Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Puterea celor trei – Viziunea, Seria Pisicile războinice de Erin Hunter, Editura ALL – recenzie

Puterea celor trei – Viziunea

Pisicile războinice, Cartea a XIII -a

Erin Hunter

Editura ALL

Colecţia Galaxia Copiilor

Anul apariţiei: 2018

Nr. de pagini 416

Traducerea din limba engleză de Raluca Miu

Warriors Universe Series, The Power of ThreeThe Sight

Primul volum din seria PUTEREA CELOR TREI

„Vor fi trei, neam din neamul tău, care țin în labe puterea stelelor” – aceasta este profeția care marchează noua etapă din aventura fascinantă a clanurilor de pisici sălbatice.
Motanul cu blana de culoarea flăcărilor, cel mai îndrăgit erou al primelor două serii din colecția PISICILE RĂZBOINICE, se trezește brusc din somn. Ați ghicit, este vorba despre Stea de Foc. Dar, altădată neînfricat, marele lider al Clanului Tunetului este acum cuprins de teamă. Respiră ușurat abia după ce i se clarifică în fața ochilor zidurile de piatră ale vizuinii lui din valea de lângă lac. Blana roșcată i se încălzește sub razele soarelui, dar amintirea visului nu îl părăsește.
„Loialitatea ta va fi pusă la încercare din greu”, îi spusese în vis bătrânul motan din Clanul Stelelor. „Uneori, destinul unei singure pisici nu coincide cu destinul întregului clan”, adăugase acesta. Tot atunci, îi transmisese lui Stea de Foc un mesaj care părea de neînțeles: „Vor fi trei, neam din neamul tău, care țin în labe puterea stelelor”. Când a fost făcută strania profeție, fiicele lui nu se născuseră încă. Clanurile de pisici încă trăiau în pădure. Profeția l-a însoțit pe Stea de Foc pe tot parcursul lungii călătorii prin munți până la noua casă de la malul lacului. Iar la fiecare lună plină, i-a reapărut în vis. De data aceasta, simte însă că profeția este pe cale de a se împlini. Cei trei au sosit…
Labă de Laur, Labă de Gaiță și Labă de Leu sunt nepoții lui Stea de Foc. Iar povestea ia o nouă întorsătură, pe măsură ce ies la iveală talentele și puterile lor ieșite din comun. Pe de altă parte, îndoielile și secretele îi urmăresc la tot pasul. Previziunile sumbre pare că nu părăsesc niciodată clanurile. De data aceasta, însuși codul războinicilor este în pericol. Au cei trei tineri ucenici puterea de a ajuta clanurile să supraviețuiască?
„O carte plină de suspans, pentru toți cei care se întreabă ce visuri de grandoare nutrește motănelul de pe preșul de la ușă.” – Publishers Weekly
„După ce citești Pisicile Războinice, nu mai ai încredere nici măcar în Motanul Încălțat.” – Kirkus Review
Pisicile Războinice au apărut pe lista „New York Times” a celor mai vândute cărți și au fost nominalizate pentru o multitudine de premii literare.
Din seria PUTEREA CELOR TREI – The Power of Three – fac parte cărțile:
XIII – Viziunea – The Sight
XIV – Râul Întunecat
XV – Exilul
XVI – Eclipsa
XVII – Umbre Adânci
XVIII – Răsărit
Fiind vorba de cel de-al treisprezecelea volum deja, povestea continuă cu aventurile celor patru clanuri de pisici pe care am ajuns să le îndrăgim:
  1. Clanul Tunetului, care îl are lider pe STEA DE FOC – motan roşcat, cu blană ca flacăra
  2. Clanul Umbrelor, care îl are lider pe STEA NEAGRĂ – motan mare alb, cu labe uriaşe şi negre ca tăciunele
  3. Clanul Vântului, care îl are lider pe STEA DE MUSTAŢĂ – motan tărcat, maroniu
  4. Clanul Râului, care îl are lider pe STEA DE LEOPARD – pisică aurie, cu pete
Pisicile Războinice este o serie care te ţine cu sufletul la gura, în care suspansul şi răsturnările de situaţie sunt la fiecare pas. Povestea reușește să te prindă atât de mult încât, dacă ai face abstracție de numele hazlii ale pisicilor, ai avea impresia că citești un roman de acțiune.
Cartea Pisicile Războinice – Puterea celor trei. Cartea a XIII-a: Viziunea de Erin Hunter ne prezintă aventurile a trei fraţi, doi pisoi şi o pisicuță. Cei trei – care la început se numesc Pui de Gaiţă, Pui de Leu şi Pui de Laur – sunt pisici din Clanul Tunetului și aflaţi sub conducerea lui Stea de Foc.
Cei trei pisoi, destul de curajoşi, îşi doresc foarte mult să facă parte dintre pisicile care apără teritoriu lor şi, deşi nu au voie până la împlinirea vârstei de şase luni să ceara să facă parte dintre pisicile războinice, ele vor să-și dovedească curajul şi uită de pericolele la care se pot expune. Un astfel de episod se întâmplă până la împlinirea vârstei de şase luni şi aproape că îl costă viaţa pe Pui de Gaiţă.
Odată cu împlinirea vârstei, puii sunt chemaţi în faţa conducătorului şi ridicaţi în grad, astfel că Pui de Leu devine Labă de Leu, Pui de Laur devine Labă de Laur şi Pui de Gaiţă devine Labă de Gaiţă.
Labă de Laur îşi dorea foarte mult să devină o pisică-vraci, crezând că aceasta este menirea ei, însă vă las pe voi să descoperiți care este calea pe care o va alege.
Dorinţa cea mai mare a lui Labă de Gaiţă era să devină o pisică războinică, iar singura lui problemă era că văzul nu îl ajuta deloc, fiind orb. În afară de asta, astrele aveau alte planuri cu el, el având anumite viziuni pe care nicio pisică-vraci nu le-a avut. Dacă în prima fază a vrut foarte tare să devină pisică războinică, în urma evenimentelor care au avut loc şi-a dat seama că menirea lui este să devină pisică-vraci şi că, în acest fel, îşi poate ajuta clanul mai mult.
Chiar dacă este vorba de pisici şi nu de oameni, am găsit foarte multă solidaritate, afecţiune, loialitate, dar şi răutate, invidie, dorinţa de a avea mai mult, de a stăpâni fără să îţi pese de cei din jurul tău. După cum am spus la început, cei trei făceau parte din Clanul Tunetului. Şi în rândul pisicilor apar rivalităţi între clanuri şi se iscă conflicte.
Pisicile trebuiau să fie mereu în alertă. Dacă nu erau urmărite de vulpi sau câini, trebuiau să fie atente să nu se îmbolnăvească şi să apară o epidemie care ar putea duce la decesul mai multor pisici. Felinele noastre au trecut prin foarte multe de-a lungul cărţii şi s-au dovedit a fi curajoase, capabile să-și apere atât teritoriul, cât și pe membrii tineri sau bătrâni.
Cei trei fraţi, prin acțiunile pe care le-au întreprins, și-au găsit fiecare menirea în interiorul clanului şi mereu au fost unul lângă celălalt pentru a se ajuta şi proteja reciproc.
Pisicile Războinice este o serie pe care trebuie să o citeşti de la primul volum pentru a face cunoştinţă cu toate pisicile – şi credeţi-ma că sunt foarte multe pisici – şi care, cu siguranţă vă vor intra la suflet şi le veţi îndrăgi.
Coperta este atractivă, atrage atenţia şi, odată citită cartea, îţi dai seama că ilustrează foarte bine conţinutul poveştii.
Este o serie pe care o recomand tinerilor care au multă răbdare, care îndrăgesc animalele şi în special felinele, pe care toate aceste nume de pisici şi clanuri i-ar încânta şi ar rezona cu aventurile prin care trec simpaticele şi curajoasele personaje ale cărţii. Sunt curioasă dacă atunci când va creşte, fetiţa mea îşi va dori să ajungă pisică războinică.
Vă las mai jos fragmentele care mi-au plăcut mai mult:
“ – Vreau să pot fi de ajutor clanului, i-a spus Pui de Laur. Dacă aş fi pisică-vraci, mi-aş putea vindeca tovarăşii de clan când sunt bolnavi şi aş putea primi vise de la Clanul Stelelor, Iaz de Frunză încă o privea iscoditoare, aşa că a continuat: Ca războinic , aş putea să hrănesc clanul şi să-l apăr – aş muri ca să-mi protejez clanul dacă ar fi nevoie -, dacă n-aş putea lupta decât cu dinţii şi cu ghearele. Ca pisică – vraci, aş putea lupta cu toată cunoaşterea şi puterea Clanului Stelelor. Cum aş putea sluji Clanul Tunetului mai bine de atât?!”
“- Darul tău nu e o povară, a şoptit ea. Dar trebuie să fii curajos, pentru că are mai multă putere decât cea mai ascuţită gheară…”

 

Fragment din carte:

„Pe timpul întregii nopți, Labă de Frunză avusese un somn agitat, întrerupt de vise ciudate, aproape reale. La început a crezut că urmărește un miros până la Patru Stejari, fugind prin pădure pe o cărare invizibilă. Apoi visul se transformă și simți blana de pe gât și de pe umeri ridicându-i-se ca și cum s-ar fi confruntat cu un inamic, la câteva momente înainte de bătălie. Amenințarea trecu, dar acum se făcea din ce în ce mai frig, până când se trezi și simți frunzele de ferigă în care dormea, îngreunate de picăturile de ploaie; ploaia bătea ușor peste pădure.
Ridicându-se în picioare, fugi peste luminișul mic, înconjurat de ferigi, și se adăposti în vizuina lui Blană Fumurie. Pisica-vraci dormea profund în culcușul ei de mușchi de lângă peretele din spate și nu se mișcă arunci când Laba de Frunză întră, scuturându-și apa din blană.
Tânăra ucenică clipi și căscă în timp ce privea luminișul. Deasupra ei putea observă conturul negru al copacilor pe cerul care devenea tot mai cenușiu, odată cu prima lumină a dimineții. Pe de o parte, se bucură că lunga secetă se termină odată cu acest potop de care pădurea avea atâta nevoie, iar pe de altă, nu-și putea lua gândul de la visele ei și ce ar fi putut însemna ele. Oare Clanul Stelelor îi trimitea un semn? Sau îi citise gândurile lui Labă de Veverița? Nu ar fi fost pentru prima dată când sora ei ar fi făcut ceva fără să-i spună.
Labă de Frunză scoase un oftat prelung. Oricât de puțin îi plăcea ideea, era aproape convinsă că Laba de Veverița se strecurase afară din tabăra pentru a vană noaptea, trimițându-i lui Labă de Frunză imaginile alergării ei prin pădure. Nu avea cum să meargă într-o patrulă oficială. Ce fel de probleme ar putea avea Labă de Veveriță dacă ar afla Stea de Foc?
Labă de Frunză stătea ghemuită. Observă că ploaia se domolea și că norii își pierdeau conturul lor întunecat, micșorându-se din ce în ce mai tare în imensitatea cerului. Aruncă o ultima privire către Blană Fumurie, care dormea, și se strecura din nou afară, ignorând apă care îi pătrundea în blană în timp ce trecea prin tunelul de ferigă către luminișul cel mare. Dacă ar fi găsit-o repede pe Labă de Veverița, poate ar fi putut s-o ajute să ascundă orice făcea. „

Cărțile semnate Erin Hunter pot fi comandate de pe all.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro

RECENZII SI PREZENTARI CARTI EDITURA ALL

16 Comments

Spune-ți părerea!