Delicatese Literare
Recenzii

Reacție în lanț de Simone Elkeles, Editura Leda – recenzie

Reacție în lanț (Chain Reaction) 

Simone Elkeles

Editura Leda

Traducere: Carmen Ion

377 pagini

1. Chimie perfectă – Editura Leda – Perfect Chemistry – 2008 – recenzia
2. Legile atracției – Editura Leda – Rules of Attraction – 2010 – recenzia
3. Reacție în lanț – Editura Leda – Chain Reaction – 2011
Când există CHIMIE PERFECTĂ,
se declanşează atracţia.
Iar LEGILE ATRACŢIEI nu pot duce decât la…
o REACŢIE ÎN LANŢ!
  • Premiul pentru CEL MAI BUN ROMAN DE DRAGOSTE PENTRU TINERI, acordat de Asociaţia scriitorilor de Romane de Dragoste din America
  • BESTSELLER NEW YORK TIMES
  • BESTSELLER USA TODAY
  • BESTSELLER PUBLISHERS WEEKLY
Când Luis mi-a zâmbit şi am simţit fiorul atracţiei, am intrat în panică. Nu-mi permit să las garda jos, iar un tip ca Luis e la fel de periculos ca Marco. Îmi dau seama de asta după felul cum surâde. Arată destul de inocent, dar nu mă păcăleşte el pe mine. Poate pe alte fete, dar nu pe mine…
Teoretic, Nikki are dreptate. Dar practic…
În viaţă, ea încearcă să se conducă după trei reguli: băieţii mint ca să-şi atingă scopurile, să nu te încrezi într-un băiat care îţi spune „te iubesc” şi să nu ieşi niciodată cu un tip din cartierul de sud al orăşelului Fairfield. Chiar dacă părinţii ei s-au născut în Mexic, Nikki, în calitate de fiică de doctor, are mai multe în comun cu vecinii săi din nordul oraşului decât cu colegii de şcoală din banda Latino Blood. Dar când îl cunoaşte pe Luis, este tentată să-şi încalce toate principiile.
”Sunt conştient că am în mine o anumită doză de nebunie – plăcerea de a înfrunta pericolele… simt adrenalina curgându-mi prin vene” – recunoaşte Luis. Pentru el, cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată este cum să o convingă pe Nikki să-i dea o şansă unui intrus din cartierul de sud, asta până să devină, la rândul său, ţinta noului lider al bandei Latino Blood.
Vor fi oare sentimentele sale pentru Nikki suficient de puternice pentru a-l opri să intre într-o lume întunecată şi brutală şi a trăi periculos tot restul vieţii?
Acest ultim volum al seriei Chimie perfectă vă dezvăluie răspunsul la întrebare!
Reacție în lanț de Simone Elkeles este o superbă încheiere a seriei Chimie perfectă. Autoarea dovedește un real talent în a creiona povești din genul young adult, arătând o fină cunoaștere a psihologiei tinerilor aflați la acea vârstă.
Adolescența este o perioadă a tatonărilor, în care impetuozitatea tinereții și lipsa de experiență te pot determina să faci greșeli, unele cu consecințe importante. Din fericire, este și o perioadă a începuturilor și a speranței, astfel că multe erori de judecată pot fi încă îndreptate și poți alege un alt drum potrivit personalității și aspirațiilor tale.
Reacție în lanț este o carte a maturizării, eroii crescând pe parcursul cărții, atât la propriu cât și la figurat, în final reușind fiecare să-și găsească adevărata identitate, să-și cristalizeze dorințele și aspirațiile, să-și învingă temerile, dragostea fiind catalizatorul magic ce i-a ajutat.
Cartea este scrisă la persoana întâi, alternând capitolele scrise din perspectiva lui Nikki cu cele scrise din perspectiva lui Luis.
Nikki era o tânără adolescentă americancă, de origine mexicană. Părinții ei aveau bune posibilități materiale, tatăl ei fiind doctor, iar mama ei designer de interioare și locuiau în nordul districtului Fairfield, în cartierul celor bogați.
La cincisprezece ani, ignorând sfaturile și avertismentele părinților ei, Nikki s-a îndrăgostit de Marco, un tânăr de aceeași vârstă cu ea, provenind din sudul Faifieldului, cartierul celor săraci, în general de origine mexicană. Fiind sigură de dragostea lui, Marco șoptindu-i declarații înflăcărate de iubire când erau împreună, Nikki i s-a dăruit. Din nefericire, la puțin timp după aceea, viața i-a oferit o lecție aspră. Plictisindu-se repede de ea, Marco a trecut la o altă cucerire, Mariana, frângându-i inima lui Nikki în bucăți, cu atât mai mult cu cât descoperise că era și însărcinată.
”Mă zgâiesc la ferestruica din plastic care îmi va spune ce soartă mă așteaptă și recapitulez în minte trei lucruri învățate astăzi de la Marco: băieții te mint ca să se culce cu tine, să nu te încrezi într-un băiat care îți spune ”te iubesc” și să nu ieși niciodată cu un tip din cartierul de sud al Fairfieldului.”
Luis era cel mai mic dintre frații Fuentes, Alex fiind mai mare ca el cu șapte ani, iar Carlos cu patru ani.
Atât frații lui mai mari, cât și mama lui încercaseră să-l țină departe de bandele de cartier, pentru a evita greșelile lor și riscurile la care s-au expus.
Ceea ce nici unul nu știa era că Luis era, la rândul lui, dependent de adrenalină, asumându-și riscuri nebunești în diverse situații, visul lui fiind să ajungă să lucreze într-o stație spațială.

Nikki și Luis s-au întâlnit prima dată la nunta lui Alex cu Brittany, tatăl lui Nikki fiind medicul ce-l salvase pe Alex când acesta fusese împușcat.
Nikki, traumatizată în urma experienței sale cu Marco și însărcinată cu copilul acestuia, a văzut în Luis același prototip ca și fostul ei iubit. Carismatic, îndrăzneț și gata să flirteze cu orice fată.
În ciuda rugăminții părinților ei de a se purta frumos cu Luis, Nikki îl ironizează, dansează ca un robot cu el, iar când el încearcă să se apropie de ea, spunându-i în același timp un compliment, îl lovește cu genunchiul în testicule, atrăgând atenția tuturor celor prezenți. Mai mult, descoperind ceva mai târziu că Luis se hârjonea în pielea goală cu o fată în apă, îi ascunde hainele.
Părinții ei, stânjeniți de purtarea ei grosolană neobișnuită, pleacă de la petrecere împreună cu Nikki, care îi asigurase că își ceruse scuze lui Luis. În drum spre ieșire, Nikki îl vede satisfăcută pe Luis, complet dezbrăcat, cum încerca să se strecoare neobservat, ținându-și portofelul în fața vintrei. Vrând să-l facă să se simtă stânjenit, Nikki îi zâmbește larg și îi face cu mâna. Reacția lui Luis a luat-o însă prin surprindere.
”În loc să se simtă stânjenit, el lasă portofelul să cadă și mă salută cu o mână, în timp ce o flutură pe cealălaltă spre mine.
Ceea ce-i lasă tot corpul la vedere.
Nu te uita decât la fața lui, Nikki. Orice ai face, nu-i da satisfacția de a te uita în jos.
Luis Fuentes e cel care, într-un final câștigă. Nu m-am putut abține și m-am uitat. E mai suplu și mai bine făcut decât Marco, diferență perfect vizibilă când corpul îi e expus în toată goliciunea lui glorioasă.”
În aceeași seară, Nikki a pierdut sarcina în urma unei hemoragii, fiind la un pas de a-și pierde și viața. Deși părinții ei și-au declarat susținerea necondiționată față de ea, Nikki a resimțit din plin amărăciunea de a-i fi dezamăgit, jurându-și să nu mai repete niciodată greșelile făcute.
După doi ani, Nikki și Luis, în vârstă de șaptesprezece ani, s-au reîntâlnit, constatând amândoi cu surprindere că erau colegi la liceul din Fairfield.
”Ochi exotici. Păr castaniu care îi cade în valuri pe umeri. Aroganță cât cuprinde. A mai crescut, dar are și acum acea aură inconfundabilă de ”înger înțepat.”
Aș recunoaște-o oriunde și oricând. Aș recunoaște-o dintr-o mie de fete. A negat că e mexicancă, a dansat ca un robot și m-a făcut de râs, toate într-o singură seară.”

Deși se tachinează cu orice ocazie, nici unul dintre ei nu poate nega atracția pe care o simte față de celălalt.
Luis este intrigat de Nikki, pe care simte nevoia să o impresioneze și să-i descopere misterele, dându-și seama că cinismul pe care ea îl afișa nu era decât o mască.
La rândul ei, Nikki simte că Luis i se strecoară încetul cu încetul în inimă, fiind în pericol să-și încalce regulile autoimpuse, pe care le respectase cu strictețe până atunci.
În momentul în care un secret întunecat din trecutul lui Luis iese la iveală, acesta este pus în fața unei grele alegeri, încercând din răsputeri să găsească o cale de mijloc în a-și proteja familia și, în același timp, să nu renunțe la visurile lui și la fata pe care o iubea mai presus de propria lui ființă.
Deși Nikki descoperă că Luis a mințit-o când i-a spus că nu a intrat în nicio bandă, aflând că fusese de fapt inițiat în Latino Blood, nu se grăbește să îl judece, ci își dă seama că a fost constrâns la acea decizie. Realizează că, de fapt, pe Luis îl iubește cu adevărat, în timp ce față de Marco nu simțise decât o pasiune adolescentină, care se stinsese la fel de repede pe cât apăruse. În timp ce la Marco renunțase cu ușurință, era hotărâtă să lupte cu toate forțele ei pentru ca relația cu Luis să aibă o șansă.
”Atunci când Marco și cu mine ne-am despărțit și l-am văzut cum o săruta pe Mariana, nu m-am luptat pentru el. M-am dat la o parte și am lăsat banda Latino Blood să câștige. Cu Luis e însă altceva. Am înțeles acum că nu voi renunța la el, la noi, și că voi lupta pentru a-l recâștiga. Îl iubesc mai mult decât din inimă… Îl iubesc din tot sufletul meu, ca și cum ar fi o parte din mine.
Și a sosit momentul ca s-o afle.”
Cu ajutorul fraților lui, veniți să îl apere riscându-și propriile lor vieți, și cu intervenția miraculoasă a lui Nikki într-un moment critic, Luis reușește să se elibereze dintr-o situație din care părea imposibil să scape.
”Fata asta e îngerul meu. Îmi amintesc că din prima clipă când am văzut-o m-am gândit că Dumnezeu a trimis-o special pentru mine. A crezut în mine chiar și atunci când eu însămi nu mai credeam.”
Finalul e foarte romantic, Nikki descoperind că iubirea nu e doar un basm, iar Luis regăsind speranța de a visa la un viitor ce păruse complet pierdut cândva.
”- Ideea de a te mărita cu mine nu îți crește nivelul de adrenalină?
– Ba da, răspunde și mă sărută. Odată mi-ai spus că te fac să crezi că imposibilul e posibil. Iar tu m-ai făcut să cred din nou în dragoste, atunci când îmi pierdusem orice speranță. Îți mulțumesc că m-ai convins că iubirea nu e doar un basm.”
Ca și celelalte două cărți din serie, și aceasta ne oferă un epilog savuros, care ne poartă după douăzeci și șase de ani, și în care îi regăsim pe cei trei frați Fuentes fericiți, alături de soțiile și copiii lor.
Deși la un moment dat viața fiecăruia dintre ei fusese pe muchie, ajutați necondiționat de iubitele lor, cu toții au reușit să-și împlinească visurile și să-și găsească împlinirea alături de familiile lor.
”Cei trei frați Fuentes își ocupă locurile lor în tribune, tați și soți mândri care și-au dedicat viețile familiilor.
Nu au idee că mama lor, care stă acum așezată lângă tatăl lor vitreg, Cesar, lăcrimează de fiecare dată când băieții și familiile lor se reunesc. Cu mulți ani în urmă, ea renunțase la speranța că fiii săi vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți. Trecutul lor zbuciumat și dureros a fost lăsat de mult în urmă… și viitorul familiei Fuentes se arată mai strălucitor ca niciodată.”

Mulțumim Editurii Leda/ Grupul Editorial Corint pentru cartea oferită pentru recenzie.

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice young adult cu liceeni

Cărțile autoarei Simone Elkeles se pot comanda pe elefant.rolibrarie.netlibrex.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Leda Edge

 

 

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *