Delicatese Literare
Recenzii

Regele malefic de Holly Black, Seria Făpturile văzduhului, Editura Storia Books – recenzie

Regele malefic

(The Wicked King – 2019)

Holly Black

Editura Storia Books

Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 360
Traducerea: Bogdan Voiculescu
Genul: Fantasy, Young Adult
Seria Făpturile văzduhului/ The Folk of the Air Series:
  1. Printul nemilos – The Cruel Prince – 2018 – recenzie
  2. Regele malefic – The Wicked King – 2019
  3. Regina fără regat – The Queen of Nothing – 2020
Holly Black este autoarea mai multor serii fantasy pentru copii și adolescenți. Printre cărțile sale se numără Cronicile Spiderwick (scrisă împreună cu Tony DiTerlizzi), seria The Modern Faerie Tale, seria Curse Workers, Doll Bones, The Coldest Girl in Town, seria Magisterium (scrisă împreună cu Cassandra Clare) și Darkest Part of The Forest. A locuit în copilărie într-o vilă din epoca victoriană, iar mama ei îi povestea mereu basme cu zâne şi stafii. E o colecţionară avidă de volume rare de folclor, de păpuşi ciudate şi de pălării nebuneşti.
A ajuns printre finaliștii Premiului Eisner și a primit Premiile Andre Norton, Mythopoeic și Newbery Honor. Holly locuiește în Massachusetts împreună cu soțul ei, Theo, într-o casă cu o ușă secretă.
După ce și-a trădat familia și l-a păcălit pe Cardan să devină regele ei marionetă peste regatul Elfhame, Jude descoperă că este mult mai ușor să câștigi puterea decât să o păstrezi. Politica de la curtea zânelor, cu alianțele ei mereu schimbătoare, este foarte complicată, iar Cardan se dovedește a fi mult mai greu de controlat decât și-a imaginat Jude. Mai ales că face tot ce îi stă în putere ca să o umilească și să-i submineze planurile, chiar dacă fascinația lui pentru ea rămâne neștirbită.
Când devine limpede că un apropiat are de gând să o trădeze, punând în pericol viața ei și a celor pe care îi iubește, Jude trebuie să găsească trădătorul și să-și înfrunte propriile sentimente complicate pentru Cardan, pentru a-și menține puterea, ca muritoare într-o lume a zânelor.
Regele malefic este a doua carte din seria Făpturile văzduhului. Continuarea fermecătoare și sângeroasă a romanului Prințul nemilos, bestseller New York Times.
„Un amestec amețitor de trădări, mitologie fantastică și atracție toxică clocotește în continuarea romanului Prințul nemilos. Lumea creată de Holly Black este incredibil de bine construită, astfel încât întorsăturile de situație par inevitabile.” — Kirkus Reviews
„O aventură periculoasă, plină de mister, trădări, intrigi și iubire… Acțiunea extravagantă din acest regat plin cu personaje egocentrice, ticăloase și manipulatoare tratează, din loc în loc, și probleme tipice lumii reale.” — VOYA
„Regele malefic prezintă întorsături de situație fascinante, pasiuni mistuitoare, violență brutală, spioni și ospețe de toate felurile – nimeni nu insuflă viață politicii complicate de la curțile Tărâmului Zânelor la fel de bine și cu atâta inteligență precum Holly Black.” — Shelf Awareness
„Un al doilea volum deosebit, care îl întrece pe primul, lăsând loc, din fericire, altor viitoare intrigi și pasiuni.” — Booklist
„Intriga însăși se răsucește, se contorsionează și se îmbină perfect cu dezvoltarea iscusită a personajelor; astfel, Black demonstrează priceperea unei povestitoare desăvârșite, în tradiția lui Megan Whalen Turner.” — Horn
„O continuare captivantă și impresionantă.” — SLJ
Povestea zânelor din ținutul Elfhame continuă în acest al doilea volum al seriei, „Regele malefic”. Dacă în primul volum – „Prințul nemilos” – am descoperit pe rând cine sunt principalii actori ai acțiunii petrecute pe Tărâmul Zânelor și am făcut cunoștință cu caracteristicile acestei lumi, în acest roman intrigile pentru putere încep să ia amploare.
Cardan a devenit Înaltul Rege, însă e încă legat de Jude prin jurământ timp de un an și o zi. El nu se simte cu adevărat monarh, întrucât trebuie să asculte de Jude și să se obișnuiască cu statutul său. Afișează aceeași neseriozitate care îl caracteriza inițial, iar Jude este cea care trebuie să adune toate informațiile și să le pună cap la cap, manevrând cu abilitate ițele, eludând jurăminte, mințind cu dibăcie și riscând inclusiv propria viață pentru ca să poată să continue planul inițial, acela de a-l pune într-o zi pe tron pe Oak.
Generalul Madoc nu stă nici el cu brațele încrucișate, după cum și alți conducători ai zânelor își doresc să capete putere cât mai mare.
Balekin, cel care și-a ucis tatăl, fratele și surorile este închis în Turnul Uitării, dar inclusiv de acolo conspiră înspre a-și vedea visul realizat – să îl înlăture pe Cardan, pe care îl consideră nedemn de tron și să îi ia locul. Regina Orlagh a Mării de Jos ar vrea ca Înaltul Rege să se însoare cu fiica ei, Nicasia. Atunci când Cardan refuză, ea începe să comploteze alături de Balekin.
Între timp, Taryn și Locke se pregătesc de nuntă, un eveniment la care sunt așteptate Vivienne și partenera ei muritoare, Heather, precum și micul Oak. Evident, acesta poate fi într-un potențial pericol din partea Mării de Jos, iar Jude face planuri peste alte planuri pentru a-l ține în siguranță, dar totodată de a demasca intențiile reginei adâncurilor.
Lucrurile iau însă o întorsătură neașteptată, iar Jude trebuie să folosească tot ce a învățat de la Madoc, Gândac și Bombă, precum și cele experimentate pe cont propriu, pentru a putea naviga pe aceste ape tulburi ale politicii zânelor. Războiul este numai la un pas distanță, evenimente neprevăzute se țin lanț iar trădarea nu avea cum să lipsească din peisaj.
Holly Black a izbutit un volum al doilea mai complex decât primul, cu mai multă intrigă și acțiune propriu-zisă. Jude domină clar peisajul, fiind personaj-narator, iar intensitatea ei este prezentă în fiecare pagină a romanului. Ea este protagonista cu literă mare, ceilalți apar pe lângă ea doar ca personaje secundare. Mi-ar plăcea ca autoarea să lase puțin și celelalte personaje să se desfășoare mai amplu, așa cum face, spre finalul cărții, cu Înaltul Rege Cardan. Cu toate acestea, acțiunea alertă, răsturnările de situație și urzeala pe care o țese Jude și în care se prinde singură uneori, fac lectura foarte atrăgătoare. Nu există momente de umplutură, poate doar ușoare momente în care zbuciumul interior al protagonistei nu este surprins la maximum, luând în considerare tumultul prin care trece.
Privit însă în contextul subgenului fantasy de care aparține seria, anume young-adult, nu deranjează această adaptare rapidă pe parcurs, fără prea multe introspecții, întrucât este potrivită vârstei protagonistei și statutului său de muritoare.
Magia prezentă în serie este foarte convingătoare, regulile lumii zânelor ne pun la încercare imaginația, iar jocurile de putere din carte sunt destul de încurcate cât să capteze atenția. Povestea cu potențial romantic dintre Jude și Cardan se conturează și ea foarte promițător.
Recomand seria tuturor iubitorilor de fantasy, mai ales celor care îndrăgesc o combinație de aventură, intrigă asezonate cu tușe de romantism, o poveste care evoluează cu fiecare nou capitol și vă poartă într-o lume magică.
„Mă gândesc la cuvintele Bombei și la ceea ce știu și eu despre puterile Înaltului Rege.
Ai observat, fără îndoială, că, de când a început domnia lui, insulele s-au schimbat. Furtunile izbucnesc mai aprig. Culorile sunt puțin mai vii și mirosurile mai tari.
Dar toate astea s-au petrecut fără un efort conștient din partea lui. Sunt sigură că n-a observat că tărâmul se transformă pentru a-i fi lui pe plac.
Privește-i pe supușii tăi, mi-a spus el la un ospăț de acum câteva luni. Păcat că niciunul dintre ei nu știe cine e stăpânul lor adevărat.
Dacă Cardan nu se consideră a fi Înalt Rege al Regatului Elfhame, dacă nu își îngăduie sieși să se folosească de propria sa putere, astea se întâmplă din vina mea. Dacă bobul-strigoiului o să-l omoare, va muri din cauza mea.
– Am să-ți aduc antidotul, îi spun.”

Cartea Regele malefic de Holly Black poate fi comandată de pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Storia Books

Recenzii și prezentari cărți fantasy

14 Comments

Spune-ți părerea!