Delicatese Literare
Recenzii

Răniți de Jasinda Wilder, Editura Epica – recenzie

Răniți (Wounded) 16185789

Jasinda Wilder

Editura Epica

Traducere: Adina Pintea

455 pagini

Prezentare carte:
Războiul mi-a răpit totul. Familia. Casa. Inocenţa. Într-o ţară devastată de conflicte armate şi ruinată, o tânăra orfană ca mine are foarte puţine variante pentru a supravieţui. De aceea, fac ceea ce fac ca să trăiesc, ca să mănânc, şi mă străduiesc din răsputeri să nu iau în seamă preţul plătit de sufletul meu. Inima îmi este pustie, iar existenţa, plină de durere. Iubirea pare un lucru imposibil pentru mine.
Dar, totuşi, într-o zi, l-am întâlnit pe EL.
Războiul este iadul. Ca să poţi să fii capabil de fapte care ţi se cer să le faci atunci când eşti la război, e nevoie să-ţi sacrifici o parte considerabilă din însuşi sufletul tău. Trăieşti cu frică, trăieşti cu vinovăţie, trăieşti cu coşmaruri. Dacă n-ai trecut prin aşa ceva, n-ai cum să înţelegi. Războiul nu lasă loc pentru iubire, nu lasă loc pentru tandreţe sau duioşie. Trebuie să fii dur, impenetrabil, şi pregătit pentru lupta în fiecare clipă a fiecărei zile. Doar pentru o fracţiune de secundă dacă-ţi pierzi concentrarea, eşti mort.
Acum, singura capabilă să-mi salveze viaţa este EA.
Răniți este o carte care te răscolește și te face să crezi într-o iubire imposibilă, dincolo de graniţe şi prejudecăţi.
Acţiunea cărţii începe cu un prolog. În anul 1991, în Irak, în primul război din Golf, doi copii orfani se ascund din calea gloanţelor: Rania, de 12 ani şi fratele ei Hassan, de 10 ani. Băiatul se sperie când apare un fotograf american, care se ferea la rândul lui de gloanţe şi apucă o mitralieră pe care o îndreaptă către acesta. Speriat și încercând să-şi apere viaţa, americanul îl împuşcă pe băiat în mâna. Ezitarea lui după ce își dă seama că are de-a face cu niște copii îi va fi fatală. Fata, văzându-şi fratele împuşcat, ia mitraliera şi trage, omorându-l pe american. Este îngrozită apoi de ce a făcut şi încearcă să-i uşureze ultimele clipe de viaţă, luându-l de mână şi rugându-se pentru el. Ochii lui albaştri larg deschiși şi conștientizarea faptului teribil că a omorât un om o să o bântuie ani de-a rândul pe Rania.
În continuare, cartea continuă la persoana întâi, alternând capitolele povestite din perspectiva Raniei cu cele din perspectiva lui Hunter – un pușcaș american.
În anul 1993, Rania rămăsese complet singură. Mătuşa ei, ultima rudă în viață murise, iar fratele ei fugise şi se alăturase soldaţilor. În zadar caută să găsească ceva de lucru. Împinsă de foame şi de instinctul de supravieţuire alege o soluție disperată, care o dezgustă – prostituția.
În anul 2003, Hunter, un puşcaş marin aflat în permisie, se întoarce acasă în Des Moines, Iowa. Hunter rămăsese orfan de la 17 ani. Avea aceeași iubită de la 15 ani, căreia îi fusese mereu credincios. Acum era hotărât să se căsătorească cu iubita lui și venise cu un inel de logodnă. Are însă un adevărat șoc când o surprinde pe aceasta în pat cu Doug, tocilarul clasei. Rănit groaznic sufletește, rupe logodna şi se întoarce în Irak.
Acolo, în timpul unei altercaţii pe stradă, chiar în timpul ultimei misiuni de patrulare înainte să fie trimis acasă, Hunter este împuşcat. Rania trecea întâmplător pe acolo şi vede cum în altercaţia respectivă fratele ei este omorât. Sătulă de atâtea morți și suferință, în momentul în care îl vede pe americanul acela cu ochi albaştri rănit, are un impuls irezistibil și îl ia la ea acasă pentru a-l salva, în speranța ca vechile coşmaruri să nu o mai bântuie.
În continuare, cei doi vor învăța să comunice prin semne, nici unul dintre ei necunoscând limba celuilalt. O neașteptată comuniune sufletească se naște între cele două suflete rănite, iar Hunter este copleșit de dorința de a o salva din iadul în care trăia.
Rania, în ciuda experienţelor prin care a trecut, are un suflet pur şi o capacitate de a iubi nemărginită, iar Hunter este devotat, bun, blând şi generos.
Finalul este optimist și luminos, lăsând în urmă toată mizeria, suferința și trădarea și aducând speranța și vindecarea.
Citate:
Unele lucruri chiar sunt fără plată, Rania. Iubirea mea pentru tine ți-o ofer fără plată. Tot ce trebuie să faci tu e s-o primești. S-o accepți.
Doar că mi-a trebuit atât de mult timp până să înțeleg senzația străină care-mi curge prin vene în locul sângelui: Fericirea.
E ca și cum s-ar fi deschis în interiorul meu o fântână adâncă, și toată iubirea din lume s-ar revărsa, prin mine, în ea.
Războiul, blestematele amintiri cumplite, moartea, trădarea lui Lani… totul s-a risipit, s-a dus, înghițit de fluviul iubirii Raniei.

rania

Cartea Răniți de Jasinda Wilder, Editura Epica poate fi comandată pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantic-erotice contemporane

Recenzii Editura Epica

53 Comments

Spune-ți părerea!