Delicatese Literare
Recenzii

Regina umbrelor de Sarah J. Maas – vol.4 din seria Tronul de cleștar, Editura RAO – recenzie

Regina umbrelor

(Quenn of Shadows – 2015)

Sarah J. Maas

Editura RAO

Anul apariției: 2016

Număr de pagini: 704

Traducerea: Andra Elena Agafiței prin Lingua Connexion

Seria Tronul de cleștar, volumul 4

Sarah J. Maas este o tânără scriitoare a cărei serie de debut și-a câștigat imediat locul în literatura fantasy dar și-n sufletul milioanelor de fani din întreaga lume.

0.1. The Assassin and the Pirate Lord – 2012

0.2. The Assassin and the Healer – 2012

0.3. The Assassin and the Desert – 2012

0.4. The Assassin and the Underworld – 2012

0.5. The Assassin and the Empire – 2012

1. Tronul de cleștar – Editura Rao – Throne of Glass – 2012 – recenzie

2. Diamantul de la miezul nopții – Editura Rao – Crown of Midnight – 2013 – recenzie

3. Moștenitoarea focului – Editura Rao – Heir of Fire – 2014 – recenzie

4. Regina umbrelor – Editura Rao – Quenn of Shadows – 2015

5. Imperiul furtunilor – Editura Rao – Empire of Storms – 2016 – recenzie

6. Turnul zorilor – Editura Rao – Tower of Dawn – 2017 – recenzie

7. Tărâmul de cenușă – Editura Rao – Kingdom of Ash – 2018 – recenzie

“O carte imposibil de lăsat din mână.” - Kirkus Reviews

AELIN ÎȘI ASUMĂ MOȘTENIREA.

Călătoria epică a eroinei care a captivat milioane de fani din întreaga lume continuă în volumul IV al seriei Tronul de cleștar. Aelin Ashryver Galathynius a.k.a. Celaena Sardothien i-a pierdut pe toți cei dragi. Dar s-a întors, în sfârșit, în Rifthold — pentru a se răzbuna, pentru a-și salva regatul și pentru a înfrunta umbrele trecutului... Va lupta pentru vărul ei, Aedion, un războinic care și-ar da viața doar pentru a o mai vedea o dată. Va lupta pentru prietenul ei, Dorian, un prinț captiv într-o închisoare monstruoasă. Va lupta pentru magia de care are nevoie pentru a învinge Valgii. Și va lupta pentru poporul ei, supus unui rege violent, cu planuri malefice.

“Revenirea [lui Aelin] în oraș este un amestec de răzbunare de alianțe – surpriză, iar Maas ne prezintă acțiunea în stilu-i cinematografic caracteristic… plin de priviri visătoare, de tensiune sexuală clocotitoare, de răsturnări de situații surprinzătoare, de lumi luxuriant construite și de schimburi de replici glumețe. Mai mult decât atât, povestea lui Aelin nu s-a terminat: ultimele capitole din acest volum promit și mai multe aventuri epice, și mai multe personaje negative care trebuie înfrânte în următoarele cărți.” – Booklist

 „Ea era moștenitoarea focului. Ea era focul, și lumina, și cenușa, și tăciunii. Ea era Aelin Inimă-de-foc și nu-și pleca capul în fața nimănui  și pentru nimic, cu excepția coroanei care i se cuvenea prin sânge, supraviețuire și triumf.”

O carte pe care am așteptat-o cu nerăbdare și pe care am citit-o cu foarte mare plăcere. Aș vrea sa îi pot da 10 * pe Goodreads deoarece le merită cu prisosință… O carte fantasy complexă, foarte bine scrisă, plină de magie și curaj. O carte pe care o trăiești pagină cu pagină! Felicitări autoarei pentru inspirația de a scrie o asemenea serie!

În volumul de față asistăm la renașterea lui Aelin Ashryver Galathynius, la asumarea numelui ei real, la asumarea responsabilităților față de propriul ei popor.

Revine în Adarlan unde își înfruntă dușmanii, face planuri de luptă și își strânge aliații. Și asta fără a folosi magia focului, care este nefuncțională pe acest continent.

“O creatură aștepta în întuneric.

Era antică și crudă, și pășea în umbre, controlându-i mintea. Nu făcea parte din lumea lui și fusese adusă aici ca să îl umple de frigul ei primordial. Erau încă separați de un fel de barieră invizibilă, dar zidul se năruia puțin câte puțin de fiecare dată când creatura mergea încet de-a lungul său, testându-i rezistența.

(…) Așa că, rămase legat în noapte, martor al țipetelor, al sângelui și al impactului cărnii pe piatră. Știa că ar fi trebuit să se lupte, știa că se luptase în acele ultime secunde, înainte ca acel colier din piatră neagră să-i strângă gâtul.

Dar o creatură aștepta în întuneric, iar el nu mai reușea să i se mai împotrivească pentru mult timp.”

Interacțiunea dintre Arobynn și Aelin are la bază un schimb reciproc de informații și servicii. Dacă sunt sau nu echitabile, asta rămâne de descoperit.

“Regina umbrelor” este un volum la fel de alert cum au fost și precedentele, deși acțiunea este cu mult mai intensă iar pericolul a crescut exponențial.

Autoarea Sarah J. Maas a reușit încă o dată să ne poarte cu sufletul la gură prin întreaga încrengătură de scenarii, subterfugii, comploturi și lupte purtate pe mai multe planuri.

“… acum, era propria ei campioană. Și nu avea să mai adauge numele unei alte ființe dragi, moarte, pe pielea ei.

Așadar, când se trezi în dimineața următoare, Aelin îi scrise o scrisoare lui Arobynn, acceptându-i oferta. Un demon Valg, datorat Regelui Asasinilor.

În schimb, el o va ajuta să îl salveze în siguranță pe Aedion Ashryver, Lupul Nordului.”

În același timp, în Morath, Manon Cioc- negru, purtătoarea sabiei Spintecă- Vânt, Moștenitoarea clanului Cioc- negru, călăreața balaurului Avrămia, Aripa Conducătoare a regelui Adarlanului, are și ea parte de aventuri care te fac să ai dubii în privința ei. Încă nu reușesc să îmi dau seama care sunt scopurile ei, așa că am fost uimită de unele dintre acțiunile ei. Tot în Morath se află și Elide din Terrasen, fiica lui Marion, dădaca care s-a sacrificat pentru a-i da o șansă lui Aelin să scape, în copilărie. Între Manon și Elide se naște un soi de prietenie stranie, dacă ținem cont de faptul că Aripa Conducătoare nu are prietene.

Servicii plătite scump, fapte bune deghizate în orori, cu toate acestea ne întâlnim atunci când vine vorba despre seria “Tronul de cleștar”. Aparențe și iluzii, actorie. Trei atribute pe care Aelin și toți prietenii ei le au sau sunt nevoiți să le învețe rapid dacă-și doresc să supraviețuiască în acest aprig război purtat cu Valgii.

Aelin este un model de curaj nebun, sălbăticie și rebeliune. Totul pus în slujba binelui celor din anturaj, al poporului ei, chiar dacă în primă fază acțiunile sale par disperate și fără potențial de reușită. Această eroină cu un puternic simț de răspundere și spirit de sacrificiu reprezintă un adevărat model de urmat.

O lectură fantasy în continuă ascensiune, un univers care ne captivează, ne provoacă imaginația și ne oferă speranța că binele, mai devreme sau mai târziu, învinge.

“Gărzile se uitară din nou spre dansatoare.

Dar dansatoarea își ridică privirea spre Aedion, pe sub sprâncenele-i coborâte. Chiar și deghizată în aristocrat, în ochii ei turcoaz cu auriu se citea un triumf malițios.

În spatele lor, în cealaltă parte a sălii, dansatoarele sparseră trandafirii pe podea, iar Aedion îi rânji reginei lui, în vreme ce întreaga lume se duse naibii.”

Salvarea lui Aedion este unul dintre planurile încununate de succes ale lui Aelin.

Apariția lui Rowan în Adarlan reprezintă trecerea într-o nouă etapă. Cu ceva încurcături pe parcurs.

Din acest moment, un alt ingredient își face simțită prezența în volumul de fată: pasiunea, tensiunea sexuală, iubirea. Și teama de a nu își putea apăra prietenii și poporul…

“- Vei face greșeli. Vei lua hotărâri pe care, uneori, le vei regreta. Câteodată nu va exista niciuna corectă, ci doar una mai bună, din câteva alegeri rele. Nu trebuie să-ți spun că poți face asta — știi că poți. Nu aș fi depus jurământul față de tine dacă nu aș fi crezut că poți.”

Dar, îi mai dă și o veste îngrijorătoare. Lorcan, unul dintre războinicii reginei Maeve a ieșit din Mistward și se află aici. Oare ce să caute acesta? Mai avem destul până aflăm răspunsul, dar vă pot spune că acest războinic Fae suferă o schimbare majoră, care-l transformă complet.

O desfășurare de forțe pe muchie de cuțit, un dans periculos având ca partener suspansul, o peniță migăloasă care ne poartă pe diferitele fire ale acestei povești fantasy captivante, acestea sunt aspectele care fac din acest volum unul cu mult mai bun decât anteriorul.

Schimbările care se petrec fie în Adarlan, fie în Morath, au până la urmă o singură finalitate. Din păcate, acest sfârșit nu poate mulțumi ambele tabere… cineva tot va fi rănit până la urmă.

“Nu voi uita niciodată, nici măcar pentru o clipă, ce i-ai făcut în acea zi, în Doranelle, îi spuse ea lui Lorcan, lăsând ca acel calm criminal să se ridice suficient de mult la suprafață, încât știu că nu mai era nimic uman în ochii ei. Existența ta jalnică este ultima pe lista mea de priorități, dar într-o zi, Lorcan… Ea schiță un zâmbet. Într-o zi, voi veni să revendic și acea datorie. Consideră seara asta un avertisment.”

Rând pe rând, prin fața cititorului se desfășoară o acțiune cinematografică intensă, care îți taie respirația și te ține cu inima în gât pe tot parcursul acestei lupte continue, unde toată lumea are de pierdut sau de câștigat, în funcție de fiecare.

“Regina umbrelor” este o carte care oferă cititorului evadarea din realitatea zilelor noastre. Reprezintă un pas înainte spre câștigarea războiului acesta în care binele, după depășirea unor piedici, învinge răul.

“- Și tu mă faci să vreau să trăiesc, Aelin Galathynius, spuse el. Nu să exist — ci să trăiesc. Îi cuprinse obrazul și inspiră adânc — ca și cum, în ultimele trei zile, s-ar fi gândit la fiecare cuvânt de nenumărate ori. Am petrecut secole rătăcind prin lume, din imperii și regate până în pustiuri, fără să mă așez undeva, fără să mă opresc — nici măcar pentru o clipă. Am privit întotdeauna spre orizont, întrebându-mă mereu ce mă aștepta dincolo de următorul ocean, peste următorul munte. Dar cred… cred că, în tot acel timp, în toate acele secole, te-am căutat doar pe tine.

Îi șterse o lacrimă, iar Aelin se uită la Prințul Fae care o ținea — la prietenul ei, care călătorise alături de ea prin întuneric, disperare, gheață și foc. Nu știa care din ei se mișcase primul, dar gura lui Rowan o acoperi pe a ei, iar Aelin îl apucă de cămașă, trăgându-l mai aproape, revendicându-l așa cum o revendică el.”

Ce se întâmplă cu Aelin, Rowan și supușii ei poate fi descoperirea ce vă rămâne de făcut doar dacă citiți cartea!

Cărțile autoarei Sarah J. Maas pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Sarah J. Maas

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți fantasy

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *