Delicatese Literare
Recenzii

Regatul spinilor și al trandafirilor de Sarah J. Maas, Editura RAO – recenzie

Regatul spinilor și al trandafirilor

(A Court of Thorns and Roses – 2015)

Sarah J. Maas

Editura : Rao

Genul: aventuri/fantasy

Nr. pagini: 480

Traducător: Lingua Conexion

1. Regatul spinilor si al trandafirilor – Editura Rao – Court of Thorns and Roses – 2015
2. Regatul ceţii şi al furiei – Editura Rao – A Court of Mist and Fury – 2016 – recenzie
3. Regatul aripilor și al pieirii – Editura Rao – A Court of Wings and Ruin – 2017 – recenzie
3.5. Regatul ghețurilor și al înstelării – Editura Rao – A Court of Frost and Starlight – 2018 – prezentare
     4. Regatul flăcărilor argintii – Editura Rao – A ​Court of Silver Flames – 2021 – recenzie

Feyre a crescut într-o lume în care magia există doar în legende. Dar dacă această lume ar fi reală şi, mai mult decât atât, ar ameninţa să arunce lumea muritorilor într-un război întunecat? Mânată de promisiunea de a-şi apăra familia, făcută mamei ei, Feyre va afla că în lumea zânelor totul este posibil, chiar şi să te îndrăgosteşi de un Mare Lord al spiriduşilor. O ameninţare pluteşte, însă, asupra acestui tărâm magic, iar Feyre este singura care poate salva de la pieire regatul zânelor şi lumea oamenilor.

„Regatul spinilor și al trandafirilor” de Sarah J. Maas, primul volum al seriei cu același nume, este un fantasy deosebit, captivant și seducător, ce te atrage în universul construit cu măiestrie de către autoare, ținându-te  captiv până la final. Dramatismul situațiilor, misterul, suspansul și acțiunea cresc gradual atingând, către final, cote maxime.

World building-ul cărții e fantastic, autoarea posedă mult talent, imaginație și creativitate, creionând cu pasiune o lume uimitoare ce se înfățișează cititorului în toată splendoarea ei. Bogăția detaliilor, ritmul acțiunii, descrierile fascinante dar și construcția personajelor sunt doar câteva din atuurile acestei lecturi de calitate.

Totul începe cu Feyre, o muritoare cu o familie săracă, o tânără înfometată și murdară ce se zbate pentru a supraviețui de pe o zi pe alta și a-și hrăni familia. De ce? Pentru că părinții ei au fost cândva bogați, dar câteva investiții neinspirate ale tatălui au dus la pierderea întregii averi. Mama ei a murit și ei au părăsit conacul, dar bătăușii creditorilor l-au lăsat pe tatăl ei cu o infirmitate. Cu banii care le-au mai rămas au cumpărat o cocioabă, o casă mică și înghesuită. Din acel moment, tatăl ei a căzut într-o stare de totală indiferență și absenteism față de tot ceea ce se petrecea în familia lui.

Trei surori, trei caractere complexe, trei personalități extrem de diferite stau în centrul acestei familii: Nesta, fata cea mare – rece, nesuferită, aspră, neînduplecată,  Elaine, cea mijlocie – bună, iubitoare, sensibilă, și Feyre, fata cea mică – muncitoare, luptătoare, introvertită, talentată la pictură, nevoită să-i hrănească pe toți pentru a nu muri de foame, o tânără pentru care promisiunea făcută mamei sale pe patul de moarte, este mai puternică decât însăși viata.

Suntem într-un timp în care oamenii trăiesc sub amenințarea zânelor și spiridusilor pe al căror tărâm niciun muritor nu îndrăznise să meargă. Și astfel, autoarea așterne, sub ochii cititorului, două lumi – lumea oamenilor, cu cei foarte bogați și cei foarte săraci, și lumea impresionantă a nemuritorilor din tărâmul zânelor, Prythian. Între cele doua lumi există o graniță, un zid invizibil marcat de o pădure în care Feyre vânează pentru a supraviețui. Tratatul încheiat în urmă cu cinci sute de ani este singurul care asigură existența oamenilor, cu mult timp în urmă muritorii fiind sclavii Marilor Spiriduși, răsculându-se într-un război nimicitor, oribil, din care perdanți au fost ei. În ultimul timp însă, oamenii șoptesc pe la colturi că ceea ce odată fusese o legendă despre acest război împotriva maleficilor spiriduși este pe cale să devină realitate, spiriduși întruchipati în animale de pradă fiind văzuți în pădurea din jurul zidului ce desparte tărâmul muritorilor de cel al nemuritorilor.

Când Feyre omoară la vânătoare, în aceasta pădure, un lup, pentru a-i vinde blana și a face rost de mâncare, habar nu are că este pe cale să-și schimbe destinul, pentru că de fapt ea a ucis un spiriduș! Viata ei ia o turnură de neimaginat când o bestie năvălește în căsuța lor înghesuită cerând tribut de sânge, conform Tratatului, pentru moartea lupului – spiriduș  ucis  de Feyre. Fie vine să își sacrifice viata de muritoare trăind pentru totdeauna pe tărâmul dușmanilor ei, tărâmul nemuritorilor, în casa lui, fie este ucisă în fata familiei. Sânge pentru sânge, viață pentru viață. Prythian, tărâmul plin de magie, împărțit în șapte regate, fiecare condus de un Mare Lord- ființă cu puteri supranaturale deosebite- va fi închisoarea ei.

În acest fel, facem cunoștință cu Tamlin, Marele Lord al Regatului Primăverii, nobil conducător, frumos, războinic, mortal, care își aduce acasă muritoarea ce ucisese pe unul dintre supușii lui, pe care el îl trimisese pe tărâmul oamenilor cu un anumit scop și anume acela al găsirii unui leac, pentru că în Taramul zânelor exista de aproape cincizeci de ani o boala, o vrajă care a dus la diminuarea, an de an, a forței supranaturalului, ceea ce a determinat diminuarea puterilor magice, de parcî o forță monstruoasă i-a secătuit și vlăguit. În plus, cei din Regatul Primăverii, de la Tamlin-Marele Lord  la ultimul servitor, au încrustate pe față, fiecare, câte o mască, ținută prin puterea întunecată a blestemului.

Așadar, acel spiriduș în trup de lup fusese trimis de către Tamlin, pe tărâmul oamenilor, pentru a găsi ceva ce se va dovedi a fi mult mai complex și mai greu de găsit decât niște simple ierburi. Această boală le-a slăbit nu numai magia, dar le-a slăbit si apărarea pentru că în Ținutul Zânelor au apărut tot felul de creaturi mortale înfometate, care ademenesc și ucid.

Regatul Primăverii este un loc absolut splendid, extrem de bine creionat, delicat și sensibil descris, autoarea scoțând în evidență opulenta, bogăția amețitoare și luxul în care trăiesc ființele supranaturale. Cei doi protagoniști sunt ființe marcate de trecut, cu poveri sufletesti, ale căror emoții și personalități sunt subtil creionate- Feyre ni se înfățișează ca o luptătoare, o tânără loială față de familia ei, măcinată de vinovăția că noua ei viata este îndestulată pe când cei pe care-i iubește mor de foame, mândră, încăpățânată, dar cu o inimă atât de mare încât ar putea cuprinde tot tărâmul Zânelor în ea, pe când Tamlin apare ca un luptător dur, neînduplecat, cu emoțiile ținute „sub cheie”, arogant dar în același timp protector, milos, neînfricat.

Două ființe suferinde dar puternice se zbat să trăiască într-o lume dură, în care magia trosnește la fiecare pas, în care nimic din ce se înfațișează ochilor nu este ceea ce pare, în care lupta pentru putere și dorința de control sunt duse la rang de artă, în timp ce o forță oribilă, mortală, nemiloasă, secătuiește magia Tăramului, înrobind conducătorii și supușii, amenințând cu distrugerea omenirii. Cheia acestui blestem, enigmele ce se cer rezolvate, misterul din jurul acestei boli ce încătușează magia își au răspunsurile în spiritul lui Feyre, o muritoare care poartă în suflet nemurirea și în inimă iubirea. Va reuși ea să le găsească? Un singur cuvânt îmi vine în minte pentru a descrie aceasta poveste: Fermecatoare!

„Veche, această pădure era antică. Și vie, într-un fel pe care nu-l puteam descrie, ci doar simți până în măduva oaselor. Poate că eram primul om care mergea pe sub acele crengi grele și întunecate în ultimii cinci sute de ani, mirosind prospețimea frunzelor de primăvară, care masca umezeala și putregaiul. Mesteceni-apă curgătoare. Mi-am croit drum prin pădure cu respirația tăiată. Noaptea era periculoasă, mi-am amintit eu. Aveam doar câteva ore până la apus. (…) Am mers tiptil, cu ochii și urechile în patru, respirând calm. Cu sau fără neajunsuri, tot puteam să vânez iar răspunsurile de care aveam nevoie meritau efortul.”

Cărțile autoarei Sarah J. Maas pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Sarah J. Maas

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți fantasy

14 Comments

  • Mirela Barbalata

    Felicitări pentru recenzia complexă și captivantă!
    Seria aceasta este foarte apreciată și iubită! Cu siguranță ai petrecut clipe minunate în compania eroilor.

    • Carmen Simionescu

      Mulțumesc, Mirela! ♥️Este un început de serie excelent! Abia astept sa citesc volumul 2.

  • anasylvi

    Mmm, foarte tentant! Chiar suna bine de tot acest inceput de serie. Seria Tronul de Clestar m-a cucerit abia de la volumul 3, dar apoi chiar m-a convins, in special prin modul in care autoarea creeaza personajele (si cuplurile). Cred ca si aceasta serie e foarte frumoasa, se vede ca ti-a placut, ai transmis clar acest lucru. Felicitari pentru recenzie si multumesc pentru impresii si recomandare!

    • Carmen Simionescu

      Mulțumesc mult, Ana, cu mare drag recomand acest prim volum al seriei! ❤️Sunt convinsa ca și volumul doi va fi o adevărată delicatesa literara! ❤️

  • Oli

    O adevarata ispita, minunata recenzie, felicitari Carmen si multumesc! Ma bucur ca am cartea, e clar ca trebuie sa o trec la prioritati, m-ai tentat la maxim cu recenzia ta!

  • Carmen Simionescu

    Mulțumesc mult, Oli, cu mare drag! ❤️ Vei fi captivanta atât de poveste cât și de personaje! Lectura fermecatoare sa ai! ❤️

  • Doina

    Felicitari pentru recenzie si pentru ca citesti aceasta serie! Pentru mine este una dintre cele mai frumoase fantasy citite. Si spre deosebire de Tronul de clestar, consider ca este si una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste. Va indemn din tot sufletul sa cititi aceasta poveste fantastica si emotionanta!

    • Carmen Simionescu

      Mulțumesc mult, Tyna, cu mare drag! ❤️Vei fi incantata și captivanta atât de intriga cât și de personaje! Lectura minunata îți doresc! ❤️

  • Lavii

    Heii!! Citesc mereu blogul tau si avem gusturi suoer asemanatoare! Ai putea sa imi spui oare care este ordinea corecta a cartilor si a seriilor autoarei? Pleeease

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *