Prințul Păpădie și Regatul Florilor de Alec Blenche, Editura Univers – recenzie
Prințul Păpădie și Regatul Florilor
Alec Blenche
Editura Univers
Colecția Unicorn
Ilustratii de Myrtille S.
Nr. pagini: 64
An apariție: 2019
Alec Blenche e fondatorul www.viataverdeviu.ro, consilier în nutriție și organizator al Taberei Detox Viața Verde Viu. A studiat Dreptul și Pedagogia Muzicală, dar, dincolo de toate aceste studii, calificări și preocupări, Alec e tatăl unei fetițe, dar și un „autor care îndrăgește copiii”.
În cărțile pe care le scrie, Alec Blenche își imaginează țări, văi, eroi și peripeții cu tâlc, cu muuult tâlc. Le explică celor mici ce înseamnă curajul, răbdarea, modestia și ne învață pe toți să redescoperim adevăratele „virtuți”.
„În fiecare dintre noi există iubire, există răbdare, generozitate sau recunoștință, există soare și frumusețe. Bănuiesc că, într-un mod magic dar în același timp natural, cărțile trezesc aceste trăiri în oameni, indiferent că sunt copii sau adulți”. – Alec Blenche
Spiridușii Păpădie și Ghiocel sunt cei mai buni prieteni și trăiesc fericiți în câmpie, ocupați de dimineața până seara să ajute florile pe care le ocrotesc. Toate bune până când, într-o zi, o furtună puternică îi ia pe sus și vântul îi poartă într-un ținut îndepărtat. Începe astfel o adevărată aventură ce se transformă într-o poveste fermecătoare despre prietenie și dragoste, dar și despre curaj, solidaritate și altruism.
Prințul Păpădie și Regatul Florilor ne face să cunoaștem și să iubim și mai mult lumea magică a plantelor.
Un copil care citește va fi un adult care gândește. De aceea, este foarte important să le oferim copiilor povești cât mai atractive încă de la o vârstă foarte fragedă, pentru a le stârni apetitul pentru lectură.
În Prințul Păpădie și Regatul Florilor, Alec Blenche ne-a oferit o nouă poveste fermecătoare – o carte despre flori, culori, iubire, unitate si curaj!
Cu mult talent, autorul a creat o lume magică – o lume populată de spiriduși și plante, o adevărată simfonie de sunete, parfumuri și culori!
La începutul cărții aflăm cine sunt spiridușii florilor și ce fac aceștia pentru a ajuta și ocroti florile.
Spiridușii de câmpie nu aveau niciun conducător și trăiau absolut liberi, în voia sorții. Dintre toți spiridușii, cel mai apreciat era Păpădie, un tânăr subțirel, cu păr blond cârlionțat – cel mai curajos, generos și plin de compasiune spiriduș. Cel mai bun prieten al lui Păpădie era Ghiocel, iar în fiecare dimineață cei doi buni prieteni se plimbau pe pajiștea însorită și plină de flori multicolore.
Într-o zi, o furtună puternică îi ia pe sus și vântul îi poartă într-un ținut legendar, îndepărtat, în care trăiau Regele și Regina Trandafir.
”Păpă și Ghio priveau cu admirație în jurul lor toate florile colorate, frumos aranjate în ghivece și ghirlande sau în straturi și ronduri. Aleile dintre spațiile cu flori erau niște drumuri largi, frumos amenajate și curate ca niște bulevarde uriașe. Era cu totul diferit față de cum arăta câmpia lor. Acolo florile creșteau amestecate, fiecare în voia sa. Nu aveau alei pavate sau ghivece. Era o cu totul altă lume.”
Încă de la prima vedere, între spiridușul Păpădie și Prințesa Trandafir s-a creat o conexiune sufletească deosebită. În timp ce Trandi l-a învățat pe Păpă manierele și obiceiurile la curtea regelui, Păpă i-a demonstrat lui Trandi importanța spiritului liber, optimismului, veseliei, cântecului și dansului.
A urmat o perioadă idilică, plină de fericire, dar care a fost curmată brusc când regele a refuzat categoric să accepte ca Prințesa Trandafir să se căsătorească cu Păpădie, un simplu spiriduș.
Soarta le-a venit însă în ajutor celor doi îndrăgostiți. Regatul Florilor a fost atacat de acarieni, iar singura soluție pentru a-i învinge era să aducă cât mai mult usturoi pentru a-i alunga. Problema era că leurda (usturoiul sălbatic) creștea doar într-un loc îndepărtat, greu accesibil. Cu ajutorul spiridușilor de pădure, convinși de Păpădie cu argumente pline de bun-simț să le vină în ajutor spiridușilor de casă, Regatul Florilor a fost salvat.
”- Și de ce vreți să-i ajutați pe spiridușii ăștia de casă?
– Pentru că-i cunoaștem și ne sunt prieteni, spuse Ghiocel.
– Și pentru că, indiferent unde trăiesc, cum îi cheamă, ce culoare au, cum se îmbracă sau cum arată, toți spiridușii sunt spiriduși, până la urmă, și ar trebui să fie uniți și să se ajute unii pe alții, spuse și Păpădie. Prea puțin contează că noi ne-am născut la câmpie, voi în pădure, iar ei în grădină. Important este că toți suntem spiriduși și ne dorim ca plantele pe care le protejăm să fie în siguranță.”
Curajul, bunătatea și altruismul lui Păpădie nu au rămas nerăsplătite. Regele l-a înnobilat pe Păpădie, numindu-l Prințul Păpădie, salvatorul florilor și, astfel, acesta a putut să se căsătorească, în sfârșit, cu aleasa inimii lui și să trăiască fericiți împreună până la adânci bătrâneți.
”Iar povestea lor urma să devină o legendă pe care să o asculte toți spiridușii, pentru că era într-adevăr ceva nemaiîntâlnit și nemaipomenit, nemaiauzit și nemaivăzut.”
Recomand cu drag această poveste plină de idei generoase, care, cu siguranță, îi va încânta pe copii și îi va învăța importanța prieteniei, solidarității, nediscriminării, curajului, optimismului, iubirii și speranței!
6 Comments
Oli
Încântătoare recenzie, Tyna, felicitări! O poveste, plină de frumusețe, culoare și învățăminte, care va ajunge cu siguranță la inima oricătui copil!
Tyna
Mulțumesc! Și eu cred la fel!
Carolina Bianca
Foarte frumoasa recenzia! Felicitari! :*
Tyna
Mulțumesc! Este o carte pentru copii încântătoare!
Maria Aghinitei
AM RAMAS PLACUT IMPRESIONATA DE POVESTE SI MI-A PLACUT MULT RECENZIA! ESTE BINE SA CITIM COPIILOR POVESTI FRUMOASE SI MAI ALES EDUCATIVE, SA-I INVATAM SA IUBEASCA FLORILE!
Tyna
Mă bucur! Așa este!