Delicatese Literare
Recenzii

Riverdale. În urmă cu o zi de Micol Ostow, Editura Corint, Leda Edge – recenzie

Riverdale: În urmă cu o zi

(Riverdale: The Day Before – 2018)

Micol Ostow

Editura Leda Edge

Traducerea: Andra Elena Agafiței

Număr de pagini: 256

Anul apariției: 2019

1. Riverdale: În urmă cu o zi – Riverdale: The Day Before – 2018
2. Get Out of Town – 2019
3. Riverdale: Novel #3 – 2019
“În primele ore ale dimineții de 4 iulie, un foc de armă răsună pe râul Sweetwater, tulburând liniștea pitorescului orășel RIVERDALE. Dar cum arăta viața cu o zi înainte ca totul să se schimbe?
Înainte ca Jason Blossom să fie declarat dispărut, patru adolescenți profitau din plin de vacanța de vară. Archie era îndrăgostit, Betty își obținuse stagiul dorit la Los Angeles, Veronica era regina Manhattanului, iar Jughead încerca să se descurce cu toate problemele.
Relatat din perspective diferite, acest roman din universul Riverdale explorează cum era viața înainte de evenimentul care a schimbat totul.”
Un roman interesant, un labirint care te prinde în mreje și nu-ți permite să mai ieși din el până la final.
Riverdale: În urmă cu o zi” de Micol Ostow este cartea care te ține cu sufletul la gură, îți taie respirația și pe care nu o poți lăsa din mână.
Cartea este scrisă aleatoriu din punctul de vedere al personajelor principale. Acest fapt ne permite să-i cunoaștem mai bine pe fiecare în parte. Să le aflăm visele, speranțele și temerile fiecăruia dintre ei.
Filmul serial “Riverdale” este renumit, are milioane de fani în întreaga lume, doar eu încă nu l-am văzut.
Cartea de față este bazată pe acesta din câte am înțeles, de fapt, este un prequel al filmului. O introducere în lumea acestuia. Ce pot eu să vă spun este că această carte se citește foarte repede și ajungi la final fără să realizezi când au zburat paginile.
Toată acțiunea cărții se petrece în prezent, iar punctele de vedere alternative ale celor patru personaje ne familiarizează cu acțiunea cărții. Cred că acest aspect este unul dintre punctele forte ale romanului, pe lângă coperta care ni-i prezintă pe actorii din film.
O acțiune alertă, intensă și captivantă, un suspans foarte bine scris, cu care m-am delectat timp de câteva ore.
Micol Ostow a reușit să mă incite cu această carte suficient cât să-mi doresc să vizionez serialul.
“Efectul fluturelui sugerează că micile cauze pot avea efecte imprevizibile — și catastrofale. O acțiune. O cascadă de urmări. Un rezultat pe care nimeni nu-l poate prezice.
Așa am fost noi în vara aia. Archie, Betty, Veronica și cu mine. Era 3 iulie. Sărbătoarea ne așteaptă ca o promisiune încălcată. Eram despărțiți, dar legați în moduri la care nu ne gândiserăm niciodată. Niște fluturi mici și proști, care dădeam orbește din aripi.”
Romanul este împărțit în trei părți distincte: Dimineața, După-amiaza și Seara. Aceste părți ne oferă gradual anumite indicii în ce privește acțiunea și dezlegarea misterului.
Jughead, Betty, Veronica și Archie sunt niște personaje foarte atent construite, pline de energie, pe care nu le poți uita.
Betty este cea care regretă acest 4 iulie, în care nu reușește să fie prezentă în Riverdale pentru sărbătoarea carnavalului Summerfest… Este la Los Angeles la mătușa Gertrude. Brad apare pentru prima dată într-o discuție între Betty și Polly, sora ei:
“Cu siguranță nu e ca Archie, în sensul bun. Însă nici nu e Archie. În sensul rău.”
Jughead provine dintr-o familie destrămată, în care mama lui și Jellbean au plecat, iar el a fost lăsat în urmă.
“De parcă tatăl meu ar fi fost vreodată în regulă.
Nu era că nu voiam să cred în el. Sau în ei. Dar, la 16 ani, nu puteam să-mi amintesc vreo ocazie în care tata să fi fost, cândva, “în regulă”. Asta nu era de bun augur pentru planurile mamei.”
M-a intrigat personajul Archie încă de la început. Atât Betty cât și Jughead vorbesc despre el, cumva, lăsând să se întrevadă un mister sau un secret bine tăinuit.
“Riverdale: În urmă cu o zi” este o carte foarte bine scrisă, pe principiul unui mister, autoarea ne oferă diferite indicii care mai mult ne intrigă decât ne aduc vreo lămurire. Cumva, acest lucru ne face să citim cu și mai mare atenție paginile următoare. O carte fluidă, alertă și intensă.
Veronica este o tânără ce provine dintr-o familie înstărită, care are de toate și căreia i se îndeplinesc toate dorințele. Cu toate acestea, grijile și problemele nu o ocolesc nici pe ea…
Când, în sfârșit, vine vremea să aflăm mai multe despre Archie, am fost încântată. Tânărul mi-a stârnit interesul încă de la început. Este un tânăr care locuiește și muncește împreună cu tatăl său după ce mama i-a părăsit. Abia mai are timp de prietenii săi. Și asta nu e singura cauză. Archie a început o aventură cu una dintre profesoarele lui, în acea vară…
“Riverdale: În urmă cu o zi” pare a fi, cel puțin la început, asemănător cu serialul “Friends”, un roman cu și despre prieteni și prietenie, întregul tablou fiind înfățișat de autoare pe bucăți și din puncte de vedere diferite. Astfel, putem să ne facem o părere despre acest roman “reality-show”.
“Lumea este dură și neiertătoare. Universul vrea să ne termine. Nu întotdeauna se întâmplă cele mai bune lucruri.”
Jughead, ascultă la Pop’s o poveste ciudată spusă chiar de patronul localului. O poveste care-ți face pielea de găină și simți fiori pe șira spinării.
“Unii oameni… miros a moarte.”
Este atât de incitantă povestea, încât m-am trezit și eu intrigată.
“— Violent? Tatăl tău a avut o premoniție?
Vorbeam despre percepții extrasenzoriale? Subiectul era poate prea mult, chiar și pentru un povestitor ca mine.”
O carte pe care o citești ușor, cu un stil alert și incitant; o adevărată poveste misterioasă, un suspans care-ți oferă un bun start pentru a înțelege orășelul Riverdale și lucrurile ciudate care se petrec în el.
“Conversația se îndrepta spre fantastic… dar în aerul din local plutea electricitatea despre care vorbea Pop; sentimentul ăla cum că ceva inefabil urma să se petreacă.
Ceva ce nu am fi reușit să controlăm și pe care nici nu sm fi avut cum să-l împiedicăm.”
Un schimb ciudat de mesaje între Jason Blossom și Polly — sora lui Betty, adaugă un plus de mister întregului tablou al unei veri relaxante.
Pe măsură ce descoperim că în Riverdale fiecare ascunde câte ceva, devenim din ce în ce mai intrigați.
“Deci, poate asta era dovada că mă îndreptam din ce în ce mai mult de “băiatul bun” care mă considerasem mereu a fi. Pentru că n-aveam de gând să fac asta. Nu dacă însemna să fiu forțat să înfrunt consecințele atât de curând.
Nici măcar nu mă mai cunoșteam.”
Gândurile lui Archie sunt cele care-mi dau de gândit. Oare este posibil ca valurile tinereții să schimbe atât de mult pe cineva?
Jughead este de-a dreptul șocat să afle că tatăl său a revenit în banda Șerpilor după ce soția l-a părăsit…
“— E la Whyte Wyrm, tăntălăule! a spus zâmbind superior. De fapt, doarme acasă. Numai că te-ai înșelat în privința locului pe care-l consideră cu adevărat acasă.
Acasă. Cuvântul m-a făcut să mă clatin, neîncrederea și durerea lovindu-mă în plin. M-am străduit să-i dau o replică, să-i spun ceva, dar a dispărut înainte să-mi revin în fire.”
Cu fiecare detaliu minor, cu fiecare problemă cu care se confruntă fiecare personaj al cărții – și nu sunt deloc puține; o piesă de puzzle își găsește locul. Ușor ușor, totul capătă contur.
“Riverdale: În urmă cu o zi” este romanul care te convinge pe deplin că aparențele sunt înșelătoare!
Secretele fiecăruia fac rău tuturor. Atunci când vor ieși la iveală, mulți dintre ei vor avea de suferit.
În mare, cartea ne arată ce se întâmplă când păstrezi secrete, ascunzi fapte și abandonezi prieteni.
Pentru Betty, Veronica, Archie și Jughead, lucrurile se agravează, viața lor așa cum o știau se dă peste cap, iar ei vor învăța o lecție despre supraviețuire, maturizare și comunicare. O lecție care-i va întări și îi va pregăti pentru toate greutățile pe care viața le va scoate în calea lor.
“Dar mai mult decât orice, ce mi-ar plăcea — chiar dacă nu o merit cu adevărat — este prietenia ta. Sper că după tot acest timp, după tot ce s-a întâmplat…
Ei bine, chiar sper că nu cer prea mult.”
Pentru a descoperi cum se termină cartea pentru fiecare dintre personaje, vă invit să o citiți.

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *