Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Prințesa și perla, de Daniela Ulieriu, Editura Arthur – recenzie

Prințesa și perla

Autor: Daniela Ulieriu

Ilustrator: Oana Ispir

Editura Arthur

An apariție: 2022

Număr pagini: 64

Copertă: Hardcover

Dimensiuni: 21×28,2 cm

Alte titluri semnate Daniela Ulieriu (autor):  Perna cu fluturi (2020), Paralela 45; Cvartet (2021), Curtea Veche; Trei secole de gastronomie românească. De la muhalebiu şi schembea la volovan şi galantină (2018), Paralela 45

Daniela Ulieriu a petrecut câțiva ani în Camerun, unde a coordonat două mari studii antropologice sub egida Prințesei africane Ly Ma Bat Ngoup: Perles, couleurs d’Afrique, publicat în 2010, și NdopEtoffes des cours royales et sociétés secrètes du Cameroun, apărut în octombrie 2020.

Călător pasionat, Daniela Ulieriu a fost în aproape 70 de țări. A petrecut doi ani în Asia de Sud-Est. O parte din impresiile sale de călătorie pot fi citite pe blogul ei de călătorie danielaulieriu.ro.

Oana Ispir este artist freelancer, ilustrează cărți pentru copii, creează jucării și tot felul de povești. A studiat grafica la Liceul de Arte „Sigismund Toduță“ din Deva și la Universitatea Națională de Arte din București.

Povestea aventurilor prințesei Ly a ajuns la mine într-un moment de căutări ale locului pe care-l numesc acasă. Am însoțit-o cu penițe și pensule în aventurile sale, în timp ce cutreieram dealuri și munți în jurul orașului propriei copilării. Am desenat ilustrațiile în tuș și acuarelă lichidă, inspirată de arta africană plină de culori vii și contraste puternice.” – Oana Ispir

Departe, departe, în adâncul Africii și în inima junglei, în regatul Bamileke, trăiește o prințesă cam neobișnuită

Departe, departe, în adâncul Africii și în inima junglei, în regatul Bamileke, trăiește o prințesă cam neobișnuită: îi plac matematica și scrierile vechi, vorbește în versuri și participă pe furiș la lecțiile de box ale fraților săi.

Dar viața ei la curte e bulversată de un eveniment cu totul neprevăzut... căci fără de înțeles sunt uneori alegerile Luminii. Perle magice, crabi fosforescenți, hipopotami amabili, crocodili surzi, șerpi depresivi, pantere fioroase și elefanți puternici, toate i se alătură prințesei Ly în încercarea ei de a salva Africa de furia vrăjitoarei Nka.

Micuţa prinţesă Ly e cea mai mică dintre cei 11 copii ai suveranului Yeke. Surorile ei mai mari vor să fie adevărate prinţese – învaţă să cânte, să danseze, să brodeze, învaţă manierele de la Curte. Cei cinci fraţi ai prinţesei învaţă să lupte, se pregătesc să conducă regatul. Dar micuţei Ly nu-i prea place să brodeze, nu-i ies prea bine nici reverenţele, ba mai şi participă pe furiş la antrenamentele de luptă ale fraţilor ei. A învăţat aproape în joacă şapte limbi străine şi cel mai mult îi place să descifreze inscripţii uitate.

Când îngrozitoarea vrăjitoare N’ka fură perla Africii, talismanul regatului, Ly e aleasă de Lumină să înfrunte furia vrăjitoarei şi să recupereze perla. Iar mica prinţesă va trece cu umor, curaj şi inteligenţă de probe pe care cu greu le-ar fi trecut voinici încercaţi.

Există o Africă pe care toată lumea o cunoaşte, inclusiv cei care nu au vizitat-o niciodată, aceea a safariului și a jeepului care gonește printre girafe şi lei. Și există o Africă necunoscută, misterioasă și plină de magie (societăți secrete, inițieri, ceremonii și dansuri sacre, vraci care citesc în crabi…) care s-a dezvăluit Danielei Ulieriu și care a inspirat cartea de povești „Prințesa și perla”.

Prințesa și perla e o poveste africană încântătoare și exotică, minunat scrisă, într-un stil prietenos și plin de umor, care ne poartă într-o lume fermecată, plină de magie și mister, însoțind-o pe Ly, o mică eroină adorabilă, în aventurile sale. De remarcat ilustrațiile splendide, foarte inspirate, ce împodobesc paginile cărții.

Ly este cea mai mică dintre cei unsprezece copii ai familiei regale. Nu seamănă deloc cu o prințesă ”adevărată”, dar asta o face cu atât mai deosebită. Este o copiliță simpatică foc, vioaie, curioasă, perspicace și dezinvoltă, având preocupări neobișnuite pentru o prințesă: în loc de muzică, dans și broderie – ocupații în care surorile sale excelau -, preferă matematica și sporturile, în special boxul! Nici cu manierele nu stă prea bine,  iar conversațiile sale sunt de-a dreptul savuroase!

Parcurgem povestea însoțind-o pe neînfricata Ly în aventurile sale în căutarea perlei Africa, talismanul regatului, ce fusese furată de o vrăjitoare rea. Cu siguranță frații ei mai mari, toți războinici de temut, erau mai pregătiți pentru o asemenea misiune, dar micuța prințesă fusese cea aleasă de către Lumină, într-o ceremonie sacră.

Așa că a pornit la drum, hotărâtă să înfrunte orice provocare i-ar sta în cale, îmbrăcată cu prețiosul veșmânt ndop (despre care am aflat multe informații interesante la finalul cărții).

O mască-elefant miraculoasă, talismane și simboluri magice, vrăjitori și vrăjitoare, animale vorbitoare – cu toate acestea va interacționa viteaza prințesă Ly în calea sa prin ținuturi misterioase și pline de pericole. Cu îndrăzneală, hotărâre, perspicacitate, imaginație și umor va depăși fiecare încercare.

Prințesa și perla e o poveste minunată, presărată cu întâmplări care mai de care mai neobișnuite, plină de învățăminte și mesaje frumoase, ușor de înțeles și de asimilat de către cei mici.

Mi-au plăcut foarte mult micile fragmente dintre capitole, în care simpatica noastră eroină iese din poveste și are dialoguri amuzante cu… autoarea cărții!

”- Mulțumesc că m-a ales Lumina. Mulțumesc. Am spus mulțumesc! Mă auzi? Dana, mă auzi?

M-am speriat și i-am spus repede:

– Ly, nu ai voie să ieși din poveste!

– Trebuie să faci o prințesă din mine. Neapărat! Crezi că ești în stare?

– O să încerc. Dar stai așa, eu îți spun ție ce să faci, și nu invers!

– Of, mă așteptam la mai multă înțelegere din partea ta!”

E iarnă, e vremea poveștilor, e timpul ideal pentru a călători în cărți alături de personaje neobișnuite, care au parte de întâmplări care vor stârni interesul și imaginația celor mici.

Vă recomand călduros ”Prințesa și perla”, o carte superbă, o poveste fermecătoare și, în același timp, un cadou minunat de pus sub brad!

Cartea Prințesa și perla de Doina Popescu, Daniela Ulieriu poate fi comandată de pe libris.ro, carturesti.rocartepedia.ro, bookzone.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți Editura Arthur

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *