Delicatese Literare
Recenzii

Regatul inocenților – cartea a doua de Theo Anghel, Editura Quantum – recenzie

Regatul inocenților – cartea a doua

Cartea întâi

Theo Anghel

Editura Quantum Publishers

An apariție: 2020

Nr. pagini: 450

Cu familia zdrobită, căminul destrămat, mama și doi dintre frați uciși, viața lui Nayan Toril pare să fi ajuns la final înainte de a fi început.
Însoțită de Gita, Yanti, Aghor – frații ei – și de bucătăreasa familiei, Yamal, Nayan ajunge în citadela elfilor, în Esrendell.
Elfii îi sunt recunoscători fetei muritoare pentru viața mezinei lor, căci Saelind a fost salvată de la moarte în Pădurea de Smarald, așa că decid s-o ajute să-și scoată tatăl din temnițele regale și să-și găsească frații ascunși de furia boierului Nadas.
Însoțiți de fiii reginei elfilor din Esrendell, Torilii se întorc în Erfenor cu speranța că regele Samarth va onora înțelegerea semnată în urmă cu peste 600 de ani de conducătorii de atunci ai celor două seminții, și îl va elibera pe boierul Ishaan Toril.
Însă, de îndată ce pășesc în regatului oamenilor, piedici de neimaginat li se pun de-a curmezișul.
Elfii și oamenii ajung să se cunoască la bine și la greu. Atașamentele se adâncesc, loialitatea devine de nezdruncinat, iar dragostea… Ei, bine! Despre asta va trebui să citiți în Regatul inocenților – cartea a doua.

Scriitoarea Theo Anghel nu mai are nevoie de nici o prezentare, este un nume cunoscut și recunoscut în rândul autorilor români de cărți fantasy. Am citit toate cărțile ei de până acum și fiecare lectură în parte a fost o experiență în sine. Seria Regatul inocenților m-a cucerit cu povestea și personajele sale încă de la prima pagină citită, iar cartea de față se ridică la înălțimea ștachetei fixate odată cu prima carte din serie, Regatul inocenților – cartea întâi. Stilul cărții se remarcă prin aceeași scriitură rafinată, frazare frumoasă, dialoguri firești, bogăție a detaliilor, personaje bine construite și decoruri spectaculoase ca și la celelalte cărți ale autoarei.

Povestea ne poartă din lumea oamenilor în lumea elfilor. După cărțile lui Tolkien, Regatul inocenților e prima serie cu elfi pe care o citesc. Captivant subiect, seducătoare personaje, elfii ăștia!

Să intrăm, așadar, în universul cărții și să vedem ce s-a mai întâmplat, de când am fost ultima dată acolo , cu personajele pe care le-am cunoscut în primul volum, fie ei oameni, sau elfi. În prima carte a seriei am făcut cunoștință cu clanul Torililor, o familie numeroasă și închegată – boierul Ishaan Toril, soția sa și cei doisprezece copii ai lor, între care se distinge tânăra Nayan, cea de-a treia fiică a boierului Ishaan Toril, o zvârlugă de fată de șaptesprezece ani, simpatică, curioasă, isteață și inimoasă dar foarte băiețoasă, un personaj ușor de îndrăgit, care este totodată personajul narator al poveștii. După ce Nayan a salvat-o pe Saelind din neamul elfilor când aceasta fusese atacată de un mistreț în Pădurea de Smarald, pădure ce despărțea regatul Erfenor de Esrendell, tărâmul elfilor, suntem martorii prieteniei ce se leagă între frații Toril și elfi și refugiul pe care îl găsesc în Esrendell membrii rămași din familia Toril după ce aceasta fusese decimată în atacul mișelesc pus la cale împotriva lor, din răzbunare, de un boier, ticălosul Nadas, care avea însă mare trecere la curtea regală a Erfenorului.

Acțiunea volumului de față continuă din punctul în care s-a sfârșit primul volum, și anume de la nunta lui Nayan cu prințul elfilor, Raeran. Nunta fusese pusă la cale în mare grabă, și gândită doar ca o formalitate, însă uniunea lor avea să le fie pavăză odată întorși în Erfenor pentru a-l elibera din temniță pe boierul Toril și a da de urma fraților care reușiseră să scape cu viață din complotul pus la cale împotriva lor. Chiar dacă această căsătorie era doar una de formă, cei doi tineri – Nayan și Raeran – se simt foarte atrași unul de celălalt, iar pe parcurs vom urmări cum înflorește, timid, delicata lor poveste de iubire.

Pornim așadar, alături de grupul format din oameni – Nayan, Gita, Yanti, Kira, Aghor, plus bucătăreasa Yamal, care era ca și un membru al familiei – și elfi – Findor, Raeran și Gladhwen, adică frații și sora lui Saelind, plus înțeleptul Derufin – în călătoria plină de pericole care îi va purta înapoi în lumea oamenilor.

“Călătoria era lungă până la trecătoarea spre al treilea stat al Erfenorului, căci trebuia să ocolim Balarul și mare parte din Brethil, cel mai mare stat dintre cele cinci. (…) Asta însemna un drum de câteva zile prin pădurile și munții tărâmului stăpânit de elfi, pe cărări umblate doar de animalele sălbatice, escaladând culmi stâncoase și afundându-ne în văi peste care plutea în permanență un abur cețos.”

Pe lângă firul acțiunii, ce ne poartă pe granița dintre real și fantastic, am urmărit cu plăcere interacțiunea dintre personaje, evoluția relațiilor dintre acestea, tachinări, dialoguri spumoase pline de umor, dar și maturizarea personajelor, călite în peripețiile pline de obstacole de tot felul prin care sunt nevoite să treacă și care le pun caracterul la încercare. Imprudenții și încă ”necopții” frați Toril vor gafa de multe ori, însă balanța va fi echilibrată de tinerii elfi Findor și Raeran, mult mai chibzuiți. De Saelind mi-a plăcut mult, e îndrăzneață, intuitivă (toți elfii erau de fapt înzestrați cu acest dar, într-o măsură mai mare sau mai mică, având fiecare și alte abilități magice) și loială. Însă de cealaltă soră elf, Gladhwen, vă spun sincer că nu mi-a plăcut, mi s-a părut prea răutăcioasă în câteva rânduri.

Cât timp se aflau în tărâmul elfilor, obstacolele ivite în cale sunt învăluite într-o aură de magie și paranormal, pe când, odată întrați în ținuturile oamenilor, pericolele sunt de cu totul altă natură: sate devastate, moarte, sărăcie, frică și deznădejde, totul din cauza răutății, insensibilității și egoismului oamenilor!

Un personaj care iese foarte mult în evidență în acest volum este Yamal, bucătăreasa familiei, care îi cunoștea de când erau mici și care le era fraților Toril ca a doua mamă. Aflăm despre un secret din viața acesteia care o frământa neîncetat. E vorba despre Deva, o nepoată care se căsătorise și despre care nu mai știa nimic de ani de zile, în afară de numele localității în care trăia, numai că, în realitate, Deva era fiica, și nu nepoata ei, dar, deși viața le despărțise, grija față de soarta acesteia era tot timpul în gândurile bucătăresei. Iar când drumul îi poartă chiar prin locul respectiv, soarta va face să ajungă chiar la ușa Devei, dar în niște circumstanțe cumplite! Despre ce e vorba, vă las să aflați singuri. Povestea respectivă e una din cele mai impresionante din carte.

Un alt episod impresionant este cel cu întâlnirea dintre Nayan și Aghor cu fratele lor mai mare, Khalu, numai că acesta făcea parte din oamenii stăpânirii, ba, mai mult, parcă îi fusese spălat creierul: crezuse toate minciunile lui Nadas despre ai săi!

Nici întâlnirea cu Chandan, un frate pe care îl crezuseră mort, nu e lipsită de o latură dulce-amară…

Întâlnirea cu șatra de țigani circari, despre obiceiurile acestora și despre paguba suferită – o altă întâmplare care ne ține cu sufletul la gură. Zache și Jeta, ca și misteriosul Bruno se alătură salbei de personaje întâlnite în cale, care vor condimenta povestea.

”- Nu ne poți ajuta, spuse Findor, amărât. Dacă îl întâlnești pe unde mergi, spune-i că ne-a făcut un mare rău. Nici nu-și imaginează cât de mare. Că a condamnat la moarte un tată și poate, pe fiii și fiicele sale. Dacă a făcut-o doar pentru distracție, e blestemat și sufletul îi va fi pe veci damnat.”

Episoade și scene dramatice, alternând cu cele amuzante, momente pline de romantism și magie, răsturnări de situație, întâmplări complet neașteptate, relații de familie și de prietenie puse la încercare, de toate acestea vom avea parte pe măsură ce avansăm în poveste.

Despre călătoria Torililor, mânați de dragostea și grija pentru ai lor, ajutați de elfi, inițial din recunoștință, iar pe parcurs din sinceră prietenie, unde îi va duce drumul, ce locuri vor străbate, cum și dacă vor depăși piedicile ivite în cale, și cu ce preț, ce sacrificii vor trebui făcute și cum va evolua frumoasa și fragila poveste de iubire dintre Nayan și Raeran, o iubire ce pare imposibilă, fără nici un viitor, vă invit să aflați citind acest al doilea volum din Regatul inocenților.

“Le datoram atât de multe fiilor reginei Meril! Ei ne țineau laolaltă, ne aminteau în permanență că nimic nu era pierdut atâta timp cât rămâneam uniți și că, indiferent cât de greu de escaladat se putea arăta o cale, drumuri noi se dezvăluiau celor care nu abandonau speranța.”

Cartea Regatul inocenților de Theo Anghel poate fi comandată de pe quantumpublishers.ro, carturesti.ro

Recenzii cărți Theo Anghel

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți fantasy

Recenzii Editura Quantum

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *