Delicatese Literare
Recenzii

Războiul lui Hannah de Jan Eliasberg, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Războiul lui Hannah

(Hannah’s war – 2020)

Jan Eliasberg

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Traducerea: Emanuela Tegla

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 272

Jan Eliasberg este scenaristă și regizoare, iar în cariera ei s-a preocupat mai ales să spună poveștile unor femei excepționale, ale căror merite nu au fost evidențiate în istorie. Este absolventă a Universității Wesleyan, a Facultății de Teatru de la Universitatea Yale și a programului Warren Wilson MFA, iar “Războiul lui Hannah” este primul ei roman.
Locuiește în New York City.
 

Berlin, 1938. Fiziciană genială, dr. Hannah Weiss este pe cale de a face cea mai mare descoperire a secolului XX: fisiunea atomului. În același timp, înțelege că energia care se eliberează în procesul de fisiune poate să asigure iluminatul unui întreg oraș sau să-l radă de pe fața pământului, dar crede că, prin crearea acestei arme, se va pune capăt războaielor. Hannah este însă o evreică din Germania, care are de înfruntat realitățile celui de-al Treilea Reich, iar cercetarea ei este desconsiderată, trecută cu vederea și, în final, furată de-a dreptul de colegii ei germani. Față în față cu o alegere imposibilă, Hannah trebuie să decidă dacă este de acord să se sacrifice pe altarul științei.

New Mexico, 1945. Reîntors în Statele Unite după eliberarea Parisului, rănit și epuizat, maiorul Jack Delaney ajunge în deșertul din New Mexico având o misiune clară: să prindă un spion. Cineva de la laboratorul strict secret din Los Alamos a transmis ecuații criptate către oamenii de știință ai lui Hitler. Printre suspecții principali ai lui Jack este și talentata și misterioasa Hannah Weiss, o fiziciană exilată, care lucrează în echipa lui J. Robert Oppenheimer. Toate indiciile arată că Hannah ar fi trădătoarea, dar trei zile de interogatorii îl ajută pe Jack să discearnă minciuna de adevăr și să-și dea seama că au mai multe în comun decât s-ar fi așteptat.

Războiul lui Hannah este o poveste de război, dar și una despre loialitate, adevăr și efectele imprevizibile ale unei singure alegeri făcute la un moment dat.

 
“Un thriller de război, încântător, care ne poartă într-un ritm debordant între Berlinul anilor ‘30 și New Mexico în 1945. Construit ca un elogiu adus fizicienei Lise Meitner, romanul ne prezintă portretul unei femei care a reușit să împace curiozitatea omului de știință cu o etică personală profundă.” — Historical Novels Review
 
“Am citit pe nerăsuflate “Războiul lui Hannah”, o poveste cu adevărat captivantă care trebuia spusă de mult.” — Martha Hall Kelly, autoarea romanului “Când înflorește liliacul”
 
“Un adevărat război de-a șoarecele și pisica, o poveste despre iubire, lupte, înșelăciune și spionaj pe care nu o veți putea lăsa din mână.” — Kate Quinn, autoarea romanului “Rețeaua Alice
 
O poveste dură, despre lupta de gherilă din spatele celui de-al Doilea Război Mondial. Despre asuprirea evreilor, despre toate umilințele și abuzurile suportate de aceștia. O poveste absolut captivantă, despre spionaj, iubire, integritate, pasiunea pentru știință și binele omenirii.
 
Jan Eliasberg a reușit să creeze un roman ce taie respirația și pe care nu îl poți lăsa din mână până nu ajungi la final.
 
“O distanță de 1406 km, o călătorie începută în beznă, plus necunoscuta: dacă pot.”
 
Hannah este mutată de la Los Alamos la închisoarea de la Baza Militară Leavenworth.
 
Maiorul Jack Delaney sosește aici cu o misiune clară: trebuie să prindă un spion.
 
Autoarea ne introduce direct în atmosfera tensionată a unei baze militare, suspansul ne face vigilenți la fiecare detaliu oferit. O poveste care ne captează atenția în totalitate, ne oferă o perspectivă a războiului purtat în spatele tranșeelor. Alertă, gravă și totuși emoționantă, “Războiul lui Hannah” este o carte ce îmbină elementele de thriller cu romantismul.
 
“Trebuia să creeze Arma Care Să Pună Capăt Tuturor Războaielor, așezând o operă genială între un nebun și lumea pe care voia să o distrugă. Era un proces care impunea neîncetat rezolvarea tensiunilor și a disensiunilor. Ce era o sporadică imprudență în comparație cu posibilitatea de a instaura pacea mondială, pe de o parte, sau de a o distruge în totalitate, pe de altă parte?”
 
Spionaj și contraspionaj, comploturi care au la bază dorința de a fii primul, de grandoare, nepăsarea față de durerea și suferința altora. Cu toate acestea ne intersectăm pe parcursul romanului, ca să nu mai pomenim de discriminările religioase sau de sex.
 
Cartea ne oferă două puncte de vedere distincte: al lui Hannah și al lui Jake. Astfel, începem să descoperim personajele, experiențele prin care au trecut și cum au ajuns unde sunt acum. De asemenea, trecutul și prezentul sunt împletite, informațiile obținute ajutându-ne să conturăm un tablou fascinant.
 
Cum ajunge un doctor în fizică nucleară să fie bănuit de spionaj? Destul de simplu dacă este pe jumătate evreică și locuiești în Germania; apoi te muți în America și lucrezi la un proiect strict secret cu alți colegi fizicieni… și apar suspiciuni în legătură cu telegrame și scurgeri de informații către Reich…
 
O poveste intensă, care te ține cu sufletul la gură încercând să vezi cine este dușman și cine este prieten.
 
“A recunoscut același fel de izolare la maiorul Jack Delaney. A simțit propria ei singurătate rezonând cu a lui, ca două corzi ale unei viori. Dar nu putea avea încredere în el, iar Hannah nu va mai repeta greșeala de a-și închipui că el avea încredere în ea.”
 
O lume în care nu poți avea încredere în nimeni și nu te poți baza pe absolut nici unul dintre oamenii din jurul tău. O concluzie tristă, dar adevărată.
 
Jack își continuă ancheta cu toate că generalul bazei nu este de acord cu desfășurarea acesteia, cu atât mai mult cu cât îi are în vizor pe cercetătorii lui fizicieni care au de lucru la o armă care să oprească războiul cu Reichul.
 
Crescută în internate și în casa unchiului din partea tatălui după ce mama ei s-a recăsătorit cu un bărbat care considera faptul că era pe jumătate evreică ceva demn de ascuns, Hannah este obișnuită cu singurătatea. Singura familie pe care o știe este unchiul ei și Sabine, fiica acestuia.
Războiul a reușit însă să îi despartă…
 
“Joshua nu cunoscu niciodată senzația unui adevărat moment de răscruce, al unui moment decisiv, în care calea de urmat să fie clară. Nu, credința și speranța i-au fost frânte treptat, pe parcursul a câtorva ani.
Pentru Hannah însă, lucrurile erau mult mai puțin ambigue. Ochii ei erau larg deschiși. Cunoștea realitatea la fel de bine și de clar precum elementele din tabelul periodic. Dar uitase ceva, sau poate asta nu știuse niciodată — cunoașterea și înțelepciunea sunt două lucruri diferite.
Înțelepciunea se dezvoltă în cotloanele adânci ale sufletului și este guvernată nu de cap, ci de inimă.”
 
Berlinul și lumea academică de până în 1938 ne este înfățișat de Hannah pe măsură ce aceasta rememorează trecutul. O lume unde evreii și nemții trăiau împreună. O lume pe care Hitler a reușit să o distrugă.
 
Nefiind o cunoscătoare în ce privește tehnicile de anchetare pentru descoperirea spionilor, munca maiorului Jack Delaney mi s-a părut ceva absolut fascinant. Flerul lui îi spune că, în timpul interogatoriului, Hannah omite să îi spună ceva, deși nu este vorba despre o minciună… Să fie instinctul?
 
Gregor Stern este cel cu privire la care caută Jack informații. Iar Hannah îl cunoaște destul de bine pe acesta. Doar că nu-i oferă maiorului detaliile.
 
Pe măsură ce aflăm trecutul lui Hannah, descoperim că verișoara ei Sabine era o apărătoare a celor năpăstuiți, o tânără care nu se sfia să spună ce gândește.
 
“— Moartea oamenilor nevinovați nu are nici un sens, spuse Sabine. Refuz să accept că menirea noastră este să fim uciși în numele nu știu cărui bine suprem — sau ca parte a unui plan măreț și misterios al lui Dumnezeu. Ai putea zice, la fel de bine, că e de dragul patriei.”
 
Să auzi asemenea cuvinte din gura unei evreice la vremea când arienii erau cei care primau, când pericolul plana din toate părțile asupra celor non-arieni, era ceva nemaiîntâlnit.
 
Aflăm despre legile și restricțiile aspre impuse evreilor, despre desconsiderarea acestora de către restul germanilor — chiar și în mediul academic unde Hannah își desfășura activitatea. Iar pentru că era femeie, cu atât mai mult!
 
“Războiul lui Hannah” a fost romanul care, pe tot parcursul lecturii, mi-a provocat o stare de regret profund pentru viețile răpuse pentru viziunea unuia. O stare de groază că asemenea oameni au avut o putere atât de mare și au reușit să provoace asemenea catastrofe.
 
“— A fost nevoie de ceva muncă de convingere cu Stern, spuse Epstein.
— Și?
— Cărțile poștale erau destinate prietenului nostru, Stefan Frei.
Deci, iată dovada. Hannah Weiss a lucrat direct cu fizicianul care conducea acum echipa germană de laureați ai Premiului Nobel care construiau bomba. În ciuda obiecțiilor și negărilor ei, au continuat să comunice, poate chiar să și lucreze, după ce ea a părăsit Germania. Jack simți ticăitul ceasului.”
 
Așa să fie oare?
Întâmplările de la Berlin ne demonstrează că lucrurile sunt mult mai complicate, că ceea ce este în aparentă, nu este chiar realitatea exactă.
Pericolele abia acum apar, iar acestea se încheie cu Hanna în Statele Unite ale Americii.
 
Va fi Jack capabil să afle întregul adevăr? Va fi Hannah dispusă să aibă încredere în el suficient cât să-i prezinte realitatea?
 
Jan Eliasberg ne-a oferit o imagine complexă a minților iluminate care, din dorința de cunoaștere pot crea adevărate dezastre pentru întreaga omenire.
Un roman care ne aduce în prim plan o eroină aparte. Curajoasă, deșteaptă și în același timp introspectivă și închisă în ea. Nu aș merge până într-acolo încât să spun că este timidă, deși lasă această impresie.
Pe undeva o înțeleg. După câte opresiuni au suportat evreii, e greu de crezut că nu va mai fi circumspectă cu privire la ceea ce urmăresc cei din jurul ei.
 
Așa cum secretele lui Hannah ies la iveală, tot așa ies la iveală și cele ale lui Jack. Șocante! Neașteptate. Informații pe care nu ar vrea să le afle toată lumea, dar mai cu siguranță nu superiorii săi. Iar Jack este conștient și de sentimentele lui pentru tânăra fiziciană. Sentimente pe care trebuie să le păstreze ascunse…
 
Un roman care îmbină suspansul cu romantismul intr-un labirint în care fiecare fundătură poate însemna moartea.
 
De aici, totul curge oarecum firesc, deși autoarea încă reușește să ne mai surprindă. Pericolele par să își facă simțită prezența, iar cei doi nu au încredere în nimeni. Nici măcar unul în altul în totalitate.
Jack încă are de găsit un spion, iar pe Hannah încă mai trebuie să o descifrăm.
 
“Acum am devenit moartea, distrugătorul lumilor”. Cred că, într-un fel sau altul, toți am simțit asta.”
 
Războiul lui Hannah” este o carte care oferă o perspectivă diferită a războiului, o lectură pe care o recomand cu drag.

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *