Delicatese Literare
Recenzii

Regatul ceţii şi al furiei, seria Regatul spinilor si al trandafirilor de Sarah J. Maas, Editura RAO – recenzie

Regatul ceţii şi al furiei

(A Court of Mist and Fury – 2016)

Sarah J. Maas

Editura RAO

1. Regatul spinilor si al trandafirilor – Editura Rao – Court of Thorns and Roses – 2015 – recenzie
2. Regatul ceţii şi al furiei – Editura Rao – A Court of Mist and Fury – 2016
3. Regatul aripilor și al pieirii – Editura Rao – A Court of Wings and Ruin – 2017 – recenzie
3.5. Regatul ghețurilor și al înstelării – Editura Rao – A Court of Frost and Starlight – 2018 – prezentare
     4. Regatul flăcărilor argintii – Editura Rao – A ​Court of Silver Flames – 2021 – recenzie

Feyre a supravieţuit uneltirilor lui Amarantha de a se întoarce la conducerea Regatului primăverii, dar a plătit un preţ ridicat. Deși are acum puterile unei Mari Zâne, inima i-a rămas umană și nu poate uita faptele teribile pe care le-a făcut pentru a salva poporul lui Tamlin.

Feyre nu a uitat târgul făcut cu Rhysand, prea temutul Înalt Lord al Regatului Nopţii. Pe măsură ce Feyre navighează prin țesătura întunecată de politică, pasiune și putere orbitoare, un rău întunecat mai mare se arată la orizont, iar ea ar putea fi cheia pentru a îl opri, dar numai dacă poate să-și folosească darurile ei neobişnuite, să-şi vindece sufletul rănit și să decidă cum dorește să modeleze viitorul ei și viitorul unei lumi ruptă în două.

Cu mai mult de un milion de exemplare vândute din seria Tronul de cleştar, remarcabilul talent al lui Sarah J. Maas aduce şi această a doua carte din seria ei seducătoare și plină de acțiune pe noi culmi.

Seria fantasy „Regatul spinilor si al trandafirilor”, scrisă de Sarah J. Maas, este absolut mi-nu-na-tă, iar volumul doi, „Regatul ceții și al furiei” este o călătorie literară deosebită care reflectă o mare bogăție de trăiri, cu o construcție inteligentă, personaje complexe, intrigă excelentă și o lume care se dezvăluie cu intensitate cititorului. O lectură de un farmec aparte, în care firul narativ este împletit, în egala măsură, din suspans, acțiune și romantism. Sunt deosebit de încântată să scriu impresiile mele despre acest volum, să le împărtășesc cu voi, încercând să vă transmit măcar o picătură din plăcerea cu care am lecturat povestea lui Feyre.

Pentru început, să vă aduc aminte câteva lucruri despre protagonista seriei, Feyre, fiindu-mi iertate, prin bunăvoința voastră, cele câteva spoilere pe care, inevitabil, sunt nevoită să le dezvălui, altfel impresiile mele la volumul de față nu ar avea nicio logică!

Feyre a fost o muritoare săracă, înfometată, obligată să trăiască în lumea ființelor supranaturale, pe tărâmul Prythian, tărâmul zânelor și al spiridușilor, împărțit în șapte regate, conduse fiecare de către un Mare Lord. Acest tărâm este despărțit de lumea muritorilor printr-un Zid invizibil care traversează pădurea unde vânează Feyre, pentru a supraviețui. După ce ucide, la vânătoare, un lup care se dovedește a fi un spiriduș trimis de Tamlin-Marele Lord al Regatului Primăverii, pentru a găsi leacul pentru boala ce macină ființele magice din Regatul lui, Feyre  este nevoită să plătească cu viața pentru aceasta faptă și obligată de acesta să trăiască în casa lui, din Regatul Primăverii, pentru tot restul existenței de muritoare. Să trăiască cu și printre ființele pe care le urăște și care au înrobit oamenii mii de ani, acum existând o pace relativă între muritori și nemuritori asigurată de Tratat. De aproape cincizeci de ani, o ființă malefică a furat magia ființelor supranaturale din acest tărâm, țesând  un blestem care nu poate fi desfăcut decât în anumite condiții, al cărui leac este cautat de întreg Tinutul spiridușilor. Feyre este nevoita să să facă lucruri cumplite, oribile, să treacă prin încercări teribile pentru a salva tărâmul Prythian, luptând cu vicleniile ființei întunecate, devenind ucigașă, și totul din iubire pentru Marele Lord al Regatului Primăverii. În temnițele monstrului ce a furat magia, viata ei atârnă de un fir de par fiind nevoită, pentru a-și salva viata, să accepte ajutorul unui aliat deosebit, Marele Lord al Regatului Nopții, drept urmare, face un compromis care îi va schimba destinul, acceptând, în schimbul ajutorului lui, să ii ofere câte o săptămână din existenta ei, în fiecare lună, fiind nevoită în acea perioadă de timp să locuiască în Regatul Noptii. Un târg pecetluit cu un tatuaj ce-i împodobește mâna și antebratul stâng, o legătură indestructibila care va exista între ei pentru totdeauna. După ce reușeste, cu prețul sângelui, al suferinței și durerii, să rupă farmecele și să dezlege blestemul ce ține încătușată magia Marilor Lorzi, Feyre capătă nemurirea, trecând prin experiența morții, căci Răul nu se dă bătut cu ușurință, renăscănd din picăturile de magie oferite, drept recunoștință, de către fiecare Mare Lord al ținutului Prythian, devenind o Fae, o nemuritoare cu suflet de muritor.

Acesta este cadrul general în care debutează volumul doi al acestei serii fantasy fermecătoare. Este perioada reconstrucției pentru toate cele șapte regate din Tinutul Prythian, eliberate din ghearele monstrului ce le furase libertatea și esența de ființe magice iar Feyre vrea să pună umărul și să ajute cu forța și creativitatea ei, alături de Tamlin cel ultraprotector, și în același timp să se cunoască și să se înțeleagă, să învețe ce înseamnă puterea magiei, cum să-și controleze abilitățile dar, mai ales, cum să înfrunte și să treacă peste coșmarurile și ororile pe care a fost nevoită să le facă în timpul confruntării cu forța malefică ce-i înrobise pe spiriduși. Tamlin, bărbatul pe care-l iubește, pentru care a luptat cu prețul vieții, ascunde însă multe secrete și o dezamăgește crunt, lipsind-o de bucuria de a mai trăi, transformând-o într-o prizonieră, din dorința de a o proteja, mai ales de când a devenit posesoarea unei puteri magice deosebite, o adevărată „armă” râvnită de toți. Dragostea lui Tamlin, în felul acesta bolnăvicios, toxic, sufocant, este ca o otravă lentă ce o ucide puțin câte puțin, storcând-o de puteri, transformând-o într-o epavă.

Cel care o „salvează” este Rhysand, Marele Lord al Regatului Nopții, arogantul și nesuferitul aliat de conjunctură pe care a fost nevoită să și-l facă în schimbul vieții, care pretinde respectarea înțelegerii dintre ei. O săptămână, în fiecare lună, petrecută în Regatul Nopții, în casa lui, în compania acestui nemernic viclean și destrăbălat, pe care-l urăște cu pasiune. Eee, Rhysand se dovedeste a nu fi cel pe care ea îl credea și de aceea e bine să nu judeci  o persoană după aparențe!  Misteriosul și intimidantul Lord este un personaj „delicios”, dominator dar și șarmant, intimidat dar și  cuceritor, care o va transforma  total pe Feyre, oferindu-i exact ceea ce aceasta are nevoie – timp, înțelegere, liniște, eliberare și mai ales LIBERTATEA DE A DECIDE ce este mai bine pentru ea, căci LIBERTATEA nu este un privilegiu, ci un drept! Dialogurile dintre ei sunt savuroase, iar  replicile și tachinarile sunt pline de culoare.

Percepția ei despre Marele Lord al Regatului Nopții se schimbă la 180 de grade, căci el este singurul care nu o privește ca pe un bun de preț, ca pe un obiect pe care trebuie să-l ascunzi de privirile celorlalti. El o privește ca pe o persoană, cu sentimente, voință și dorințe, iar în tot acest joc al caracterelor, Rhysand o vrea egala lui, partenera lui, aliata lui într-un război crunt împotriva maleficului Rege al  Hybernului, o țară de pe o insulă ce se găsește dincolo de tărâmul Prythian ului, un  monstru ce plănuiește lucruri de neimaginat ce ar duce la spulberarea tărmului spiridușilor dar și al oamenilor. Așadar, o nouă provocare pentru eroina noastră, și este doar decizia ei de a-i deveni aliata lui Rhysand, noi încercări pe care trebuie sa le depășească pentru a împiedica  acțiunile  teribile ale unui malefic, pentru putere.

Libertatea de a alege, pe care i-o ofera Rhysand, pe de o parte, intră în conflict cu loialitatea și iubirea pentru Tamlin pe de altă parte, astfel încât Feyre își urmează, de aceasta data, conștiința și instinctul de războinic, nu inima. În fond,  ea luptă tot din iubire, pentru familia ei muritoare, dar și pentru noua ei casă, Regatul Nopții.

Feyre, protagonista cărții și a  seriei, m-a cucerit, chiar dacă are în egală masura și părți întunecate și părți luminoase, ceea ce o face atât de reală și credibilă, orgolioasă, răzvrătită, posesoarea unei inimi de muritoare. Îmi place spiritul ei rebel, pasiunea cu care luptă pentru crezurile ei, și ador latura sensibilă, de artistă, cu care autoarea a înzestrat-o. Linii drepte, unghiuri ascuțite, duritate și, acolo unde trebuie, rotunjimi, căldură și sensibilitate.

Rhysand este eroul meu preferat, un tip ce poarta „măști”, un personaj complex și complicat, dar un etern visător, îndrăgostit de stele și frumos, un însetat de dragoste dar și un sarcastic ce-și poarta întunericul trecutului și visele, ascunse de ochii întregului tărâm. Un jucător de poker, cu o minte ascuțită, care știe ca Feyre este asul câștigător al unei partide în care miza este Regatul Nopții, tărâmul Prythian și lumea oamenilor.

Ritm alert, emoții intense, momente fierbinți, personaje puternice puse în lumină într-o manieră deosebită, în concluzie, „Regatul ceții și al furiei” este o lectură vibrantă scrisă cu pasiune, pe care o recomand cu multă bucurie și plăcere.

” – Voi spune asta o dată – o singura dată – zise mieros Rhysand, îndreptându-se spre harta de pe perete. Poți fi un pion, poți fi premiul cuiva și să-ți petreci restul vieții tale de nemuritoare făcând reverențe, trudind și pretinzând că îi ești inferioară lui Tamlin (…). Dacă asta vrei, prea bine. Ar fi păcat, dar este alegerea ta. Umbra aripilor se undui din nou. Dar știu – mai mult decât îți dai seama – și nu cred nicio clipă că accepți ideea de a fi un trofeu frumos pentru cineva care nu a făcut nimic timp de aproape cincizeci de ani și care nu a ridicat un deget în vreme ce tu erai sfâșiată… (…) Sau, continuă el în forță, mai ai o opțiune. Ai putea stăpâni puterile pe care ți le-am dat noi și să profiți de ele. Poți sa ai un rol în acest război. Pentru că, într-un fel sau altul, războiul se apropie și nu încerca să te amăgești că vreunui spiriduș îi va păsa de familia ta de dincolo de zid, când este foarte probabil ca tot teritoriul nostru să devină un osuar. (…) Gândește-te la asta. Toată săptămâna. Întreabă-l pe Tamlin, dacă te va face să dormi mai bine. (…) Dar este alegerea ta, nu a altcuiva. „

Cărțile autoarei Sarah J. Maas pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Sarah J. Maas

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți fantasy

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *