Delicatese Literare
Prezentari carti

Puritate de Jonathan Franzen, Editura Polirom

 Puritate

Jonathan Franzen
Editura: Polirom

coperta1-puritate

Titlu original: Purity

 

Jonathan Franzen este autorul bestsellerului „Corecţii” şi una dintre figurile marcante ale literaturii contemporane.
Jonathan Franzen (n. 1959) a crescut în Webster Groves, Missouri, o suburbie a oraşului St. Louis. A studiat limba şi literatura germană la Swarthmore College şi pe urmă la Freie Universität din Berlin, ca bursier Fulbright.
A lucrat în laboratorul de seismologie din cadrul Departamentului de Fizica Pămîntului şi Ştiinţe Planetare de la Harvard. Este autorul a cinci romane – Al 27-lea oraş (1988; Polirom, 2007), Strong Motion (1992), Corecţii (2001; Polirom, 2004, 2011, 2013), distins cu prestigiosul National Book Award şi cu James Tait Black Memorial Prize, Libertate (2010; Polirom, 2011) şi Puritate (2015).
A mai publicat două volume de eseuri, How to Be Alone (2002) şi Farther Away (2012), şi unul de memorii, The Discomfort Zone (2006). Este un colaborator constant al revistei The New Yorker şi, din 2012, membru al Academiei Americane de Arte şi Litere.
Puritate„, cel mai recent roman al lui Jonathan Franzen, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” , în traducerea Iuliei Gorzo.
După încheierea studiilor, tînără Purity „Pip” Tyler îşi vede marile speranţe năruindu-se sub apăsarea unei existente nesigure. Săracă, derutată în carieră şi stîngace în relaţiile sociale, singurul ei reper este o mama fragilă psihic, care trăieşte izolată, sub un nume fals, refuzînd cu încăpăţînare orice referire la trecut şi la tatăl lui Pip. Cînd i se iveşte ocazia să lucreze pentru Proiectul Rază de Soare, un fel de WikiLeaks specializată în dezvăluirea de secrete cu miza mare, condusă din Bolivia de tulburătorul Andreas Wolf, Pip acceptă bucuroasă, ispitită de promisiunea că-şi va regăsi tatăl.
Şi cum ilustrul Wolf, cel autoproclamat „aducător al luminii”, se îndrăgosteşte de ea, norocul pare să-i surîdă în sfîrşit. Curînd însă, Pip va descoperi că e doar un pion într-o urzeala complicată de secrete şi minciuni, trădări şi răzbunări, iubire, obsesie şi moarte.
Puritate face ceea ce trebuie să facă orice ficţiune: ne împinge să trecem de suprafaţă lucrurilor, să descoperim că iubirea poate să se năruie şi că putem fi trădaţi de propriile convingeri. E fascinant să-l vezi pe Franzen înfruntîndu-şi demonii, care nu sînt doar ai lui, ci ai fiecăruia dintre noi.” (Los Angeles Times)
Franzen a creat o instalaţie de secol XXI, extrem de captivantă şi de provocatoare, inspirată de capodoperă lui Charles Dickens, Marile speranţe…” (Booklist)
Puritate ilustrează felul ingenios în care Franzen îşi construieşte intrigile, talentul sau de a conduce haosul vieţii reale spre momente în aparenţă imprevizibile. De la observaţiile rapide la reflecţiile profunde despre compromisurile morale ale jurnalismului, Puritate oferă o serie mereu provocatoare de perspective.” (The Washington Post)

franzen-purity-for-web-2

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *