Delicatese Literare
Recenzii

Rivali de Penelope Douglas, Editura Epica – recenzie

Rivali Rivali

(Rival – 2014)

Penelope Douglas

Editura Epica

383 pagini

Traducere : Adina Pintea

  1. 1. Intimidare – Editura Epica (Bully – 2013) – recenzie
  2.     1.5. Until You – 2013
  3. 2. Rivali – Editura Epica (Rival – 2014)
  4. 3. Descatusare – Editura Epica (Falling Away – 2015) – recenzie 
  5. 4. Flacăra dintre noi (Regăsire) – Editura Epica (Aflame – 2015) – recenzie
  6.     4.5. Flacăra dintre noi (Aproape niciodată) – Editura Epica (Next to Never – 2017) – recenzie
  7.     4.75. Adrenaline – 2016

 ”Am citit-o pe nerăsuflate. Rival este un roman pe cât de fascinant și captivant, pe atât de sexy.” – Colleen Hoover
Încă de când am terminat de citit Intimidare, care mi-a plăcut foarte mult, am așteptat cu nerăbdare povestea lui Madoc, prietenul lui Jared. Pot spune, fără rezerve, că și această carte nu mi-a înșelat așteptările, fiind la nivelul primei cărți din serie.
Povestea începe cu un capitol scris din perspectiva lui Fallon, o adolescentă rebelă de șaisprezece ani. Copilăria ei nu a fost prea fericită. După divorțul părinților, au urmat mai multe cotituri în viața ei.
Uram cotiturile din viața mea. Uram ușile închise. Uram să nu văd drumul în fața ochilor.
Cotitura nr. 1: Tatăl tău și cu mine divorțăm.
Cotitura nr. 2: Ne mutăm. Din nou.
Cotitura nr. 3: Mă mărit. Din nou.
Cotitura nr. 4: Nu prea îmi place de tine, nici de soțul meu și nici de fiul lui, așa că voi pleca singură în vacanță cam de cincisprezece ori pe an!
Nu mi-a plăcut deloc de mama lui Fallon, care era o nimfomană îndrăgostită de bani și de bărbați mai tineri, capabilă să sacrifice orice, inclusiv fericirea fiicei ei, pentru propriile ei scopuri egoiste.
Tatăl ei vitreg, Jason Caruthers, era un avocat de succes, plin de bani, care avea o vilă în Seven Hills Valley și un apartament în Chicago.
”Când mă gândeam la tatăl meu vitreg, îmi venea în minte Richard Gere, în Pretty Woman. Știți voi, tipul care rezerva apartamentul de lux de la ultimul etaj, deși avea rău de înălțime, și atunci de ce naiba să mai închiriezi un apartament la ultimul etaj?
În orice caz, acesta era Jason Caruthers. Cumpăra case în care nu locuia, mașini pe care nu le folosea, se însura cu femei cu care nu trăia. De ce?”
Jason Caruthers nu era un om rău, dar fiind mai mult absent nu a sesizat situațiile critice atunci când au apărut și nici nu a intervenit pentru a găsi soluțiile atunci când se impuneau. Abia spre sfârșitul cărții și-a recunoscut greșelile și a încercat să îndrepte lucrurile.
Madoc era fiul lui Jason și era doar cu două luni mai mare decât Fallon. Arogant și plin de sine, Madoc a provocat-o întotdeauna pe Fallon, iar ea nu s-a lăsat mai prejus. Tachinările și certurile erau la ordinea zilei între ei.
În seara respectivă, Madoc o anunță că va da o petrecere, părinții lor fiind plecați, la care ea ar fi bine să nu apară, să se ascundă eventual în camera servitorilor, unde ar trebui să stea de fapt.
Acțiunea se reia după doi ani, când Fallon se întoarce acasă în vacanța de vară dinaintea începerii facultății după o lungă perioadă de absență, timp în care a stat la un internat.
Ne dăm seama că ceva rău s-a întâmplat între timp. Fallon este îndârjită și hotărâtă să se răzbune. Prima întâlnire cu Madoc este incendiară, cei doi își aruncă vorbe grele, dureroase, părând gata să se sfâșie unul pe altul.
”- Aveam doar șaisprezece ani și eram prea proastă ca să te împiedic să pui mâna pe mine, s-a răstit ea. Habar n-am avut că existau periuțe de dinți mai grozave decât ești tu. Și m-am culcat cu tipi mult mai buni decât tine în ultimii doi ani, așa că fii sigur că ușa va fi încuiată de acum înainte.”
Madoc este și el, la rândul lui, înverșunat, furios și plin de resentimente.
”- Crezi că acum te-aș mai atinge? Știi cum obișnuiam să-ți zic? Păsărica-din-dotare. Erai în zonă când aveam nevoie să mă eliberez de presiune.”
Ce se întâmplase oare în urmă cu doi ani atât de cumplit încât cei doi par să se urască din  tot sufletul?
Încetul cu încetul, din alternanța capitolelor, unul din perspectiva lui Fallon, celălalt din perspectiva lui Madoc, ne conturăm o imagine a ceea ce s-a petrecut și le înțelegem reacțiile.
10998500
La petrecerea din urmă cu doi ani, Fallon a ignorat interdicția și și-a făcut apariția, pozând în ”fata cea rea” și reușind astfel să-i atragă atenția lui Nate, un prieten al lui Madoc, care a asaltat-o într-un colț, făcându-i avansuri sexuale. Madoc a intervenit furios, a smuls-o din brațele lui Nate și a dus-o în camera ei, reproșându-i comportamentul. Teribilistă, Fallon i-a ripostat că ei nu-i dictează nimeni ce să facă.
”- Fac ce vreau eu, când vreau eu. Nimeni nu hotărește în numele meu, Madoc. Nici tu. Nici părinții noștri. Nici prietenii mei. Eu dețin controlul. Sunt liberă.
– Liberă, izbucnește cu amărăciune în râs. Vorbești serios? Doar pentru că ți-ai făcut câteva tatuaje? Nu ți-ai făcut acele tatuaje pentru că le-ai vrut. Le-ai făcut ca să demonstrezi că poți. Să-ți demonstrezi ție că poți, Fallon. Nu. Ești. Liberă.”
Înciudată de replicile lui, Fallon a sărit să îl lovească, iar din lupta corp la corp au ajuns în final să se sărute cu pasiune.
Ne agățăm unul de celălalt cu disperare. Mă trage hotărât spre el, iar gura lui mă devorează de-a-ntregul. Nu e ca atunci când m-a sărutat Nate. Cu Madoc e firesc. Nimic nu este plănuit. Totul vine de la sine.
Simt că așa trebuie să fie.
El se trage înapoi, respirând agitat și cu ochii larg deschiși.
– Ah, Dumnezeule!
Sprâncenele îi sunt arcuite, a teamă.
– Îmi pare rău, Fallon. Nu știu ce m-a apucat. Nu am vrut…
Mă apropii timid de el, fără să fiu în stare să mă uit în ochii lui.
– Nu te opri, îl implor.”
A urmat o perioadă de pasiune nebună. Imaturi și plini de frenezie, cei doi îți petreceau fiecare noapte împreună, fără să conștientizeze prea bine riscurile la care se expuneau.
Acum doi ani, Madoc era universul meu. Îl așteptam nopțile cu inima galopând de emoție doar la gândul că trebuia să apară. Doar la gândul că urma să mă atingă. Mă înnebunea cu totul. Nu voiam ca soarele să iasă pe cer.”
Părinții au descoperit însă legătura lor și au intervenit în forță pentru a-i despărți. Madoc și Fallon au fost îndepărtați fără a mai apuca să comunice. Amândoi au fost mințiți, iar toate acele neadevăruri i-au înveninat și i-au înverșunat unul împotriva celuilalt.
Lui Madoc i s-a transmis că Fallon le-a cerut să o ducă departe de el, spunându-le că a forțat-o să întrețină relații fără consimțământul ei.
”- S-au purtat cu mine de parcă te-am obligat sau rahaturi de genul ăsta.”
”- Le-ai spus că te-am violat?
”- Să te ia naiba, Fallon, a continuat el, împiedicându-mă să continui, devenind și mai furios. Nu trebuia decât să zici ceva. Te-aș fi lăsat în pace, dar am crezut că…”
Pe Fallon mama ei a convins-o că nu a fost decât un obiect sexual pentru el. O forțează să facă avort, nedându-i șansa să ia legătura cu Madoc, care habar nu avea de sarcină.
”- Le-a spus vreodată prietenilor lui despre tine? Ai ieșit vreodată la întâlnire cu el, Fallon? Pentru el nu a fost iubire. Te-a folosit, Fallon!”
Vedem într-o cu totul altă lumină replicile lor de la început. Ca două animale rănite care caută să rănească la rândul lor, cei doi și-au aruncat vorbe dureroase. Amândoi s-au acoperit de un scut, ascunzându-se sub o imagine falsă, menită să îi protejeze. De fapt, Fallon nu mai avusese nici o relație, cu nimeni, timp de doi ani de zile de când fuseseră despărțiți, iar Madoc nu reușise să scape de obsesia pentru ea nici o clipă. Sentimentele lor fuseseră extrem de puternice unul pentru celălalt și nu dispăruseră cu trecerea timpului.
Te răvășește când afli durerea lor după ce au fost despărțiți. Suferința lor a fost atât de mare încât fiecare și-a fabricat un sistem de autoapărare în spatele căruia să se ascundă.
Madoc:
 ”Am simțit cum se prăbușește cerul peste mine, am scăpat telefonul pe jos, apoi mi-am pus coatele pe genunchi și mi-am ascuns fața în mâini.
Îmi aminteam acest sentiment. Îl mai simțisem cu ani în urmă când îmi spuseseră că plecase din senin. Când am văzut patul ei gol în care ne pierdusem împreună virginitatea. Când nu puteam dormi și dădeam buzna la demisol ca să cânt la pian.”
Fallon:
”Aceasta nu era viața mea. Nu așa trebuia să fie. Nu trebuia să-l iubesc. Nu trebuia să mă prăbușesc.” 
Cei doi nu vor putea să-și țină prea mult în frâu sentimentele pe care le aveau, așa că ajung destul de repede să facă din nou dragoste cu pasiune. Scenele sunt extrem de fierbinți, amândoi se dăruiesc fără reținere, paginile par că iau foc când le citești.
Pasiunea nu e însă suficientă să-i țină alături. Prea multă suferință și prea multe minciuni au reușit să le sădească neîncrederea, nici unul nefiind sigur de celălalt.
Vor reuși cei doi să construiască punțile de legătură pentru a putea să aibă un viitor împreună? Care dintre ei va avea primul curajul să-i mărturisească celuilalt că îl iubește?
Aflați răspunsul în carte.
Mi-a plăcut să constat că necazurile pe care le-au avut Madoc și Fallon i-au întărit și i-au făcut mai responsabili. Alegerile lor din prezent au dovedit că amândoi s-au maturizat, au mai mult discernământ, nu se mai lasă manipulați și sunt hotărâți să își ia propriile decizii, fără a se mai lăsa influențați de opiniile altora și de false aparențe.
Lovitura de maestru pe care a dat-o Jax, fratele lui Jared, la sfârșitul cărții m-a lăsat mască și m-a făcut să aștept cu nerăbdare povestea lui, care va fi următoarea carte din serie.

Rivali de Penelope Douglas este o carte foarte bine scrisă, cu un ritm alert, intensă emoțional, cu mult romantism și scene fierbinți.

”Trebuie să ai ceva ce să iubești. Ceva pentru care să te lupți ca viața ta să devină un scop, nu o meserie. Să aibă un rost.”
 

Am menționat cartea în Top 10 cupluri romantice din cărțile young adult

Cărțile autoarei Penelope Douglas pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Penelope Douglas

Recenzii și prezentări cărți Editura Epica

Recenzii și prezentări cărți young adult

Recenzii și prezentări cărți romantic-erotice

66 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *