Delicatese Literare
Recenzii

Regina Roșie de Juan Gomez Jurado, Editura Bookzone – recenzie

Regina Roșie

(Reina Roja – 2018)

Juan Gomez Jurado

Editura Bookzone

An apariție: 2022

Nr. pagini: 512

Seria Regina Roșie/ Antonia Scott Series:

  1. Regina Roșie – Reina Roja – 2018

  2. Îngerul negru – Loba negra – 2019

  3. Rey blanco – 2020

Seria Reina Roja a fost vândută în peste 2 milioane de exemplare și este cotată drept una dintre cele mai reușite construcții psihologice și criminale din toate timpurile!

Juan Gómez-Jurado (Madrid, 1977) este jurnalist și autor al mai multor romane de mare succes. Seria Regina Roșie a devenit un fenomen în materie de vânzări, cu peste două milioane de exemplare vândute, și au consacrat autorul drept unul dintre cei mai mari exponenți ai genului la nivel internațional. În prezent, colaborează cu mai multe instituții media și este coautor de podcasturi.

Intriga minuțios construită, răsturnările de situație neașteptate, pe alocuri amuzante și dilemele personajelor, printre care Antonia Scott și Jon Gutierrez, îți vor crea dependență și te vor face părtaș în căutarea criminalului, căci, fără să vrei, te vei transpune în pielea lor și vei încerca să rezolvi chiar tu crimele din înalta societate.

Dar oare vei putea ține pasul cu Antonia, care pare să aibă 7 simțuri și o intuiție feminină ce bate legile fizicii? Sau vei ceda impulsului de a o urmări îndeaproape și de a observa cum își joacă psihologic adversarii?

Rămâne de văzut...

„Cititorii se vor îndrăgosti de Antonia Scott. Apariția acestui personaj este, fără îndoială, cel mai bun lucru care li s-a întâmplat în ultimii zece ani, la nivel global, cititorilor de thriller psihologic”, ABC

Și iată că, citind  acest roman, „Regina Roșie„, primul din seria „Reina Roja” scrisă de Juan Gomez Jurado, am mai descoperit un autor extrem de talentat, care știe să creeze o poveste ce m-a ținut  captivă  de la primul până la ultimul rând!

Am apreciat mult tonul, plin cu umor și uneori cu ironie, cu care descrie gândurile personajelor, păstrând aerul serios al ipostazelor în care le pune, reușind să detensioneze ușor atmosfera încordată, plină de  adrenalină generată de acțiune. Un alt element care, din punctul meu de vedere, da strălucire acestui roman, este reprezentat de protagoniști, Jon Gutierrez și  Antonia Scott, care ajung să facă echipă în împrejurări aparte, doi oameni  pe care doar destinul, prin misteriosul personaj Mentor – conducătorul proiectului REGINA ROȘIE, din Spania – îi vede lucrând împreună.

Regina Roșie este o unitate specială formată din genii, oameni cu calități extraordinare de analiză, logică și asimilare a informațiilor, ale căror identități rămân ascunse opiniei publice. Ei rezolvă puzellurile produse de mințile sucite ale criminalilor, teroriștilor, asasinilor, adică fac din lumea asta un loc mai bun.

Revenind la colecția de personaje, câteva cuvinte despre eroii și intriga acestui thriller.

Jon Gutierrez este inspector de poliție, suspendat însă din funcție. Este gay și, de când și-a făcut publică orientarea sexuală, este ținta glumelor de prost gust făcute de colegi. Milos, a vrut să ajute o prostituată, punând la cale o înscenare împotriva nemernicului care o exploata, doar că totul s-a transformat într-un dezastru și el a devenit o paria pentru poliție. Lui Mentor, responsabilul proiectului „Regina Roșie”, îi plac răzvrătiții, neconventionalii, așa încât îl pune pe Jon în fața unei alegeri ciudate: ori o convinge să revină în acțiune pe cea mai strălucită minte a proiectului, Antonia Scott, ori va face închisoare pentru mizeria mediatică în care s-a băgat din bunătate.

Antonia Scott a fost și  este o ciudată. Este expert în criminalistică, persoana cu cel mai special creier și cea mai mare capacitate de improvizare care s-a alăturat proiectului „Regina Roșie”. De trei ani a abandonat munca, își duce existența în condiții austere, se gândește în fiecare zi la suicid și este nelipsită din spitalul în care soțul ei este conectat la aparatele care îl țin în viață, purtând  povara vinei de a nu fi fost capabilă să-l apere de gloanțele ucigașe. Nimic nu o mai atrage și nimeni nu o poate convinge să-și folosească genialitatea de pe urma căreia nu s-a ales decât cu suferință. Poate doar timiditatea lui Jon să facă o breșă în armură Antoniei!

Ca atare, Jon are de îndeplinit o misiune ce pare sortită eșecului, să o convingă pe Antonia să  participe, în calitate de analist, la ancheta celui  mai recent caz, în care un adolescent, fiul unei familii extrem de bogate, este răpit, apoi ucis, iar cadavrul este găsit în casa părinților săi. Și cum familia dorește discreție, este solicitată și o altă opinie decât cea a poliției, și anume a echipei de  „speciali”, al căror obiectiv este să lucreze de pe margine, din umbră, nevăzuți, folosindu-și aptitudinile deosebite pentru a prinde scursurile.

Așadar, există cadavrul unui adolescent și scena pregătită unde a fost lăsat, fără niciun fel de indiciu, există unul sau mai mulți criminali care-și pun în aplicare planurile oribile, se mai petrece, între timp, și răpirea unei tinere bogate care poate să aibă același destin cu al tânărului ucis, două cazuri anchetate oficial de reprezentanți ai poliției, personaje superficiale care nu urmăresc decât faima, iar în fundal, Jon cu flerul lui de polițist și geniala Antonia cu creierul ei analitic, parteneri de conjunctură, care se străduiesc, prin analiză, intuiție, interpretare și improvizație, să transforme imposibilul în posibil pornind într-o cursă contracronometru, pe viață și pe moarte, care va schimba definitiv soarta tuturor celor implicați. Doi eroi atipici, aventură, mister și suspans, adică „Regina Roșie”, o veritabilă „experiență cinematografică” pe care o veți trăi în paginile acestui thriller captivant.

Fragment:

„Singură în mașină, Antonia respiră greu. Timpul petrecut cu ochii închiși pe drum abia dacă a reușit să o calmeze. A încercat câteva dintre cele mai bune trucuri ale ei, inclusiv :

– să calculeze de câte ori s-au învârtit roțile mașinii pe traseu (de aproximativ 7300 de ori)

– să recite, în ordine inversă, lista regilor goți (s-a încurcat de două ori la Gesalic, fiindcă Jon vorbea întruna)

– să traseze drumul cel mai scurt dintre casa ei și parcul Retiro fără să treacă pe străzi al căror nume începe cu o vocală (unsprezece minute în plus dacă este trafic).

Nimic nu a ajutat-o prea mult. Inima îi bate tare, respirația îi este întretăiată. Acum, că Jon nu mai este lângă ea, o cuprinde panică. Sau poate- mai degrabă – ea lasă panics să între când nu există nimeni care să o judece. După tot acest timp în care a fugit de ceea ce este, de ceea ce poate face, realitatea a prins-o din urmă. Antonia are centură neagră la a se minți singură, dar chiar și ea este în stare să admită că își dorește la fel de mult pe cât se teme să coboare din mașină și să reintre în vechiul joc. Chiar dacă nu e o idee bună. Chiar dacă a jurat că nu se mai întoarce, după tot răul provocat bărbatului pe care îl iubește.”

Cartea Regina Roșie de Juan Gomez Jurado poate fi comandată pe bookzone.ro

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Bookzone

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *