Delicatese Literare
Recenzii

Războiul începutului, Seria Pierduți printre stele de Gelu F. Achiș, Editura Datagroup – recenzie

Războiul Începutului

Gelu F. Achiș

Editura Datagroup

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 428

Gelu-Flaviu Achiș s-a născut în data de 22 octombrie 1992, la Cluj-Napoca, România. În 2012 a absolvit Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, iar în 2015 a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, specializarea Biologie.

Pasionat fiind de diferite forme de artă, a început să scrie de la vârsta de 6-7 ani. În perioada copilăriei a descoperit filmele din trilogia Stăpânul Inelelor, seria de cărți Harry Potter, jocurile video Warcraft, World of Warcraft, Heroes of Might and Magic și anime-uri precum Dragon Ball, YuYu Hakusho, Inuyasha. Toate acestea au avut un impact semnificativ asupra sa, făcând ca genul fantasy să devină preferatul său.

În anii următori a descoperit și literatură, filme, seriale TV și anime-uri specifice genului science fiction. Acestea, la rândul lor, l-au influențat într-o mare măsură. De remarcat este serialul Lost – serialul său preferat din toate timpurile. Acesta și-a lăsat amprenta asupra stilului său de scriere, astfel că în anii următori a construit romane complexe de tip puzzle, încărcate de mister și redate într-o manieră cinematografică.

În perioada copilăriei și adolescenței a început să scrie diferite romane fantasy, dar toate au rămas neterminate. Însă în timpul facultății, în 2013, a început să lucreze la trilogia science fiction Pierduți printre Stele – o serie adresată în principal publicului tânăr și adolescenților. Misterele Zarondiei, primul volum, a fost publicat în 2017. Cântecul Zăpezilor, al doilea volum, a apărut în 2018. Iar Războiul Începutului, ultimul volum, a fost publicat în 2019. Tot în 2019 a început să lucreze la seria Dalidan Zarthas – o tetralogie Young Adult care îmbină epic fantasy-ul, distopia, aventura și misterul. Sabia Umbrelor, primul volum, a fost publicat în 2022. Următoarele trei volume (Cavalerii Soarelui, Citadela Viselor și Dansul Fulgerelor) se află în stadiul de proiect.

1. Misterele Zarondiei – recenzie

2. Cântecul zăpezilor – recenzie

3. Războiul Începutului

Continuarea aventurilor din Cântecul zăpezilor

Războiul începutului, ultimul volum din trilogia Pierduți printre stele, continuă aventurile lui Dan, Raul, Vanesa și George. Indiciile despre Brățara Veșniciei, implicit Piatra Începutului, îi conduc pe cei patru prieteni spre planeta Nordanya. Dar descoperă că pentru a ajunge acolo sunt nevoiți să participe la o competiție misterioasă — Campionatul de pe Nordanya. În scurt timp se dovedește că miza adevărată a acestui campionat nu este premiul pus la bătaie de organizatori, ci atingerea unor țeluri ascunse. Unele dintre ele ar putea să ducă la perturbarea echilibrului din galaxie. Însă dincolo de toate acestea, un inamic formidabil iese la iveală și întreg universul este în pericol. Dan, Raul, Vanesa și George descoperă că soarta are alte planuri pentru ei. Întoarcerea pe Pământ își pierde orice relevanță. Ei sunt singurii care pot împiedica distrugerea universului.

Cel de-al treilea volum al seriei l-am așteptat cu nerăbdare. Ne oferă o serie de aventuri neașteptate a celor patru tineri înaintea călătoriei de întoarcere.

“Războiul începutului” este o lectură alertă și plină de neprevăzut, o călătorie plină de pericole prin spațiul cosmic, o aventură care-ți pune la încercare imaginația.

După “Misterele Zarondiei” și “Cântecul Zăpezilor”, “Războiul începutului” prezintă cititorilor finalul unei aventuri incitante. Volumul de față începe în ajunul Crăciunului, în casa familiei Temian, unde îi găsim pe Raul și pe Dan hotărâți să se distreze. Asta până când planurile le sunt date peste cap de o pană de curent.

“— Gândește-te, să fii în spațiul cosmic, să pilotezi o navă. Nu ar fi grozav?

— Asta mi-ar plăcea, recunoscu Dan, surâzând. Să conduc o navă spațială — ca în Star Wars.

— Poate că-i posibil. Sunt curios să aflu ce se află printre toate stelele alea și cum arată extratereștrii…

— Poate sunt verzi și mici.

— Mi-a venit o idee!

Dan se uită întrebător la el.

— Hai să facem o bandă desenată despre o gașcă de copii care trec prin tot felul de aventuri prin univers. Tu te ocupi de ilustrații, că ești bun la asta, iar eu de poveste, de text.”

Ceea ce ne face să ne punem anumite întrebări este trecerea bruscă la realitatea cosmică:

“Dan din prezent se deconectă de la funcția brățării aztane. Puntea navei România se materializă în fața ochilor săi. Zâmbi cu nostalgie, în vreme ce lacrimile i se strângeau prin colțurile ochilor. Cine s-ar fi gândit că vor ajunge atât de departe de casă? Trecuse prin mai multe întâmplări și peripeții decât alții într-o viață.”

E și normal să își dorească reîntoarcerea la viața normală pe Terra după atâtea aventuri neașteptate.

În căutarea Pietrei Începutului cei patru tineri se înscriu la Campionatul de pe Nerdanya. Speră să ia legătura cu Kemya F. Poh, pentru a obține informații… Totul are ca rezultat final posibilitatea de a reveni în România.

“N-o să vă dezamăgim, domnule. Suntem cei mai buni, domnule. Suntem crema din radicalul de budincă, suntem frișca de pe glazura de talent și ciocolată, domnule. Echipa noastră e Zahăr Pur, Mireasmă Blândă de Vanilie și Esență de Shakespeare, Eminescu și Platon, cu puțină aromă de Einstein și doi stropi de forță de Ahile, domnule.”

Din asemenea comentarii realizăm că, pe tot parcursul lecturii, avem nevoie și de o urmă de umor pe lângă tot suspansul și toată tensiunea.

Pentru acest Campionat, există două probe eliminatorii. Se califică în cea de a doua probă eliminatorie primii 300 clasați la prima. Dan este cel care participă la această probă și reușește să-și califice echipa. Primul pas a fost făcut…

Tensiuni, momente de relaxare, situații periculoase și multe riscuri. De toate acestea avem parte pe parcursul acestui volum.

O galerie de personaje noi și stranii ne este prezentată pe măsură ce pătrundem în fiecare nou univers. Deși totul se desfășoară contra cronometru, se întâmplă atât de multe lucruri noi și uimitoare încât avem impresia că petrecem ani de zile în compania tinerilor noștri.

“Dan se gândea cu o ușoară ironie că poate cu un an în urmă — ori mai mult, ori mai puțin, nu avem cum să știe exact — ei se chinuiau să supraviețuiască condițiilor ostile din Ținutul Alb. În ultima vreme avuseseră parte de momente extraordinare, o vacanță de vis în acest uriaș cartier Lo al orașului Koffo. Viața era ciudată prin felul în care destinul le trasa drumul de înaintare. Cine știe pe unde vor mai ajunge în perioada următoare.”

Și reușesc! Un test care le pune la încercare inspirația, inteligența și instinctul.

“Dan simți un val purificator de ușurare inundându-i corpul. Era o binecuvântare să știe că probele de preselecție se încheiaseră. Iar partea și mai bună era că Ema Q. Loid se calificase și ea la campionat.”

O aventură științifico- fantastică alertă și căreia nu îi poți prevedea direcția. Poți doar spera că alegerile și modul în care aleg cei patru tineri să acționeze vor avea rezultatele așteptate.

Odată trecuți de probele eliminatorii, echipa lui Dan se vede pusă în situația de a căuta un al cincilea membru pentru echipă. Zis și făcut, Dan și George pornesc în căutarea acestuia.

“Leroy D. Hana clătină din cap.

— Am știut că veți veni aici, Dan și George. Doar că n-am știut când va fi momentul. Zi de zi, de la vârsta de zece ani am așteptat să apăreți. Voi o să-mi propuneți ceva. Nu știu despre ce e vorba, dar eu o să accept, orice ar fi.”

Cele opt echipe care participă la campionat ajung pe insula Gweekundoa, unde sunt închiși într-un câmp de forță foarte puternic care îi ține pe insulă. Pot părăsi insula cu ajutorul ascensorului — o cabină de sticlă yortz— ce se află pe insulă. Pot câștiga dacă în acest ascensor se urcă toți membrii echipei. Dar, pentru a descoperi ascensorul, li se dă o hartă și trebuie să pornească căutările.

De aici, “Războiul începutului” devine din ce în ce mai complex. Nivelul pericolului crește, riscurile sunt imense, suspansul este la cote maxime, iar comploturile sunt la ordinea zilei. Este o luptă constantă pentru putere, pune la încercare curajul fiecăruia dar și loialitatea și onoarea.

“— Ascultați ce vă propun, zise Vanesa, privindu-i pe băieți pe rând (Leroy D. Hana nu era în încăpere). Pe radarul nostru va apărea o singură piesă. Dacă intrăm în posesia ei vom deveni ținte sigure — toate echipele vor vedea unde se află piesa respectivă și vor veni după noi. Așa că e mai bine să ignorăm piesa și să ne concentrăm pe adevărata noastră misiune. Celelalte echipe nu vor vedea piesa afișată nouă și nimeni nu va putea câștiga competiția până când nu o să punem noi mâna pe ea. Gândiți-vă, dacă toate echipele pun mâna pe câte o piesă, noi o să fim singurii care vom avea toate cele opt piese afișate pe radar.”

O aventură care te prinde în mreje, îți oferă o întreagă experiență neașteptată și surprinzătoare.

Campionatul este o reală sursă de pericol, complot, suspans. Observăm cum cei patru tineri ai noștri încearcă să își realizeze scopurile.

Autorul Gelu F. Achiș a reușit să ne ofere și de această dată o lectură demnă de Star Treck.

Universuri paralele, diferite tărâmuri bune și rele, ființe supranaturale nemaiîntâlnite și comunicări cu ființe umane prin diferite căi de comunicare absolut neașteptate.

O lectură ce are un final care va rămâne de descoperit celor care doriți să porniți în această minunată călătorie.

 

Cartea Războiul începutului de Gelu F. Achiș poate fi comandată de pe edituradatagroup.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Gelu F. Achiș

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți fantasy

10 Comments

Spune-ți părerea!