Delicatese Literare
Recenzii

Regele spinilor de Mark Lawrence, Seria Imperiul fărâmițat partea a II-a, Editura Nemira – recenzie

Regele spinilor

(King of Thorns – 2012)

Mark Lawrence

Editura Nemira

Colectia Nautilus

An apariție: 2019

Nr. pagini: 448

Traducerea: Alexandru Macovescu

1. Prințul Spinilor – Prince of Thorns – 2011 – recenzia
    1.5. Select Mode – 2014
2. Regele spinilor – King of Thorns – 2012
    2.5. Sleeping Beauty – 2013
3. Emperor of Thorns – 2013
Mark Lawrence s-a născut în Champagne-Urbană, Illinois, din părinți englezi, care au revenit în Anglia când fiul a împlinit un an. S-a întors în SUA după ce a obținut titlul de doctor în matematică de la Imperial College, unde a lucrat la multe proiecte, inclusiv programul Star Wars. Susține că, pentru că nu a avut niciodată ambiția de a deveni scriitor, a fost foarte surprins când, încercând să-și găsească un agent pentru o prima carte, propunerea lui a avut succes și s-a finalizat cu un contract de publicare.
Prima lui trilogie, IMPERIUL FARAMITAT, al cărei prim volum este Printul Spinilor, a fost primită cu mare entuziasm în rândul cititorilor de fantasy. Celelalte volume din serie, Regele spinilor (King of Thorns) și Emperor of Thorns (în pregătire la Editura Nemira), au apărut la scurtă vreme. A urmat apoi încă o trilogie reușită, RED QUEEN’S WAR. În 2017 a aparut Red Sister, primul volum din seria THE BOOK OF THE ANCESTOR. Mark Lawrence este căsătorit, are patru copii și locuiește în Bristol.
Seria lui Mark Lawrence, Imperiul fărâmiţat, este o poveste sângeroasă despre trădare, magie și camaraderie, cu un protagonist excepţional, în lupta lui pentru tron și în drumul spre maturizare.
Un roman excelent, complex, chiar mai ambițios decât Prințul spinilor.“ – SFFWorld
La 9 ani, Jorg a jurat că-și va răzbuna mama și frații și până la 15 ani a reușit. Acum are 18 ani și a ajuns deja rege, dar trebuie să țină cu dinții de ce a obținut prin trădare și vărsare de sânge.
Este bântuit de durerea trecutului, de atrocitățile comise și de furia pe care nu și-o poate stăvili. Toate astea în timp ce 20 000 de soldați mărșăluiesc spre porțile regatului său.
Jorg știe că nu poate câștiga în luptă dreaptă. Dar în subsolul castelului găsește niște artefacte străvechi. Unii le consideră magice, el însă știe că secretele lor îl pot ajuta să câștige.
Genul fantasy a depășit de mult granița unor simple povești cu zâne și elfi, vampiri și vârcolaci. Subgenurile sale s-au diversificat considerabil, iar în cadrul unei serii fantasy poți întâlni sub același acoperiș thriller, mystery-crime, romance, horror, filosofie și tot ce ar mai putea un cititor să își dorească, plasate în timp și spațiu de imaginația autorului și limitate doar de aceasta.
Regele spinilor” este volumul al doilea din seria „Imperiul fărâmițat”, de Mark Lawrence. După cum spuneam când am prezentat primul volum, „Prințul spinilor„, acțiunea se petrece nici mai mult, nici mai puțin decât aici, pe planeta noastră, într-un viitor incert, undeva la mult timp după o catastrofă nucleară. Un fantasy medieval, întunecat, cu elemente science-fiction datorate unor vestigii din Era Constructorilor, cum se numeau acei strămoși care ajunseseră cu tehnica la un nivel performant, numai ca să facă totul țăndări cu armamentul nuclear, continuă povestea lui Honorous Jorg Ancrath, tânărul anti-erou cu care am făcut cunoștință în primul volum. Deja știm cum a ales el să folosească una dintre armele străvechi pentru a-și atinge scopul și a-și învinge unii inamici, pornit fiind pe drumul răzbunării. Acum este rege pe tronul maleficului său unchi, Renar, iar răzbunarea a fost un fel dulce-amar. Pentru ca Jorg să ajungă unde își dorește, el trebuie să treacă de Prințul de Arrow, pe care toate profețiile îl declară viitorul împărat, cel care, aparent, va aduce pacea și o epocă luminoasă.
Planul temporal oscilează între un moment numit sugestiv Ziua nunții, plasat la patru ani după evenimentele relatate la finalul volumului anterior și momentele de după acel final, când Jorg, proaspăt învingător, trebuie să ia din nou calea pribegiei. Autorul ne întoarce constant în trecut, urmându-l pas cu pas pe Jorg și anturajul lui fidel, până ajungem la această zi de luptă, ziua confruntării lui Jorg Ancrath cu cei din casa Arrow.
Autorul reușește cu îndemânare să prezinte acțiunile ca pe niște piese de puzzle: ce s-a întâmplat de fapt cu Katherine ap Scorron, cea pe care Jorg o dorește și aș îndrăzni să spun că nu doar atât, în ciuda întunecimii lui; ce acțiuni face Jorg și sub a cui influență, silindu-l să-și încuie amintirile într-o casetă cu spini, din care se eliberează treptat câte una; dorința lui de a-l salva pe micul Gog, ducându-l la Ferrakind, teribilul vrăjitor al focului de pe meleagurile nordice; călătoria spre sud, la rudele mamei, plină de primejdii și atacuri ale necromantei Chella și armatei sale de morți-vii; descoperirile lui Jorg, atât privind lumea dar și propria persoană.
Fiecare capitol din trecut, întocmai ca și în primul volum, începe cu un citat despre unul dintre însoțitorii lui Jorg, acea bandă de ticăloși care, în ciuda tuturor defectelor lor, se remarcă prin loialitatea față de acesta. Deși totul pare a se concentra pe figura lui Jorg, prin intermediul narațiunii la persoana întâi, el reușește să își pună în valoare companionii, să îi facă accesibili din toate punctele de vedere, totodată permițându-ne să privim și în sufletul lui, pe furiș, așa cum și el o face.
V-am mai spus că Jorg nu e cavalerul pe cal alb, dar urmându-l pas cu pas înțelegem bine transformarea lui, cum a devenit el cel din prezent, ce gânduri și sentimente are, ce anume îl animă.
Jorg Ancrath este un personaj foarte complex. Dacă vreodată ne-am întrebat cum este să citim o carte scrisă din punctul de vedere al unui antagonist, acum avem prilejul să o facem. Totuși, adevăratul personaj negativ din povestea aceasta nu este Jorg, ci tatăl său. Povestea nu e simplă, după cum întortocheate sunt și căile tânărului rege și a forțelor care se bat să îl revendice: focul și moartea, Ferrakind și Regele Mort, magii puternice dezlănțuite pe ruinele unei foste lumi supertehnologizate. Care să fie sursa acestor puteri? Se pare că tot Constructorii din vechime au făcut cumva să subțieze vălul dintre materie și energie, să dărâme anumite bariere care mențineau concretețea lumii fizice care, acum, este total transformată. Jorg trebuie să își asume consecințele faptelor sale, să înfrunte o realitate dură, care nu se va soluționa de la sine; drumul lui e pavat, în continuare, cu spini. Nici visele nu sunt în siguranță, oamenii fiind manipulați atât în somn cât și în stare de veghe, răsuciți ca niște marionete pe sfori de cei care stăpânesc arta de a-ți intra în minte, o formă de-a dreptul malefică de invadare a unei persoane, căreia protagoniștii trebuie să îi facă față într-un fel sau altul.
Un fantasy cu accente SF și horror, cu un nivel crescut de violență, scene dure și bătălii epice, desfășurate pe parcursul a patru ani, timp în care Jorg ajunge la maturitate, deși copil nu mai era de mult. În ce fel vor evolua lucrurile pentru Jorg, ce revelații cumplite îl așteaptă și cum poate să își continue drumul pe care i l-a rezervat soarta, aflați citind romanul. Pentru fanii grimdark, dacă îi îndrăgiți pe Abercrombie, Erikson sau Martin, este o lectură de neratat. Pentru toți ceilalți, dacă vreți și o altă perspectivă asupra eroismului, vă recomand să încercați această serie.
„Focul lui Ferrakind scuipa, curgând peste podeaua peșterii. Mi-am dat seama că râde.
– Constructorii au încercat să distrugă barierele dintre gând și materie. Astfel lumea se putea schimba mai ușor, printr-o simplă dorință. Au subțiat limita între viață și moarte, între foc și nefoc, au micșorat diferența între asta și aia, chiar și dintre ici și colo.
Mi-am dat seama că sănătatea mintală a lui Ferrakind fusese primul lucru mistuit în iadul său personal.
– Poți să-l ajuți pe băiat? L-am întrebat tușind.
– E scris în el. Gândurile sale ating focul. Focul atinge mintea. Este trecut prin foc. Nu putem schimba ce este scris.”

Cartea Regele spinilor de Mark Lawrence poate fi comandată pe nemira.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

 

12 Comments

  • Tyna

    O recenzie minunată și foarte convingătoare! Felicitări! Sper să apară cât mai repede și cel de-al treilea volum al seriei. Mulțumesc pentru recomandare!

  • Geo

    Cu siguranta lucrurile si situațiile se complică pe parcursul acestui volum. O acțiune intensa. Sunt convinsă ca voi savura seria asta atunci când o voi citi. Mulțumesc pentru recomandare, Ana! Felicitări pentru frumoasa recenzie. ❤️❤️❤️

    • Eugen Petcu

      Am citit prima carte din serie, Prințul Spinilor, si mi s-a parut foarte buna. In consecință am trecut la a doua carte a seriei. Hmmm… la inceput am crezut ca a doua carte e ceva psihedelic sau greu de inteles comparativ cu prima. Dar dupa dupa parcurgerea unei treimi din carte, mi-am dat seama ca traducerea e problema. Pur si simplu e tradusa ingrozitor. Nu cuvintele sunt problema ci topica in cadrul propoziției, respectiv constructia frazei, care sunt atat de nenaturale incat e pur si simplu dificil de citit. Ma simt nevoit sa pun cartea deoparte si sa citesc altceva, cu toate ca mi-as dori foarte mult sa stiu continuarea povestii lui Jorgh.

  • Mirela Barbalata

    Recunosc ca e prea mult pentru mine . Dar, niciodata sa nu spui niciodata . Cine stie? Poate intr-o zi voi citi seria :)_ .

    Felicitari!

    • anasylvi

      Asa e, nu se stie cand vei incepe sa citesti si acest gen si chiar sa-ti placa foarte tare, mai ales aceste romane semnate de autori excelenti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *