Delicatese Literare
Recenzii

Rămâi cu mine de J.Lynn (Jennifer L. Armentrout), Editura Epica – recenzie

Rămâi cu mine

J.Lynn

Editura Epica, 2015

Seria EpicLove

Titlu original: Stay with me

Traducerea: Adrian Deliu

Nr. pagini: 491

Jennifer L. Armentrout ( sau J. Lynn, după cum a semnat seria din care face parte cartea de față) este o scriitoare de origine americană de romane aparținînd genului young adult – ficțiune pentru tineri. O cunoașteți și ca autoarea seriei Lux, din care primele trei cărți – Obsidian, Onyx și Opal – au fost traduse la noi la Editura Leda.

1. Te aștept – Editura Epica (Wait for You – 2013) – recenzie

1.5. Trust in Me – 2013

1.6. Fifty First Times – 2014 

2. Te doresc – Editura Epica (Be with Me – 2014) – recenzie

2.5. The Proposal – 2014

3. Rămâi cu mine – Editura Epica (Stay with Me – 2014)

4. Lasă-mă să te iubesc – Editura Epica (Fall with Me – 2015) – recenzie

4.5. Dream of You – 2015

5. Forever with You – 2015

6. Fire in You – 2016 jax si calla

Unele cicatrice nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Până la vârstă de 21 de ani, Calla n-a avut parte de multe lucruri. N-a fost sărutată niciodată, n-a văzut niciodată oceanul, n-a ajuns niciodată într-un parc de distracțîi. În schimb, în timp ce creștea, a fost martoră anumitor lucruri pe care un copil n-ar trebui să le vadă. Încă poartă urmele fizice și sufletești ale traiului împreună cu o mama dependență de alcool și de droguri, pe nume Mona. Sunt multe lucruri pe care Calla le ține secret față de toată lumea, inclusiv de cercul ei de prieteni apropiați de la facultate.

Însă carapacea pe care și-a construit-o cu atâta grijă se năruie atunci când descoperă că mama ei i-a furat banii pentru plata facultățîi și a acumulat o uriașă datorie cu un card de credit pe numele ei. Acum, Calla e nevoită să se întoarcă în orășelul pe care crezuse că l-a părăsit pentru totdeauna și să înfrunte din nou harababura creată de mama ei. Evident, când ajunge la barul mamei sale, Mona nu e de găsit. În locul ei, nimerește peste un tip trăsnet, de un metru optezi, pe numele sau Jackson James, care toarnă băuturi și face localul să zbârnâie.

Sexy și plin de zel, Jax se amestecă în treburile ei încă din clipă în care se cunosc, oferindu-i o slujba și ajutând-o s-o caute pe Mona. Iar felul în care o privește îi da limpede de înțeles că vrea să ajungă la orizontală… și poate chiar ceva mai mult. Cu toate acestea, până să-i permită să se apropie, Calla trebuie să-și înfrunte suferințele trecutului… și pe câțiva băieți răi porniți s-o maltrateze dacă nu le-o preda pe mama ei.

Răvășitoare, intensă și absolut minunată! Mă așteptam să-mi placă această carte, având în vedere cât de mult mi-au plăcut primele două din serie – i-am adorat pe Cam și Avery din ”Te aștept” și pe Jase și Theresa din ”Te doresc” și m-au cucerit poveștile lor – dar adevărul e că „Rămâi cu mine” m-a copleșit la propriu! Povestea e mai complexă, iar palierul emoțiilor urcă până la cer! Avem parte – ca și în celelalte două volume – de o iubire ca-n filme, de prietenii adevărate cum rar întâlnești, fiind cu atât mai prețioase, și de povești de viață devastatoare. De această dată însă pășim și în lumea întunecată a traficanților de droguri și a oamenilor din drojdia societății, dar aruncăm și o privire în culisele concursurilor de frumusețe pentru copii (care personal sunt ceva peste puterea mea de înțelegere, ca falsitate și mesaj). Am savurat în finalul cărții  un superb happy-end care mi-a mers la suflet.

Cu protagonista cărții, Calla Fritz, am făcut deja cunoștință în „Te doresc „, este colega și prietena Theresei de la facultate. Cartea este scrisă la persoana întâi, din perspectiva acesteia. Calla este o tânără frumoasă, dar complexată de cicatricile care îi însemnau corpul. Cea mai vizibilă îi traversa obrazul stâng, de la colțul ochiului până la gură, și era neînsemnată în comparație cu ce avea pe corp, după cum veți vedea. Dar chiar și așa, cicatricile din suflet erau cele mai mari, și încă sângerau…

Până la vârsta de 21 de ani, Calla n-a avut parte de multe lucruri. N-a fost sărutată niciodată, n-a văzut niciodată oceanul, n-a ajuns niciodată într-un parc de distracții. În schimb, în timp ce creștea, a fost martora anumitor lucruri pe care un copil n-ar trebui să le vadă. Încă poartă urmele fizice și sufletești ale traiului împreună cu o mamă dependentă de alcool și de droguri, pe nume Mona. Sunt multe lucruri pe care Calla le ține secret față de toată lumea, inclusiv de cercul ei de prieteni apropiați de la facultate.

O reîntâlnim pe Calla (care se pregătea pentru o carieră în domeniul medical)  în mijlocul prietenilor ei din campusul universitar în ajunul vacanței de vară, în timp ce își făcea planuri de petrecere a acesteia, care nu includeau în nici un caz întoarcerea în orășelul natal, Philly, pe care sperase că l-a părăsit definitiv și pentru totdeauna în urma traumatizantei copilării de care avusese parte. De altfel, prietenilor ei le spusese că mama ei era moartă, că se sinucisese în urma abuzurilor de droguri și alcool, și, în sufletul ei, chiar așa o considera –  moartă, dar realitatea era alta, la fel de rea, sau chiar mai rea…

M-am cutremurat când am citit cum s-a prăbușit lumea Callei în urma unei noi lovituri dată de cea pe care o numea mamă: i-a luat toți banii din contul pentru facultate și, ca și când nu era de ajuns, a luat sume uriașe de pe carduri luate pe numele Callei, punând-o în imposibilitatea de a-și termina studiile. De fapt, a lăsat-o falită. Fără nici un ban și fără nici o perspectivă, aceasta nu are altă alternativă decât să se întoarcă acasă (deși ea nu numea ”acasă” acel loc plin de amintiri cumplite) și să-și confrunte mama, pe Mona, care deținea în Philly un bar. Ajunsă acolo, descoperă că Mona nu e de găsit, fiind dispărută de peste două luni, dar ”apariția” din spatele barului o face să uite pe moment de toate problemele!

Of, mamă, mamă…În spatele tejghelei era un bărbat, genul de tip pe care nu m-aș fi așteptat vreodată, în istoria omenirii, să-l văd în spatele tejghelei din barul Mona’s. Hopa, alertă maximă de barman trăsnet! Dumnezeule, era superb, năucitor în stil Jase Winstead, poate chiar și mai și, pentru că nu-mi aminteam să fi văzut pe cineva, în viața reală, care să arate atît de bine ca el, și când mă gândeam că-l vedeam pe barmanul trăsnet de la brâu în sus…” Păr șaten, ten bronzat, maxilar puternic, nas drept și ”cea mai plină și de-a dreptul ispititoare la păcat pereche de buze din câte am văzut vreodată la un tip.”

Însă reacția lui e cea care o ia complet pe nepregătite: Jax (pe numele său Jackson James) o servește cu un cocktail marcă proprie, flirtează cu ea și o invită să iasă împreună. Așa, deodată!

L-am fixat cu privirea. Asta era tot ce puteam să fac. În afara faptului că, după doar câteva minute de când mă aflam în prezența lui, apraope că și uitasem ce căutam acolo…chair nu-mi venea să cred…că flirtează cu mine. Că mă invită să ieșim împreună. Lucruri din-astea, pur și simplu, nu erau posibile în lumea Callei. Nu-mi venea să cred nici că li s-ar putea întâmpla unor tipe cu adevărat sexy, ca Teresa, sau Brit, sau Avery, dar știam la modul cel mai categoric că nu mi se întâmplau mie.

Atât de nesigură era de ea…

ramai cu mine colaj

Adevărul e că Jax era un tip extraordinar, să fii fată, aveai de ce te bate pentru el! Să vă mai dau un citat în acest sens:

„Privirea mi s-a abătut lent spre el, și acela a fost momentul în care i-am văzut cartea din poală. Citea? O, Doamne Dumnezeule, bărbații care citesc sunt precum unicornii. Există numai în basme.” Și dacă nu era suficient, mai și gătea pe deasupra! „După ce m-am spălat si m-am schimbat, prea istovită ca să mai fac și dus, am adormit în câteva minute și m-am trezit când Jax pregătea ouăle si baconul pe care le cumpărasem de la magazin.”

Treptat, aflăm întâmplările care au marcat-o fizic și psihic pe Calla. Un prim indiciu îl avem când Calla s-a cutremurat privind o fotografie așezată la loc de cinste pe peretele barului:

Era o fotografie, plină de lumină și culoare înfățișând o familie: o familie adevărată. Doi părinți zâmbitori, atrăgători și fericiți. Mama ținea în brațe un băiețel, nu mai mare de un an și trei luni. Un alt băiețel, într-un pulovăr albastru, în vârstă de zece ani și cinci luni, stătea în picioare lângă o fetiță, care tocmai împlinise opt ani, îmbrăcată cu o rochie albastră, vaporoasă, stil prințesă. Era frumoasă, ca o păpușică, și zîmbea fericită spre camera foto.

Era familia ei, minunata ei familie pe vremea când incendiul nu le arsese casa, nu-i omorâse frățiorii, n-o mutilase pe ea, nu-l făcuse pe tatăl ei să plece, nesuportînd suferința ce a urmat (l-am urât pe tatăl ei pentru că a fost atât de laș) și nu o aruncase pe mama ei în brațele băuturii și a drogurilor aducătoare de uitare. S-a năruit totul, ca un castel de nisip…

În prezent, mama ei fugise pentru a se feri de mânia traficanților de droguri, respectiv a șefului acestora, Isaiah, care o căutau pentru a-și recupera ”marfa” ascunsă de amantul ei, așa că în momentul în care Calla apare în oraș, atenția acestora se îndreaptă asupra ei, amenintând-o cu moartea dacă nu o face pe Mona să apară. Nu-i interesa că nici Calla habar nu avea unde-o putea găsi! Norocul ei că atât Jax (bun prieten cu polițiștii orășelului, doi tipi trăsnet la rândul lor – frați), cât și Clyde (pe care Calla îl numea unchiul Clyde și îl iubea ca pe un tată) și fetele de la bar – Pearl și Roxy, noile ei prietene, strâng rândurile în jurul ei, susținând-o și ocrotind-o. Un personaj care mi-a plăcut foarte mult este Katie, fosta colegă de școală a lui Calla, care acum era stripteuză în localul de lângă bar. E o tipă amuzantă, sigură pe ea, și foarte ”pitorească”. Căpătase darul premoniției în urma unei căderi în cap de pe bară și i-a spus lui Calla de cum a văzut-o că viața ei avea să se schimbe complet, ceea ce s-a dovedit mai mult decât adevărat.

Jax, la rândul său, avea proprii săi demoni care îl tulburau, avea propria poveste de viață cu amintiri întunecate.

Nu vă dau amănunte, dar relația celor doi evoluează superb, chiar dacă cu unele momente de cotitură și tensiuni generate de lipsa ei de experiență în  privința relațiilor și de experiența lui prea stufoasă în acest domeniu, cu atât mai mult cu cât la un moment dat apare în peisaj și fosta lui iubită, care nu accepta că e ”fostă”, iar el nu era – ce-i drept – foarte categoric în această privință! Mie una, mi s-a părut de înțeles gelozia Callei, dar să nu anticipăm…

Mi-a plăcut foarte mult faptul că ne reîntâlnim cu Avery și Cam și Teresa și Jase, care vin în Philly să-i facă o vizită Callei și să-l cunoască pe iubitul acesteia (de care îi spusese Teresei la telefon). Întâlnirea n-a decurs însă tocmai bine, având în vedere postura în care îl găsesc pe Jax, dar nu vă dezvălui mai multe…

Mi-a plăcut de asemenea prietenia dintre cele trei fete și felul în care i-au fost alături lui Calla într-un moment sensibil al relației ei cu Jax.

Și ținându-ne așa în brațe, am mai înțeles un lucru foarte important. Era oarecum întristător faptul că avusesem nevoie de douăzeci și unu de ani până să înțeleg cu adevărat asta, dar familia nu ținea doar de sânge și de ADN. Familia era mai presus de asta.”

Foarte adevărat, și parcă le văd îmbrățișate pe toate trei, aferindu-și alinare și înțelegere una alteia!

Vă invit să descoperiți întâmplările și încercările la care a fost supusă Calla din momentul sosirii în oraș (din care nu v-am dezvăluit decât o mică parte) și deznodământul acestei captivante povești. O poveste de viață, cu bune și cu rele, despre oameni, destin și alegeri și o minunată poveste de iubire atât de puternică și eliberatoare încât poate vindeca răni adânci, o iubire la fel de puternică și frumoasă precum speranța – asta veți descoperi citind ”Rămâi cu mine”.

Cartea a fost menționată în Top 10 cupluri romantice din cărțile contemporane

Cărțile autoarei J. Lynn / Jennifer L. Armentrout pot fi comandate pe elefant.rolibris.rocartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, librex.ro, emag.ro

Listă cărți apărute la Editura Epica ordonate după autor și serii

Recenzii Editura Epica

Recenzii Jennifer L. Armentrout

47 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *