-a îndrăgostit de Rază-de-Soare. Dar, la nașterea fiicei lor, regina moare.
“- Jur pe toți zeii că voi face tot ce-mi stă în putere pentru această copilă. Am să urc munții și am să câștig razboaiele. Totul pentru fericirea ei.
I s-a dat numele Obsidiana.”
Un basm fantastic, despre durerea care te împinge la fapte rele, despre război și durerea provocată altora.
“Prințesa nemuritoare” este o lectură captivantă și plină de răsturnări de situație neașteptate.
Regele Dimon pleacă să cucerească lumea, iar pe fiica sa o lasă cu doica Thordis, cu o mie de soldați să o protejeze și cu Exel la conducerea palatului.
“Obsidiana era singura moștenitoare, și fără ea toate cuceririle lui Dimon ar fi fost în van.”
Povestea unui tată supraprotector, care și-a ferit fiica de orice pericol – ceea ce este un lucru bun – dar a uitat să o învețe cum să facă față necazurilor. A ținut-o pe Obsidiana într-o colivie de aur, fără a-i spune copilei că lumea întreagă nu era ca în cetatea Pangeea.
De-a lungul anilor, Dimon a reușit să cucerească aproape întreaga lume. Asta până când are parte de o întâlnire ciudată cu o bătrână vrăjitoare:
“Bătrâna l-a eliberat și a strigat:
– Crezi că ai cucerit lumea, dar ia aminte: Nu poți să cucerești lumea dacă nu ai cucerit și timpul.”
Întors acasă după ani și ani de absență, regele Dimon este uimit de cât de mult a crescut copila lui. Îi dă acesteia o scrisoare și are o rugăminte:
“Dacă se întâmplă ceva, Obsidiana, dacă mi se întâmplă ceva și te afli la necaz, să deschizi această scrisoare. O să afli drumul către o căsuță de lângă un lac, unde se odihnește mama ta. Acolo n-o să fii în primejdie. Dar să nu deschizi acest plic înainte de a fi încercat toate căile posibile.”
Mă întreb dacă fata știe când epuizează toate căile posibile. La cât de ocrotită a fost, nu știu dacă este capabilă să lupte… Obsidiana este din ce în ce mai tristă când observă că tatăl său este ocupat cu guvernarea întregii lumi, iar pentru ea nu are nici un pic de timp liber.
“- De ce e atât de ocupat?
– Omul doarme așa cum își așterne.
– Dar când o să termine cu guvernarea lumii? a întrebat Obsidiana. Nu are pic de timp liber!
– Probabil niciodată, spuse Jako. Lumea e prea mare pentru o singură minte.”
Din dorința de a-și vedea fiica tânără și frumoasă, regele caută pe cineva care să oprească timpul în loc. Și găsește. Pitici care aduc o raclă făcută din pânza de păianjen țesută atât de strâns încât timpul nu poate pătrunde prin ea și astfel, prințesa poate rămâne veșnic tânără.
Dar…
“M-am întins în ea, și zece zile s-au scurs într-o clipită. Unde s-a dus tot acel timp pe care l-am pierdut? Oare îl mai pot lua înapoi?”
Se pare că dorințele regelui Dimon și cele ale prințesei Obsidiana sunt total diferite.
Svala continuă să povestească copiilor o mulțime de întâmplări din viața prințesei. Întâmplări din care fiecare poate învăța câte ceva. Despre lupta pentru supraviețuire, prietenie, dorința de îmbogățire, lăcomie sau disperare. Sentimente și emoții care pot face bine sau rău.
O lectură care atrage cititorul, îi stârnește imaginația și oferă o clipă de visare.
Despre cum se termină povestea Svalei, dar și cea a prințesei Obsidiana, vă invit să aflați citind cartea.
“- Blestemul ptințesei din Pangeea s-a răspândit în toată lumea pentru că cineva i-a descoperit racla și a găsit o modalitate de a o produce în masă. Numai cineva care înțelege originea blestemului poate să schimbe lumea în bine.”
O poveste despre restricții, despre anularea liberului arbitru și despre hotărâri pe care le iau alții pentru tine.

Cartea Prințesa nemuritoare de Andri Snær Magnason poate fi comandata de pe edituraparalela45.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *