Rezultatul Rosie de Graeme Simsion, Editura Polirom – recenzie
Rezultatul Rosie
(The Rosie Result – 2019)
Graeme Simsion
Editura Polirom
Colecție: Biblioteca Polirom
An apariție: 2021
Nr. pagini: 400
Traducere din limba engleză de Ines Hristea
Născut în Noua Zeelandă şi stabilit în Australia, Graeme Simsion este, după cum se descrie el însuşi, autor de scenarii, povestiri, romane şi piese de teatru. Este specialist în data modeling, un domeniu software cu atît de multe necunoscute în viaţa de zi cu zi, încît scriitorul a avut nevoie de propria firmă de consultanţă ca să-i expliciteze posibilităţile. Proiectul Rosie, titlul care i-a adus celebritatea, s-a vîndut în mai bine de patru milioane de exemplare în întreaga lume. A mai publicat romanele The Best of Adam Sharp (2016), Two Steps Forward (2017) şi The Rosie Result (2019). Graeme Simsion trăieşte în prezent în Melbourne (Australia), alături de Anne Buist, psihiatru şi romancier, şi de cei doi copii ai lor.
Scriitorul australian Graeme Simsion revine cu ultimul volum din mult îndrăgita „trilogie Rosie”: Rezultatul Rosie
Seria Don Tillman/ Don Tillman Series:
1. Proiectul Rosie – The Rosie Project – 2013 – recenzie
2. Efectul Rosie – The Rosie Effect – 2014 – recenzie
3. Rezultatul Rosie – The Rosie Result – 2019
După aventurile din romanele Proiectul Rosie şi Efectul Rosie, îl regăsim pe Don Tillman în Melbourne, Australia, unde s-a mutat împreună cu soţia şi cu fiul lor, Hudson, care a împlinit zece ani. Hudson e un puşti la fel de sclipitor ca tatăl lui şi, asemenea acestuia, întîmpină probleme la şcoală şi în diferite situaţii sociale. Practic, Hudson este un mini-Don, ceea ce înseamnă că, prin comparaţie cu primele două romane, acesta are o doză dublă de umor, dar şi de sensibilitate. Ca să-şi ajute băiatul să depăşească dificultăţile cu care se confruntă la această vîrstă fragedă, Don se lansează în Proiectul Hudson. Dar acesta, aşa cum e de aşteptat, nu se desfăşoară conform planului iniţial. Alături de duetul tată-fiu o regăsim şi pe Rosie, la fel de empatică şi de cerebrală, iar lor li se adaugă şi alte personaje minunat creionate, care desăvîrşesc o distribuţie excepţională şi reuşesc să-i conducă pe cititori spre un final fericit.
Un roman extraordinar de inteligent, de amuzant și de emoționant. – Bill Gates
˜˜˜
Rezultatul Rosie de Graeme Simsion, apărută de curând la Editura Polirom și găsită pe stoc la Libris – o carte despre iubire, acceptare, înțelegere și empatie, despre prejudecăți, despre cum îi percepem pe cei deosebiți de noi și despre cât e de ușor – și greșit – să punem etichete. Sunt, din păcate, multe exemplele în care societatea îi judecă pe cei mai altfel, cum este personajul principal al cărții, adorabilul Don Tillman, un strălucit profesor de genetică, genial în orice își propune, mai puțin în domeniul relațiilor interumane. Suferind de o afecțiune din spectrul autismului, Don este un handicapat social, făcând gafe peste gafe, fiind incapabil să perceapă nuanțele uzanțelor sociale, sau să interpreteze expresiile faciale sau subtilitățile gesturilor și tonurilor vocii.
Este extraordinar modul în care autorul a abordat acest subiect, putând să ducă povestea în zona dramatică, spre un destin tragic, dar alegând să scrie o poveste cu siguranță emoționantă, dar și amuzantă, luminoasă și profund pozitivă. Au fost pasaje în carte care m-au emoționat până la lacrimi și altele în care am râs în hohote. Ca și primele două volume ale seriei, și aceasta este o carte cu mesaj, foarte inteligent scrisă, care propune teme de gândire, cu un sensibil îndemn spre acceptare, înțelegere și empatie.
Cartea „Rezultatul Rosie” nu poate fi citită de sine-stătător, ci după citirea primelor două volume, toate întâmplările și personajele având legătură între ele. Însă vă garantez că cine citește primul volum, nu are cum să nu se îndrăgostească de personaje și să nu vrea să descopere ce se întâmplă cu acestea în continuare. Toate personajele cărții sunt foarte fin și detaliat conturate, imperfecte, umane și credibile. În ceea ce-l privește pe Don, acesta a devenit unul din personajele mele preferate. Considerat și etichetat de cei mai mulți din cei cu care intra în contact drept un ciudat, lipsit de sensibilitate și incapabil de sentimente profunde, Don ne va da o adevărată lecție de loialitate, camaraderie, moralitate și iubire.
Pe Don Tillman l-am cunoscut în „Proiectul Rosie„, unde am aflat despre povestea lui de dragoste, minunată si unică, cu Rosie, dusă cu succes la capăt datorită ”proiectului soția”, l-am reîntâlnit în ”Efectul Rosie”, căsătorit și mulțumit, dar complet dat peste cap atunci când Rosie rămâne însărcinată, reușind în cele din urmă să facă față în mod ”științific” noii situații, apelând la nelipsitele lui liste și planuri, exasperându-i pe cei din jur cu ”proiectul bebelușul”.
În acest ultim volum al seriei îl regăsim pe Don Tillman din nou acasă, în Australia, la Meldourne, unde a revenit cu familia – Rosie și fiul lor Hudson, în vârstă de 10 ani – după zece ani petrecuți la New York, un oraș care i s-a potrivit ”mănușă”, însă lui Rosie i se oferă o oportunitate în carieră, iar Don a susținut-o, spre dezolarea lui Hudson care nu a reacționat deloc bine la această mutare.
Genial și special ca și tatăl său, Hudson întâmpină aceleași probleme de interacțiune socială de care s-a izbit și Don, însă Don e hotărât să-i ușureze fiului său drumul în viață din punctul de vedere al obstacolelor vieții sociale, astfel încât demarează ”proiectul Hudson”. Bineînțeles, nu lipsesc gafele, erorile de interpretare a anumitor situații și momentele jenante, iar de data aceasta sunt la pătrat! Așa tată, așa fiu! Adorabili și exasperanți amândoi, în moduri diferite însă.
Echilibrul familiei este dat de raționala, dar non-conformista Rosie, prinsă până peste cap între provocările și frecușurile de la noul loc de muncă și problemele de adaptare ale lui Hudson.
Însă Don va fi de această dată o reală surpriză, mult mai ”matur”, dacă putem spune așa, intrându-și perfect în rolul de tată, dar și de soț, susținându-și pe de o parte fiul la noua școală, iar pe de altă parte pe Rosie în cariera ei, sacrificându-și propriul post la universitate (unde avusese ce-i drept parte de un episod nefericit interpretat în mod foarte subiectiv de anumite persoane) în favoarea unui job mai ”maleabil”, care să-i ofere timpul și libertatea de mișcare necesară pentru a se ocupa de problemele fiului său. Și ghiciți în ce domeniu a găsit acest job și afacere, în același timp? Vă aduceți aminte în ce excelase, cu totul surprinzător – sau nu – în ”Proiectul Rosie”? În prepararea cocktailurilor! Ei bine, va ”aborda” din nou acest domeniu, deschizând un bar de cocktailuri, care se va dovedi o afacere satisfăcătoare pe mai multe planuri, datorită felului în care va fi concepută. Și își va ajuta cu această ocazie și cel mai bun prieten. Veți vedea despre ce e vorba…
Ne reîntâlnim cu o parte din personajele primelor volume și, bineînțeles, cunoaștem personaje noi, unele plăcute, iar altele de-a dreptul enervante! Dar vor fi puse fiecare acolo unde le e locul pe care-l merită!
Mi-a plăcut foarte mult această încheiere de serie unde autorul duce povestea într-o zonă mai profundă, aducând în prim plan probleme specifice copiilor ”diferiți”, laolaltă cu teme precum nutriția, vaccinarea, educația sexuală, metodele de predare în școli, prejudecățile rasiale, liberul arbitru. Iar întreaga ”aventură” se încheie pe o notă pozitivă, optimistă, lăsându-ne cu un zâmbet pe față și cu speranță în ceea ce privește viitorul fericit al familiei Tillman.
O poveste fermecătoare, amuzantă și înduioșătoare care propune teme de gândire și are puterea de a schimba perspective și de a îndemna la toleranță, acceptare și empatie! O recomand cu drag!
”Eu unul n-aveam să mă bucur niciodată de capacitatea de a intui emoțiile celorlalți, capacitate care se presupunea a fi necesară pentru gestionarea dificultăților interpersonale, dar mă străduisem să folosesc în schimb rațiunea, experiența și cunoștințele, dobândite cu greu, despre comportamentul uman. Iar abilitățile acestea îmi fuseseră suficiente.
Eram aproape sigur că fiul meu avea să fie mândru de mine.”
12 Comments
Mirela Barbălată
Este o serie cu care vreau să mă delectez și acest lucru, datorită ție . Cu fiecare volum sunt tot mai sigură că povestea este un amestec cald de umor, profunzime, rațiune și iubire.
Felicitări pentru frumoasa recenzie!
Se simte că ți-a plăcut.
Oli
Multumesc Mirela, mi-a placut foarte mult si ma bucur ca te-am tentat, sunt sigura ca o sa-ti placa! ❤
anasylvi
Excelenta recomandarea! Mi-au placut mult Don si Rosie in primul volum si vreau sa aflu ce au facut mai departe.
familiasimionescuyahooro
Splendida recenzie, minunata poveste și serie! ❤️Felicitări, Oli, mulțumesc pentru recomandarea fermecatoare! ❤️
Oli
Mulțumesc, Ana, sunt sigura ca cei doi te vor cuceri in continuare, iar in acest volum, si fiul lor, Hudson!
Oli
Multumesc, Carmen! Iti recomand cu mare drag aceasta poveste!
Tyna
Minunată recenzie și foarte ispititoare! Abia aștept să mă reîntâlnesc cu Don și Rosie! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Multumesc, Tyna! Cu mult drag, sunt sigură că va fi o reîntâlnire extrem de plăcută!
Daniela Balan
Îmi doresc să citesc această serie . Foarte frumoasă tentantă și emoționantă recenzia! Felicitări ❤️
Oli
Multumesc, Daniela, mă bucur tare mult că te-am tentat!
Geo
O recenzie deosebită! Cu siguranță m-ai convins să citesc și eu seria aceasta. Felicitări, Oli! ❤️
Oli
Multumesc, Geo, ti-o recomand cu drag!