Delicatese Literare
Recenzii

Refrenul dimineții de Tracie Peterson, Seria Cântec din Alaska, Editura Kerigma – recenzie

Refrenul dimineții

Tracie Peterson

Editura Kerigma

(Morning’s Refrain – 2010)

An apariție: 2018

Nr. pagini: 250

Traducerea: Antonela Buligă

Seria Cântec din Alaska/ Song of Alaska:

  1. Preludiul zorilor – Dawn’s Prelude – 2009 – recenzie
  2. Refrenul dimineții – Morning’s Refrain – 2010
  3. Serenada amurgului –Twilight’s Serenade – 2010 – recenzie

Autoare a mai multor bestelleruri, Tracie Peterson a scris până acum peste șaptezeci de romane. Contextul istoric bine documentat, cât și aventura și poveștile de dragoste sunt elemente definitorii ale scriiturii ei. Tracie locuiește împreună cu familia ei în Montana.

Când află că urmează să se mute cu familia în orașul Sitka din Alaska, tânăra Phoebe Robbins se întreabă ce ar avea de oferit viața în acest ținut sălbatic. Dar chiar înainte de a pune piciorul pe pământul Alaskăi, ea are parte de o neobișnuită întâlnire cu Dalton Lindquist.
Dalton este un om în al cărui trecut se ascund întunecate secrete de familie. Odată ce decide să caute răspunsuri, își dă seama că trebuie să părăsească Sitka... și astfel și pe minunata Phoebe. Dar Dalton nu este singurul care are sentimente față de ea. Cel mai bun prieten al său, Yuri, e și el hotărât să îi intre în grații lui Phoebe.

În vreme ce trecutul se întâlnește cu un viitor cețos, bătălia pentru inima lui Phoebe este doar începutul dificultăților ce îi așteaptă...

Citind Preludiul zorilor, primul volum din seria cu titlu atât de frumos, Cântec din Alaska, am descoperit cu plăcere o poveste scrisă cu multă sensibilitate, despre puterea de a merge mai departe, despre încredere, demnitate și onoare, despre a doua șansă și miracolul unui nou început, așa că volumul al doilea, Refrenul dimineții, nu a avut de așteptat, luându-l imediat la citit, dornică să aflu ce s-a mai întâmplat în viețile personajelor. 

Sitka, Alaska, iunie 1889

Acțiunea din acest volum se petrece la aproape douăzeci de ani după evenimentele din primul volum și îl are în prim plan pe Dalton Lindquist, fiul Lydiei, protagonista primului volum. Și de această dată avem parte de o poveste caldă, plină de pozitivitate, cu lecții de viață din care se pot desprinde exemple demne de urmat, cu îndemnuri la bunătate, speranță, îngăduință, iertare, credință și iubire și cu trimiteri la exemple biblice. O poveste despre secrete de familie, prietenie, tentații, responsabilitate, alegeri și șanse… 

Întâmplările din cartea de față se întind pe câteva luni de zile, între iunie 1889 și aprilie 1890, dar e incredibil cât de multe se vor petrece în viețile personajelor în această perioadă relativ scurtă de timp.

După cum știm din primul volum, la doar 16 ani, Lydia se trezise în postura nu doar de soție fără voie, ci și de mamă vitregă pentru patru copii: doi băieți gemeni adolescenți, Marston și Mitchell, la fel de ticăloși ca tatăl lor, și două fete, Jeannette, un copil cu un fond rău și micuța Evie, singura care a acceptat-o și îndrăgit-o pe Lydia. După ce a rămas văduvă, la 28 de ani, Lydia s-a refugiat din Kansas City în Sitka la mătușa ei, însărcinată fiind, fugind de amintirea unei căsătorii abuzive și de uneltirile mârșave ale fiilor ei vitregi din cauza averii pe care ea o moștenise. Aici l-a întâlnit pe Kjell Lindquist și a fost dragoste la prima vedere, cei doi căsătorindu-se înainte ca ea să nască, Kjell trecând copilul, pe Dalton, pe numele lui și fiindu-i un tată minunat, atât lui, cât și fiicelor care au urmat Kjerstin și Britta, acum niște copile năzdrăvane și simpatice, de 10, respectiv 7 ani.

Dalton, un tânăr atrăgător, muncitor și foarte matur în gândire la cei nouăsprezece ani ai săi, știe că primele luni ale vieții sale, pe când era doar un bebeluș, au fost marcate de câteva evenimente dramatice despre care toată lumea se ferește să vorbească. Însă simte că a venit momentul să afle întregul adevăr despre originea lui, și astfel va afla că, la câteva luni de la nașterea sa, fratele său vitreg, Marston, a pus să fie răpit și dus în Kansas City, dat în grija tinerei sale surori Evie, prinsă pe atunci într-o căsătorie nedorită. Însă ticălosul de Marston nu a luat în considerare curajul și inima curată a lui Evie, care, riscând enorm, a reușit să îl aducă pe Dalton înapoi în Sitka, rămânând și ea aici, definitiv.

Dalton ar vrea să-și cunoască frații vitregi, moștenirea sa genetică, sperând că anii i-au îmblânzit și că s-au schimbat în bine, dar Lydia nu-l încurajează în acest sens, fiind convinsă că au rămas la fel de nemernici, dar și temându-se că mirajul unui oraș mare îl va atrage pe Dalton, spre deosebire de traiul simplu din Sitka. O scrisoare primită de Evie precipită lucrurile. Soțul ei era pe moarte, astfel încât trebuia să se întoarcă în Kansas City pentru a încheia definitiv acel capitol din viața ei. Dalton s-a oferit să o însoțească, având astfel ocazia să-și cunoască rudele atât de controversate.

Dalton se încruntă. Mama lui era serioasă. Ea credea că frații lui se aliaseră cu diavolul însuși și că, într-un fel sau altul, dispuneau de vreo putere asupra lui din cauza aceasta. 

”Mamă, voi fi prudent. Dumnezeu va fi călăuza mea.”

Ea clătină din cap și ochii i se umplură de lacrimi. ”Nu sunt defel sigură dacă Dumnezeu trăiește în Kansas City.”

Nu era cel mai bun moment să plece din Sitka, având în vedere că, de puțin timp, o cunoscuse pe Phoebe, o tânără încântătoare, care-i furase inima de la prima întâlnire. O primă întâlnire foarte inedită, în care pur și simplu… i-a salvat viața!

Phoebe și familia ei se mutaseră de curând în Sitka, tatăl ei lucrând pentru nou sositul guvernator și, în afara tânărului Dalton, fetei nu-i plăcea nimic la acel ținut retras, ploios și aproape sălbatic. Dar, pe parcurs, fata va învăța să vadă cu alți ochi viața în această comunitate.

Așadar, Dalton e nevoit să plece, neștiind dacă Phoebe îl va aștepta, având în vedere că și prietenul lui, Yuri Belikov, și-a manifestat interesul în privința fetei.

Îi însoțim pe Dalton și Evie în călătoria lor, vom fi martorii întâlnirii dintre ei și ceilalți trei frați – Marston, Mitchell și Jeannette – și vom afla care erau prevederile testamentului soțului lui Evie, care murise între timp. În ce termeni s-au purtat discuțiile și la ce concluzii a ajuns Dalton, vă las să aflați. În orice caz, amândoi abia așteptau să se întoarcă acasă, în Sitka, ceea ce au și făcut, cât de repede s-a putut.

Phoebe l-a așteptat, fiind cu gândul la el tot timpul cât a fost plecat, însă faptul că l-a preferat pe Dalton l-a înrăit pe prietenul său Yuri în asemenea măsură, încât a devenit de nerecunoscut, mergând până la a-l lăsa pe Dalton fără slujbă, acesta lucrând la atelierul de bărci al lui Aleksei Belikov, tatăl lui Yuri. După cum vom vedea, erau mau multe motive la mijloc, dar nu vi le dezvălui, vă las să aflați singuri în ce ape tulburi se scălda Yuri…

Mi-a plăcut evoluția personajelor din Sitka, spre deosebire de cele din Kansas City. Unii oameni chiar sunt ”irecuperabili”, prinși în meschinăria și răutatea lor.

Spre final, avem parte de un episod plin de tensiune, care pune pe jar atât familia Linquist, cât și familia Belikov, dar în final totul e bine când se termină cu bine, iar o replică a Brittei, sora cea mică a lui Dalton, m-a făcut să vreau să citesc cât mai repede următorul volum, a cărui protagonistă este.

Despre viața în Sitka, traiul de zi cu zi, ocupațiile locuitorilor, prejudecățile în privința indienilor tlingit, despre familia lui Dalton, ce se mai întâmplă în viețile fiecăruia, în relația dintre Dalton și Yuri, despre tragedia din familia Phoebei și, mai ales, despre delicata poveste romantică dintre Dalton și Phoebe, vă invit să aflați citind cartea.

Și eu cred că am fost luată pe nepregătite de aproape toate lucrurile legate de Alaska… inclusiv tu. Mă gândeam că vin într-o mare pustietate, unde mă voi îneca în singurătate și doruri. În schimb, am găsit mai multă împlinire decât mi-aș fi putut închipui vreodată.

Cărțile autoarei Tracie Peterson pot fi achiziționate de pe librariadelfin.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți literatură creștină

9 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *