Delicatese Literare
Recenzii

Puls în alb și negru de Laura Hartte, Editura Smart Publishing – recenzie

Puls în alb și negru

Laura Hartte

Editura Smart Publishing

An aparitie: 2019
Nr. pagini: 366
Genul: Young-adult
Volumul 1 din Seria Puls în alb și negru

Demonii pot fi salvați de îngerii potriviți…

„Scriu despre durere și întuneric. Scriu despre lacrimi care nu se usucă niciodată. Scriu despre oameni damnați și suflete ce nu cunosc speranța. Aleg să creez povești despre demonii pe care toată lumea îi disprețuiește, pentru că am realizat că în interiorul nostru există întotdeauna unul. Granița dintre întuneric și lumină nu a fost niciodată mai greu de trecut, dar eu am vrut să arăt partea nespusă a ceea ce oamenii cataloghează prea ușor drept iad, atrăgând atenția unui aspect nedezbătut în cărțile de acest gen. – dubla personalitate.” – Laura Hartte

Noah Mayhem este un tânăr cu o viață aparent perfectă, dar cu trăiri intense care îi macină sufletul. Crescut și educat între cele două extreme, decizia lui a fost întotdeauna grea. A fost născut de un înger și pentru un timp a iubit lumina, dar a crescut fiind educat de diavol. Și deși este îngrozit de întuneric, atracția pe care o simte pentru demonic este incontestabilă. Tulburarea psihică de care suferă îl izolează de tinerii de vârsta lui, îl maturizează înainte de vreme și îl face să privească lumea ca pe propriul lui iad. Noah este convins că îngerii se nasc în infern și sunt condamnați să trăiască în rai, dar toată viața râvnesc să se întoarcă acasă. Se îndrăgostesc de demoni și cad.

Collene Myers a căzut…

Viața ei se schimbă atunci când se îndrăgostește de Noah, băiatul care a suferit atât de mult încât a simțit nevoia să-și întipărească durerea pe trup. Este hotărâtă să-i demonstreze că nu există rană pe care iubirea să nu o poată vindeca.

Dar va fi iubirea lui Collene suficient de puternică pentru a închide răni?

Puls în alb și negru – o carte care mi-a atras atenția prin titlul deosebit, coperta atractivă și sinopsisul interesant. Referirea la demoni și îngeri m-a făcut să mă întreb dacă e vorba de un roman fantasy, însă nu, sunt doar metafore, cartea ne spune o frumoasă și emoționantă poveste young-adult.

Puls în alb și negru e romanul de debut al unei foarte tinere autoare, al cărei talent răzbate încă de la primele rânduri. Am apreciat o scriitură sigură, fără stângăciile care mai apar în cazul autorilor debutanți, și o foarte frumoasă frazare. Este cu siguranță vorba de talent, însă e mai mult de atât, căci Laura Hartte e câștigătoare a mai multor concursuri de scriere creativă, perfecționându-și tehnica în cadrul unor ateliere de specialitate. Este o autoare care promite mult, eu voi urmări cu interes următoarele ei apariții literare.

Cartea ne captivează de la început, de când întrăm în lumea lui Noah, în gândurile și sentimentele lui.

„Trăiesc. Mor. Și mă doare! (…) Sunt legat de un oraș care mi-a furat și ultima fărâmă de umanitate. Sunt legat de o familie destrămată. Sunt legat de un tată pe care îl urăsc mai mult decât orice. Îl urăsc pentru că atunci când îl privesc mă văd pe mine.”

Povestea se bazeaza pe clasica luptă dintre bine și rău, fata cuminte și deșteaptă – băiatul rău cu probleme emoționale, iubirea cu puterea ei vindecătoare. Însă este mai mult de atât: stilul de scriere, cursivitatea poveștii, construcția personajelor, firescul dialogurilor, simbolurile folosite și mesajul cărții merită toate felicitările. Ca element original, autoarea face referire la un fenomen mai puțin cunoscut și înțeles: personalitatea multiplă, de care e afectat Noah, personajul principal al cărții.

Noah este un tânăr debusolat, măcinat de demoni. Provenind dintr-o familie foarte bogată, este victima unei copilării nefericite, fiind unul din exemplele vii ale zicalei ”banii nu aduc fericirea”. Crescut fără mamă de către un tată pentru care contau doar afacerile și banii, copilul a plătit prețul acestei conjuncturi, ajungând un tânăr cinic, neîncrezător și dornic de răzbunare. De curând, Victor Mayhem, tatăl lui, demarase un proiect care să-i aducă și mai mulți bani și care presupune demolarea unui hotel, Hotelul Lux. Însă acesta nu este un hotel oarecare, ci este o moștenire de generații, singura care îi aduce aminte lui Noah de mama lui, așa că nu poate permite asta și va lupta din toate puterile sale pentru a împiedica acest lucru.

Noah este elev în ultimul an la liceu, dar a fost forțat să se maturizeze înainte de vreme. Are o gașcă de prieteni pe care se poate baza, dar activitățile lor, bazate pe trafic de droguri, le amenință în permanență siguranța și chiar viața. E vorba de lupta pentru influență și teritorii într-o lume dură și întunecată. De ce a ales această cale? Pentru bani, dar nu pentru el, ci pentru tratamentul Miei – sora lui Caden, cel mai bun prieten al lui – o fetiță care suferă de leucemie și are nevoie de un tratament costisitor pe care părinții ei nu și-l pot permite. Familia Miei era cea care i-a ținut loc de familie și lui Noah, oameni pe care îi iubea și în mijlocul cărora se simțea ”acasa”.

Collene Myers e colegă de liceu cu Noah, o fată sufletistă și idealistă care vede dincolo de fațada de tip dur afișată de Noah și se implică alături de el – cu toată împotrivirea acestuia – în campania de împiedicare a demolării hotelului Lux.

Nu vă dau mai multe detalii despre acțiunea cărții, care urmărește pe de o parte campania legată de hotelul Lux, iar pe de altă parte interacțiunea lui Noah cu Collene, cu Mia, cu gașca din ”Wonderland”. Ce e ”Wonderland”? Nu ceea ce sugerează cuvântul în sine…

Mi-a plăcut cum autoarea a folosit simboluri, nume semnificative, atent alese – Wonderland, Lux, Mayhem, Hatter – mi-a plăcut și semnificația titlului, legată de o expoziție de tablouri aparte.

”Douăzeci de minute mai târziu opresc mașina în fața depozitului Rousse. Pereții sunt acoperiți cu desene făcute de artiștii locali. Întreaga clădire e scufundată într-o lumină roșiatică, demonstrându-ți parcă cum fiecare artist sângerează pe propria-i lucrare. Deasupra intrării principale este fixat un afiș uriaș ce anunță deschiderea noii expoziții ce găzduiește numai lucrări în cărbune.

– Puls în alb și negru.”

De asemenea, mi-a plăcut felul în care se formează și consolidează relația dintre Noah și Collene, bazată pe prietenie, admirație, atracție și iubire. Nu e totul roz și nici linear, însă obstacolele de orice fel pot fi, cu motivația necesară, depășite. Iar iubirea e cu siguranță o motivație foarte puternică.

Unele din cele mai interesante fragmente din carte sunt cele în care Noah se transformă în Hatter, gen ”doctor Jekyll and mr Hyde”, o temă foarte interesantă, inspirat inserată și abordată în acest roman.

”Câteva lacrimi i se scurg pe obraji. Dau să i le șterg, dar se ferește de mâna mea. Îmi cobor privirea spre mâinile ei ce se strâng una pe cealaltă îngrozite.
– Sufăr de personalitate multiplă, spun și ea tresare.
Collene se ridică din brațele mele și face câțiva pași în spate până se lovește de bibliotecă. Temperatura corpului îmi scade brusc odată cu mișcarea ei și îmi șterg o lacrimă.”

Cum va afla Collene despre dubla personalitate a lui Noah și cum se manifestă aceasta, cum va reacționa și cum și dacă va interacționa cu Hatter, veți afla citind cartea.

Frământările sufletești și trăirile personajelor sunt foarte intense și bine redate, te simți conectat emoțional cu acestea, suferi și te bucuri alături de ele. Povestea în sine e scrisă cu multă sensibilitate, transmite multă emoție și provoacă cititorul la propriile introspecții.

„Ți-e frică să fii fericit pentru că după fericire vine mereu durerea. La fel cum după viață vine moartea. Totuși, oamenii continuă să-și trăiască viața chiar dacă știu că vor muri. Pentru că merităm cu toții puțină fericire, nu? Chiar dacă e urmată de durere.”

Iar finalul, foarte dramatic, ne face să așteptăm cu multă curiozitate volumul următor.

Recomand cartea tuturor iubitorilor acestui gen, pentru  mine a fost o surpriză foarte plăcută și unul din cele mai frumoase și promițătoare romane de debut pe care le-am citit.

http://https://youtu.be/GSmQAOwf03o

Cartea Puls în alb și negru de Laura Hartte poate fi comandată de pe smartpublishing.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

14 Comments

  • Mirela Barbălată

    Ooo, ce recenzie frumoasă!! Şi incitantă!
    Sunt tot mai curioasă în privința acestei cărți . Din câte am înțeles trebuie să apară şi volumul 2 .

  • Daniela Balan

    O carte pe care vreau să o citesc! Foarte frumoasă,tentantă și captivantă recenzia ! felicitări ❤️

  • anasylvi

    Recenzia este foarte reusita, expune clar atuurile acestei lecturi pentru pasionatii genului, dar si pentru cei suficient de curiosi sa fie intrigati de subiectul dublei personalitati. Si eu gasesc subiectul interesant si sunt curioasa cum a fost abordat.

  • Geo

    O carte cu adevărat impresionanta! Recenzia ta îmi readuce aminte de ea. Felicitări! Abia aștept sa văd cum va continua povestea…

    • Joy Nieves

      Felicitări pentru recenzie!
      Este o carte care pe mine m-a răvășit și care ocupă un loc de cinste în bibliotecă. La fel ca toți cei care au citit, și eu aștept cu nerăbdare următorul volum, deoarece, da, Laura Hartte este un fenomen care trebuie urmărit.

    • Oli

      Multumesc! Intr-adevar, un debut literar de exceptie din punct de vedere al stilului de scriere!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *