Delicatese Literare
Retete

Rețete din cartea de bucate Sanda Marin, editia 1941, in varianta originala

Retete din cartea de bucate Sanda Marin, editia 1941, in varianta originala

Am fost provocată să scriu o rețetă dintr-o carte de bucate veche pe care o am în bibliotecă – Carte de bucate de Sanda Marin, ediția 1941. Răspund provocării și vă ofer două rețete, una de mâncare și una de prăjitură, să fie meniul complet.

Pui cu conopida

Se trag bucățile de pui cu unt și o ceapă rasă, se așează în cratiță. Se fierbe deoparte, cu sare, o conopidă frumoasă, curățată și desfăcută în buchete mici. Nu se fierbe prea tare, ca să nu se sfarme. Se scurge bine de apă, se pune în cratiță cu puiul. Se face deoparte un rântaș alb dintr-o lingură de unt și una de făină. Se stinge cu zeamă de carne sau apa în care a fiert conopida.  Se amestecă 2-3 linguri de smântână. Se toarnă peste pui. Se potrivește de sare. Se lasă să fiarbă la foc mic, vreun sfert  de oră. Sosul nu trebue să fie prea gros. Dacă scade se poate subția cu zeamă de carne sau apa dela conopidă. Cine dorește, poate pune în sos puțină zeamă de lămâie.

Prăjitură cu ciocolată

Se taie bucăți 3 tablete de ciocolată și se pun într-o cratiță să se topească pe marginea mașinei, cu 50 gr. unt proaspăt. Se amestecă cu o lingură și, după ce s’a topit, se dau la o parte, amestecând mereu până se răcește. Se adaugă, frecând într’una, 3 gălbenușuri de ou, trei linguri de zahăr, 2 linguri de făină și trei linguri de migdale sau nuci pisate și la urmă cele trei albușuri spumă. Se unge bine cu unt o tavă dreptunghiulară, se presară făină sau pesmet, se toarnă compoziția, într’un strat nu prea gros. Se coace la foc potrivit, cam trei sferturi de oră. După ce s’a răcit, se taie romburi și se presară cu zahăr.

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Rețete

Listă Rețete

Locuri de muncă bucătar:

7 Comments

Spune-ți părerea!