Delicatese Literare
Recenzii

Regatul sfărâmat de Erin Watt, seria Familia Royal, Editura Trei – recenzie

Regatul sfărâmat

(Cracked Kingdom – 2018)

Erin Watt

Editura Trei

An aparitie: 2019

Nr. pagini: 392

Traducerea:  Monica Vlad

Erin Watt este pseudonimul sub care semnează două autoare de succes (Elle Kennedy și Jen Frederick), unite de pasiunea pentru cărțile bune și plăcerea de a scrie. De asemenea, ele pun mare preț pe imaginație și originalitate. Ce iubesc cel mai mult – în afara de familie și animaluțele lor de companie, desigur – este să vină cu tot felul de idei amuzante și uneori trăsnite. De ce se tem cel mai tare? Să nu se despartă. Le puteți urmări pe www.authorerinwatt.com.

1. Prințesa de hârtie – Paper Princess – 2016 – recenzie

2. Prinţul de hârtie – Broken Prince – 2017- recenzie

3. Palatul de hârtie – Twisted Palace – 2016 – recenzie 

4. Moștenitorul decăzut – Fallen Heir – 2017 – recenzie

5. Regatul sfărâmat – Cracked Kingdom – 2018

New York Times Bestseller
USA Today Bestseller

Genul: Young-adult

Tragedie. Trădare. Încredere.
Hartley trebuie să înfrunte realitatea – nu poți scăpa de cei din familia Royal.
Fie trăiești după regulile lor, fie mori din cauza lor.
Din clipa în care Hartley Wright l-a întâlnit pe Easton Royal, viața ei n-a mai fost la fel: dușmani se ascund după fiecare colț și pericole pândesc în spatele fiecărei uși.
După un accident în care își pierde memoria, Hartley nu mai poate avea încredere în nimeni, nici măcar în băiatul cu ochi albaștri care îi promite că totul va fi bine.
Fiindcă, deși memoria lui Hartley e plină de lacune, instinctele îi spun că Easton e periculos. Nu știe dacă are intenții rele sau, dimpotrivă, este tocmai salvarea ei. Un adevărat maestru al încurcăturilor, Easton îi trezește sentimente intense, dar prea confuze pentru ca fata să le poată descâlci.
Easton vrea ca ea să-și amintească. Hartley crede că e mai bine să uite.
Și s-ar putea să aibă dreptate.

“O lectură pur și simplu încântătoare.” – Kirkus Reviews

„Dacă vrei o experiență intensă, care să te facă să te simți ca într-un film și să-ți dorești mai multă aventură, nu ezita să citești Regatul sfărâmat!” – Tied Up in Romance

„Un amestec surprinzător de momente romantice și comice, străbătut de dramatismul inerent adolescenței.” – Lustful Literature

Regatul sfărâmat – un final pe măsura acestei minunate serii, Familia Royal, una din cele mai frumoase serii young adult pe care am citit-o. Nu știu de ce am amânat atâta lectura acestui ultim volum, cred că sinopsisul nu m-a prea convins, și nici titlul. Mi-au plăcut foarte mult primele patru volume și, sinceră să fiu, aveam emoții că nu cumva finalul să „strice” povestea, cum am „pățit” de câteva ori cu serii care mă încântaseră până înaintea ultimului volum.
Din fericire, aici nu a fost cazul, am avut parte de o încheiere de serie pe placul meu: o poveste alertă și emoționantă, plină de suspans, care nu lasă fire în aer și se termină pe o notă pozitivă, luminoasă și plină de speranță în viitor.

Volumele nu se pot citi independent, fiind genul de serie la care acțiunea ”curge” dintr-un volum în altul. Finalul fiecărui volum în parte ne-a lăsat cu ochii-n soare și cu interesul și curiozitatea întinse la maximum pentru a vedea ce se întâmplă în cele ce urmează.

Cartea aduce în prim plan problemele și frământările unor adolescenți – la prima vedere privilegiați de soartă -, dar trage și un semnal de alarmă asupra copiilor de bani gata, care au impresia că li se cuvine totul, mulți dintre aceșta, lipsiți de valori familiale reale, fiind afectați de lipsa interesului propriilor părinți în privința preocupărilor lor.

Toți membrii familiei Royal apar în toate volumele, însă în prim plan sunt Reed și Ella – protagoniștii primelor trei volume – și Easton, protagonistul ultimelor două. Deși mi-a plăcut povestea lui Easton și Hartley, recunosc că povestea lui Reed și Ella rămâne preferata mea. Ca o constatare, am avut parte de atâtea întâmplări și răsturnări de situație de-a lungul seriei, încât pare greu de crezut că totul s-a întâmplat în doar un an și ceva… 

Easton e un tip deștept, șarmant și sexy, plin de el, egoist și superficial, însă plăcut de toată lumea, mai ales de reprezentantele sexului frumos, având deja la activ, la cei optsprezece ani ai lui, o sumedenie de aventuri. În acest volum însă îl găsim mult domolit, fiind îndrăgostit până peste cap de Hartley.

Hartley provenea dintr-o familie foarte avută și influentă, dar Easton a cunoscut-o pe când locuia într-o cămăruță sărăcăcioasa dintr-un cartier rău famat, lucrând ca chelneriță pentru a se întreține. Însă, atunci când Easton a aflat secretele întunecate din familia acesteia, reacția lui – s-a dus, beat fiind, să se certe cu tatăl ei – a declanșat un eveniment dramatic: Hartley, extrem de încărcată emoțional, s-a urcat în mașină conducând neatentă și izbind frontal mașina care venea cu o viteză exagerat de mare din sens opus, mașină în care se aflau gemenii Royal, Seb și Sawyer, și prietena acestora, Lauren.

Regatul sfărâmat ne oferă un final intens, dramatic, dar ”dulce”, nu numai pentru povestea lui Hartley și Easton, ci și pentru cuplul meu favorit, Reed și Ella. În continuare nu am rezonat cu gemenii, chiar dacă mi-a părut rău pentru drama prin care trec în acest volum. M-a deranjat nepotrivita relație în trei cu Lauren, despre care știm din volumele trecute, dar nu vă mai dau amănunte, veți vedea ce deznodământ va avea.

Revenind la spital, în urma accidentului, unul din gemeni este grav rănit, zbătându-se între viață și moarte, iar Hartley își pierde memoria, uitând complet ultima perioadă din viața ei. Mi-a părut rău de Hartley, am urât familia ei și felul în care s-au purtat cu ea, mi-a părut rău de pierderea ei de memorie, dar parcă mi s-a părut prea naivă și având încredere fix în cine nu trebuia atunci când încerca să afle informații despre perioada ”lipsă”.

Cartea este scrisă la persoana întâi, alternativ, din perspectiva lui Easton, respectiv a lui Hartley, fiind astfel conectați la gândurile și trăirile acestora.

Cum se îmbină și rezolvă acest puzzle de întâmplări intense și pline de suspans, cum se derulează relația dintre Easton și Hartley având în vedere că el e topit după ea, iar ea nu și-l aduce aminte, punând la îndoială tot ce îi spune, și ce se întâmplă cu fiecare personaj în parte, vă las să descoperiți citind cartea.

”Mi-aș putea îngădui să fiu tristă pentru amnezia mea. Mi-aș putea petrece ani întregi văitându-mă că tatăl meu nu m-a iubit niciodată, că mama mea este mai interesată de banii ei și că e posibil să dureze ceva vreme până când surorile mele își vor da seama că suntem de aceeași parte a baricadei. Dacă aș face asta, (…) ura ar ocupa atât de mult loc în inima mea, încât n-ar mai fi loc pentru fericire.

În schimb, (…) mi-aș putea deschide inima pentru a primi toată dragostea prețioasă pe care Easton vrea s-o reverse asupra mea. Așa că-mi înlănțui brațele în jurul soarelui și îi dau voie să mă încălzească și pe dinăuntru, și pe dinafară.”

În ciuda titlului acestui ultim volum, nimic nu se sfărâmă, ci se ”repară” tot ce era greșit, făcându-se ”dreptate” fiecărui personaj după merit. Toate întrebările rămase în aer își găsesc răspuns, personajele evoluează, iar relațiile se cimentează sau se destramă (cum e cea dintre gemeni și Lauren), în funcție de baza pe care erau clădite. Dacă v-au plăcut primele volume ale seriei, nu mai stați pe gânduri, ”atacați” fără emoții ultimul volum, nu veți fi dezamăgiți!

În final, nu pot decât să recomand această minunată serie young adult tuturor fanilor acestui gen, o serie care mi-a plăcut și care mi-a menținut curiozitatea trează de la volum la volum, până la ultimul rând.

Cărțile scrise de Erin Watt pot fi comandate de pe edituratrei.roelefant.rolibris.rolibrarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.rolibrariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

12 Comments

 • Mirela Barbălată

  Ooo, ce recenzie intensă și caldă în același timp! Felicitări! Se simte că ți-a plăcut!

  Ultimele două volume din serie nu le am dar voi rectifica problema .

 • familiasimionescuyahooro

  Splendid! Minunata recenzia, extrem de tentanta! ❤Acest ultim volum inca nu l-am citit dar acum, afland ca are un final frumos, nu mai stau pe ganduri! Multumesc pentru excelenta recomandare!❤

 • Daniela Balan

  Doar primele trei volume am reușit să le citesc și mi-au plăcut mult ! O carte superbă și o recenzie pe măsură, felicitări ❤️

 • anasylvi

  E foarte frumoasa recenzia si foarte atragatoare pentru fanii genului. Eu nu prea ma dau in vant dupa genul acesta si atunci cand rareori o fac, aleg romane de sine-statatoare. Sigur cei care indragesc aceste povesti vor fi incantati de lectura seriei.

  • Oli

   Multumesc, Ana! Intr-adevar, e mai ”inconfortabil”, sa zicem, de citit o serie cu volumele legate intre ele, mai ales cand exista o oarecare distanta intre lectura lor. Ies din atmosfera seriei si mi se intampla chiar să uit unele detalii pana când apare volumul urmator, asa ca, din acest punct de vedere, si eu prefer seriile cu volume de sine-statatoare, sau, de cate ori pot, am rabdare sa strang toata seria si le citesc la rand.

 • Tyna

  Minunată recenzie! Îți așteptam cu nerăbdare impresiile la acest ultim volum, și eu aveam oarecare emoții în privința finalului, ținând cont de titlu. Acum m-am liniștit și abia aștept să citesc și eu această serie, care sunt convinsă că o să îmi placă foarte mult!

 • Doina

  O serie absolut superba! Ma bucur ca si tu ai aceeasi parere despre ea si te felicit pentru recenzie!
  Mi-ar fi placut ca editura sa traduca si povestea lui Gideon si lui Savannah chiar daca este asa mica.
  Preferatii mei raman tot Ella si Reed.
  Imi place mult si Easton, parca ma asteptam la altceva de la povestea lui, dar pana la urma a fost bine si asa.
  Recomand si eu povestea familiei Royal din toata inima si astept cu nerabdare alte carti scrise de aceste doua autoare istete si fermecatoare.

  • Oli

   Multumesc mult Doina, ma bucur ca suntem pe aceeasi lungime de unda! Si mie mi-ar fi placut sa aflu si povestea lui Gideon, si as fi curioasa si ce curs va lua viata gemenilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *