Delicatese Literare
Recenzii

Respiră, Eliza! de Iulia Nani, Editura SIONO – recenzie

Respiră, Eliza!

Iulia Nani

Editura SIONO

Nr. de pagini: 274

An apariție: 2023

Unele relaţii încep cu un inel pus pe deget, iar altele cu unul scos de pe deget.

Eliza are 29 de ani și lucrează ca Social Media Manager la o agenție de marketing online. Ea se întoarce din Bucureşti în orăşelul natal pentru înmormântarea mătușii sale, Angela, convinsă că va rămâne aici doar o scurtă perioadă. Micul oraș (fictiv) Mocănești nu are nimic să-i ofere, crede ea, în afară de o relație tensionată cu tatăl ei, de fantoma mamei alcoolice și deprimate și de amintirea dezamăgirii pe care a trăit-o în liceu, când iubitul ei a părăsit-o pentru o colegă.

Însă surprizele se țin lanț: descoperă că mătușa ei, niciodată căsătorită, avea o relație cu fosta ei profesoară de psihologie; află că este moștenitoarea apartamentului mătușii, cu tot cu cel mai urât cățel din lume; iar fostul iubit, Cătălin, reapare în viața ei și este mai atrăgător ca niciodată… doar că are un copil, iar soția lui l-a părăsit. În plus, se pare că nu știe adevărul despre moartea mamei ei.

 Atunci când scriu, îmi place să pun o fărâmă de amuzament chiar și în subiectele ,,grele”. Umorul, ironia și sarcasmul sunt mecanisme de adaptare subestimate. Apoi, urmăresc să îmi fac poveștile cel puțin la fel de antrenante ca un serial de pe platformele de streaming. Îmi doresc ca acțiunea cărții să aibă o calitate cinematică, să vină cu tot felul de răsturnări de situație, să te facă să pufnești în râs, dar și să te pună pe gânduri și să schimbe ceva din modul în care privești viața.

Protagonista cărții, Eliza, evoluează de la o hipsteriţă cam imatură, singuratică şi plină de resentimente, deși realizată profesional, la o femeie care înțelege că trebuie să abordeze viaţa ca un adult dacă vrea să nu se mai simtă sufocată de trecut. ,,Respiră, Eliza!” este, în esență, un roman despre maturizare deghizat într-o comedie romantică.

Mi-a plăcut mult prima carte a autoarei – ”Cine nu e gata”, despre care am avut plăcuta surpriză să aflu că va fi ecranizată, astfel că am fost nerăbdătoare să descopăr și următoarea sa carte – ”Respiră, Eliza!”

Respiră, Eliza! este o comedie romantică cu multe întorsături de situație, dar care abordează și teme serioase precum efectul traumelor din copilărie asupra deciziilor ulterioare din viață, decepțiile din dragoste, alcoolismul, depresia, închistarea în prejudecăți, nesiguranța și curajul de a-ți asuma riscuri.

Personajele cărții sunt imperfecte dar, tocmai de aceea, cu atât mai credibile.

Eliza, o tânără de 29 de ani, a reușit pe plan profesional, lucrând ca Social Media Manager la o agenție de marketing online, însă pe plan personal a bifat eșec după eșec, încă puternic marcată de decepția suferită în liceu, când primul ei iubit, de care era îndrăgostită nebunește, a părăsit-o pentru vampa clasei, lăsând-o cu inima frântă.

Vestea că Angela, mătușa ei iubită și singura ei confidentă, a murit pe neașteptate o readuce pe Eliza în orașul ei natal, Mocănești, unde are parte de surpriză după surpriză.

În primul rând, descoperă abia acum motivul pentru care mătușa ei nu s-a căsătorit niciodată, aflând că aceasta avea o relație de ani de zile cu fosta ei profesoară de psihologie, relație puternic blamată de tatăl Elizei, care se înstrăinase de sora lui.

În al doilea rând, Eliza este informată de avocatul Angelei că este unica moștenitoare a averii acesteia, constând într-o sumă mare de bani și un apartament cu tot ce era în el, inclusiv un cățel tare urât.

În același timp, drumurile Elizei se tot intersectează cu cele ale lui Cătălin, fostul ei iubit, care își creștea singur fetița în vârstă de 6 ani, după ce soția lui plecase la muncă în Spania.

Deși încearcă din răsputeri să-l evite, Eliza nu poate rezista farmecului și insistențelor lui Cătălin, începând o relație pasională cu acesta și îndrăgind-o pe fiica lui.

Vrând să dea o șansă relației ei cu Cătălin, descoperind că nu încetase niciodată să-l iubească, Eliza își dă demisia de la locul ei de muncă și începe o afacere pe cont propriu.

Însă soția lui Cătălin revine pe neașteptate în oraș, iar Eliza are o senzație de deja-vu…

Din acest moment, trebuie să recunosc că m-au enervat destul de tare deciziile și acțiunile personajelor, unele dintre ele sfidând logica.

Dacă aș fi putut să intru în carte, pe Cătălin l-aș fi zgâlțâit tare de tot. Înțeleg să te prostească cineva o dată, dar a doua oară e prea de tot! Pe de altă parte, mi s-a părut că prea ușor s-a întors la 180 de grade, renunțând fără să lupte la copil și întorcându-se cu coada între picioare la Eliza.

În ceea ce o privește pe Eliza, mi s-a părut că aceasta s-a aruncat prea grăbită într-o nouă relație cu Bogdan, un bărbat de afaceri carismatic, picat parcă la țanc într-o vizită de lucru în micul orășel. Pe cât de repede a intrat în relație, pe atât de repede a și ieșit, fără prea multe explicații, dându-mi impresia că pentru ea a fost doar un pansament sufletesc, iar pentru el doar o aventură comodă și pasageră.

Din punctul meu de vedere, relația cu Bogdan putea să lipsească foarte bine din carte. Cred că Eliza își putea recăpăta încrederea în sine și în alt mod.

Chiar eram curioasă care va fi, în cele din urmă, deznodământul. Va fi dispusă Eliza să-i mai acorde o nouă șansă lui Cătălin? Vă las plăcerea să descoperiți singuri răspunsul în carte.

Aș vrea să remarc atât titlul cărții cât și coperta, ambele foarte inspirate.

Viața nu este un șir de certitudini. Dacă stai cu sufletul la gură de frică să nu se întâmple ceva rău la următorul colț, dacă nu ai curajul să-ți asumi riscuri, poți pierde multe oportunități și chiar să ratezi orice șansă la fericire. Și noi, ca și Eliza, trebuie să ne aducem aminte să respirăm, din când în când…

Cartea îți oferă o lectură plăcută și deconectantă, v-o recomand! M-aș bucura ca și după această carte să se realizeze un film.

Cartea Respiră, Eliza! de Iulia Nani poate fi comandată pe sionoeditura.com, libris.ro, carturesti.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura SIONO

Recenzii și prezentări cărți comedii romantice

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *