Delicatese Literare
Recenzii

Răzbunarea ciorilor de Leigh Bardugo, Editura Trei – recenzie

Răzbunarea ciorilor (Crooked Kingdom)

Leigh Bardugo

Editura Trei

Traducere: Laurențiu Dulman

Nr. pagini: 686

Genul: Young-adult, fantasy, aventuri

#1 New York Times Bestseller

# 1 USA Today Bestseller

De la autoarea celebrei trilogii Grisha

Leigh Bardugo s-a născut la Ierusalim, a crescut în Los Angeles şi a absolvit Universitatea Yale. A lucrat în publicitate, jurnalism şi, mai recent, s-a specializat în make-up şi efecte speciale. În prezent, locuieşte şi scrie la Hollywood. Este membră a trupei Captain Automatic.
De aceeaşi autoare, la Editura Trei au apărut toate volumele Trilogiei Grisha: Regatul Umbrelor, Regatul Furtunilor și Regatul Luminilor, precum și Banda celor șase ciori (#1 New York Times bestseller, USA Today bestseller, New York Times Notable Book 2015), primul volum al seriei cu același nume.

Urmarea volumului Banda celor şase ciori (nominalizat la Carnegie Medal 2017) este un amestec de Urzeala tronurilor și Ocean’s Eleven

Seria Banda celor șase ciori – Six of Crows Series

Kaz Brekker şi echipa lui tocmai au dat o lovitură atât de îndrăzneață, încât nici ei nu credeau că vor scăpa teferi. Dar în loc să pună mâna pe o recompensă consistentă, sunt nevoiţi să lupte din nou pentru vieţile lor.

Înșelată şi slăbită de răpirea unui membru important, echipa a rămas fără resurse, fără aliaţi şi fără speranţă.

În timp ce în Ketterdam se adună forţe puternice din întreaga lume, dornice să smulgă secretele periculosului drog numit jurda parem, rivali vechi şi duşmani noi pun la încercare iscusinţa lui Kaz şi loialităţile fragile din cadrul echipei. Pe străzile întunecate şi întortocheate ale oraşului se va da un război, o luptă pentru răzbunare şi ispăşire care va decide soarta lumii Grisha.

Un roman sumbru şi violent – una dintre scene înfățișează o paradă de adolescenţi cu revolvere, puşti, pistoale, explozibili şi grenade luminoase –, dar de o autenticitate captivantă.” – Kirkus Reviews

Excelent scris… Bardugo se depăşeşte pe sine.” – Booklist

Romanul are toate ingredientele necesare ca să ţină cititorii cu sufletul la gură: un şef de bandă viclean, cu un plan pentru fiecare împrejurare, şanse de reuşită aproape nule, o echipă distractivă de inadaptaţi cu talente diverse, o intrigă cu răsturnări de situaţii şi un deznodământ plin de suspans.” – Publishers Weekly

Răzbunarea ciorilor continuă în mod spectaculos povestea din Banda celor șase ciori. Povestea/ poveștile din carte se derulează în ritm alert, fără timpi „de odihnă”, paginile par că se întorc singure și se citește „la foc automat”. Stilul cărții este, la fel ca și în primul volum, foarte captivant, închegat, cursiv, cu descrieri minuțios realizate ale locurilor, întâmplărilor și personajelor.
Cu siguranță personajele, felul în care sunt prezentate, dialogurile (de la cele amuzante până la vorbele pline de duh) și interacțiunea acestora reprezintă unul din marile atuuri ale cărții.

„- Întotdeauna mi-a plăcut partea asta de oraș. 
– Și tatei îi place. Prețuiește mult învățătura. 
– Mai mult decât banii? 
Wylan a ridicat din umeri (…)
– Cunoașterea nu e un semn al grației divine. Prosperitatea, da.”

Genul cărții este young-adult, personajele principale fiind adolescenți, deși experiențele de viață prin care au trecut fiecare i-au maturizat înainte de vreme. Îi reîntâlnim, cu plăcere, pe membrii bandei celor șase ciori, ce fac totodată parte din Banda Scursurilor. Toți sunt ușor ”duși cu pluta”, personaje ”defecte” și excentrice, produs al experiențelor personale ale fiecăruia.

  • Kazz Brekker, poreclit Mâini Murdare – un hoț de geniu și șeful bandei. Genial, calculat, hotărât, lacom, insensibil, păstrându-și cumpătul în orice situație, având o ușoară infirmitate (șchiopăta) căreia îi făcea față purtând în permanență asupra sa un baston cu un cap de cioară.

  • Inej, poreclită Fantoma – mâna sa dreaptă, o spioană cu un trecut de care vrea să uite. Inej, cunoscută în Butoi ca Fantoma, datorită mobilității și abilității sale de a se strecura nevăzută și neauzită, moștenită din familie (provine dintr-o familie de acrobați ambulanți) a fost răpită de negustorii de sclavi și vândută lui Tante Heleen – patroana unui bordel numit Menajeria – care a obligat-o să se prostitueze.  Scăparea ei a fost Kaz, care i-a cumparat contractul. În schimb, aceasta a devenit spioana sa din banda Scursurilor, persoana în care avea cea mai mare încredere. Iar Inej s-a îndrăgostit în taină de salvatorul ei.
  • Jesper – un trăgător de elită și un împătimit al jocurilor de noroc, un băiat crescut la ferma tatălui său, a venit în Ketterdam să urmeze o facultate, dar a dat în patima jocurilor de noroc, afundându-se în datorii și renunțând la studii. Datorită talentului său extraordinar ca trăgător a fost acceptat în rândul Scursurilor. Kaz îi știe slăbiciunea, și i-o exploatează.
  • Nina – o Grisha Sfâșie-Inimi care își folosește puterea (e capabilă să afecteze mental funcționarea organelor persoanelor aflate în apropierea sa) pentru a supraviețui într-un cartier rău famat. Nina fusese capturată în trecut de un grup de soldați fjerdani – între care și Mathias – care au dus-o pe o navă ancorată în largul coastei și aruncată sub punte într-o cușcă împreună cu alți Grisha. Întâmplarea a făcut ca o furtună să lovească nava, care s-a scufundat, iar Nina a reușit să scape.
  • Mathias –  un uriaș blond cu părul lung, cu ochi albastru deschis ce străluceau ca gheața sub cerul iernii, un condamnat însetat de răzbunare, un fost druskelle fjerdan, soldat al Imperiului ce îi prigonea pe grisha
  • Wylan – un fugar cu un trecut privilegiat, dar la care nu are cum să se mai întoarcă. Wylan era cel mai tânăr membru al grupului, expert în explozibili și ”momeala” lui Kaz, fiul negustorului van Eck, ce fugise de acasă marcat de atitudinea nedreaptă a tatălui său. Wylan era dislexic, iar tatăl său nu-l acceptase așa.

Ne regăsim în universul Grisha, schițat într-un mod extraordinar de către autoare. Elementele fantasy ale cărții constau în locurile imaginare în care se petrece acțiunea și la care se face referire în carte (Ketterdam, Ravka, Fjerda, Shuhan – este o hartă la începutul cărții cu toate acestea) la personajele înzestrate cu cele mai neobișnuite puteri – fantasticii Grisha- sau luptătorii fjerdani, inamicii Grisha. Acțiunea, centrată în jurul unui drog a cărui deținere și folosire ar putea fi cheia stăpânirii lumii, jurda parem, se desfășoară în orașul-port Ketterdam, ce aduce cu Amsterdamul zilelor noastre. E un oraș împărțit în zone de influență, unde bandele de stradă și banul face legea.

Avem parte de scene intense, pline de suspans și adrenalină, evadări imposibile, situații imposibile, totul trăit la maxim pe muchie de cuțit și rezolvări de-a dreptul incredibile, pline de senzațional.
Cartea se împarte în șase părți, pe măsură ce povestea se reia de unde a rămas în volumul anterior, se derulează, se complică și se ramifică:
I. Abandonați
II. Un vânt ucigaș
III. Cărămidă cu cărămidă
IV. Oaspetele neașteptat
V. Regi și regine
VI. Acțiune și ecou
Cartea este scrisă la persoana a treia, gen povestire, alternând capitole ce pun pe rând în prim plan cele șase personaje principale.
La finalul cărții avem un index foarte util cu toate personajele cărții și prezentarea lor pe scurt. Am citit în prezentarea cărții că Răzbunarea ciorilor poate fi citită fără a mai fi citit vreo carte a autoarei, însă părerea mea e că nu poate fi înțeleasă și savurată la întreaga valoare fără a fi citit înainte Banda celor șase ciori, având în vedere ca tot ce se întâmplă în volumul de față are legătură și punct de pornire în volumul anterior. 

„- Ați observat că tot orașul ne caută, supărat pe noi sau vrea să ne omoare? 
– Așa, și? a întrebat Kaz.
– Păi, de obicei aveam împotriva noastră doar jumătate de oraș. 
Poate că Jesper glumea, dar Mathias se întreba dacă vreunul dintre ei înțelegea cu adevărat ce forțe se ridicasera împotriva lor. Fjerdanii, Shuhanii, zemenitii, kaelishii, kerchienii. Toate aceste națiuni voiau să se apere, să-și asigure viitorul.”

Cartea nu se rezumă la a ne reda întâmplările din prezent ci redă povestea fiecărui personaj în parte, făcând referire la trecutul acestuia, pentru a putea înțelege prin ce concurs de împrejurări au ajuns cei șase împreună, în situația în care se află.
Punctul de plecare al acțiunii constă în conturarea scenariului prin care să o salveze pe Inej din mâinile celui care o răpise, infamul Van Eck, unul din cei mai bogați oameni din Ketterdam (tatăl lui Wylan – cunoscut drept „puiul de negustor” din banda lor). Povestea lui Wylan este foarte șocantă, iar amănuntele le veți descoperi pe parcurs. Pe scurt, vă spun doar că, după ce avusese o copilărie fericită, fiind crescut în puf de către părinții săi, a ieșit la iveală un fapt care l-a condamnat în ochii tatălui său: era dislexic, infirmitate pe care „bunul” său părinte nu a putut să o accepte, considerând-o un eșec propriu și o umilință imposibil de îndurat, iar ceea ce va întreprinde pentru îndepărtarea definitivă a fiului său depășește orice limite. 

„Tatăl lui avea să-l șteargă din registru, ca pe un calcul greșit, ca pe un cost de care se putea debarasa. Balanța cheltuielilor avea să fie echilibrată.”

Mama lui Wylan murise „convenabil” pe când acesta avea opt ani (asta era varianta oficială), apoi tatăl său îl izgonise (veți vedea ce și cum), iar în prezent Van Eck se recăsătorise și își aștepta un moștenitor „perfect” de la mult mai tânăra şi naiva sa soţie. 

Prietenul cel mai bun al lui Wylan era Jesper, trăgătorul bandei, ce era dependent de jocuri de noroc. De fapt, prietenia celor doi va evolua treptat spre ceva mai personal.
Pentru a nu fi derutați de unele amănunte, vă aduc aminte că Wylan fusese transformat de către Nina, cu ajutorul magiei Grisha amplificată de jurda parem, astfel încât semăna ca două picături de apă cu Kuwei – fiul inventatorului perfidului drog, pe care îl răpiseră în timpul loviturii de la Curtea de Gheață din volumul anterior, iar acum făcea parte din grupul lor. 

Dacă în volumul anterior cuibul bandei era la Stinghie, o clădire din Butoi (zona din Ketterdam în care acționa banda lor) pe care o considerau „acasă, în acest volum Kaz își ascunsese banda într-un cavou din „Vălul negru”, un vechi cimitir dintr-o zonă protejată prin superstiții și teama indusă de acestea. Toate locurile din carte sunt foarte originale și așa de bine descrise, încât le poți vizualiza pur și simplu: cartierele pitorești din Ketterdam, Doaga de Est, Doaga de Vest, străzile rău famate, cartierul bordelurilor, zona portului, Gelderkanal, Vălul negru, și așa mai departe. 

Tot ce se întâmplă în carte este foarte amănunțit descris, cele aproape 700 de pagini acoperind o perioadă de doar câteva zile, începând cu salvarea lui Inej din mâinile lui Van Eck și culminând cu evenimentele de la licitația organizată la Biserica Trocului pentru serviciile lui Kuwei, atent regizate de Kaz și banda sa, astfel încât să se răzbune pentru toate nedreptățile la care fuseseră supuși, încercând să și rămână în viață în tot acest timp. Dacă și în ce măsură vor reuși, asta rămâne să descoperiți singuri.
Un personaj de care mi-a plăcut foarte mult a fost Colm Fahey, tatăl lui Jesper, un om onest și demn, și un părinte iubitor și înțelegător.
Un personaj foarte interesant, chiar dacă negativ, mi s-a părut Dunyasha, „umbra” lui Inej.
Dintre personajele principale, preferata mea este Inej, care mi-a plăcut constant pe tot parcursul cărții: motivațiile ei, principiile, loialitatea, spiritul de sacrificiu și modul în care a acționat de fiecare dată, toate acestea m-au convins.
Cât despre acțiunea cărții, nu o să vă povestesc mai mult, întrucât farmecul lecturii ei constă tocmai în a descoperi pas cu pas ce se întâmplă pagină cu pagină, capitol cu capitol, îmbinând piesele acestui fantastic puzzle, în care avem parte de răsturnări de situații din cele mai incredibile, și aventuri nebunești alături de cea mai tare gașcă de adolescenți pe care v-o puteți imagina.

banda4

Asta era urarea lor, înaintea fiecărei acțiuni periculoase.

Despre final, nu aș vrea să fiu nedreaptă și să spun că nu s-a ridicat la înălțimea cărții, voi spune doar că, la cât de detaliată e cartea, la ce rezolvări imposibile am asistat de-a lungul ei, puteam avea parte de una în plus la final. Veți vedea la ce mă refer…
Totodată, unele povești sunt atât de interesante și neobișnuite, încât as fi vrut sa fie mai detaliate, sau să se meargă mai mult în sensul acestora, de exemplu povestea cu puii de lup din ținuturile de gheață, ce deveneau parteneri pe viață ai fjerdanilor. 


Referindu- mă strict la deznodământ, aș fi vrut ceva mai mult și ceva mai altfel, poate un epilog care să fi dus acțiunea ceva mai departe în timp. Oricum, nu voi depuncta cartea pentru asta, este o carte de aventuri cu adevărat senzațională, o poveste uluitoare, elaborată, foarte bine scrisă, și o serie de notă maximă!

Cartea Răzbunarea ciorilor de Leigh Bardugo poate fi comandată de pe site-ul Editurii Treielefant.rolibris.rolibrex.rocartepedia.ro, librarie.net, emag.ro

30 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *