Delicatese Literare
Recenzii

Regăsirea de Nicoleta Beraru, Editura Siono – recenzie

Regăsirea

Nicoleta Beraru

Editura Siono

An apariție: 2022

Nr. pagini: 238

Nicoleta Beraru (n.1972) este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Din 2003 trăieşte în Belgia, unde lucrează ca profesoară de limba română  (Centrul de Limbi Străine asociat Universităţii KULeuven) şi ca profesoară de integrare (Agenţia de Integrare a Guvernului Flamand). Pe lângă acestea, este traducătoare freelance (Ministerul Justiţiei din Belgia) pentru limbile română, neerlandeză şi franceză. A colaborat, de asemenea, pentru subtitrări, cu televiziuni neerlandofone din Belgia (VRT, VTM).

Ca publicistă, a colaborat cu Ziare.com, Newsweek Romania, Revista Itaca Dublin (revista de cultura a scriitorilor din afara granitelor tarii), Catchy like a women, revista organizatiei ADR Vlaanderen (în limba neerlandeză). Din 2020 este editor la Revista Timpul Belgia ale bărei baze le-a pus.

A debutat editorial în 2018 cu volumul de eseuri şi povestiri pentru adulţi „Ardei iuti. Povestiri la imperfect”. În 2019 publică romanul „Luluţa şi Petrişor sau povestea cuiburilor părăsite”, care s-a aflat pe lista de preselecţii a Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franţa, şi pe locul 2 la concursul literar „Distincţii Cartea Anului 2019”, Dublin. În 2020: coautor – volumul colectiv de proza „diaspora ’20”; 2020: coautor – volum colectiv de proza „Nuanţe de piper şi ciocolată”; 2021: coautor – volum „Români – Români belgieni – Români europeni”.

O prietenie proiectată acronic. Două destine – două copile devenite femei, trăind iubiri pustiitoare, duse până la sacrificiu. Traiul comunist care se prăbușește sub ochii lor, trădări și reveniri, experiența emigrării, dar, mai presus de toate, REGĂSIREA.

Un roman tulburător, introspectiv, pendulând între orășelul românesc provincial, cuib vetust al devenirii celor două, și prezentul cosmopolit. Hazardul, manifestat prin întâlnirea lor întâmplătoare dintr-o parcare, le pune față-n față. Trecutul iese din matcă copleșitor – panaceu pentru sufletele celor două femei, și pare a rezolva ecuația căutărilor și neliniștilor. (Em Sava)

„Regăsirea” este povestea a două prietene care se pierd şi se regăsesc după douăzeci şi opt de ani. Nu e vorba doar de regăsire în sensul de revedere, ci şi de o regăsirea a sinelui, de o aşezare în propria viaţă. În spatele romanului nu stă nicio poveste reală, ci doar ideea de prietenie. Într-o seară, cu vreo trei ani în urmă, mă uitam la filmul Stepmom cu Susan Sarandon şi Julia Roberts – jucau rolurile a două femei invidioase una pe cealaltă: e vorba de fosta soţie şi viitoarea soţie a unui bărbat, tată a doi copii. Aparent, nimic legat de ce am scris eu. Dar am fost atât de impresionată de întorsătura pe care relaţia dintre cele două a luat-o în momentul în care fosta nevastă află că are cancer, de forţa prieteniei nedeclarate, dar manifestate prin grijă şi ajutor de noua parteneră a bărbatului, încât am vrut să scriu despre prietenia dintre femei. – Nicoleta Beraru

Creațiile literare publicate sub egida editurii Siono – au un farmec aparte, sunt balsam pentru suflet și reușesc să transpună cititorul, dincolo de cuvinte, într-o altă lume, una tăcută, dar intensă.

O astfel de carte este și Regasirea, de Nicoleta Beraru, un roman al trecutului și prezentului, al aducerilor aminte, care ne vorbește despre prietenie, iubire și iertare, despre oameni, despre curaj și asumare, despre lumina și întunericul ce răzbat, dincolo de tăcere, în sufletul uman.

Cu un stil de scriere simplu, dar cald și fin totodată, autoarea Nicoleta Beraru reușește să transmită emoții, să aducă zâmbet și să provoace nostalgie, vivacitatea din spatele fiecărui cuvânt răbufnind la suprafață precum un vulcan. Autoarea ne încântă sufletele cu două povești de viață pline de intensitate ce transcend bariera timpului, regretelor și cuvintelor nerostite, ale căror eroine sunt două femei pline de afinitate, ce se pierd însă printre dorințe și iluzii, dar cărora viața le oferă, dincolo de umilință și modestie, frumusețe și urâțenie, puterea de a se regăsi, de a ierta și a o lua de la capăt.

Alături de Veronica și Liana, două românce de cincizeci de ani, pe care destinul le-a dus departe de locurile natale, călătorim în trecut, unul în care societatea românească era orânduită după practici și obiceiuri distincte, dar al cărei fond era infectat, până la sânge, de o ideologie nefastă, comunismul.

Traiul românului în perioada comunistă era dominat de lipsuri, frici, neputințe. Astfel, Veronica și Liana au simțit din plin amarul unei copilării pline de griji, dar, totodată, au gustat și din paharul inocenței și al voioșiei în ciuda cenușiului ce le înconjura zi de zi. Viața însă are un alt farmec atunci când ești copil, iar sufletul zburdă către zare, încărcat de optimismul și visurile specifice vârstei.

Cele două au fost cele mai bune prietene, au împărțit aceleași bucurii și zâmbete, aceleași lacrimi și dezamăgiri. Erau două suflete într-unul singur, deși aveau caractere diferite. În timp ce Veronica era zglobie, plină de exuberanță, dornică să ia de la viață tot ce i se oferă, Liana era sobră, reticentă, mereu în expectativă. Dar se completau una pe cealaltă și nimic nu le putea despărți.

Destinul însă are planurile sale. Ziua de mâine are alte conotații, iar previzibilul devine un imprevizibil tăios. Trecerea timpului aduce schimbări pentru fiecare. Viziunile lor despre viață se schimbă, fiecare alegând după propria conștiință. În timp ce Veronica se aruncă în vâltoarea vieții cu capul înainte, trăind prezentul cu intensitate, și alege calea iubirii, chiar și una interzisă, Liana alege calea siguranței, planificând și privind spre un viitor ce nu îi aparține. Alegerile făcute de fiecare le vor îndepărta, le vor destrăma prietenia, dar, mai ales, le vor fărâmița sufletul în bucăți, provocând răni ce vor sângera ani în șir. Nici una nu avea de unde ști că, peste ani, destinul le va pune față în față, obligându-le să dea glas durerii din suflet, să își vindece rănile, să readucă la suprafață o prietenie pierdută din mândrie, neputință, pasivitate, dar care nu cunoștea măsura timpului.

După douazeci și opt de ani de tăcere, departe una de cealaltă, cele două găsesc drumul întoarcerii acasă, al regăsirii și iertării. O zi oarecare, o țară străină, o clipă de revelație, dar și un ocean de regrete, toate le împart Veronica și Liana atunci când prezentul se contopește cu trecutul.

,,Înșelase lumea din jur și, mai grav, se înșelase pe ea însăși. Acum până și altruismul ei, bunătatea, pentru care lumea o îndrăgise, o îngrețoșau. Ce altceva făcuse decât să le ofere tuturor firimituri? Iar ei, netoții, i-au ciugulit din palmă. Nu de bunătate i-a fost plină inima, ci de dorința de a avea lumea la picioare. Primise firesc adorația, crezând, ca tot ignorantul, că i se cuvine.”

,,Eu am ales calea ușoară, tu pe cea grea. Te-ai înălțat sus-sus, dar n-a fost să fie. Eu am fost cea cuminte, tu ai fost cea curajoasă. Îmi spuneai în tinerețile noastre necoapte că sunt înțeleaptă. Nu! Am fost doar o fricoasă. Aș fi vrut să fiu ca tine, dar mie mi-a fost teamă de neizbândă. Știi doar că sunt un șoarece cenușiu. Mi-a fost întotdeauna bine în zona mea de confort; nu am fost eu făcută să ies din tipar. Tu însă ai trăit la cea mai înaltă intensitate și dragostea, și prietenia. Și amândouă te-au costat.”

Regasirea de Nicoleta Beraru este o demonstrație de simplitate și frumusețe, un amestec fin de candoare și vinovăție, bucurie și amărăciune, regrete și vindecare, o descriere a fragilității umane, o  explorare a trăirilor și emoțiilor unor personaje fictive și, totuși, reale; o scriere sensibilă care ne amintește de copilărie și adolescență, de părinții și bunicii care au trăit o viața întreagă în întuneric, cu frica zilei de mâine, dar și – de ce nu?! – de noi înșine.

Recomand din suflet cartea Nicoletei Beraru, care oferă o călătorie intensă a sufletului printre cotloanele încrâncenate și senine deopotrivă ale vieții, printre paginile căreia te afunzi cu ușurință și te lași, bucuros, pătruns de o dulce reverie datorită cuvintelor așternute cu însuflețire.

Cartea Regasirea, de Nicoleta Beraru, poate fi comandată de pe sionoeditura.com, libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Siono

Recenzii și prezentări cărți autori români

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *