Delicatese Literare
Recenzii

Prințul Spinilor de Mark Lawrence, Seria Imperiul fărâmițat partea I, Editura Nemira – recenzie

Prințul Spinilor

(Prince of Thorns – 2011)

Mark Lawrence

Editura Nemira

Colectia Nautilus

An apariție: 2018

Nr. pagini: 336

Traducerea: Roxana Gamart

1. Prințul Spinilor – Prince of Thorns – 2011
    1.5. Select Mode – 2014
2. Regele spinilor – King of Thorns – 2012
    2.5. Sleeping Beauty – 2013
3. Emperor of Thorns – 2013
Mark Lawrence s-a născut în Champagne-Urbană, Illinois, din părinți englezi, care au revenit în Anglia când fiul a împlinit un an. S-a întors în SUA după ce a obținut titlul de doctor în matematică de la Imperial College, unde a lucrat la multe proiecte, inclusiv programul Star Wars. Susține că, pentru că nu a avut niciodată ambiția de a deveni scriitor, a fost foarte surprins când, încercând să-și găsească un agent pentru o prima carte, propunerea lui a avut succes și s-a finalizat cu un contract de publicare.
Prima lui trilogie, IMPERIUL FARAMITAT, al cărei prim volum este Printul Spinilor, a fost primită cu mare entuziasm în rândul cititorilor de fantasy. Celelalte volume din serie, Regele spinilor (King of Thorns) și Emperor of Thorns (în pregătire la Editura Nemira), au apărut la scurtă vreme. A urmat apoi încă o trilogie reușită, RED QUEEN’S WAR. În 2017 a aparut Red Sister, primul volum din seria THE BOOK OF THE ANCESTOR. Mark Lawrence este căsătorit, are patru copii și locuiește în Bristol.
Seria lui Mark Lawrence, Imperiul fărâmiţat, este o poveste sângeroasă despre trădare, magie și camaraderie, cu un protagonist excepţional, în lupta lui pentru tron și în drumul spre maturizare.
Întunecată și tulburătoare, povestea te va ține cu sufletul la gură la fiecare pagină. Fascinantă!“ ROBIN HOBB
Tulburătoare, minunată, haotică, poetică, obsedantă, antrenantă… Credeţi sau nu, toate cuvintele acestea descriu o singură carte: Printul Spinilor.” Booklist
Cândva odraslă regală privilegiată, crescută de o mamă iubitoare, Jorg Ancrath a devenit Prinţul Spinilor, un adolescent fermecător şi imoral, care conduce o bandă de proscrişi brutali. Lumea este în haos, violenţa abundă, coşmarurile răsar la fiecare pas. Trecutul dur al lui Jorg l-a făcut să nu se mai teamă de niciun om, fie el viu sau mort. Totuşi mai există ceva care-l înspăimântă… Reîntors la castelul tatălui său pentru a-şi revendica moştenirea, Jorg trebuie să se confrunte cu orori din copilărie şi să-şi croiască viitorul împotriva tuturor.
La nouă ani, Jorg Ancrath și-a văzut mama și fratele omorâți în față lui. La treisprezece ani, conducea deja o bandă de delincvenți însetați de sânge. Până la cincisprezece ani, vrea să ajungă rege…
Jorg poate să controleze și viii, și morții, dar, din toată lumea lui plină de haos, violență și coșmaruri, se teme de un singur lucru. Dacă vrea să se întoarcă la castelul tatălui sau că să revendice tronul, trebuie să se confrunte cu trădări, magie neagră și cea mai mare frică a lui. Va putea cineva atât de tânăr să-și înfrângă dușmanii care au puteri dincolo de orice imaginație?
Prințul Spinilor merită toată atenția, deoarece contesta tradițiile literare și transformă total modelul clasic de trilogie fantasy medievală.“ Locus

Cărțile fantasy sunt domeniul meu de delectare literară maximă. Deși se fac diverse împărțiri în subgenuri, în fantasy-ul de calitate găsești nu numai verva și abundența unei imaginații și creativități dusă dincolo de limite, nu numai fascinația vechilor basme ale copilăriei, dar și aspecte ale lumii noastre cotidiene, ale culmilor și abisurilor umanității.
Trăiri și experiențe care generează noi trăiri și experiențe. Violență, lăcomie, sete de răzbunare, dorință de putere. Toate acestea nu sunt creația vreunui autor de fantasy, sunt desprinse din panoplia deprinderilor omenești.
„Prințul spinilor” de Mark Lawrence este un roman fantasy medieval atipic, cu accente gotice. Surprinderea mea a fost mare când am remarcat că acțiunea romanului se petrece de fapt chiar pe Terra, într-un viitor incert. Am mai întâlnit această idee la Peter V. Brett, însă aici sunt prezentate direct referințe concrete la civilizația noastră.
„Băieții de zece ani ca tine ar face bine să își ocupe timpul mai mult cu Euclid și Platon. Când vom ajunge la capitolul război, Sun Tzu va fi ghidul nostru. Strategia și tactica, acestea țin de minte, acestea sunt instrumentele unui prinț și rege.”
Narațiunea este redată din perspectiva tânărului și neconvenționalului prinț Honorous Jorg de Ancrath. La vârsta de 9 ani, își vede mama și fratele mai mic uciși într-o ambuscadă pe drum sub ochii lui, în timp ce el e prins neputincios în spinii unui măceș. Supraviețuiește cu greu rănilor și infecției cauzate de înțepături și suferă cea mai mare dezamăgire în momentul în care tatăl său nu caută răzbunarea împotriva Contelui Renar, autorul moral al oribilului asasinat ci cade cu acesta la o înțelegere comercială. El fuge cu o bandă de prizonieri din temnițele regelui și devine un Frate printre ei, unul deosebit de sângeros, mânat perpetuu de dorința de răzbunare și cu toate acestea ocolind-o mereu.
„Mâna care m-a tras din caleașcă în noaptea aceea, de lângă căldura mamei mele, și care m-a aruncat într-o noapte plină de ploaie și urlete, mâna aia m-a tras printr-o ușă prin care nu mă mai pot întoarce. Cu toții trecem printr-o astfel de ușă, dar o facem de obicei de bunăvoie, și o facem treptat, amușinând aerul, întorcându-ne și încercând din nou.”
După patru ani, revine la Castelul Înalt, reședința tatălui său, pentru a-și duce la îndeplinire ambițiile: dorește să devină împărat al Imperiului Fărâmițat, un titlu după care aleargă o sută de regi și nobili.
Nu vă lăsați înșelați de vârsta protagonistului, romanul nu este nicicum pentru cei de vârstă fragedă, conține scene de viol, omoruri și jafuri. Jorg este un antierou sută la sută, un ins care gândește diferit nu numai față de cei de vârsta lui, dar și față de companionii săi. Un tânăr educat, fără îndoială, cu o cultură generală dezvoltată, impetuos, dezlănțuit, necontrolat, mânat de impulsuri, care înfruntă fără să șovăie cele mai sălbatice zone ale morții, chiar și puterea necromanților. Mie mi-a amintit în mare măsură de Arya Stark, ambii suferind o schimbare dramatică în urma morții unui părinte. Jorg, deși capabil să se descurce singur, se potrivește mult mai bine cu banda sa de Frați în timp ce Arya este mai mult un lup singuratic. În afară de tragediile care i-au marcat existența, există și o altă explicație pentru comportamentul lui Jorg, pe care o veți descoperi în paginile cărții. Veți întâlni și motivul pentru care vechea civilizație (a zilelor noastre) a pierit, trimiteri la tehnică, la popoarele actuale. Chiar și religia a supraviețuit, într-o formă apropiată de cea actuală, însă ceea ce aduce elementul fantastic este magia, precum și subțierea vălului dintre lumea fizică și lumea de dincolo.
Așadar, autorul ne propune un erou dur, al cărui umor cinic eu l-am îndrăgit. Nu are însă o inimă de piatră, fapt verificat de câteva ori pe parcursul acțiunii, ba chiar este impresionat de sora mamei sale vitrege, Katherine, demonstrează afecțiune pentru Nubanez și Makin, căpitanul său. Multe capitole se încheie cu un mic paragraf care surprinde esențialul despre unul dintre personajele romanului.
Mie îmi place formula propusă de autor, dinamismul scrierii, construcția protagonistului, folosirea referințelor din trecut, precum și toate posibilitățile pe care le deschide prin acest volum. Pot spune doar că aștept cu interes continuarea poveștii și recomand romanul tuturor iubitorilor de fantasy. Veți descoperi un roman întunecat și captivant deopotrivă, un roman inedit.
„Cea mai mare minciună o păstrăm pentru noi. Jucăm un joc în care ne prefacem că suntem zei, în care facem alegeri, iar curentul urmează făgașul trasat de noi. Ne pretindem separați de sălbăticie. Pretindem că omul poate controla lucrurile în profunzimea lor, că civilizația este mai mult decât o căptușeală, că rațiunea ne va stă alături până și în cele mai întunecate locuri.”

Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Nemira, ca și de pe librăriile online libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

 

21 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *