Delicatese Literare
Recenzii

Regina nebunilor de Camelia Popa, Editura Trei – recenzie

Regina nebunilor

Camelia Popa

Editura Trei

Nr. pagini: 464

An apariție: 2019

Mistere psihologice, hipnoza, sex, accidente de mașini, deliruri, fobii, lecții de geopolitică, vacanțe la Cernobîl, un jaf la cofetărie, corupție și, nu în ultimul rând, robotizarea WC-urilor – toate gravitând în jurul Carlei Samson, un adevărat „Pygmalion al psihiatriei negre”. În jurul psihiatrei ajung un dirijor celebru, un profesor de matematică și autor de culegeri, un deputat, un psihoterapeut și un polițist, împreună cu familiile și cunoscuții lor. 
Întreaga acțiune, desfășurată într-un ritm alert și plasată într-un peisaj actual și realist, descris cu tușe fine și atenție la detalii, este populată cu personaje solid construite, care te obligă să le urmărești cu sufletul la gură evoluția și aventurile la curtea Reginei nebunilor.
Invocându-i la tot pasul pe Freud și Maslow și militând pentru poliamorie în viața ei și a pacienților, Carla Samson, care se vede ca „o dresoare a răului”, pare de neoprit. Mai poate scăpa cineva din plasa ei? Mai au pacienții și victimele ei vreo șansă să revină la o viață normală? – Alexandra Fusoi
Camelia Popa este profesor universitar de psihologie, psiholog clinician principal și coordonează un laborator de psihologie a personalității și psihopatologie socială. A publicat mai multe volume de psihologie și psihiatrie. Timp de 16 ani, a fost jurnalist în presa centrală. În literatură a debutat cu volumul Sălbaticul din Balcani, Editura Trei, 2016.
Ideea scrierii acestei ficțiuni a apărut atunci când soțul meu, Daniel Popa, aflat pe ultimii metri ai vieții lui, a căzut în mâinile unor lucrători dezumanizați ai sistemului medical. Sinistra lui experiență a fost declanșatorul unor trăiri pe care le-am transpus, împreună, în planul cărții. Din păcate, el n-a mai apucat s-o vadă. Însă mi-a lăsat, prin testament nescris, misiunea finalizării ei. „O vei scrie, da?!”
„O voi scrie, Dănuțe!” Și am scris-o, în scop psihoterapeutic personal și profilactic social. În locul Spitalului de Psihiatrie nr. 14, unde se manifesta Regina nebunilor, putea să fie orice spital corupt, în care etica e aleatorie. Am ales unul de boli mintale pentru că problemele lui îmi sunt familiare. – Camelia Popa

Regina nebunilor de Camelia Popa este o carte cutremurătoare, chiar șocantă pe alocuri, care rivalizează cu succes cu celebra Zbor deasupra unui cuib de cuci de Ken Kesey. Este o carte cu atât mai bulversantă, cu cât evenimentele prezentate în carte sunt perfect posibile. De altfel, însăși autoarea a recunoscut că s-a inspirat în scrierea cărții dintr-o extrem de dureroasă experiență personală.
Știam deja că, intrând sub influența unei persoane rău-intenționate, un individ poate suferi grave tulburări de comportament. Despre pericolele hipnozei citisem în Cartea de la San Michele de Axel Munthe, iar despre mecanismele complicate ale funcționării creierului am aflat informații extrem de interesante în Creierul. Povestea noastră de David Eagleman.
Intriga cărții a reușit însă să mă îngrozească de-a dreptul, ducându-mă într-un adevărat coșmar, populat de monștri cu chip de oameni. Multe dintre scenele descrise sunt halucinante, ținând parcă de zona crepusculară.
Carla Samson, acest Pygmalion al psihiatriei negre, este un personaj diabolic. Nu trebuie să ai studii de specialitate ca să-ți dai seama că ea avea grave probleme psihice. Copil din flori, traumatizată de o mamă severă și schizofrenică în copilărie, Carla devenise, la rândul ei, o sociopată și o schizofrenică. Nici soțul Carlei nu pare prea zdavăn la cap, tolerându-i toate infidelitățile acesteia, inclusiv faptul că ultimii doi copii din cei cinci nu erau ai lui, cu singura condiție ca amanții acesteia să-i ajute în dezvoltarea carierelor lor. Lipsiți de căldură sufletească, cu doi părinți mânați doar de ambiții mercantile, care considerau că este suficient să le ofere copiilor lor doar suficiente mijloace materiale pentru satisfacerea nevoilor de bază, nu este de mirare că cei cinci copii aveau probleme de adaptare în societate, precum și rezultate slabe la învățătură.
Ce este însă cu adevărat înfricoșător este faptul că, datorită poziției acesteia de manager al spitalului de psihiatrie, Carla avea posibilitatea de a se ”juca” după bunul plac cu viețile pacienților, fără a i se putea opune nimeni. Ca un adevărat maestru păpușar, Carla conducea prin sfori invizibile destinul acestora, urmând orbește principiile lui Freud și Maslow – pe care îi considera Dumnezeu, respectiv Sfântul Petre al credinței ei – de satisfacere cu orice preț a nevoilor primare (foame, sete, sex), neținând cont de nicio barieră morală sau latură spirituală. Însă, întocmai ca o caracatiță cu multe tentacule care se încolăcesc în toate direcțiile, influența Carlei trecea cu mult granițele cabinetului ei, având repercusiuni dramatice și complexe asupra rudelor pacienților ei, precum și multor altor persoane cu care aceștia intrau în contact, întocmai ca într-un joc de domino în care o piesă o angrenează pe alta și așa mai departe.
Într-adevăr, pacienții ei se vindecau de fobia inițială, dar aceasta numai datorită faptului că, la câte obsesii și compulsii noi le băga Carla în cap, creierul acestora ”uita” de problema inițială, mult prea ocupat să-și urmărească noile direcții deviante de comportament, induse de Carla sub hipnoză. De fapt, sub influența Carlei, pacientul se transforma în cu totul altă persoană decât înainte, uitând cu totul de principiile morale de care se călăuzise până atunci, devenind un animal social desfrânat, gata să sacrifice orice și pe oricine pentru satisfacerea propriilor plăceri și nevoi primare.
Astfel, profesorul de matematică Nic Pascarelli, în vârstă de 50 de ani, se transformă dintr-un individ pedant, onest, riguros și cam plicticos într-o mașinărie de făcut sex, lipsit complet de inhibiții sau principii morale, schimbându-și drastic înfățișarea și personalitatea, cu consecințe grave asupra destinului familiei sale, al unei profesoare și a mai multor eleve.
Dirijorul Luca Mantovani, în vârstă de 36 de ani, care apelase la Carla întrucât, fiind obsedat de microbi, dezvoltase o adevărată manie pentru curățenie și mâncare bio, trece în urma ”tratamentelor” Carlei în extrema cealălaltă – un nespălat și soios, ce se înfruptă din orice mâncare nesănătoasă, schimbându-și totodată și orientarea sexuală, devenind un adevărat pericol pentru cei din jur, fiind capabil de gesturi extrem de violente sub influența medicamentelor psihotronice furnizate de Carla, adevărate droguri de care ajunsese dependent.
Terifiant este faptul că puterea de persuasiune a Carlei se manifesta și în afara hipnozei, asupra altor persoane care nu-i erau pacienți. Alfred Wagner, un polițist apreciat la locul de muncă, fost coleg de liceu al Carlei, ajunge să aibă o legătură extraconjugală cu Carla, incapabil să reziste magnetismului acesteia, în ciuda faptului că își iubea soția și că fusese oripilat inițial cât de urât îmbătrânise Carla, la vârsta ei de doar 46 de ani. Consecințele ulterioare ale acestui adulter asupra vieții lui vor fi dramatice, cu atât mai mult cu cât și soția lui, Beatrice, va cădea în plasa urzelilor malefice ale Carlei.
Foarte interesantă este și transformarea de personalitate pe care o suferă Giorgio Carrara, un psiholog la un cămin de bătrâni. Giorgio suferise o depresie severă după moartea fratelui său, fiind părăsit de soție și fiul său, cărora le cedase apartamentul în care locuiseră până atunci, el mutându-se într-o garsonieră insalubră. Însă Carla, sesizând potențialul acestuia de a-i fi util în realizarea propriilor ei proiecte, îl modelase și îl transformase, luându-l mai întâi pe post de amant, ca mai apoi să-l convingă să i se alăture într-o afacere ilegală, prin care Giorgio îi trimitea bătrâni de la azil pentru a fi internați cu diagnostice false în spitalul de psihiatrie, urmând a fi răsplătiți de rudele acestora, care scăpau astfel de plata îngrijirii lor. În plus, împrumutându-l cu bani, Carla l-a ajutat pe Giorgio să-și deschidă un cabinet de psihologie, specializat chipurile în probleme de cuplu și sexualitate, dar care era de fapt un paravan la adăpostul căruia Giorgio presta servicii de gigolo pentru clientele trimise de Carla. Giorgio reușește să aibă un succes fulminant ba, mai mult, dovedind un adevărat talent cameleonic, reușește să iasă basma curată dintr-o serie de întâmplări catastrofale petrecute spre sfârșitul cărții.
Ironic este și faptul că, în ciuda faptului că soțul ei se amesteca ilegal în administrarea spitalului, înființându-și chiar și o afacere de vânzare de mașini în curtea acestuia, Carla este preocupată să denunțe la DNA matrapazlâcurile altor angajați ai spitalului.
Deși Carla pare infailibilă, la un moment dat ajunge să fie învinsă cu propriile ei arme de deputatul Francisco Giuliano, un psihopat sadic care reușește să o hipnotizeze pe Carla, violând-o ulterior prin sodomizare și biciuind-o. Paradoxal, în ciuda acestui fapt sau tocmai de aceea, Carla se îndrăgostește de el, întocmai ca într-o junglă în care un animal se predă necondiționat în fața altuia căruia îi recunoaște superioritatea.
Vă las să descoperiți singuri în carte modul în care Carla a jonglat cu destinele atâtor oameni, precum și dacă și cum aceștia au reușit aceștia să scape din mrejele ei. Dar cât de ”bine” oare ai mai putea fi după astfel de experiențe traumatizante?
Deși finalul face cumva dreptate, nu îți lasă și certitudinea că a astfel de situație nu ar mai fi posibilă pe viitor. Într-o societate coruptă, bazată pe pile, oricând poate apărea o nouă Carla Samson…
Riscul este cu atât mai mare cu cât, din diverse motive și interese, în loc să se caute în profunzimea lucrurilor, se mușamalizează totul, oferindu-se o explicație firavă, de suprafață, pentru a nu zdruncina prea mult din temelii un sistem și așa putred, înăbușind în fașă alte întrebări ce ar putea apărea dacă s-ar recunoaște adevărul…
Cartea m-a captivat, m-a fascinat și m-a revoltat.
O veche povață indiană ne spune că  în fiecare dintre noi trăiesc doi lupi. Unul întruchipează răul: ura, lăcomia, invidia, minciuna; altul întruchipează binele: iubirea, mila, încrederea, dreptatea. Lupii aceștia se află într-o vrajbă neîncetată. Va învinge cel pe care-l hrănești!

Deși nu am regretat deloc că am citit această carte, din contră – v-o recomand-, după ce am terminat-o am simțit nevoia să iau o gură de aer proaspăt și să citesc o carte siropoasă, romantică și caldă, care să mă ajute să-mi reafirm încrederea în iubire pură, fidelitate, bunătate și altruism, valori în care cred și pe care ar trebui să le cultivăm cu toții, pentru a învinge răul care ne încearcă adesea tăria morală…

Regina nebunilor de Camelia Popa poate fi comandată pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *