Delicatese Literare
Recenzii

Puntea suspinelor vol. 1- Bumerangul trecutului de Nieves F. Joy, Editura Berg – recenzie

Bumerangul trecutului

Puntea suspinelor vol. 1

Nieves F. Joy

Editura Berg

An apariție: 2019
Nr. pagini: 372
Născuți în mijlocul unor conflicte ce datează din moși strămoși, Teresa Hamilton și Chad Cadieux sunt două destine predestinate să mențină aprinsă flacăra urii ce trece granițele rațiunii. Ea, el, ei și un bumerang al trecutului care va lovi necruțător în uniunea unor suflete îngenuncheate de constrângeri, secrete și minciuni. Pasiuni mistuitoare care o dată descătușate vor încerca să îngroape securea războiului.
O poveste despre trădarea la rang de artă, supraviețuire prin orice mijloace, iubire dincolo de logică, sfidarea tuturor regulilor, sacrificiu până la moarte.
Cartea, cu o copertă minunată și un titlu inspirat și sugestiv, ne dezvăluie povestea Teresei, sora geamănă a Raisei, a cărei poveste am aflat-o în seria Paradoxul iubiriiSuflet rebel și Suflet dezrobit. Cele două surori fuseseră despărțite în mod mișelesc la naștere și crescuseră separat, iar circumstanțele separării lor le-am aflat abia acum.
Povestea ne este spusă la persoana întâi din perspectiva Teresei, cu câteva capitole din perspectiva lui Chad, iubitul acesteia, de care o leagă o întreagă istorie de fericire și suferință, ambele duse la extrem. O poveste cutremurătoare, bulversantă. Cei doi au și ghinion, sunt și victimele unor evenimente peste posibilitatea lor de control, ce-i drept, dar și ei au partea lor de vină pentru tot ceea ce li se întâmplă.
Stilul unic al autoarei pune accentul pe trăiri, pe sentimente și gânduri, totul atât de intens încât pe alocuri devine dureros de citit. Cuvintele par insuficiente pentru a transmite toată emoția personajelor, transformându-se în cioburi cu muchiile ascuțite ce taie adânc în carne vie. Ca cititor, poți îndrăgi, aproba, poți urî sau dezaproba personajele cărții de față, dar nu te poți detașa și nu poți rămâne indiferent.
– Teresa, ce se întâmplă cu tine? Vorbești diferit! Ești bolnavă? Tac, pentru că dacă aș fi știut cine sună, n-aș fi răspuns nici acum. Ea și cumnatul meu sunt fericiți, la casa lor, părinți împliniți, iar spectrul care-am devenit eu doar le-ar spulbera bucuria că ei au ajuns, după îndelungate suferințe, la liman. Eu, nu. Eu sunt corabia care călătorește în derivă pentru totdeauna. Nu sunt bolnavă, sunt distrusă, dar ea nu trebuie să afle. (…)
Sunt seacă. Emoțiile nu mai sunt demult baremul după care mă ghidez. Sunt inutile. Sunt rebuturi ale unei vieți ratate la cotitura care mi-a fost fatală.
E povestea unei iubiri condamnate la a fi sabotată de propriile familii – Hamilton și Cadieux -, două familii rivale despărțite de niște secrete întunecate, din care nu lipsesc trădarea, gelozia, minciuna, răzbunarea și chiar posibilitatea incestului.
Iubirea dintre Teresa Hamilton și Chad Cadieux era de asemenea umbrită de amintirea morții lui Britt, sora lui Chad și cea mai buna prietenă a Teresei, într-un accident de mașină din care Chad o salvase pe Teresa, iar regretele și vina îi vor măcina pe amândoi.
După un prim capitol în care Teresa, însărcinată fiind, fuge, simțindu-se respinsă și neajutorată și ajunge în pragul sinuciderii, o regăsim, doi ani mai târziu, o biată drogată, fiind în stare de orice pentru următoarea doză…
Singura ancoră pe care o avea era Dylan, cel care o salvase de la înec – așa încercase să se sinucidă cu doi ani în urmă – și care o ajuta să-și revină după fiecare criză, având în același timp grijă de micuțul ei fiu, Cain, de care ea, în halul în care era, nu se putea ocupa. De ce făcea Dylan acest sacrificiu, rămâne de văzut.
Când, spre stupoarea ei, îl găsește pe Dylan căzut în baie, el însuși victima unei supradoze injectate în venă, deși ea îl credea perfect ”curat”, Teresa a avut un adevărat șoc, ce i-a dat impulsul de a-și lua copilul și de a pleca de acolo spre Boston, unde locuiau Raisa și Race, care o așteptau cu brațele deschise, dar unde se afla de asemenea și Chad, aflat pe punctul de a se căsători.
Acțiunea din prezent se împletește, prin intermediul aducerilor aminte, cu cea din trecut, astfel încât aflăm în detaliu toate evenimentele care au dus la dezastrul actual din viața protagoniștilor, căci nu doar Teresa e cea cu viața dată peste cap…
Tot ceea ce întâmplă în continuare pare de-a dreptul sub semnul unui blestem sau al unei sorți potrivnice, un pas înainte și doi înapoi pe toate planurile. Povestea e destul de complicată, ies la iveală legături între diferite personaje ce par adevărate răsturnări de situație și aruncă o nouă lumină – sau întuneric, căci nimic nu e prea luminos în carte – asupra unor întâmplări din trecut, iar secretele încep să iasă la iveala și să facă victime.
Vă spuneam că Chad era pe punctul de a se căsători. Ei bine, stați fără grijă, odată cu apariția Teresei din nou în viața lui, acesta a anulat orice planuri de nuntă, nu că ar fi fost vorba de vreo nouă iubire la mijloc. Nu vă dau mai multe detalii…
Ba, mai mult, a ieșit la iveală că și Chad fusese, ca și Teresa, victima unei manipulări, iar regretele lui nu au fost depășite decât de bucuria de o a regăsi. Însă nici acum nu le e dat să fie totul roz în paradis, și lucrurile se încurcă rău de tot, din nou, căci nici unul nu poate scăpa de bumerangul trecutului. Și nici nu sunt suficient de maturi și puternici pentru a gestiona problemele nerezolvate din trecut sau cele nou ivite care le pun piedici. Totul devine de un dramatism extrem, situații scăpate de sub control, decizii proaste cu urmări pe măsură.
Personajele sunt bine creionate, imperfecte, cu multiple fațete și nuanțe de cenușiu. În privința celor doi protagoniști, nu am rezonat pe deplin cu nici unul dintre aceștia, am dezaprobat dependența Teresei de droguri și faptul că nu s-a ocupat de copilul ei, iar Chad mi s-a părut imatur și slab. Însă, de data asta, mi-a plăcut de Race, a evoluat ca personaj, și, deși el și Raisa mai au de trecut peste unele neînțelegeri, cuplul lor se dovedește a fi unul sudat.
Ce secrete ies la iveală și cu ce preț, cine se dovedesc a fi unele personaje și ce legături surprinzătoare erau între acestea, ce drame se întâmplă pe parcurs și care este deznodământul acestui volum – cu un final care m-a pus pe jar – veți afla citind cartea.
Mă uit trecător către cel care credeam până în noaptea asta că e nucleul existenței mele, despre care credeam că îmi poate face fiecare zi specială și sălbatică, care poate opri rotirea pământului, care-mi poate da lumea peste cap și-o poate reașeza la loc, apoi către mașina parcată pe mijlocul șoselei cu portiera șoferului deschisă și decizia este deja luată.
O carte captivantă, o poveste tulburătoare, în privința căreia sunt foarte curioasă să văd ce curs va lua în volumul următor!

Cartea Bumerangul trecutului de Nieves F. Joy poate fi comandată de pe edituraberg.ro, libris.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

16 Comments

Spune-ți părerea!