Delicatese Literare
Recenzii

Reputație de Lex Croucher, Editura Univers – recenzie

Reputație

(Reputation – 2021)

Lex Croucher

Editura Univers

An apariție: 2022

Nr. pagini: 384

Traducător: Carmen Scarlet

Lex Croucher este o autoare londoneză cu peste 100.000 de fani pe rețelele sale sociale. Împreună cu Rosianna Halse Rojas realizează pod-casr-ul Make Out With Him, care se ocupă de relații, și își folosește platforma pentru a ajuta femeile și fetele să aibă încredere în ele. Este autoarea unei cărți de non-fiction intitulată You Are Crushing it. Positivity for Living Your Real Life.

Reputație este primul său roman, cu drepturile vândute în 10 teritorii, urmat de Infamous (2022) și de Gwen and Art Are Not in Love (în curs de apariție).

Abandonată de părinții săi, Georgiana, o tânără din clasa de mijloc, se mută în familia mătușii ei pentru o vară despre care crede că va fi cea mai austeră din viața ei. Până când, la o petrecere, o întâlnește pe Frances Campbell, care trăiește o viață pe care Georgiana nu și‑ar fi putut‑o imagina nici în cele mai sălbatice vise ale sale.

O poveste de dragoste clasică, din epoca victoriană, pentru fanii serialului Bridgerton și ai cărților lui Jane Austen: aristocrați chipeși și frumoase din înalta societate, petreceri de lux agrementate nu numai cu băutură, dar și cu substanțe mult mai adictive, constituie lumea acestui roman scris într‑un stil plin de umor și cu o notă de feminism avant la lettre. Limbajul și cadrul istoric al cărții pot fi victoriene, dar natura umană a fost, este și va fi aceeași întotdeauna, cu dragostea, invidia, bârfa, prietenia și ura și toate cele omenești.

„Reputație este o carte amuzantă și captivantă, aducând o perspectivă cu adevărat nouă asupra romanului victorian. Spiritul efervescent și inteligența cărții m‑au făcut să râd în hohote, iar călătoria eroinei mi‑a atins inima. Dacă vrei să citești ceva în spiritul lui Jane Austen și în stilul feminismului contemporan, această carte este pentru tine!“ – India Holton, autoarea cărții The Wisteria Society of Lady Scoundrels

„M‑am distrat atât de bine citind Reputație. E un succes total.“ – Louise O’Neill, autoarea cărții  Asking for It

„Reputație este tranșantă, amuzantă și lectura ei m‑a prins cu totul încă de la început.“ – Laura Kay, autoarea cărții The Split

„Un roman puternic și proaspăt din epoca victoriană a unei autoare care scrie strălucit despre prietenia între femei și adaptarea la un cerc social. Reputație este o carte amuzantă, suprinzătoare și delicios de romantică, cu replici memorabile.“ – Cressida McLaughlin, autoare de bestseller

Reputație – o frumoasă poveste historical-romance plasată în epoca victoriană, cu o scriitură vioaie, elegantă și plină de prospețime, stropită cu un umor fin, cu dialoguri și situații savuroase. O lectură ușoară, plăcută, surprinzătoare, o poveste care iese cumva din canoanele genului, Reputație este un debut excelent și sunt curioasă să văd ce ne va mai oferi autoarea în continuare.

Ignorată de părinții ei egoiști, după ce nu a avut de ales decât să se mute cu mătușa și unchiul ei, pentru o vară ce se anunța lungă și plictisitoare, Georgiana Ellers este disperată să iasă din casă, să facă ceva ca eroinele din cărțile ei preferate. Georgina este o tânără din clasa de mijloc, inteligentă și neadaptată, simțindu-se în permanență în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Este o cititoare vorace, având dificultăți să formeze relații adecvate.

Dar, la o cină îngrozitor de plictisitoare, Georgiana o întâlnește pe uluitoarea Frances Campbell, o enigmatică fată rea, care ar putea fi cheia pentru ca Georgiana să facă primii pași într-un cerc izolat, din elita aristocrației. Frances Campbell e o fată bogată și sălbatică cu prieteni din familii de vază și care nu se tem de consecințe. Georgiana este fascinată de stilul de viață extravagant și desfrânat al lui Frances și al prietenilor ei bogați, descoperind o lume nouă plină de desfrânare, distracții extreme, băutură și petrecere.

Apoi, îl întâlnește pe Thomas Hawksley, un bărbat atrăgător, complex și liniștit cu care întâmplător se mai intersectează de câteva ori, în circumstanțe umilitoare pentru ea. Deși el se manifestă foarte rezervat și total neinteresat de ea, pare întotdeauna la locul potrivit la momentul potrivit pentru a o prinde pe Georgiana ori de câte ori se împiedică de propriile picioare.  Deși avem o latură romantică a cărții, nu se pune accent pe aceasta, ci relația cheie este cea dintre Georgiana și Frances, o relație care are o dinamică de putere interesantă. Personajele secundare au fost toate viu colorate și detaliat creionate.

Marea problemă a eroinei noastre nu mai este despre respingerea pe care o simte, ci despre cum se poate integra mai bine în lumea plină de sclipici pe care i-a prezentat-o ​​prietena ei Frances. Dacă nu se poate adapta la noile ritualuri, obiceiuri și reguli, ce se va întâmpla cu ea? Situațiile dificile ale călătoriei de auto-descoperire ale tinerei femei sunt povestite pe un ton viu, sarcastic și care provoacă teme de gândire. Pe parcursul lecturii, am fost martoră la modul în care protagonista a evoluat, s-a schimbat și a învățat să se manifeste.

Intriga în sine este destul de simplă și am fost destul de rezervată în a îndrăgi personajul principal, pe măsură ce ea face tot mai multe alegeri proaste, devenind ea însăși o fată rea. Însă, pe parcursul lecturii, am fost martoră la modul în care protagonista a evoluat, s-a schimbat și a învățat să se manifeste, să nu mai stea în umbra celorlalți, mai ales când aceștia se dovedesc a fi cel mai prost anturaj posibil.

Romanul atinge și câteva subiecte mai serioase și spinoase: relații tabu, consumul exagerat de băuturi alcoolice și de substanțe interzise, agresiune sexuală și viol care, deși sunt importante și total realiste în scenariile prezentate, sunt destul de întunecate pentru ceea ce altfel este o carte distractivă și ușoară.

O carte despre prietenie, alegeri și consecințe, despre influența anturajului, despre adevăratele valori, despre importanța reputației și, mai ales, despre auto-descoperire de sine și maturizare.

Fragment:
”Întreaga poveste a început la o petrecere, așa cum se întâmplă cu mai toate lucrurile interesante.
Această petrecere nu era câtuși de puțin o ocazie fastuoasă. Cina lăsase de dorit, fără îndoială. Omul care cânta la violă nu părea deloc că se pricepe. Erau prea puține lumânări – și asta doar din cauza unei scăpări de organizare din partea gazdelor, nu că n-ar fi avut bani pentru un iluminat mai generos – ceea ce făcea ca încăperi întregi să fie atât de întunecoase încât să devină adevărate pericole.
– E romantic! spusese doamna Burton cu generozitate, în timp ce li se oferea marele tur al casei cu câteva ore înainte, evitând la mustață să se ciocnească în plin cu o servitoare care avea o tavă cu punci diluat în mâini și care se ferise cu dibăcie din calea ei, fiind de îndată înghițită de umbre.
Nu era romantic. Mătușa ei promisese o seară de dans sprinten, prietenii care să se înfiripe delicat și bărbați buni de însurat din belșug, în haine cu nasturi lustruiți și cu mustăți dichisite.
În realitate, Georgiana stătea sprijinită într o firidă întunecoasă din holul pustiu, făcând și desfăcând mici noduri în panglica ei aleasă dintre cele mai bune pe care le avea și gândindu-se plină de melancolie la ritualurile funerare ale vikingilor.
Războinicii nordici erau deseori arși pe ruguri laolaltă cu bărcile lor și cu o mare parte din bunurile care le aparținuseră. Citise despre acest obicei într-o carte de a unchiului său și vorbise despre el cu însuflețire și pe larg cu câteva zile în urmă în timpul cinei cu familia Burton, pe când mânca din cartofi. Tocmai ajunsese la partea cu soțiile și robii care își urmau stăpâni în moarte, când mătușa ei bătuse în masă tare, o manifestare de forță care nu îi stătea în fire, și strigase la ea:
– Nu vrei să închei totuși, Georgiana?
Georgiana își ridicase privirea din farfuria cu cartofi ca să constate că figura mătușii ei era însăși întruchiparea groazei.
– Îmi pare rău doamnă Burton, dar, dacă mi-ați da voie să închei, nu cred că pe soții și pe robi îi deranja să-i urmeze pe vikingi în moarte. Scandinavii credeau într-un soi de rai. Dacă domnul Burton ar cădea în timpul plimbării de mâine dimineață și și-ar zdrobit capul de o piatră, nu ați vrea să-l însoțiți? dacă raiul este atât de frumos pe cât spune toată lumea că este, ar fi ca o vacanță. Așteptați cu atâta nerăbdare să ajungeți la ASt Ives în septembrie, ar fi ca și cum ați putea pleca mai devreme. Nu v ați aruncat pe un rug în flăcări dacă ați putea să ajungeți la St Ives mâine? Evident că doamna Burton n-ar fi făcut asta. Vikingii fuseseră tăiați de pe lista subiectelor de conversație cuviincioasă.
În cele 13 zile de când Georgiana venise să stea la unchiul și mătușa ei ajunsese să-i cunoască mult mai bine decât îi cunoscuse în toți cei 20 de ani de viață. Își dăduse seama destul de repede că , deși soții Burton erau niște oameni foarte cumsecade și primitori, erau de asemenea deosebiți de pricepuți să umple zile și săptămâni la rând cu genul de nimicuri care pe Georgiana n-o atrăgeau câturi de puțin. Orice propunere de a ieși în lume sau de a se implica într-o activitate care să fie măcar pe departe captivantă sau distractivă fusese înăbușită de gazdele ei cu declarația că încă o ajută ”să se instaleze”.
Georgiana se simțea deja atât de instalată încât, dacă era forțată să se instaleze mai bine de atât, era posibil să își piardă cu totul rațiunea și să devină parte integrantă din structura de rezistență a casei, echivalentul uman al grinzii de susținere.”

Cartea Reputație de Lex Croucher poate fi comandată de pe edituraunivers.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Univers

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *