Delicatese Literare
Recenzii

Război cu bunicul de Robert Kimmel Smith, Editura Pandora M – recenzie

Război cu bunicul

(The War with Grandpa – 1984)

Robert Kimmel Smith

Editura Pandora M

Traducere: Teodora Constantinescu

Nr.pagini: 144

Erau cei mai buni prieteni.
Oare conflictul lor a mers prea departe?

Povestea foarte amuzantă a unui băiat care pornește un război atunci când e obligat să-și împartă camera cu bunicul lui. Peter e încântat că bunicul va veni să locuiască împreună cu familia lui. Asta până când bunicul se instalează direct în camera lui Peter, obligându-l să se mute la etaj.

Peter îl iubește pe bunicul lui, dar își vrea camera înapoi. Și nu are altă soluție decât să-i declare război! Cu ajutorul prietenilor săi, Peter născocește tot felul de planuri malefice pentru a-l face pe bunicul lui să capituleze. Dar acesta e mai puternic decât pare. În loc să se dea bătut, bunicul e hotărât să câștige.

Peter își spune povestea cu sinceritate și umor. Iar în final, băiatul primește o lecție importantă despre cauzele și efectele unui război pe care l-a pornit și despre demnitatea umană.” – School Library Journal

Farmecul poveștii vine din faptul că e spusă la persoana întâi și ceea ce impresionează este efortul lui Peter de a se lupta cu două emoții la fel de puternice.” – The Horn Book Magazine

Sfatul meu de viață pentru cititori: dați mereu tot ce-aveți mai bun în voi, bucurați-vă de viață și arătați înțelegere celor din jur.” – Robert Kimmel Smith

Război cu bunicul” de Robert Kimmel Smith este la bază o carte pentru copii, însă poate fi savurată cu plăcere la orice vârstă, ca un prilej de a rememora unele ipostaze amuzante ale acelei perioade a vieții dar și de a reintra în pielea unui copil, de a-l înțelege și de a nu-i subestima dorințele și personalitatea.

Îmi amintesc că unul dintre visurile mele în copilărie a fost acela de a avea propria cameră, lucrurile mele personale, spațiul meu asupra căruia să îmi pot pune amprenta.

Din acest motiv și nu numai, am rezonat cu supărarea puștiului de zece ani, Peter, în momentul în care află că va fi nevoit să îi cedeze camera sa bunicului Jack din Florida, care va veni să stea cu ei, deprimat fiind după moartea bunicii. Peter urmează să se mute cu tot calabalâcul la ultimul etaj, într-o camera străină, cu o baie veche și un coridor care noaptea i se pare de-a dreptul sinistru.

El relatează întâmplările sub forma unui proiect primit la școală, în care trebuie să descrie o întâmplare adevărată din experiența personală, „realist și fără minciuni”. În calitate de personaj-narator, te atrage rapid în povestea sa.

Peter îl iubește pe bunicul Jack, dar nu i se pare corect ca tocmai el să fie cel care trebuie să facă acest sacrificiu, să renunțe la locul său și să fie surghiunit în camera de oaspeți, iar sora sa Jenny și părinții să stea liniștiți în camerele lor, fără niciun deranj.

” De ce trebuia să fiu eu singurul din casa asta care renunță la ceva pentru bunicul? De ce eu? Și de ce eram blocat aici sus, în locul ăsta scârbos și înfricoșător, în loc să stau în vechea și minunata mea cameră?

M-am gândit la cartea mea cu ilustrații ale unor bătălii pe mare de demult și la imaginea lui John Paul Jones pe punte, ridicând sabia lui mare și curbată spre cer. „Abia am început lupta asta!” spunea el.

Mi-a venit o idee. Poate că există o modalitate prin care puteam să mă lupt și să recuperez ce era al meu de drept. Dar cum?”

Bătrânul Jack este apatic, lipsit de viață după pierderea soției, iar părinții lui Peter sunt îngrijorați.

Împreună cu cei doi tovarăși ai lui, Steve și Billy, Peter pune la cale o adevărată ofensivă împotriva bunicului Jack, pentru ca acesta să îi elibereze camera. Deși îl îndrăgește pe bătrân, nu suportă gândul că a fost nedreptățit. Bunicul Jack contraatacă și nu se lasă intimidat de tentativele temerare ale nepotului, iar lupta se îndârjește de ambele părți. Treptat, bătrânul își descoperă o nouă tinerețe în compania lui Peter și în mijlocul farselor.

” Nu voi scrie aici cuvintele pe care le-au spus Billy și Steve. Știu că mi-am propus să spun povestea asta așa cum s-a întâmplat, dar nu vreau să scriu cuvintele alea pe hârtie. Mai ales într-o poveste pe care i-o voi da profesoarei mele să o citească. Așa că voi inventa niște cuvinte care să le înlocuiască pe cele adevărate.

– Nu pot să cred, a spus Billy. Cine face un lucru atât de cocofex?

– Exact, a zis Steve, e un adevărat coclender!

– Doar un crocofant ar face o farsă atât de jenibila! a spus Billy.

– Stați așa, am zis eu, și nu vorbiți așa despre bunicul meu.

– O să zic ce vreau eu, a spus Billy.

Era foarte nervos.

– E un gogomârl. Cum poți să spui că nu-i așa?”

Până unde va ajunge băiatul pentru a-și recâștiga camera? De multe ori, un strop de comunicare constructivă ajută mai mult decât bătăliile.

„- Cu toții am pornit pe picior greșit, a zis el. Părinții tăi ți-au luat camera și ți-au spus să nu vorbești despre asta, Pete. Asta a fost prima greșeală. Doar pentru că faci pe cineva să tacă nu înseamnă că el nu mai suferă. Trebuia să fie o ședință de familie sau ceva de genul ăsta, care să mă includă și pe mine, și ne-am fi dat seama unde ar trebui să stau. Și asta provoacă multe războaie, Pete: lipsa de comunicare.”

Vă invit să descoperiți dacă cei doi reușesc să găsească o soluție mulțumitoare pentru amândoi și recomand cu încredere cartea chiar și copiilor relativ certați cu lectura. Veți fi surprinși de stilul cursiv și alert și nici nu veți simți cum dați paginile, curioși să aflați ce mai pun la cale Peter și bunicul Jack.

Capitolele sunt scurte, fontul foarte agreabil, tehnoredactarea prietenoasă pentru copii și însoțită de schițe frumos realizate ale personajelor. Coperta este foarte simpatică, la rândul ei, din toate aceste elemente rezultând un pachet complet, atractiv.

Vă veți relaxa și amuza citind și, nu în ultimul rând, veți extrage și învățăminte importante în urma acestei lecturi.

Cartea „Război cu bunicul” de Robert Kimmel Smith poate fi comandată pe pandoram.roelefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Pandora M

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *