Delicatese Literare
Recenzii

Rețeaua Alice de Kate Quinn, Editura Litera, colecția Blue Moon – recenzie

Rețeaua Alice

(The Alice Network – 2017)

Kate Quinn

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Traducerea: Adina Ratiu, Gabriel Ratiu

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 480

Kate Quinn s-a născut în sudul Californiei și a urmat cursurile Boston University, de unde a obținut diploma de licență și diploma de master în canto clasic.

Pasionată de istorie, ea a scris patru romane din seria „Empress of Rome“ și două cărți a căror acțiune se petrece în perioada Renașterii, în Italia, descriind începuturile familiei Borgia.

Au urmat romanele Rețeaua Alice (The Alice Network, 2017) și Zbor în trecut (The Huntress, 2019), cu acțiunea plasată în secolul XX.

În prezent, trăiește în San Diego, împreună cu soțul ei.

1947. În haosul de după al Doilea Război Mondial, Charlie St. Clair, o studentă americană însărcinată, necăsătorită și pe punctul de a fi alungată de propria familie, nutrește speranța disperată că verișoara ei iubită, Rose, care a dispărut în Franța ocupată de naziști în timpul războiului, ar putea să fie încă în viață. Prin urmare, când părinții o trimit în Europa ca să-și rezolve „mica problemă“, Charlie fuge și se îndreaptă spre Londra, hotărâtă să afle ce s-a întâmplat cu verișoara ei.

1915. La un an de la începutul Marelui Război, Eve Gardiner arde de nerăbdare să se alăture luptei împotriva germanilor și primește această șansă atunci când este recrutată să lucreze ca spioană. Trimisă în Franța ocupată de inamic, ea se alătură fascinantei Lili, „regina spionilor“, conducătoarea unei vaste rețele de agenți secreți chiar sub nasul inamicului.

Treizeci de ani mai târziu, bântuită de trădarea care, în cele din urmă, a destrămat Rețeaua Alice, Eve își petrece zilele izolată în casa ei din Londra, înecându-și amintirile în alcool. Până când o tânără americană dă buzna pronunțând un nume pe care Eve nu l-a mai auzit de zeci de ani și pornesc împreună într-o misiune al cărei scop este acela de a descoperi adevărul... indiferent care ar fi acesta.

„Rețeaua Alice aduce în prim-plan curajul trecut sub tăcere al spioanelor din Primul Război Mondial, reușind să creeze un echilibru perfect între intriga plină de forță, detaliile istorice descrise cu minuțiozitate și personajele viu creionate… O ficțiune istorică desăvârșită – palpitantă, tulburătoare, o adevărată revelație.“ – Jennifer Robson

Rețeaua Alice” este omagiul adus femeii curajoase, dispuse la orice sacrificiu pentru apărarea țării, o călătorie prin istoria plină de durere și tragism a celor două Războaie Mondiale. O călătorie foarte bine documentată, ce ne vorbește despre rolul spioanelor în război și care apără locul acestora în istorie.

Autoarea Kate Quinn m-a impresionat cu această poveste care te poartă cu emoție de-a lungul tragediilor și durerilor Primului Război Mondial, într-o poveste impresionantă, care fascinează și devine o lecție despre curaj, trădare și vărsare de sânge.

Romanul este povestea a două femei. Reprezintă două puncte de vedere distincte asupra războiului și a ceea ce a însemnat acesta pentru umanitate: vieți pierdute, idealuri frânte, familii dezbinate, suferință. Acțiunea romanului începe în mai 1947 la Southampton.

“Prima persoană pe care am întâlnit-o în Anglia a fost o halucinație. Am adus-o cu mine, la bordul transatlanticului care mi-a purtat, domol, ființa încremenită de durere de la New York la Southampton.”

Iar prima impresie despre Anglia, chiar și la doi ani după sfârșitul războiului este covârșitoare:

“Urmele războiului erau mult mai vizibile decât la New York. Prin curtea hotelului, mișunau încă soldați în uniforme și flirtau cu cameristele, iar, cu doar o oră în urmă, când am coborât de pe vas, am remarcat clădirile bombardate de pe chei, niște guri căscate încremenite într-un rânjet știrb. Prima mea întâlnire cu Anglia. Din port până la hotel, totul părea mohorât și secătuit de vlagă din pricina războiului, întreg peisajul purtând urmele șocului profund. Exact ca mine.”

Acestea sunt gândurile lui Charlie, o tânără proaspăt sosită de la New York. O tânără de doar 19 ani, pornită în călătoria vieții sale.

“O adresă mâzgălită în grabă plus un strop de hotărâre, ridicate la puterea a zecea. Rezolvă ecuația, Charlie.

Descompune-o.”

Eve Gardiner și Charlie St. Clair sunt două femei absolut impresionante deși total diferite una de alta. Împreună, sunt de neuitat! Două personaje puternice și curajoase, care nu se dau în lături de la nimic pentru a-și atinge scopurile…

Aflată în căutarea verișoarei Rose care a dispărut în 1943 în Franța, Charlie ajunge la Eve pentru a afla mai multe despre dosarul acesteia.

“— Lucra la un restaurant numit La Lethe, deținut de monsieur René. După asta, nimeni nu mai știe…

În clipa aceea, pe chipul lui Eve a apărut o schimbare. Nu i s-a clintit nici un mușchi, dar ceva s-a schimbat. Ca o creatură care plutește pe fundul unui lac adânc, stârnind la suprafață unde imperceptibile. Nu auzi nici un clipocit, dar știi că e ceva acolo.”

Romanul ne oferă două puncte de vedere distincte: trecutul, prin ochii lui Eve Gardiner, în timpul Primului Război Mondial; și prezentul, în 1947, frământat de ceea ce a lăsat în urma lui cel de-al Doilea Război Mondial — durere, distrugere, pierderi și despărțiri.

În mai 1915, Eve, la doar 22 de ani, este recrutată ca spion în slujba Coroanei.

Autoarea Kate Quinn are un talent aparte în redarea poveștii. Efectiv o pornești pe drumul cunoașterii personajelor fără a putea spune, cu certitudine, care este destinația finală.

După ce a fost recrutată de Cameron, Eve urmează un curs pentru spioni și apoi ajunge la Le Havre, unde Alice îi face cunoștință cu celelalte femei spion și-i urează bun venit în Rețeaua Alice.

Cele două fire ale romanului se desfășoară separat unul de celălalt, și-n același timp curg unul din celălalt, deoarece trecutul lui Eve ca spion permite desfășurarea prezentului alături de Charlie. Călătorim prin Franța alături de Eve, Charlie și Finn — șoferul lor; dar aflăm și informații despre trecutul lui Eve și Finn în acest timp.

“Rețeaua Alice” a fost pentru mine o lectură revelatoare, dezvăluindu-mi dedesubturile războiului cu luptele sale din umbră; dar și mentalitatea oamenilor de pe la 1947… O lectură captivantă și incitantă, ce-ți stârnește dorința de a afla din ce în ce mai multe informații.

“M-am tras înapoi, de parcă primisem o palmă peste obraz. Dar cele două cotoroanțe au rămas față în față, despărțite doar de tejghea, neînduplecate, ca și când ar fi discutat despre linguri de porțelan. Două femei complet diferite, una înaltă, uscată și distrusă de vicii, cealaltă, voinică, îngrijită și respectabilă. Dar se uitau una la alta, drepte și neclintite, ca niște coloane de granit, iar ura țâșnea din fiecare celulă a trupului lor, în valuri negre, ca fumul. Stăteam năucită și otrăvită în prezența ei.

Cine sunteți? mă gândeam. Cine naiba sunteți?”

Mama lui Charlie o descoperă pe aceasta la Roubaix, iar fata îi spune că a pornit la drum hotărâtă să o descopere pe Rose sau măcar să afle ce s-a întâmplat cu ea… Totuși, mama își impune voința și o convinge pe Charlie să meargă mai întâi în Elveția pentru a scăpa de “mica problemă”.

“Nu știu ce-mi doresc. Nu m-a întrebat nimeni. Eram minoră; părinții au hotărât în numele meu și nu și-au imaginat niciodată că le-aș ieși din cuvânt. Din cauza vocii mele interioare, nesuferită, care îmi repeta întruna că nu sunt bună de nimic, că nu i-am putut ajuta nici pe James, nici pe Rose, iar acum nu mă puteam ajuta nici pe mine, nici măcar nu încercasem să mă gândesc dacă îmi doresc altceva. Ce importanță aveau dorințele mele, dacă nu eram în stare să mi le împlinesc? O voiam pe Rose înapoi, îmi voiam viața înapoi, voiam ca, măcar o dată, să salvez o persoană dragă, în loc s-o văd cum e răpusă de durere, de război sau de moarte, și habar nu aveam cum să realizez asta.”

“Fă cum dorești tu.”

Acesta este îndemnul pe care-l primește de la Finn. Oare o va face sau nu? Va descoperi ce-și dorește? Va avea curajul să-și înfrunte părinții?

Doar citind “Rețeaua Alice” puteți descoperi!

Cu două femei puternice și curajoase, ce se luptă cu propriul trecut, cu propriile decizii și consecințe ale acestora, atât Eve cât și Charlie, ne-au oferit o lecție de neuitat despre curajul de a înfrunta viața cu tot ce are aceasta de oferit, dar și de a face pace cu trecutul.

Între cele două femei se creează o legătură puternică, mai mult decât prietenie, ceva diferit de relația mamă- fiică.

O carte care ne învață despre puterea iertării, despre privitul viitorului cu speranță.

Fragment:

„Minte, Eve, s-a încurajat ea. Minte-l cum n-ai mai mințit pe nimeni niciodată în viața ta.

S-a uitat în ochii patronului său, cu toată sinceritatea, și a declarat, fără umbră de șovăială.

– Nu, monsieur. Tata îi ura pe nemți. Nu voia să le audă limba la noi în casă.

A urmat încă un moment prelung de tăcere, acompaniat de ticăitul ceasului aurit. Cu toate că simțea că leșină, Eve a reușit se țină tare.

– Și dumneata îi urăști pe nemți? a întrebat-o Bordelon.

Nu îndrăznea să mintă de două ori la rând. A lăsat ochi în pământ și, cu buze tremurânde, a răspuns evaziv:

– Când lasă în farfurie jumătate de b-b-boeuf en croute, da, e greu să nu-i urăsc. Dar m-m-m… m-am săturat de atâta dușmănie, monsieur. Trebuie să mă înțeleg cu oamenii printre care trăiesc, altminteri n-apuc sfârșitul războiului.

Bordelon a izbucnit în râs.

– E un mod de-a gândi foarte diferit, nu-i așa? Și eu sunt de aceeași părere, mademoiselle. Numai că eu îmi doresc mai mult decât doar să mă înțeleg cu oamenii din jur, a spus, desfăcând brațele și arătând spre biroul luxos. Vreau să prosper.

Eve nu avea nici un dubiu că i se va împlini dorința. Când pui profitul mai presus de orice – de țară, de familie, de Dumnezeu -, nu prea mai are ce să-ți stea în cale.

– Spune-mi, Marguerite Le Francois, a reluat patronul, pe un ton aproape glumeț, dar Eve a rămas precaută, vrei să prosperi? Sau vrei doar să supraviețuieșți?

– Sunt o față s-s-simplă, monsieur. Am ambițîi modeste, a spus ea și a ridicat spre el niște ochi mari, deznădăjduiți. Va rog să nu le spuneți celorlalți că sunt din N-N-Nancy. Dacă se află că vin de-acolo…

– Te înțeleg. Oamenii din Lille sunt foarte aprigi când vine vorba de patriotism, a zis Bordelon cu o privire complice. S-ar putea să nu fie foarte îngăduitori. Stai liniștită, nu-ți va află nimeni secretul.

Eve intuia că e un om căruia îi plac secretele. Dar numai atunci când le păstra el.

– M-m-mulțumesc, monsieur.

Eve i-a strâns mâinile, stânjenită, a plecat capul în pământ și s-a mușcat de interiorul obrazului până i-au dat lacrimile. Lui Bordelon nu-i plăceau doar secretele, ci și o atitudine supusă. Mulțumesc.

I-a dat drumul, înainte să-l enerveze cu o asemenea familiaritate din partea unei angajate, după care a făcut un pas în spate și și-a netezit fustă.

– E uimitor cum reușeșți să-ți păstrezi grația, chiar și atunci când îți e frică, a făcut el remarcă în limba germană.

Eve a ridicat capul și s-a uitat în ochii lui. Bordelon o sorbea din priviri, căutând și cel mai mic indiciu că fata îl înțelesese. Eve a fluturat dezorientată din gene.

– Monsieur?

– Nu-i nimic, a zis el și i-a zâmbit, în sfârșit.

Eve a răsuflat ușurată, de parcă scăpase de la moarte.

– Poți pleca.

Până să coboare la parter, își făcuse răni în palme cu unghiile, dar a realizat că trebuie să descleșteze pumnii, înainte de a-i da sângele. Pentru că Rene Bordelon ar fi observat imediat. Sigur ar fi observat.

Ți-a trecut glonțul pe la ureche, s-a gândit, după ce a început tura.”

Cartea Rețeaua Alice de Kate Quinn poate fi comandată pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți apărute în colecția Blue Moon

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *