Delicatese Literare
Recenzii

Recviem pentru un asasin. Seria Alina Marinescu, Vol. 6 de Monica Ramirez, Editura Librex Publishing – recenzie

Monica Ramirez

Editura Librex Publishing
Pagini: 496
Seria Alina Marinescu:
  1. Asasin la feminin
  2. Identităţi secrete
  3. Balanţa puterii
  4. Bariere de fum
  5. Abis
  6. Recviem pentru un asasin

Seria a fost reeditată la Editura UP.

În momentul în care ești convins că ai totul, vei rămâne fără absolut nimic. Din nou.
Alina Marinescu a jucat după regulile impuse de către Organizația Elite, fără a se adapta însă sistemului. Nu și-a vândut sufletul, păstrându-și compasiunea, umanitatea și emoțiile. Până la un punct. După care, ceva s-a întâmplat. Dintr-un motiv sau altul, Alina a manipulat o situație pentru a se erija într-o trădătoare. Până la urmă, s-a dovedit că totul n-a fost decât un joc al oglinzilor, însă până să descopere asta, Brett a ordonat deja lichidarea ei. Misiunea a fost îndeplinită cu succes și totul a părut real. Alina a fost ucisă, indiferent de părerile de rău ale tuturor celor implicați. Acum, însă, Brett începe să aibă mari îndoieli cu privire la acel final subit de joc. Alina a devenit mult mai sofisticată decât ar fi crezut vreodată că e posibil, începând un fel de joc psihologic personal cu Elite și demonstrând că poate să joace după regulile ei proprii. Dar ceea ce-l neliniștește cel mai tare este vestea că Marius Stephano a fost ucis în timpul unei misiuni, și asta în aceeași perioadă în care Elite a vânat-o pe Alina. O coincidență cam prea mare pentru gustul lui Brett. Din proprie experiență, știe prea bine că în lumea lor coincidențele nu reprezintă nimic altceva decât o simplă aparență.
Am ajuns la finalul ultimului volum al seriei „Alina Marinescu”, iar sentimentele ce mă încearcă sunt greu de redat. Am spus bine sentimente, întrucât e una din acele serii deosebite, care te implică emoțional și îți atinge coarde ale sufletului. Pot spune cu mâna pe inimă că acest volum e cireașa de pe tort a seriei. Fiecare volum a fost unic și special în felul său, iar povestea a mers într-un crescendo din punct de vedere al suspansului, dramatismul situațiilor și intensității trăirilor personajelor și ale tale ca cititor, întrucât e imposibil să nu te simți conectat la ele. Chiar am avut emoții când am început să citesc „Recviem pentru un asasin”, întrucât în sinea mea îmi doream un anumit final, iar așteptările mi-au fost satisfăcute cu brio!
Și de această dată misiunile la care am participat alături de agenții Elite au fost spectaculoase și spectaculos redate! Complexitatea și diversitatea lor nu încetează să mă surprindă. Dacă în volumul trecut am avut de-a face cu arme biologice, de această dată avem de-a face cu focoase nucleare. Autoarea e clar o maestră a suspansului și a momentelor de un dramatism extrem. Nu de puține ori am întrerupt lectura să trag o gură de aer, întrucât uiți să și respiri în timpul lecturii, iar potențialul întâmplărilor descrise de a-ți da palpitații e real, fără nici un fel de exagerare!
La finalul volumului trecut am asistat la ingenioasa punere în scenă a morții Alinei și a lui Marius de către Alex, astfel încât Elite, în speță Brett, să fie convins de acest lucru. A fost o acțiune riscantă, periculoasă și de un curaj nebun, prin care Alex i-a redat libertatea Alinei, evadarea perfectă din sistem și șansa unei vieți normale alături de Marius și cele două fetițe ale lor: Anjolie, fiica naturală a lor, și Sage, pe care o cunoaștem și am îndrăgit-o la finalul volumului trecut, micuța salvată de către echipa operativă Elite/ CIA la ultima misiune condusă de Marius.
Ceea ce a făcut Alex a fost o dovadă incontestabilă de iubire, de o rară generozitate, dar și un gest de penitență, prin care și-a spălat toate păcatele și greșelile pe care el considera că le avea față de Alina. Durerea și dezolarea lui după despărțirea de ea sunt imense. Prin tot comportamentul avut de-a lungul celor șase volume, Alex și-a câștigat respectul și admirația mea, și e fără îndoială personajul meu preferat al acestei serii, și nu numai. L-am văzut în ipostaze diferite: agentul perfect și impasibil, profesor și mentor, bărbat îndrăgostit, suferind și făcând greșeli din dragoste, dar pe care încearcă – și reușește – să le răscumpere, partener de nădejde în misiuni, un simplu om în fața durerii pierderii unei persoane dragi, dar, mai presus de toate, un om de onoare.
Marele plus al acestui ultim volum este faptul că Alex e foarte prezent, și că am avut ocazia să redescopăr cuplul meu favorit, căruia i-am dus dorul pe parcursul volumelor anterioare, și anume Alex – Alina.

Cum au ajuns din nou împreună? Nimic mai simplu, sau mai complicat, dar pe undeva previzibil: trecutul i-a ajuns din urmă! În lumea lor, siguranța zilei de mâine nu există, iluzia normalității e doar atât: o iluzie, iar fericirea nu e un drept câștigat. Nu vă dau detalii, le veți descoperi singuri. Elementul surpriză și imprevizibilul sunt unele din atuurile cărții și trebuie „încasate” din plin, șoc după șoc, fără să știi sau să bănuiești măcar ce te așteaptă pe pagina următoare.

Sunt introduse personaje noi, o relație din trecutul lui Alex are o semnificație copleșitoare, dar o ușă ce părea deschisă spre viitor e închisă brusc și nedrept. A fost un episod care m-a lăsat în lacrimi, ca și pe Alex, după cum veți vedea. Fac un adevărat „slalom” printre detalii cu tot ce vreau să vă spun pentru a nu da spoilere. Vă pot asigura însă că orice scenariu v-ați face în minte despre finalul seriei va fi mult depășit de „realitatea” din carte.
Dintre personajele ce au apărut constant pe parcursul seriei, îi amintesc pe Ford, Roman și Roger, care vor rămâne între favoriții mei până la final.
Mi-a plăcut foarte mult felul în care s-a refăcut cuplul Alina – Alex, foarte firesc și convingător în context. Aduși împreună prin forța evenimentelor, de această dată au avut înțelepciunea și tăria de a-și ieși în întâmpinare unul altuia, de a fi în primul rând prieteni, înainte de a fi iubiți, de a comunica unul cu celălalt. Mi-a plăcut enorm felul în care s-au susținut, pe rând, în cele mai negre momente din viața fiecăruia. Au ajuns în iad și s-au întors, unul pentru altul. Vor avea la un moment dat fiecare câte un cumplit moment de cumpănă, când doar prezența celuilalt va face diferența între linia de plutire și un colaps emoțional total.
„Închid ochii și mă las cuprinsă în îmbrățișarea bărbatului care m-a antrenat, m-a ghidat și protejat, sacrificând totul pentru mine. Și în timp ce brațele lui se incolacesc în jurul meu, îmi dau seama că în toată nebunia aceea a durerii și decepțiilor, a minciunilor și trădărilor, a manipulărilor și jocurilor de culise cumplite, Alex a fost singurul lucru constant din viața mea.”
Cât despre momentele lor de intimitate, am remarcat o foarte fină, dar pregnantă diferență între felul în care erau împreună Alina cu Marius, față de felul în care sunt împreună Alina și Alex. Dacă atunci când era cu Marius se poate simți bucuria, plăcerea și împlinirea reciprocă, atunci când e cu Alex, simți urgența, nevoia imperativă a unuia față de celălalt, ca și când întreaga lume s-ar sfârși dacă ei n-ar fi atunci, așa, împreună!
” – Definește normalitatea, șopti Alina (…)
– Noi doi, împreună, repetă Alex răspunsul pe care i-l dăduse în urmă cu o veșnicie.”
Țin neapărat să fac referire la un episod din carte în care Alex a luat-o complet pe neașteptate pe Alina, recitându-i o poezie! E absolut surprinzător și savuros momentul, iar catrenul ales e minunat!
„Acest vas fu odată un biet îndrăgostit
Gemând de nepăsarea unei femei frumoase.
Iar toarta era brațul ce mângâia mâhnit
Suavul gât cu-atingeri ușoare, de mătase.
Ai plămădit în mine un amalgam ciudat.
Mii de-ntâmplari bizare în sufletu-mi se-ațin.
Când astfel e tiparul ce mi l-ai imprimat,
Mai bun de-atâta, cum pot eu să devin?
Cădea -vom într-o zi în drumul dragostei
Și soarta sub picior ne va strivi.
Da-mi gura ta, frumoaso, cupă mândră,
Până nu-s praf în drum, până nu-s umbră!” (Omar Khayyam – matematician și filozof din Persia Antică)
Vă place să trăiți periculos și să simțiți emoțiile intens? Sunteți dependent de adrenalină? Sunteți romantic? Aveți o „slăbiciune” pentru poveștile surprinzătoare din toate punctele de vedere și pentru cărțile bine scrise? În acest caz, nu ratați ocazia de a citi această serie extraordinară! Nu obișnuiesc să dau note cărților pe care le citesc, dar de această dată voi face o excepție. Mi-am făcut zeci de scenarii în minte, de la capitol la capitol și cu toate astea am fost surprinsă de fiecare dată. De la volum la volum am avut așteptări din ce în ce mai mari, dar de fiecare dată mi-au fost depășite.
Nota 10 cu felicitări, Monica Ramirez!

Mulţumim autoarei Monica Ramirez pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Cartea a fost reeditată la Editura UP.

Cărțile autoarei Monica Ramirez pot fi comandate de pe tritonic.ro, elefant.rolibris.rolibrarie.net

Recenzii cărți Monica Ramirez

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

 

28 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *