Delicatese Literare
Recenzii

Regatul celor mai frumoase depărtări de Cosmin Neidoni, Editura Libris Editorial – recenzie

Regatul celor mai frumoase depărtări

Autor: Cosmin Neidoni

Editura: Libris Editorial

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 170

“Între Don Quijote și Micul Prinț, între Socrate și Descartes se întrevede o lume frumoasă, poate cea mai frumoasă din câte există. Capacitatea lui Don Quijote de a extrage farmecul vieții din substanța nevăzută a unor himere, bucuria de a imagina a Micului Prinț, încântarea de a pune întrebări a lui Socrate și capacitatea lui Descartes de a extrage certitudinea din îndoială sunt elementele unei lumi în apele căreia merită să plonjezi din când în când pentru a salva în tine demnitatea de om.  Celor pe care-i stimezi cel mai mult oferă-le nu doar candoarea iubirii și onoarea intransigenței tale, cum spunea undeva G. Ibrăileanu, ci și bucuria de a le povesti despre farmecul discret al cărților care au făcut din tine un om echilibrat, bun și senin. Menirea noastră nu este doar a ne cultiva pe noi înșine, ci a-i inspira pe alții, devenindu-le un mic reazem, o mică formă a regăsirii.”

“Cu fiecare pagină citită, am fost tot mai plăcut surprinsă, limbajul fiind de o cucernicie rar întâlnită, aproape ireală, însă, în același timp, mă întrebam: Oare prin ce minune mi-a fost dat să ajung să-l cunosc pe acest scriitor, un adevărat gentleman contemporan?” – Oana Pușcașu
“Atunci când vreau să fug de zgomotul asurzitor al lumii, mă așez undeva departe de toate și citesc fără o țintă anume, doar pentru a mă bucura de ambianța captivantă a ideilor sau, pur și simplu, pentru a-mi obloji, prin cuvinte, rănile adunate peste timp. Alteori, căutând să (re)integrez fărâme din raiul pierdut și îndepărtat, urmăresc jocul inocent al copiilor mei. Cui, oare, să mulțumesc pentru toate aceste privilegii? Cred că îngerului meu care mă iubește chiar și atunci când o merit cel mai puțin.” – Cosmin Neidoni
Cosmin Neidoni, un autor despre care am aflat de puțină vreme, relativ întâmplător. Am văzut online un interviu cu domnia sa, iar modul său de a vorbi despre diferite lucruri mi-a atras atenția. Astfel, am ajuns să citesc “Regatul celor mai frumoase depărtări”, găsită pe stoc la Libris, o culegere de eseuri care ne invită la introspecții, la cunoașterea de sine și nu numai. O împletitură fantastică de artă, religie, literatură și gândire critică, cartea de față oferă cititorului o multitudine de experiențe!
Prin intermediul acestei lecturi am trăit o multitudine de emoții, am refăcut drumul adolescenței pe cărările lecturii, mi-am readus aminte de cugetările marilor filozofi.
Autorul mi-a oferit un moment cu totul și cu totul special prin eseurile sale care atrag atenția și care-ți rămân întipărite în suflet.
De la “Cel mai înduioșător personaj al literaturii universale” care este Micul Prinț, un personaj complex în simplitatea lui, pe care-l percepem diferit în diferite etape ale vieții; la “Vacanța îngerilor” care abordează tema îngerilor văzuți și nevăzuți, ai celor umani și cei spirituali, savurezi cuvintele autorului și apoi le descoperi sensul.
“Prima instanță îngerească vizibilă din viața oricărui om este chipul blând al mamei.”
Îngerul căruia-i pasă de binele tău, care te învață și te încurajează, te sprijină la nevoie.
Acest eseu împletește dogma religioasă cu înțelepciunea umană, creează o punte de legătură între cele două. Ca să nu mai spunem nimic despre autorii pe care-i menționează de-a lungul scrierilor sale.
Cartea lui Cosmin Neidoni poate fi cu ușurință considerată un eseu despre viață, o invitație la învățare, o explorare a dezvoltării noastre personale.
“Bănuiala că există îngeri este flatantă din orice unghi de vedere am privi lucrurile: înseamnă, cum spuneam încă de la început, că nu suntem lăsați de izbeliște într-un univers pe care ne străduim a-l înțelege. Existând îngeri, lumea noastră are o contrapondere la vidul abisal deasupra căruia levitează întreaga noastră existență.”
Eseul “Scrisoare către Socrate” ne familiarizează cu gândirea marelui filozof și a celor care i-au combătut scrierile, stârnește curiozitatea celor care nu l-au descoperit și invită cititorul să-și lărgească orizontul cunoașterii.
Un eseu fascinant și pe care vă invit să îl descoperiți este “De ce filosofii nu au scris elegant despre femeie?”. Da, știu! Răspunsul care vine automat pe buze are două variante. Fie că aceștia erau misogini, fie că se simțeau amenințati. Ca să nu mai spunem că nici autorii mai noi nu au scris cu toții frumos despre tipologia feminină. Aici avem carențe mari.
De la Schopenhauer vorbind despre rostul și natura femeii:
“Femeia este un animal care trebuie strunit, îngrijit bine și păstrat în interiorul casei. Învățătura religioasă este cea mai potrivită pentru ele, iar poezia și politica mai ales, cele mai dăunătoare. Femeile să nu citească decât cărți cuvioase, din care să învețe mila și cărți de bucătărie.”
La romanul nostru: Emil Cioran, în cartea sa de debut, “Pe culmile disperării”:
“Femeia este un animal incapabil de cultură și de spirit, iar atunci când se explică sterilitatea ei prin condiții istorice se realizează un act de cea mai crasă ignoranță. Femeile n-au creat nimic în nici un domeniu.”
Mai sunt Kant sau Nietzsche, cu păreri asemănătoare despre femei, pe care autorul ni-i semnalează; dar îl scoate în evidență pe Blaga, care s-a diferențiat de aceștia.
În finalul acestui eseu evocator și educativ pe de-o parte, autorul ne încântă.
“Femeia, în vocabularul meu, este o ființă intraductibil de frumoasă, o ființă catifelată pe al cărei trup, dacă ar fi îndeajuns de mult loc, ar ateriza fluturii și îngerii, adică cele mai grațioase făpturi din câte se pot imagina pe orizontala și pe verticala existenței noastre.”
“Regatul celor mai frumoase depărtări” este cu siguranță, de factură filosofică. Împletește părerile marilor filosofi antici, contemporani sau moderni, cu experiențe de viață, trăiri și sentimente, cu orizonturi lărgite. Este un îndemn la perpetuua cunoaștere și studiul continuu.
O lectură care invită la meditații, permite liberului arbitru al celui ce citește să își formeze propriile idei și concepte, în același timp, oferă adevărate lecții de cultură filosofică, de gândire.
Fiecare eseu în parte a oferit lecturantului posibilitatea alegerii, a găsirii propriului numitor comun. Iar concluziile pot fi diferite de la cititor la cititor. Cu toate acestea, nu cred că cineva poate spune la final că nu a simțit nimic.
Un eseu absolut fascinant, care-ți oferă atât explicații cât și cunoaștere este “A fost Don Quijote fericit?”; un întreg articol care te face să-l descoperi sau redescoperi pe Don Quijote, să incerci să observi dacă impactul lui asupra noastră este același ca în tinerețe, să vezi ce simți când îl citești pentru prima dată, dar mai ales, aflarea răspunsului: dacă a fost sau nu fericit.
“Râsul cu care, poate, ne amuzăm de cavalerul tristei figuri, camuflează în noi spaima de a provoca râsul altora, atunci când, bătrâni fiind, ne vom încăpățâna să credem că tinerețea nu și-a retras de pe teritoriul simțirii și gândirii noastre toate ambasadele.”
Recomand din suflet această culegere de eseuri pline de reflecții, o invitație la gândire și expansiune a puterii de cunoastere atât a celor din jur cât și de sine.
Cosmin Neidoni ne invită să citim! Să descoperim, să fim autodidacți.
“Regatul celor mai frumoase depărtări” este regatul unde dorința de cunoaștere este regina tuturor!
“Cine a sărutat prima dată a fost, fără să știe, inventatorul celui mai sublim gest de apropiere între doi oameni care se iubesc. Dacă, iubind, nu ai sărutat nici măcar o singură dată, mă tem că nu ai iubit cu adevărat căci, vorba lui Henry Finck, sărutul este cel mai frumos autograf al iubirii.”
Acest citat aparține unuia dintre eseurile mele preferate din carte: “Sărutul lui Gustav Klimt”.
Cu bucuria descoperirii unui autor nou atât de complex, care reușește să ne fie inspirație și profesor prin intermediul scrierilor sale, Cosmin Neidoni a reușit să-și creeze un loc aparte în biblioteca sufletului meu cu “Regatul celor mai frumoase depărtări”.

Cartea Regatul celor mai frumoase depărtări de Cosmin Neidoni poate fi comandată de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

10 Comments

Spune-ți părerea!