Delicatese Literare
Recenzii

Rămas bun pentru acum de Catherine Ryan Hyde, Editura Trei, Colecția Fiction Connection – recenzie

Rămas bun pentru acum

(Say Goodbye for Now – 2016)

Catherine Ryan Hyde

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Raluca Furtună

Nr. de pagini: 400

An apariție: 2020

Catherine Ryan Hyde este romancieră şi autoare de proză scurtă. Provine dintr-o familie de scriitori, însă i-a fost dificil să debuteze, reuşind să-şi publice prima povestire după ce textele ei fuseseră respinse de nu mai puțin de 122 de ori.
Primul său roman, Funeral for Horses, a apărut în 1997, dar succesul de public şi de critică l-a cunoscut în 1999, cu Dă mai departe (Pandora M, 2016), tradus în peste douăzeci de limbi şi ecranizat în anul 2000, cu Kevin Spacey, Helen Hunt şi Haley Joel Osment în rolurile principale.
Ulterior, a publicat alte 24 de romane, multe dintre ele bestselleruri, printre care Love in the Present Tense, Diary of a Witness şi Walk Me Home. Multe dintre povestirile ei au fost nominalizate la Best American Short Stories, The O. Henry Award şi The Pushcart Prize.
Când nu scrie, lui Catherine îi place să facă fotografii şi să meargă în excursii. O puteţi urmări pe www.catherineryanhyde.com.
De aceeaşi autoare, la Editura Trei a apărut romanul Când te-am găsit.
În unele familii te naști, pe altele le alegi.
În 1959, la o fermă izolată din Texas, Lucy – medic veterinar – are grijă de animale abandonate. Solitudinea îi permite să evite oamenii şi locurile care îi amintesc de trecut. Localnicii oricum nu sunt interesaţi de ea și nici ospitalieri cu cei doi afroamericani sosiţi în zonă: Calvin şi Justin Bell – tată şi fiu.
Când Justin şi amicul lui, Pete Solomon – un băiat de 12 ani neglijat de părinţi -, îi aduc lui Lucy un câine rănit, viețile tuturor se schimbă. Lucy nu şi-a imaginat că se va mai apropia de cineva vreodată, iar Pete n-a sperat că îşi va găsi un prieten atât de loial precum Justin. Dar acestor patru oameni nu li se permite să fie prieteni, cu atât mai puţin o familie, căci localnicii se opun cu violenţă. Iubirea dintre Calvin și dr. Lucy este pusă la încercare, la fel și prietenia dintre Pete și Justin. Vor putea ei să doboare prejudecăţile texanilor și să-şi câştige dreptul la fericire?
„O carte tulburătoare despre încredere şi răbdare, despre puterea de a spera în ciuda tuturor obstacolelor.” – Booklist
„Catherine Ryan Hyde e o scriitoare foarte sensibilă şi talentată, cu un stil discret şi plin de forţă, care atrage irezistibil cititorul.” – Bookreporter
„În Rămas-bun pentru acum, Hyde a construit o emoţionantă poveste de familie care abordează teme majore precum rasismul, compasiunea, abuzul şi iubirea. Personajele sunt atât de vii şi de sensibile, încât vei aştepta cu sufletul la gură deznodământul poveștii lor.” – Library Journal

Rămas bun pentru acum – o poveste minunată și emoționantă, cu mesaj, scrisă cu multă sensibilitate, o poveste care abordează teme profunde și dureroase, făcându-te să-ți pui întrebări. Personajele sunt excepțional construite, perfect credibile, ”umane”, imperfecte, supuse slăbiciunilor omenești, unele lăsându-se pradă acestora, iar altele păstrându-și, cu demnitate și modestie, principiile și valorile în care cred, fiind adevărate modele de urmat. Am citit povestea înduioșată și, pe alocuri, impresionată până la lacrimi și cu un nod în gât, însă finalul e luminos, plin de speranță.
Povestea, bazându-se pe o dureroasă realitate istorică precum rasismul, ne poartă în anul 1959, în Texas, reușind, prin detalii minuțios prinse în țesătura acțiunii, să redea atmosfera locului și perioadei respective, purtând cititorul la o fermă izolată din vestul Texasului, unde o cunoaștem pe Lucy, o doctoriță retrasă din activitate și preferând izolarea și o viață solitară, fugind de un trecut pe care îl vrea uitat. Femeie dură, asprită de viață, deși încă tânără, Lucy avea grijă, cu multă compasiune, de o mulțime de animale abandonate sau suferinde – deși nu era medic veterinar, cum scrie în sinopsis -, dar oferea consultații și oamenilor sosiți la ușa ei, care doreau să evite întrebările care li s-ar fi pus dacă mergeau la un spital, cum ar fi cum au căpătat o rană prin împușcare… Poate acest aspect al activității ei nu era prea etic, dar aducea ceva bani, atât de necesari pentru a îngriji animalele. Era rezervată în privința companiei oamenilor, și avea motive să fie așa.
” (…) mi se rupe sufletul tot timpul, când văd ce fac oamenii cu animalele.
– De-asta nu vă plac oamenii?
– În parte. De-asta ți pentru ce-și fac unii altora.”
Pe un alt plan facem cunoștință cu Pete Solomon, un băiat stângaci de doisprezece ani, ca și constituție părând mai mare de vârsta lui, dar în același timp având un aer copilăros. Acest băiat a devenit, prin felul lui de a gândi și acționa, plin de candoare și onoare, unul din personajele mele adolescente preferate. Rar am întâlnit un personaj atât de profund generos, sincer, inimos și curajos și cu o percepție extraordinară a ceea ce e drept, bun și corect, în ciuda modelelor din jurul său. Am admirat felul în care își ținea cu sfințenie toate promisiunile, chiar și pe cele făcute unui animal. Părăsit de mamă și crescut de un tată nemernic, alcoolic și abuziv, copilul și-a format propria scară de valori căreia i-a rămas constant fidel, indiferent de presiunea și concepțiile celor din jur.
Pete găsește un câine-lup sălbăticit – mai mult lup decât câine – rănit pe marginea drumului și, cu niște eforturi de-a dreptul impresionante, reușește să-l aducă la ușa doctoriței Lucy căutând ajutor pentru bietul animal, după ce la cabinetul veterinar din prăfuitul orășel texan în care locuia a fost categoric refuzat. I-a trebuit un curaj, o determinare și o răbdare remarcabile să urce animalul rănit într-o roabă, căci altfel nu ar fi avut cum să-l care…
În drum spre dr. Lucy, Pete a întâlnit un băiat afro-american pe nume Justin, nou sosit în orășel împreună cu tatăl lui, Calvin Bell, un părinte iubitor și grijuliu și un om foarte onorabil. Justin era orfan de mamă, ca și Pete, însă între tații celor doi băieți era o diferență ca de la cer la pământ. Între cei doi băieți se naște de la început o frumoasă relație de prietenie, pentru care vor plăti însă scump.
Lucy, în ciuda rezervei ei în privința apropierii de alți oameni, își coboară ”zidurile de apărare” în fața lui Pete, ale cărui inocență și devotament față de lupul adus în grijă, au cucerit-o. Peste doar câteva zile, Pete va căuta din nou ajutor la ”doctora Lucy”, de data asta pentru Justin, care fusese bătut cu bestialitate de niște ”cetățeni destoinici” din oraș, niște ticăloși, pentru a fi pedepsit pentru prietenia lui cu Pete.
Tatăl lui Justin, anunțat la fabrică de faptul că fiul lui avusese ”un accident”, ajunge, topit de disperare, la căpătâiul băiatului său, cunoscând-o astfel pe Lucy. Treptat, între cei doi se vor înfiripa sentimente profunde, cărora însă nu le puteau da curs. Mi-au plăcut dialogurile dintre ei, întrebările care îi frământau și cărora nu le puteau găsi răspuns.
”Un minut sau două, au sorbit din scotch în tăcere. Doctorița Lucy auzea greierii, cântecul lor special, altfel decât de obicei. În mod normal, era atât de obișnuită cu ei, încât abia îi remarca. Dar în noaptea asta totul părea viu și aproape nou. Dacă ar fi fost întrebată de ce, probabil că n-ar fi reușit să spună. Poate că de vină era experiența surprinzătoare de a nu fi singură.
– Vreau să te întreb ceva, a început Calvin Bell.
– Ascult. Răspund dacă pot.
– Ce dracului e în neregulă cu oamenii?
Liniște, în timp ce ea asimila imensitatea întrebării. Se potrivea foarte bine cu nedumeririle imense care-i umpleau ei zilele.
Rasismul era în floare, și nu doar răutatea, prejudecățile și intoleranța semenilor lor albi le vor sta împotrivă, ci un întreg sistem de legi care ridica între ei bariere de netrecut. Tensiunile rasiale din anii 1950 și 1960 din sud erau foarte accentuate, iar autoarea descrie în mod foarte realist această problemă.
Apropierea dintre cei patru – Pete, Justin, Calvin și Lucy – va declanșa un lanț de evenimente care le va schimba viețile pentru totdeauna.
” – Când un băiat de unsprezece ani poate fi aproape omorât în bătaie pentru că mergea pe stradă cu prietenul nepotrivit, a spus el, ei bine… Pur și simplu nu văd ce șanse avem noi, Lucy.”
În urma unei înscenări, Calvin este închis pentru câteva luni, iar Lucy îl va lua – în secret – pe Justin în grijă, la fermă. Pete își petrecea și el tot mai mult timp acolo, simțindu-se ”acasă” mai mult decât în propria casă, lângă nenorocitul de taică-său. Ba, mai mult, pe timpul vacanței, băiatul se va angaja ca ajutor într-o gospodărie, la niște oameni cumsecade, pentru a putea să o ajute pe Lucy cu bani pentru îngrijirea animalelor, printre care și lupul său, Prince. Bineînțeles, fără știrea tatălui său, care i-ar fi luat banii și i-ar fi dat pe băutură. Însă, atunci când va afla, doar cu ajutorul lui Prince va reuși copilul să scape cu viață din mâinile tatălui său, care apoi îl va alunga definitiv de acasă.
Ce se va întâmpla cu Pete, ce decizie va lua Calvin atunci când va fi eliberat, ce curs vor lua viețile fiecăruia din cei patru și cine își va lua ”rămas-bun” rămâne să aflați citind cartea.
Una din temele frumoase ale cărții este cea cu loialitatea dintre om și animal, și într-un sens, și în celălalt. Iubitorii de animale vor îndrăgi în mod deosebit această carte.
O poveste vie, intensă și plină de dramatism, care mi-a mers la suflet, despre prietenie, demnitate, devotament, loialitate și iubire. O carte pe care o recomand tuturor cititorilor care își doresc o lectură de calitate, cu un subiect deosebit, foarte bine exploatat și cu o galerie de personaje principale excepționale, oameni pe care mi-ar fi plăcut să-i întâlnesc și să-i cunosc.
Întâmplările din carte acoperă o perioadă de opt ani, între 1959 și 1967, an în care viețile celor implicați pot lua un nou curs, datorită unei decizii a Curții Supreme a Statelor Unite.
”Curtea Supremă a Statelor Unite a decis în unanimitate că legile împotriva coabitării interrasiale încalcă al Paisprezecelea Amendament al Constituției.”
”Nu-și putea alunga senzația că trenul plonja în întuneric și o ducea într-un loc complet necunoscut, pe care nici măcar nu-l putea vedea. Totul avea să fie nou pentru ea. Tot ce era familiar rămăsese în urmă. Și totuși, era ferm hotărâtă să ajungă acolo. Oriunde ar fi fost ”acolo” (…) A tras adânc aer în piept. Și s-a lăsat purtată de val.

Cartea a fost menționată în Top 15 cărți impresionante cu animale

Rămas bun pentru acum de Catherine Ryan Hyde poate fi comandată de pe edituratrei.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți cu animale

 

 

 

17 Comments

Spune-ți părerea!