Delicatese Literare
Recenzii

Proiectul Hail Mary de Andy Weir, Editura Nemira, Colecția Armada – recenzie

Proiectul Hail Mary

(Project Hail Mary – 2021)

Andy Weir

Editura NEMIRA

Colecția Armada

Traducere: Iulia Anania

Nr. pagini: 536

An apariție: 2021

ANDY WEIR s-a născut în 1972, în California, și a fost pasionat de misterele universului încă din copilărie, când îi citea pe Arthur C. Clarke și Isaac Asimov. A început să lucreze ca programator la cincisprezece ani și a urmat cursuri de computer science la UC San Diego, pe care nu a absolvit-o.

Este de o viață un tocilar pasionat de spațiu și preocupat de hobby-uri precum mecanica orbitală, fizica relativistă și istoria zborurilor spațiale cu echipaj uman. Succesul primului său roman, The Martian (Marțianul), apărut pe web în 2011, publicat în 2014 și ecranizat în regia lui Ridley Scott, i-a permis să-și trăiască visul de a se dedica exclusiv scrisului. În 2016 a fost premiat cu John W. Campbell Award for Best New Writer.

Printre scrierile sale cele mai apreciate se numără povestirea The Egg (2009), volumul de proză scurtă The Principles of Uncertainty (2016), romanul Artemis (2017), romanul grafic Cheshire Crossing (2019) și romanul Proiectul Hail Mary (Project Hail Mary, 2021; Armada, 2021), lansat concomitent în 24 de țări. În prezent, Andy Weir trăiește în California.

O NOUĂ AVENTURĂ ÎN SPAȚIU, DE LA AUTORUL BESTSELLERULUI MARȚIANUL

Roman în curs de ecranizare de către MGM Studios, cu RYAN GOSLING în rolul principal

Dacă ți-au plăcut: Marțianul & Artemis, de Andy Weir, Amintiri din trecutul Terrei, de Liu Cixin sau Odiseea spațială, de Arthur C. Clarke

Ryland Grace e singurul supraviețuitor al unei misiuni disperate pentru salvarea omenirii. Doar că el nu știe asta. Nu-și amintește nici măcar cum îl cheamă. A dormit foarte, foarte mult timp, la milioane de kilometri depărtare de casă, alături de două cadavre necunoscute. Pe măsură ce începe să-și amintească fărâme din trecut, misterul misiunii sale se recompune ca un joc de puzzle.

Timpul însă nu e de partea lui și, ca să evite o catastrofă, trebuie să rezolve o enigmă științifică de proporții epice – și să salveze specia noastră de la extincție. Cu alte ființe umane aflate la ani-lumină distanță, trebuie s-o facă singur. Sau poate cu un aliat absolut neașteptat.

O aventură interstelară irezistibilă, Proiectul Hail Mary spune o poveste uluitoare despre descoperiri, puterea speculației și supraviețuire.

”Un roman care i-ar fi dat pe spate pe Robert A. Heinlein și Isaac Asimov.” – George R.R. Martin

”Cel mai bun roman al lui Weir de până acum. Cartea pe care o pot recomanda oricui, oricând.” – Brandon Sanderson

Proiectul Hail Mary de Andy Weir este o carte extrem de captivantă și inteligentă, foarte riguros argumentată științific, o adevărată nestemată a genului SF.

Curiozitatea îți este stârnită la maxim încă de la primele pagini.

Eroul principal al cărții, din perspectiva căruia este relatată acțiunea la persoana întâi, se trezește confuz într-un spațiu nefamiliar și ciudat, fiind complet dezbrăcat și conectat la mai multe tuburi în toate zonele corpului. În plus, o voce dintr-un calculator îl întreabă obsesiv: ”Cât fac doi și cu doi?”.

Cu atât mai interesant este faptul că, deși știe cum funcționează toate aparatele de care este înconjurat iar toate datele tehnice îi vin cu ușurință în minte, nu are habar cine este el și nici de ce se află acolo.

Un simplu experiment științific îi furnizează o informație tulburătoare: se află în spațiu, însă… în alt sistem solar!

Încetul cu încetul, flash-backuri din trecut îi vin în minte, iar memoria începe să-I revină parțial. Numele lui era Ryland Grace și era profesor de gimnaziu. Mai mulți cercetători sesizaseră îngrijorați că puterea soarelui scădea constant, vinovat fiind astrofagul – o specie de microorganism care se hrănea cu stelele. Printr-un concurs de împrejurări, însuși Ryland fusese cel care descoperise cum funcționa astrofagul, el fiind și cel care-i dăduse numele. Într-o încercare disperată de a salva pământul de la pieire, întreaga comunitate științifică își strânsese rândurile și lansase proiectul Hail Mary (Ave Maria). Dar cum ajunsese Ryland pe acea navă și ce misiune avea el?

Acțiunea pendulează între cele două fire, trecut – prezent și abia aștepți să vezi ce mai urmează. Cartea devine însă de-a dreptul sclipitoare în momentul în care intră în scenă Rocky! Eu una l-am adorat pur și simplu! Cine este Rocky? Asta vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte 😊

Modul în care reușesc să interacționeze Ryland și Rocky este uimitor, iar conversațiile dintre ei sunt adesea pline de un umor spumos.

Aventura spațială continuă într-un ritm amețitor, pericolul atinge cote maxime, iar spre final te simți de parcă ai fi într-un montagne russe scăpat de sub control.

Finalul este genial! Pe mine m-a impresionat până la lacrimi…

Vă recomand cu mult drag această carte doldora de știință, umor, mister, momente de relaxare, prietenie neobișnuită, luptă pentru supraviețuire, altruism și emoție în formă pură!

Cartea Proiectul Hail Mary de Andy Weir poate fi comandată pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librex.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți Colecția Armada

Recenzii și prezentări cărți SF

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *