Delicatese Literare
Recenzii

Regina mea de Andrea Jean-Baptiste, Editura Pandora M – recenzie

Regina mea

Andrea Jean-Baptiste

Editura Pandora M

Anul apariției: 2018
Nr. de pagini: 192
Titlul original: Ma Reine
Traducere de: Lucia Vișinescu
Prix Femina des lycéens 2017
Prix du premier roman 2017

O poveste inițiatică despre un băiat neobişnuit, poreclit Shell, o poveste în care totul este adevărat, totul e vis, totul e imaginație.

Shell a abandonat şcoala şi locuieşte cu părinții într-o benzinărie. Într-o zi, din cauza unei țigări, aproape că declanşează un incendiu. Părinții săi se gândesc să-l trimită la o şcoală specială. Atunci, ca să devină bărbat, Shell se hotărăşte să meargă la război.
Porneşte pe cărarea din spatele benzinăriei, dar, când ajunge pe platoul alpin, îl întâmpină doar mirosul de tufe uscate şi o tăcere adâncă. O siluetă uşoară ca o răsuflare apare brusc în fața lui. Această fiică a vântului, care îi cere să o numească „regina” lui, este Viviane.
Cu ea, totul se inventează. Platoul este locul lor de joacă. Shell se lasă copleşit de senzații. Şi decide să se supună dorințelor reginei sale. Dragostei. Jocului şi nepăsării.

Un stil, un ton, o muzică aparte… Încă de la primele pagini, ne dăm seama că acesta e un pariu câştigat, că Regina mea este un interludiu fermecat, una dintre acele poveşti inițiatice care îi încântă pe adulții ce şi-au păstrat sufletul de copil. – L’Express

Un roman ca un mic moment de iluminare. Poetic, tulburător, unic. – Télématin

Micul Prinț în țara lui Giono. – L’OBS

„Regina mea” poate fi considerat un roman al copilăriei, o călătorie într-un moment real, însoțit însă de elemente mitice, caracteristic acestei perioade din dezvoltarea umană. În acest scurt roman, autorul ne introduce în lumea lui Shell, un băiat de 12 ani, diferit și totodată reprezentativ.

În plan concret, acțiunea este plasată în Provence, în vara anului 1965. Shell, un băiat care a fost nevoit să abandoneze școala locuiește împreună cu părinții săi într-o benzinărie pe care aceștia o dețin. Acolo trăiește într-o izolare relativă, cu micile lui tabieturi, ca într-o oază temporală. Numele lui adevărat nu îl aflăm, doar porecla care vine de la geaca pe care o poartă când face plinul și pe care o îndrăgește. Îi putem pune etichete lui Shell: că este întârziat mental sau că are un IQ sub medie, că e dislexic, cu note autiste, că are tendințe obsesiv-compulsive. Putem face acest lucru, pentru că este ceea ce am fost învățați de societate. Toată lumea are grijă să îi pună etichete lui Shell. El este un copil special și, în același timp, un copil obișnuit, care îl adoră pe don Diego de la Vega, vestitul Zorro. Are doi inamici: Malocchio, un dușman ancestral responsabil pentru vraja aruncată asupra mamei sale, al cărui rezultat este chiar el și Macret, colegul care l-a hărțuit pe când era la școală.

La un moment dat, Shell află că sora sa ar putea veni să îl ia din mediul său obișnuit, lucru care îl determină să treacă la acțiune. Astfel, Shell pornește la război, așa cum a auzit că fac bărbații și într-o noapte fuge de acasă, lăsând în urmă tot ce îi era familiar și lansându-se într-o aventură. Reperele lui legate de timp și spațiu sunt foarte încurcate, el neștiind precis unde ar fi acel război de care a auzit. Ajunge pe platourile muntoase din zonă, unde se întâlnește cu Viviane, o față de treisprezece ani care îl fascinează și care se declară, fără drept de apel, regina lui. Astfel, se leagă o relație de prietenie între cei doi preadolescenți, fata aducându-i provizii lui Shell în ascunzătoarea lui. Planurile războinice se destramă în timp ce el se bucură de o aventură după alta în sânul naturii, în compania vrăjită a fetei. Este Viviane o fată reală sau doar produsul imaginației lui Shell? Viviane este în mod sigur reală și are propria ei poveste.

La un moment dat, Viviane nu mai vine la ascunzătoarea lui Shell, iar jandarmii sunt cât pe ce să îl găsească și să îl aducă acasă.

Aproape mort de foame și deshidratare, Shell este salvat de alt aliat, ciobanul Matti. Acesta este privit la rândul lui cu suspiciune de societate atât din cauza etniei sale, cât și a trecutului său misterios. Deși la prima vedere el și băiatul nu au nimic în comun, Matti este singurul care îl înțelege cu adevărat.

O va regăsi Shell pe Viviane și care va fi finalul poveștii lor? Puteți află citind acest roman, o confesiune de fapt, care ne amintește de momentele în care ne-am simțit neînțeleși, în care am tânjit după o evadare, dorința de a fi altcineva, altundeva.

Shell simte nevoia de acceptare, dar și de tovărășie, de a fi stăpân pe sine. Nu cumva asta ne dorim cu toții? În fiecare dintre noi se află un Shell, dornic de comuniune cu natura și cu spirite înfrățite. Shell este bruma de inocență din sufletul nostru, acea părticică din noi care visa să fim eroi precum Zorro.

Rolul lui Viviane? Ea este factorul extern, acel ceva care schimbă traiectorii, care te poate face să uiți de propriile planuri și să pășești în gol.

Romanul atrage atenția și asupra prejudecăților, a modului în care societatea trasează linii indicatoare și emite valori cel mai adesea eronate. Mi-a amintit într-o oarecare măsură de filmul Forrest Gump, un film extraordinar.

Dacă aveți curiozitatea să îl descoperiți, Shell vă așteaptă în paginile acestui roman deosebit. Cartea a sosit însoţită de un pandantiv în forma de coroană.

„Trebuie să vezi lucrurile cam așa, a zis tata arătându-mi frumoasa fotografie cu Alfa Romeo Giulietta de pe biroul lui: sunt ca ea dar cu un motor de Citroën 2CV. M-a întrebat dacă am înțeles, am spus da, dar nu eram sigur. De ce s-ar uita un tip cu o mașină frumoasă ca Alfa la motorul ei? Dacă mașina merge, nu văd unde-i problema, mai ales dacă e așa roșie și frumoasă.”

„În acea dimineață, în camera asta galbenă de un soare nou, am înțeles ceva important. Da, eram bizar, anormal, cu multe probleme. Toată ziua numai asta-mi spuneau. Dar, până la urmă, toată lumea era ca mine. Și ceilalți aveau coșmarurile lor, câte un Malocchio și câte un Macret, numai că le numeau altfel.”

Cartea Regina mea de Andrea Jean-Baptiste a fost oferită pentru recenzie de  Editura Pandora M

Cartea poate fi comandate de pe pandoram.rolibris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Pandora M

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *