Delicatese Literare
Recenzii

Prizonieră în pânza de păianjen de David Lagercrantz, Editura Trei – recenzie

Prizonieră în pânza de păianjen

(The Girl in the Spider’s Web – 2015)

David Lagercrantz

Editura Trei

Colectie: Fiction Connection

An aparitie: 2015

Nr. pagini: 526

Traducător: Raluca Lungu

Limba originală: suedeză

Jurnalistul Stieg Larsson, autorul primelor trei volume din seria Millennium (Bărbaţi care urăsc femeile, Fata care s-a jucat cu focul şi Castelul din nori s-a sfărâmat), a murit brutal în 2004, înainte de a-şi vedea publicat primul roman din seria Millennium, care ar fi trebuit să aibă 10 volume. O serie captivantă, care combină elemente de roman de spionaj şi carte poliţistă, dar mai ales un thriller politic care se foloseşte de mijloace narative pentru a dezvălui secrete de stat, detalii jurnalistice neortodoxe şi o conspiraţie ce a luat naştere chiar în sânul serviciilor secrete suedeze.
Trilogia Millennium a înregistrat vânzări de peste 13 milioane de exemplare în întreaga lume. Ecranizarea suedeză a primului volum, «Bărbaţi care urăsc femeile», a fost lansată pe piaţa occidentală şi se bucură de un mare succes.

David Lagercrantz e un apreciat autor suedez şi jurnalist de investigaţii. A lucrat pentru publicaţia Expressen şi a publicat câteva cărţi, printre care Syndafall i Wilmslow, un roman inspirat din viaţa matematicianului şi criptanalistului Alan Turing. De asemenea, a colaborat cu celebrul jucător de fotbal Zlatan Ibrahimović la autobiografia acestuia, Jag är Zlatan (Eu sunt Zlatan, Editura Publica, 2015), care s-a bucurat de un mare succes internaţional.

În 2013, David Lagercrantz a semnat un contract cu editura Norstedts pentru a scrie continuarea trilogiei Millennium a lui Stieg Larsson.

1. Bărbați care urăsc femeile – Editura Trei – The Girl with the Dragon Tattoo – 2005 – recenzie vol.1, recenzie vol.2

2. Fata care s-a jucat cu focul – Editura Trei – The Girl Who Played with Fire – 2006 – recenzie

3. Castelul din nori s-a sfărâmat – Editura Trei – The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest – 2007 – recenzie 

4. Prizonieră în pânza de păianjen – Editura Trei – The Girl in the Spider’s Web – 2015

5. Dinte pentru dinte – Editura Trei – The Girl Who Takes an Eye for an Eye – 2017

6. Fata care trebuia să moară – Editura Trei – The Girl Who Lived Twice – 2019

Reţele malefice de spioni, infractori cibernetici, secrete guvernamentale...

Lisbeth Salander şi Mikael Blomkvist se întorc.

Ea e fata cu un dragon tatuat – o hackeriţă de geniu şi nonconformistă intransigentă.

El e un jurnalist pornit să facă dreptate, a cărui luptă pentru adevăr îl aduce adesea la un pas de urmărirea penală.

Într-o noapte, Blomkvist primeşte un telefon de la o sursă care pretinde că deţine informaţii de cea mai mare importanţă pentru Statele Unite. Sursa a luat legătura cu o hackeriţă tânără – descrierea ei îi aminteşte lui Mikael de cineva foarte cunoscut. Implicaţiile sunt uriaşe.

Blomkvist, disperat să găsească un subiect de senzaţie pentru Millennium, îi cere ajutorul lui Lisbeth.

Duoul care a încântat milioane de cititori în trilogia Millennium îşi uneşte din nou forţele în acest thriller senzaţional, încărcat de adrenalină.

„Salander şi Blomkvist au fost recreaţi perfect de către noul lor autor. Fanii acestui straniu cuplu al literaturii poliţiste de ultimă oră nu vor fi dezamăgiţi.” – New York Times

„Nu vă îngrijoraţi – eroina noastră punkistă şi hackeriţă de geniu, Lisbeth Salander, e pe mâini bune.” – USA Today

„Romanul lui Lagercrantz este un omagiu plin de afecţiune adresat seriei originale Millennium.” – The Guardian

„Lisbeth Salander reprezintă emblema unei epoci corupte şi tulburi… Un înger feminist răzbunător.” – The Times

„Prizonieră în pânza de păianjen” este continuarea excelentă, creionată de către David Lagercrantz, a celebrei serii Millennium – scrisă de Stieg Larsson, un nou volum de mare clasă care continuă munca celebrului autor suedez, având în centru aceiași protagonisti deosebiți, intriga originală, ritm alert și o scriitură matură, care captivează. Mi-a plăcut mult și sunt tare încântată că David Lagercrantz se dovedește a fi un demn urmaș al maestrului Stieg Larsson.

Totul pornește de la cercetătorul genial, savantul de renume mondial în IT, Frans Balder care s-a  dovedit a fi un părinte iresponsabil, trăind toată viata în bula lui cu calcule matematice și algoritmi. Iubirea pentru informatică a învins iubirea pentru soție și copil și a plecat în America, unde a lucrat pentru o perioadă de timp într-o importantă companie. Acolo, i-a fost furată tehnologia pe care el o folosea pentru cercetarea inteligenței artificiale, asa încât decide să se întoarcă în Suedia să-și continue munca aici și să-și „spele” păcatele recuperând-și fiul de opt ani, August care o ducea rău în noua familie a fostei soții. Fiul lui devenise o povară pentru actualul iubit al fostei soții, un nemernic alcoolic care se pare că-l abuza fizic pe August. Copilul profesorului  este „special”, are o tulburare din spectrul autismului, este un băiețel cu  chip angelic, cu un aer detașat, care trăiește în lumea lui rezolvând puzzle-uri extrem de grele, exact ca un expert.

Frans descoperă însă că sub masca autismului August ascunde genialitate, fiind posesorul a două talente uimitoare, matematica și desenul făcut cu o precizie geometrică, dându-și seama că  datorită acestor descoperiri, viața băiatului nu va mai fi niciodată la fel. Așadar, în centrul existenței profesorului Frans Balder se află cercetarea din domeniul inteligenței artificiale, descoperirile uimitoare legate de genialitatea fiului său, dar și câteva secrete îngrozitoare legate de cei care i-au furat munca de cercetare, în America, bănuieli confirmate de o tânără hakeriță ciudată, cu piercing-uri, antisocială, dar geniala în IT într-un mod straniu pe care nu-l mai văzuse la nimeni, care află că un grup de hackeri ruso-sudez,  ce  se ocupa cu șantaj, spionaj industrial la cel mai înalt nivel dar și cu crime, a furat ideile profesorului printr-un atac informatic ilegal, deposedându-l de munca lui.

Agenția NSA este o alta „problemă” abordată de către autor în acest volum. Este instituția care spionează pe toată lumea, intră în viețile private ale tuturor, un Big Brother pervers ale cărui secrete sunt apărate cu strășnicie de către Departamentul de Securitate condus de un „buldog” obsedat, un paranoic ce conduce cu mână de fier, un înverșunat împotriva hackerilor care vor să-i între în „casă”, neinvitati. Și când, printr-o manevră informatică de mare finețe, ceva ce NSA nu a mai văzut până acum, „cineva” îndrăznește să pătrundă în fișierele lor, haosul și iadul pe pământ se dezlănțuie pentru a găsi vinovatul. Habar nu au cei de la  NSA cine posedă această genialitate bizara  ce poarta o semnătură unică.

Wasp – pseudonimul de hackerita, alias Lisbeth Salander, este un personaj fascinant, de neuitat, cu felul ei ciudat de a gândi, de a se comporta, căpoasă, refractară, dar o luptătoare și supraviețuitoare a ororilor săvârșite de sistemul putred socio-administrativ suedez, o pasăre Phoenix ce a renăscut de nenumărate ori din propria cenușă, al cărei trecut tulburător poartă amprenta oribilă a fostului tată, un spion rus „cocoloșit”, ascuns și acoperit de Serviciile Secrete suedeze pentru informațiile pe care le vindea. Hacking-ul este modul ei de evadare, una dintre căile prin care putea să taie tentaculele caracatiței corupției și nu numai.

Alt protagonist care rămâne în memoria mea este Mikael Blomkvist, un șarmant  jurnalist de investigații cu mare experiență, un luptător consecvent împotriva corupției și rasismului, coproprietar al revistei Millennium. Nu a mai avut de mult timp un subiect bun de investigație, iar revista trece printr-o perioadă de criză, ceea ce a dus la vânzarea unei părți din acțiunile ziarului către un concern care pregătește reorganizarea, modernizarea și schimbări drastice de viziune sub presiunea publicului și a lupilor tineri jurnaliști ce vor să se remarce, deși Mikael nu este de acord cu planurile acestora. Asa că o ancheta serioasă, de senzație, ar schimba percepția concernului și a cititorilor despre Millennium. Subiectul se lasă mult asteptat, punând la încercare răbdarea și nervii lui Mikael, până când fostul asistent al profesorului Frans Balder îl suna să-i vorbească despre o descoperire de senzație a genialului IT-ist. Subiectul devine cu adevărat interesant când fostul asistent descrie  cu  venerație și… teamă pe tânără hakerită care l-a ajutat pe profesor în investigația sa, acest lucru fiind de ajuns sî stârnească curiozitatea  lui Mikael. Toată povestea devine incendiară de-a dreptul când renumitul profesor îl sună în toiul nopții pentru o întâlnire urgentă în care să-i facă destăinuiri, iar jurnalistul este aruncat în mijlocul unor evenimente dramatice, halucinante, care vor da startul propriei investigații.

Așadar, un jurnalist justițiar care urmărește firul actiunilor unei organizații criminale de spionaj tehnologic, o hackeriță genială ce se răfuiește cu NSA și urmărește secrete întunecate ce țin de propriul trecut dramatic și un copil autist ce poate dezlega coduri informatice considerate impenetrabile și poate reda prin desen figurile monștrilor din mintea lui, o investigație ca o pânză de păianjen țesută din enigmele unei lumi uimitoare, lumea informației digitale, stranietate și scenarii bulversante, iată ce oferă volumul patru al seriei de top Millennium, pe care îl recomand cu multă plăcere tuturor iubitorilor de lectură de calitate.

„Se simțea încercuit și, oricât de mult ar fi încercat, tipa îi răspundea cu aceeași monedă. Într-un final, fu forțat să accepte că balanța puterii nu mai înclină deloc în favoarea lui. Cât de nasol să fie? (…) O privi atent în ochi. Nu mai părea o proastă acră și nesigură. Acum părea glacială – o fiară care își privea prada. (…)    

– Nu pleci nicăieri, spuse ea.  

– Cine ești? întreba el.

– Nimeni anume.

– Deci nu ne-am mai întâlnit?

– Nu față în față.

– Ne știm, nu?

– Ne-am întâlnit în coșmarurile tale, Arvid.   (…)

– Ești bolnava la cap?

– Probabil că da, un pic, răspunse ea. Îmi lipsește empatia și sunt exagerat de violentă, chestii dintr-astea. Îl apuca de mână cu o forță care-l îngrozi. (…)

– Ce trebuie să fac? repeta el.

– Trebuie să mă urmezi afara și să-mi spui totul, Arvid. Să-mi povestești exact cum ai procedat când l-ai înșelat pe Frans Balder.”

 

Cărțile autorului Stieg Larsson (autorul trilogiei Millennium) pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

Cărțile autorului David Lagercrantz (cel care a scris continuarea trilogiei Millennium) pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *