Delicatese Literare
Recenzii

Regatul ghețurilor și al înstelării de Sarah J. Maas, Editura RAO – recenzie

Regatul ghețurilor și al înstelării

(A Court of Frost and Starlight – 2018)

Sarah J. Maas

Editura RAO

Data apariție: 2020

Număr de pagini: 264

 

1. Regatul spinilor si al trandafirilor – Editura Rao – Court of Thorns and Roses – 2015 – recenzie
2. Regatul ceţii şi al furiei – Editura Rao – A Court of Mist and Fury – 2016 – recenzie
3. Regatul aripilor și al pieirii – Editura Rao – A Court of Wings and Ruin – 2017 – recenzie
3.5. Regatul ghețurilor și al înstelării – Editura RAO – A Court of Frost and Starlight – 2018
4. A ​Court of Silver Flames – 2021

Văzute prin ochii lui Feyre și ai lui Rhysand, evenimentele din această carte, care au loc la câteva luni după întâmplările răvășitoare din Regatul aripilor și al pieirii, fac trecerea către următoarele volume din seria Regatul spinilor și al trandafirilor. Feyre, Rhys și prietenii lor sunt încă ocupați cu reconstrucția Regatului Nopții și a lumii de dincolo de el, atât de schimbate de lucrurile petrecute cu câteva luni în urmă. Dar Solstițiul de Iarnă se apropie. El reprezintă promisiunea unei liniști câștigate cu greu. Totuși, atmosfera festivă nu poate să îndepărteze umbrele trecutului. Primul ei Solstițiu în postura de Mare Lady îi aduce lui Feyre emoții nebănuite. Ea descoperă că persoanele care îi sunt dragi au mai multe răni decât și-ar fi imaginat. În urma lor rămân cicatrice care vor avea un impact uriaș, deși gre de anticipat asupra Regatului Nopții.

„Regatul ghețurilor și al înstelării” este o poveste din universul vibrant al seriei „Regatul spinilor si al trandafirilor”, imaginată cu pasiune de Sarah J. Maas, în care am zăbovit cu emoție, unde m-am reîntâlnit cu personaje adorabile și chiar dacă nu am avut parte de acțiune și adrenalină ca în celelalte volume, cu magia cuvântului, autoarea a reușit să mă conecteze cu pasiunile și trairile protagoniștilor, după teribilele evenimente care au marcat noi începuturi atât pentru lumea ființelor supranaturale cât și pentru cea a muritorilor.

Am simțit că prin aceasta poveste, Sarah J. Maas a pregătit „scena” pentru următorul „act” al acestei splendide „piese” și nu pot decât să aștept cuminte și în același timp cu sufletul fremătând de nerăbdare, ultimul volum al acestei serii deosebite.

Feyre și Ryshand, două jumătăți ale aceluiași întreg, conectați mental, spiritual și fizic în cel mai intim mod, sunt doi luptători, parteneri și îndrăgostiți, care au murit din iubire, pentru iubire și au renăscut din propriile dureri și frici, căci ei au fost predestinati unul celuilalt. Încă mai sunt bântuiți de coșmaruri, încă sunt prinși în capcane de către umbrele care le întunecă sufletele și mințile, pentru că rănile, atât cele vizibile cât și cele invizibile, cer timp pentru vindecare. Ea este Marea Doamna a Regatului Nopții, el este Marele Lord al aceluiași Regat, sunt egali în tot ce fac și decid iar Războiul nu a făcut decât să le demonstreze profunzimea sentimentelor lor.

Surorile lui Feyre au fost făcute nemuritoare împotriva voinței lor, din ordinul maleficului Rege al Hybernului, iar ele încă nu s-au adaptat schimbărilor ce au venit odată cu trecerea la nemurire, încă nu au depășit perioada de acomodare cu noile lor puteri, cu forța magiei, cu înțelegerea supranaturalului.

Sarah J. Maas creionează cu finețe și profunzime nu numai trăirile protagoniștilor dar și pe cele ale apropiaților lor, punând reflectorul pe surorile lui Feyre, Nesta cea dură și de neclintit, Elain cea sensibilă și iubitoare, dar și pe Casian, Morrigan, Azriel și Amren – prietenii care le-au stat alături în încercările oribile ale Războiului, cu toții purtând pe umeri traumele și suferința trecutului.

Pe de alta parte, odată cu încercările lor de a se vindeca sufletește, în întreg Ținutul Prithyan, fiecare ființă a pierdut ceva de neînlocuit iar vremea reconstrucției este marcată de nemulțumirile din ce în mai mari legate de pierderea vieților celor care au participat la Război, acesta constituind cadrul general dominat de o atmosferă apăsătoare, plină de incertitudini, mai ales legate de pacea relativă obținută prin rescrierea Tratatului dintre muritori și nemuritori.

Zidul care despărțea tărâmul oamenilor de cel al ființelor supranaturale, a căzut, dărâmat de monstrosul Rege al Hybernului, în încercarea lui de a stăpâni lumile, iar acum, dorințele ascunse ale fiecărui Regat, de a se înfrupta din teritoriul oamenilor, mocnesc, riscând să se transforme în flăcări, să erupă și să determine apariția unor noi conflicte iar Feyre și Ryshand sunt conștienți că o pace stabilă nu se obține decât cu muncă, încredere, diplomație și… timp.

Aparent, cea care s-a detașat de toate aceste frământări, deși este măcinată de conflicte interioare, incertitudini, negare și durere, este Nesta, una dintre surorile lui Feyre, o ființă care este bântuită de sentimentul dezrădăcinării, neîmpăcată, dură, rece, ridicând ziduri imposibil de dărâmat față de familie, față de cei cărora le pasă de ea, închizând-se în bula ei de nemulțumire și autocompatimire, găsind supape de eliberare temporară din cele mai ciudate.

Aceasta poveste sondeaza emoții profunde, trăiri, sentimente, intimități, gânduri, dar să nu credeți că este o poveste tristă! Nu! Iubirea, bucuria supraviețuirii după un Război nimicitor, crezul că dacă împreună au reușit sa nimicească Răul, vor izbuti, tot împreună, să depășească și aceasta perioada plină de frământări, toate acestea dau culoare și farmec, aduc încrederea în bine. Pentru că, cu toții au datorii vechi, neplătite, iar momentul scadentei se apropie…

Va invit cu plăcere să pătrundeți în universul brodat cu magie al acestei serii fermecatoare și să vă delectați cu o poveste încântătoare, din care răzbate speranța și șansa unui nou început, cu personaje carismatice care dezvăluie taina cea mai mare pe care o ființă o poate ascunde față de ceilalți, taina vulnerabilității sale. Eu aștept cu mare nerăbdare, următorul volum, „Regatul flăcărilor de argint”!

Fragment:

„Cândva, nu-mi dorisem decât suficientă mâncare, destui bani și timp sa pictez. Nimic mai mult. M-aș fi mulțumit să îmi las surorile să se căsătorească, iar eu sa rămân și să am grijă de tatăl nostru. Dar, în afara de partenerul și familia mea, în afară de faptul că eram Mare Lady-simplul fapt că locuiam aici, că puteam să mă plimb printr-un întreg cartier de artiști oricând îmi doream… (…) Am pictat și-am tot pictat. Inima mi-a bătut cu putere tot timpul, constant, ca o tobă de război. (…) Știusem ce trebuia sĂ iasă din mine în clipa în care m-am cocoțat pe taburetul șubred pe care îl ștersesem de praf în spate. Abia reușisem să țin pensula destul de ferm încât să execut primele câteva tușe. Da, de frică. Eram destul de sinceră cu mine ca să recunosc asta. Dar, și din cauza dezlănțuirii pure, de parcă aș fi fost un cal de curse eliberat din țarc, imaginea din mintea mea fiind o viziune atât de rapidă încât am alergat ca să țin pasul cu ea. (…) Experiența era mai purificatoare, mai liniștitoare decât oricare dintre orele pe care mi le petrecuse reconstruind orașul acesta. La fel de satisfăcătoare, da, dar pictatul, dezlănțuirea și înfruntarea temerii mele erau o eliberare. O primă cusătură care închidea o rană.”

Cărțile autoarei Sarah J. Maas pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Sarah J. Maas

14 Comments

Spune-ți părerea!