Delicatese Literare
Recenzii/Prezentari

Roata Timpului, de Robert Jordan, Editura Rao – ediție nouă, coperta inspirată din producția Amazon

Odată cu lansarea ecranizării seriei Roata Timpului, Editura Rao va lansa o ediție specială, cu un format mare și o copertă inspirată din producția Amazon

OCHIUL LUMII

Roata Timpului. Vol I

ROBERT JORDAN

Ediție 2022

Roata timpului este una dintre cele mai populare și consistente serii de fantasy din toate timpurile, cu peste 90 de milioane de cărți vândute.

Pe 19 noiembrie 2021 s-au lansat primele episoade ale seriei bazate pe celebra saga de fantasy a lui Robert Jordan.

Din seria Roata timpului (The Wheel of Time) fac parte:

• 1. Ochiul lumii – The Eye of the World – 1990
• 2. În cautarea cornului – The Great Hunt – 1990
• 3. Dragonul renascut – The Dragon Reborn – 1991
• 4. Umbra se întinde – The Shadow Rising – 1992
• 5. Focurile cerului – The Fires of Heaven – 1993
• 6. Seniorul haosului – Lord of Chaos – 1994
• 7. Coroana de săbii – A Crown of Swords – 1996
• 8. Calea pumnalelor – The Path of Daggers – 1998
• 9. Inima iernii – Winter’s Heart – 2000
• 10 Răscruce de drumuri în amurg – Crossroads of Twilight – 2003

La Editura Rao au apărut în limba română primele 10 volume, urmând să apară și o ediție specială, cu un format mare și o copertă inspirată din producția Amazon

Ochiul lumii este cartea întâi din seria Roata timpului

O lume a luminii și a umbrelor unde binele și răul se războiesc dintotdeauna. Această e lumea din Roată timpului (Wheel of Time), cea mai mare opera fantasy a zilelor noastre.

Iar umbra a căzut pe pământ, și lumea s-a fărâmitat piatră cu piatră. Oceanele s-au retras, iar munțîi au fost înghițiți, și popoarele s-au împrăștiat prin cele opt colțuri ale lumii. Luna era că sângele, iar soarele era precum cenușă. Marile fierbeau, iar cei vii ii invidiau pe cei morți. Totul era sfărâmat și totul se pierduse, în afară amintirii. Și mai presus de orice rămăsese o amintire, a celui care adusese umbră și frângerea lumii. Și i s-a spus Dragonul. (din Aleth nin Taerin altă Camora, Fringerea Lumii. Autor necunoscut, Vîrsta a Patra)

Roata timpului (The Wheel of Time) este o serie de cărți fantasy scrise de autorul american James Oliver Rigney Jr. (sub pseudonimul de Robert Jordan). Seria, remarcabilă prin mărimea ei, este inspirată din elementele mitologice cât și legendare din Europa și Asia, printre acestea se numără și natura ciclică a timpului găsită și în Hinduism și Budism cât și conceptele balansului, dualității și respectului pentru natură găsit în Daoism. Seria a fost parțial inspirată și din ”Război și Pace” a lui Lev Tolstoi.

Roata timpului este o roată cu șapte spițe, fiecare reprezentând o Vârstă. Pe măsură ce roata timpului se învârtește, Vârstele vin și pleacă, lăsând fiecare amintiri care se schimbă în legendă și spoi sunt uitate până la revenirea aceleiași Vârste. (Wikipedia)

Primul roman al seriei – Ochiul lumii – a apărut încă din 1990. După moartea autorului în 2007, autorul de fantasy Brandon Sanderson a folosit notițele lăsate de Jordan pentru a finaliza seria, în 2013.
Astfel, seria completă numără 14 volume. Saga Roata timpului se remarcă prin lungimea sa, o viziune imaginară bine dezvoltată, un numărul extrem de mare de acțiuni, detaliile complexe ale lumii create și numeroase personaje (există mai mult de 1 800). Seria s-a dovedit un succes încă de la început, tirajul original epuizându-se de fiecare dată în câteva săptămâni.

La sfârșitul lui 2021, primul volum a fost adaptat pentru televiziune într-o coproducție Amazon Studios și Sony Pictures Television. Difuzată de canalul de streaming Prime, prima parte a serie a devenit imediat un succes, intrând în topul celor mai vizionate seriale din anul 2021.

În anul 2022 este prevăzută o nouă sesiune de filmări pentru continuarea acestei serii.

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, libris.ro, librex.ro, cartepedia.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *